Tomb Raider (CE)

Totaalbeoordeling:

8.8
DVD

Samenvatting

Archeologe Lara Croft (Angelina Jolie) is gespecialiseerd in het onderzoeken van ondergrondse tempels. Als klein kind heeft ze de liefde voor archeologie overgenomen van haar vader (Jon Voight) die hetzelfde vak beoefende. Op 15 jarige leeftijd is Lara haar vader echter verloren toen deze spoorloos verdween. Sindsdien woont ze alleen nog met twee bedienden in het kolossale landhuis van de familie Croft.
Plotseling verandert haar leven. Een aantal planeten komen op één lijn te staan en op het moment dat deze uitlijning begint hoort Lara ergens in huis een vreemd tikkend geluid. Het geluid blijkt afkomstig te zijn van een vreemde klok die haar vader jaren eerder heeft verborgen. De klok is de sleutel naar iets groots en het duurt dan ook niet lang voordat een groep zwaar bewapende mannen het landhuis overvalt en de klok steelt.
Zoekend in boeken van haar vader ontdekt Lara een brief van hem waarin hij haar verteld dat de klok, het 'alziende oog', de sleutel is die nodig is voor de macht over de tijd. Samen met een in tweeën gebroken driehoek geeft de sleutel ultieme macht aan degene die hen samenbrengt.. Lara moet beide helften van de driehoek vinden, maar uiteraard is zij niet de enige die opzoek is naar deze attributen...

Commentaar

Tomb Raider is losjes gebaseerd op de gelijknamige spellen reeks voor PC en Playstation en als je de spellen gespeeld hebt dan kom je zeker bekende elementen tegen. Angelina Jolie is perfect in de rol van Lara Croft en zet een overtuigende famme fatale neer. De film zelf is een aaneenschakeling van avontuur en actie, al haalt het verhaal het absoluut niet bij de Indiana Jones films die ook in dit genre vallen. Tomb Raider is meer een ritje in de achtbaan, het verhaal speelt een enigszins ondergeschikte rol. Dat wil echter niet zeggen dat de film niet vermakelijk is, integendeel zelfs!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 96 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865556122

Extra's

 • Deleted Scenes
 • Visual effects
 • Stunts
 • Audiocommentaar
 • DVD-ROM content
 • Crafting Lara Croft
 • 'Digging into Tomb Raider
 • Are You Game
 • Muziekvideo: U2 Elevation
 • Easter Egg

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Paramount heeft het originele beeldformaat van 2.35:1 behouden voor deze anamorf uitgevoerde DVD. De kwaliteit van het beeld is goed met prima contrast, redelijke scherpte en redelijk wat schaduwdetail. In donkere scenes is niet altijd evenveel detail waar te nemen, wat jammer is bij een film als deze die grotendeels niet in de buitenlucht plaatsvindt. De kleurbalans is erg mooi en het enige nadeel is dat er af en toe wat kleine compressiefoutjes zichtbaar zijn, maar deze zijn minimaal en zullen door de meeste kijkers niet opgemerkt worden. Edge enhancement ontbreekt gelukkig geheel..
De ondertiteling is helaas geel uitgevoerd en staat binnen het 2.35:1 frame.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige Dolby Digital 5.1 track heeft een bitrate van 448 kbps en klinkt erg plezierig. De kwaliteit van het geluid is prima en de surroundkanalen worden zeer agressief aangestuurd, zowel met muziek als ook effecten. De mix is officieel niet gemaakt voor Surround EX, maar wanneer de DVD in deze modus wordt afgespeeld ontstaat een zeer prettige geluidsbeeld waarbij ook achter geluiden prima te lokaliseren zijn. Al met al prima geluid.

Extra's

De DVD maakt een goed verzorgde indruk met mooie, geanimeerde menu's en een flinke hoeveelheid extra's.

