Absolutely Fabulous - Series 1

Recensent:
Koen Koene
15-01-2002

Totaalbeoordeling:

5.1
DVD

Absolutely Fabulous - Series 1 (DVD)
Samenvatting

Absolutely Fabulous is een zeer gewaardeerde Engelse comedyserie die (tot nu toe) uit drie seizoenen bestaat. In het eerste seizoen komen achtereenvolgens de volgende 6 afleveringen voorbij (ieder met een duur van ongeveer een half uur):

Fashion: Het is half tien in de morgen. Edina Monsoon (Jennifer Sauders) kan nog net een nipje van haar venkelthee nemen en naar wat Boeddhistisch gezang luisteren voordat de dag echt begint. Samen met haar vriendin Patsy Stone (Joanna Lumley) stort ze zich op haar laatste project: een modeshow met beroemdheden. En als iemand dat moet kunnen is Edina het wel!

Fat: Edina moet afvallen, want binnenin haar schuilt een dun persoontje dat dolgraag naar buiten wil. Pillen, medicatie en linzen helpen niet meer: er moet iets anders gebeuren. Met volle moed probeert Edina de overtollige kilo’s kwijt te raken, voordat de opschepperige Penny Casper met haar modelfiguur in de stad komt...

France: Patsy en Edina hebben het plan opgevat er eens even tussenuit te gaan, met het zonnige Frankrijk als eindbestemming. Ogenschijnlijk kan niets hun plezier bederven. Maar ze komen er al snel achter dat de eindeloos vredige rust van het Franse platteland nou niet bepaald te vergelijken is met het flitsende leven in het mondaine St. Tropez.

Iso Tank: Edina’s dochter Saffron (Julia Sawalha) bereidt zich voor op een presentatie over DNA voor de open dag van haar school. En alhoewel alle ouders een uitnodiging hebben ontvangen, heeft Saffron liever niet dat haar moeder bij de voordracht komt opdraven. Voor Edina reden genoeg om eens flink te chagrijnen. Daarbij heeft ze nog een aantal listige trucjes achter de hand...

Birthday: Vandaag wordt Edina veertig. Dochter Saffron heeft voor deze gelegenheid een wat al te traditionele lunch voor de familie georganiseerd. En dat bevalt de jarige op deze ‘rampzalige’ dag maar niks.

Magazine: Edina is in extase. Ze heeft een nieuwe vriend en is tot half acht ’s ochtends uitgeweest. Dat maakt haar vriendin Patsy stinkend jaloers. Deze heeft daarnaast nog genoeg andere zaken om zich druk maken, waaronder haar op komst zijnde televisiedebuut. Hierbij kan ze de hulp van Saffron en Edina’s moeder goed gebruiken.

Commentaar

De TV-serie Absolutely Fabulous vindt zijn oorsprong in een sketch in de show van komieken Jennifer Saunders en Dawn French, waarin een (te) vlotte moeder haar burgerlijke dochter aanspoort om eens wat wilder te leven. Dit idee werd verder uitgewerkt en uiteindelijk verscheen in november 1992 de eerste aflevering van de serie op de BBC. Het was meteen een groot succes, wat er toe leidde dat Absolutely Fabulous (ook wel “AbFab” genoemd) ook buiten Engeland op TV verscheen. Ook hier in Nederland is de serie al menigmaal vertoond en heeft zodoende een flink aantal fans weten vergaren. Veel mensen zijn dan ook van mening dat de humoristische belevenissen van het losbandige duo Edina en Patsy, prima rollen van bedenkster Jennifer Saunders en Joanna Lumley, thuishoren in het rijtje van de grote Engelse comedyseries als Fawlty Towers en Blackadder. Maar ook de critici weten de kwaliteit van de serie te waarderen, getuige de verschillende nationale en internationale prijzen die deze in de wacht wist te slepen (waaronder een Emmy Award). Onlangs zijn alle drie de seizoenen van Absolutely Fabulous op DVD verschenen, waarbij dit eerste deel het eerder beschreven eerste seizoen bevat. Aangezien deze zes afleveringen een uitstekend begin van de serie vormen, zal dit schijfje de liefhebber de volledige 176 minuten laten (glim)lachen!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 1992
Speelduur: 176 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Italiaans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931933087

Extra's

  • Photo Gallery
  • Absolutely Not (15 min)
  • The Beginning (8 min)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Absolutely Fabulous is een TV-serie. Uitgaande van dit feit zal niemand er vreemd van opkijken dat het beeld op deze DVD de standaard TV-verhouding van 1.33:1 heeft. Ondanks dat de videotransfer wat scherpte betreft beter presteert dan een VHS-tape, is de scherpte vergeleken met andere (kwalitatief betere) DVD’s is niet echt geweldig. Schaduwdetail en zwartniveau zijn eveneens slechts matig, maar aangezien het decor meestal goed verlicht is geeft dit weinig noemenswaardige problemen. Verder bevat het beeld over het algemeen weinig felle kleuren, met als uitzondering de momenten waarop Edina in haar zeer kleurrijke kledij op het scherm verschijnt. Gedurende deze ogenblikken worden de felle kleuren van de verschillende exotische outfits zonder grote moeilijkheden weergegeven. Een minpuntje dat niet helemaal door de vingers kan worden gezien heeft betrekking op compressieartefacten. Deze zijn namelijk in kleine aantallen in de transfer aanwezig. Gelukkig zul je in de meeste gevallen erg goed op moeten letten wil je deze zien, waardoor de meeste kijkers deze minimale artefacting niet als storend zullen ervaren. De optionele Nederlandse ondertiteling is correct geplaatst en duidelijk te lezen. Dit eerste seizoen van Absolutely Fabulous staat op een dubbellaags DVD. De zes afleveringen zijn op dusdanige wijze over beide lagen verspreid dat er niet halverwege een aflevering van laag gewisseld hoeft te worden. Prima! Over het geheel genomen hebben we hier dus te maken met een transfer die ondanks enige gebreken uiterst acceptabel is voor een 10 jaar oude televisieserie.

