Disappearance of Alice Creed, The

Recensent:
Koen Koene
22-05-2011

Totaalbeoordeling:

8
Blu-ray

Disappearance of Alice Creed, The (Blu-ray)
Samenvatting

Alice Creed (Gemma Arterton), dochter van een schatrijke vader, wordt op klaarlichte dag ontvoerd. Twee mannen slepen haar een busje in, rijden naar een huis en binden haar daar naakt vast op bed. Alle ruimtes zijn geluidsdicht gemaakt, dus schreeuwen heeft geen zin. En uiteraard zijn alle uitgangen goed afgesloten. Ontsnappen is dus onmogelijk. De twee ontvoerders, die Vic (Eddie Marsan) en Danny (Martin Compston) blijken te heten, willen losgeld eisen van de vader van Alice. Hun goed voorbereide plan loopt aanvankelijk op rolletjes, totdat een aantal onvoorziene gebeurtenissen roet in het eten lijken te gooien.

Commentaar

The Disappearance of Alice Creed (2009) is de eerste avondvullende film van regisseur J Blakeson, die eveneens verantwoordelijk was voor het script. Het is een vrij kleinschalige film. Zo is de cast beperkt tot drie personen – Alice en haar twee ontvoerders – en speelt het grootste gedeelte van het verhaal zich af op een enkele locatie, namelijk het huis waarin Alice wordt vastgehouden. En meer heeft Blakeson ook niet nodig om een sterke thriller neer te zetten. Alice Creed weet namelijk van begin tot eind te boeien. Dat begin al direct bij de eerste tien minuten van de film, waarin vrijwel geen woord wordt gesproken en je op beklemmende wijze ziet hoe de ontvoerders de klus grondig voorbereiden, daarna Alice meenemen en vastbinden op bed. Na dit sterke begin kan het verhaal zich gaan ontvouwen en worden de vragen die je hebt langzaam beantwoord. Zoals: wie is Alice, waarom is ze ontvoerd, wie zijn de ontvoerders en wat is hun plan? Echt veel tijd om alles op je in te laten werken heb je echter niet, want Blakeson blijkt diverse verrassingen in petto te hebben die het verhaal verschillende keren op zijn kop zetten. Mede hierdoor blijft de prent de volledige speelduur intrigeren en zul je je regelmatig afvragen hoe het allemaal af zal lopen. Klein nadeel daarbij is dat het even duurt voordat je echt met iemand mee kunt leven, iets wat de film nodig heeft om een zekere spanning en richting te krijgen. Uiteindelijk komt dat echter allemaal goed en schotelt Alice Creed je een prima spanningsopbouw voor; hoe verder de film richting het eind komt, des te verder zul je richting het puntje van je stoel schuiven. De goede cinematografie helpt hierin eveneens mee. Ondanks de beperkte locaties is men er namelijk uitstekend in geslaagd om de film visueel interessant te maken, door vakkundig camerawerk en mooie shots. Alice Creed ziet er dan ook verrassend goed uit, aan niks is af te zien dat het hier om een kleinschalige productie van een beginnend regisseur gaat. En dan is er nog het acteerwerk. Niet onbelangrijk bij een film met een kleine cast, omdat één zwakke schakel dan voldoende kan zijn om de hele film naar beneden te halen. Gelukkig is daar hier geen sprake van, de drie castleden weten de prent prima te dragen. Zo is Gemma Arterton (Prince of Persia, Clash of the Titans) perfect gecast als Alice, iemand die zich niet zomaar in een slachtofferrol laat duwen. En de twee ontvoerders, gespeeld door Martin Compston (Sweet Sixteen, Doomsday) en Eddie Marsan (Sherlock Holmes, The Illusionist), weten niet minder te overtuigen. De conclusie mag duidelijk zijn: alle positieve factoren maken Alice Creed tot een sterke, boeiende en originele ontvoeringsthriller, die het bekijken zeker waard is.

The Disappearance of Alice Creed is verkrijgbaar op DVD en Blu-ray Disc. Hieronder de recensie van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 2009
Speelduur: 100 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664087565

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van The Disappearance of Alice Creed heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.40:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 25GB enkellaags disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 codec.