Geluidskwaliteit

Het geluid van deze DVD is een standaard Dolby Digital 2.0-stereotrack (192 kb/s). Geheel naar verwachting weet deze maar weinig indruk te maken. Om te beginnen valt er, afgezien van het openingsnummer, op muziekgebied weinig te beleven. Niet echt verwonderlijk, want deze comedyserie draait vooral om dialogen. Gelukkig komen deze altijd, ook tijdens het harde gelach, prima verstaanbaar uit de speakers. Verder is het geluid vrij van hoorbare ruis en gekraak en zijn er geen synchronisatieproblemen. Het op verstaanbare wijze hoorbaar maken van de grappen is het voornaamste doel van het DD 2.0-spoor, en daarin presteert deze zoals gezegd prima. Het mag echter duidelijk zijn dat het geluid van Absolutely Fabulous voor de echte audiofiel niets te bieden heeft.

Extra's

In het Engelstalige hoofdmenu (voorzien van muziek) is onder “Extras” een klein aantal toevoegingen te vinden, die allen beeldverhouding 1.33:1 en (waar van toepassing) DD 2.0-geluid hebben. Enigszins hinderlijk is dat men voordat men in dit hoofdmenu belandt zowel de Nederlandstalige als de Franstalige waarschuwingen van de organisaties BREIN en BAF moet bekijken.

Als eerste kan men kiezen voor de optie “Absolutely Not”. Dit is een compilatie van bloopers en een aantal ongebruikte scènes. De bloopers, voornamelijk bestaande uit versprekingen en het in de lach schieten van de acteurs, zijn vermakelijk maar weinig verrassend. De twee verwijderde scènes zijn een meer inzichtelijke aanvulling. In totaal is compilatie goed voor een amusante 15 minuten.

Onder de noemer “The Beginning” vinden we de oorspronkelijke “French&Saunders”-sketch (zie samenvatting), zodat de DVD-bezitters kunnen zien waar het fenomeen “AbFab” zijn oorsprong vindt. Voor de groep mensen die de betreffende 8 minuten durende sketch nog nooit gezien heeft (waartoe voorheen ook ondergetekende zich mocht tellen) is deze extra zonder meer het bekijken waard.

Tenslotte zijn in de “Photo Gallery” 12 foto’s te bekijken met daarop de verschillende personages uit de serie. Niet bijzonder boeiend.

Conclusie

Als men de beeld- en geluidskwaliteit van de DVD van Absolutely Fabulous bekijkt valt op dat er geen optimaal gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden van het medium. We moeten daarbij natuurlijk wel rekening houden met het feit dat we hier niet te maken hebben met een grootse bioscoopfilm, maar met een eenvoudige tien jaar oude televisieserie. Daarvan uitgaande zijn beeld en geluid namelijk vrij behoorlijk, en is deze DVD op technisch gebied dus toch acceptabel te noemen. Voeg daar bovendien een ruime twintig minuten aan aardige extra’s aan toe en je hebt een prima DVD waar liefhebbers van AbFab uren mee zoet zullen zijn!

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Richard B.  |  23-12-2004

Deze serie is zooooo fout maar toch wel zooooo grappig! :lol: De kleur van de hoes van de box van seizoenen 1 tm 4 is trouwens ook vrij fout: een roze tijg...
Lees meer >

Big RIck  |  25-01-2002

Dit is werkelijk een hilarische DVD - altijd goed als je chagrijnig bent. Je ziet op een DVD als deze (of de Soprano's) ook de ontwikkeling per aflevering; da's...
Lees meer >

Dennis  |  18-01-2002

Hopenlijk brengen ze ook hippies uit op DVD want die serie was toch veel leuker dan deze overactors van AF.
Lees meer >

Oakey  |  15-01-2002

Nederland 3, maandag om 19:00 uur :D Wel leuk die DVD en niet heel duur (heb hem al voor eur 18 zien liggen). Ik ruil er mijn vhs'jes echter nog niet voor in. ...
Lees meer >

Frollo  |  15-01-2002

We weten toch hopelijk dat er een nieuw seizoen begonnen is? Het heeft 'n paar jaar geduurd, maar de nieuwe avonturen van Eddy en Patsy zijn weer elke maandagav...
Lees meer >

Nathan Strik  |  15-01-2002

Geweldige serie. Niet direkt zo toegankelijk als Friends ofzo, maar als je eenmaal verslaafd bent.... :D
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:4
3.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 100
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.