Het beeld van Alice Creed ziet er op het eerste gezicht mooi strak uit, met een uitstekende scherpte. Alle kleine details, zoals de structuur van de bivakmutsen en de uitgelopen make-up van Alice, zijn perfect zichtbaar. De weergave oogt een tikje “klinisch”, maar dat is vooral een gevolg van het gebruik van digitale camera’s en geen tekortkoming van de transfer. Het digitaal opnemen van de film heeft logischerwijs ook tot gevolg dat er geen grain zichtbaar is, maar wel is in donkere delen van het beeld de nodige ruis te zien. De kleurweergave geeft geen reden tot klagen: kleuren ogen een tikje flets, maar dat past wel bij de toon van de film. Speuren we naar artefacting, dan komen we wel een aantal minpuntjes tegen. Zo is er wat lichte edge enhancement gebruikt en zijn in de achtergrond soms enige posterisatie en macro blocking te zien. Ook het matige schaduwdetail (mede veroorzaakt door de aanwezige ruis) is een nadeel. Heel storend zijn deze problemen niet, maar ze zorgen wel voor puntenaftrek. Maar dan resteert nog steeds een ruime voldoende voor deze nette transfer.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Op de BD-uitgave van The Disappearance of Alice Creed vind je twee Engelstalige audiotracks. De ene in het van DVD bekende Dolby Digital 5.1-formaat (640kbit/s), de andere in lossless DTS-HD Master Audio 5.1-formaat (16bit/48kHz). Voor de recensie bekeken we de film met het lossless geluid. Alice Creed is geen prent met veel audiospektakel. Het gaat vooral om dialogen, met zo nu en dan wat muziek. Om met de muziek te beginnen: die heeft een goede detaillering, een bovengemiddelde dynamiek en bevat voldoende laag. Naast uit de linker- en rechterluidspreker is de muziek ook uit de achterluidsprekers te horen. Verder is er weinig surroundactiviteit. Gezien de setting – de kamers van het huis waarin Alice wordt vastgehouden – ligt dat echter in de lijn der verwachting, er is daarbij immers weinig plaats voor omgevingsgeluiden en effecten. Ook het LFE-kanaal heeft slechts weinig te doen. Het gaat dus vooral om spraak, en die is gelukkig dik in orde. Dialogen komen netjes uit het midden en zijn altijd prima te verstaan. Bij hard geschreeuw lijkt de track in een enkel gevalletje tegen oversturing aan te hikken, maar dat is geen enorm probleem. Resultaat is een weinig spectaculaire, maar passende audiotrack, zonder grote tekortkomingen.

Let er overigens op dat bij het starten van de film standaard de DD 5.1-track geselecteerd wordt. Wil je de film bekijken met het lossless geluid, dan zul je om moeten schakelen via de audio-knop op de afstandsbediening (deze uitgave heeft geen menu).

Extra's

De in Nederland verkrijgbare BD-uitgave van The Disappearance of Alice Creed heeft geen extra’s (zelfs een menu ontbreekt). Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Amerikaanse uitgave, die onder meer een commentaartrack en verwijderde scène bevat.

Conclusie

In The Disappearance of Alice Creed zie je hoe een vrouw ontvoerd wordt voor losgeld. Wat een relatief simpele klus lijkt loopt echter al gauw uit de hand. Regisseur J Blakeson laat zien dat je ook met een beperkte opzet – slechts drie acteurs en een handjevol locaties – een sterke thriller neer kunt zetten. De film weet dan ook van begin tot eind te boeien, mede door een hoog tempo en diverse wendingen. De BD-uitgave levert op audiovisueel gebied nette prestaties af. Qua extra’s valt er echter niks te beleven. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Amerikaanse uitgave, die o.a. een commentaartrack bevat. Het gebrek aan extra’s is jammer, maar dat doet niks af aan de kwaliteit van de film zelf. Alice Creed is namelijk een originele ontvoeringsthriller, die het bekijken zeker waard is.

Laatste reacties

zetmoon  |  14-04-2016

Ik denk dat dat inderdaad het geval is, ik heb het probleem enkel met DFW discs, alle andere spelen perfect af. Normaal gesproken koop ik geen DFW (of uitgaven...
Lees meer >

peptalk  |  14-04-2016

Er zijn 2 verschillende 24p's: 23,96fps zoals gebruikelijk is en 24fps die DFW wel eens gebruikt(e). Het kan zijn dat de Samsung dat niet goed aan kan.
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  14-04-2016

Ik heb deze film gisteren ook bekeken (ook de DFW-versie), maar kon werkelijk niets verkeerds er aan vinden. Scherpte, contrast, zwartwaarden, bewegingsweergave...
Lees meer >

zetmoon  |  13-04-2016

Op mij Samsung Blu-ray speler moet ik net als bij diverse andere discs van DFW 24p uitschakelen om een vloeiend beeld te krijgen.....
Lees meer >

Tarkus  |  24-06-2011

Redelijk goede film, met verrassende wendingen maar wel een voorspelbaar slot.
Lees meer >

Roy Langeveld  |  16-06-2011

Zeker de moeite waard deze film. Niets hemelschokkends, maar wel heel degelijk en spannend gemaakt, met een hoog hoe-loopt-dit-af en als-dat-maar-goed-gaat-geha...
Lees meer >

Franklin1975  |  23-05-2011

Een film die het best tot zijn recht komt als je helemaal niks weet over de film (zoals ik ruim een half jaar geleden). Ik snap wel waarom deze film weinig aand...
Lees meer >

Jeroen D  |  23-05-2011

Een film die helaas te weinig aandacht krijgt. Geweldige film met super acteerwerk. Gemma Arterton laat zien dat ze niet alleen een mooi gezichtje heeft, ze laa...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.