We beginnen met een audiocommentaartrack ingesproken door regisseur Simon West. West gaat voornamelijk in op het verhaal achter de film en het plot, en geeft eigenlijk weinig informatie over het filmen, de effecten en de stunts. West valt ook geregeld 'stil' waardoor de commentaar track niet voor iedereen even interessant zal zijn.

Bij 'Crafting Lara Croft' krijgen we in bijna zeven minuten te zien wat voor voorbereidingen Angelina Jolie heeft doorgaan voordat zij 'klaar' was voor de rol. Een groot deel van de stunts is door haarzelf gedaan en daar was de nodige fysieke training voor nodig.

Bij de 'Deleted Scenes' komen in ongeveer zeven minuten een viertal scenes voorbij die het niet gehaald hebben tot de uiteindelijke versie van de film. De kwaliteit van de beelden is matig en er wordt geen uitleg gegeven over de reden waarvoor de scenes geschrapt zijn.

Het onderdeel 'Stunts' biedt een blik achter de schermen bij de opnamen en de voorbereidingen daarvoor. Dit gedeelte duurt 9.20 minuten.

Ook de standaard promotionele 'documentaire' ontbreekt niet op deze DVD. De circa 25 minuten durende 'Digging into Tomb Raider' documentaire biedt interviews met cast en crew alsmede beelden van de set en de film. Ook komt de relatie tussen het spel en de film aan bod.

Meer over het spel zien we bij 'Are You Game', een filmpje over het ontstaan de van de spellen en de mythe die is gegroeid rond Lara Croft.

Bij 'Visual Effects' krijgen we van acht scenes min of meer te zien hoe deze tot stand zijn te komen, al wordt er geen echt technische informatie gegeven. Echter wel erg leuk om te zien.

Als toetje n is er ook een alternatieve opening van de film te zien, als ook een muziek video van U2 (Elevation).

Een aantal (met name commerciële) DVD-ROM extra's maken het geheel compleet.

Conclusie

Tomb Raider is een lekkere actiefilm met een redelijk verhaal, maar vooral veel grote sets, wisselende settings en heel veel actie. Een prima popcorn film dus.
Paramount heeft er een mooie DVD van gemaakt met goed beeld en prima geluid, alsmede een leuke hoeveelheid extra's. Al met al een echte aanrader voor actiefans in het algemeen en fan van Angelina Jolie in het bijzonder. Huur de film zowiezo een keer voor een lekker ontspannen avondje!

Laatste reacties

Queensrỹche  |  20-04-2004

Ik heb de film gisteren pas gezien. Deze was voor mij goed te doen, maar ik had geen superfilm verwacht. Dat was deze voor mij ook niet. Het geluid vond ik n...
Lees meer >

Sander J  |  23-01-2004

wat een flutfilm de kollosale borsten van godin angelina jolie zorgen nog voor leuke momenten maar de actie is loom en knullig. ook het verhaal trekt op niets...
Lees meer >

Dave  |  04-11-2003

Leuke popcorn film en leuke dame, niet nadenken gewoon actie's kijken is het beste advies ;)
Lees meer >

RemcoZ  |  24-07-2003

Een van de slechtste films die ik ooit gezien heb. Alleen kijken als je geen behoefte hebt aan iedere vorm van verhaal, of als je natuurlijk bij het zien van An...
Lees meer >

chimera01  |  26-06-2003

Zonde van deze absoluut getalenteerde actrice in zo´n slap aftreksel van het medium film. Jan de Bont zal het vast beter doen in het vervolg (Hoewel speed 2). ...
Lees meer >

Gabriel B.  |  23-06-2003

Typische fun popcornfilm met een scenario dat meer en meer rammelt naarmate de film vordert.
Lees meer >

Kasper P.  |  22-06-2003

Helaas, maar volgens mij komt er TOCH een sequel op :( Nee, niet; het zal er nooit van komen; zeker NIET met Angelina Voight Deze zomer in de bios .......
Lees meer >

Goteki45  |  30-05-2003

Ik vond dit echt een standaard film. Dan maar Jolie met haar rupslippen.
Lees meer >

GalO  |  31-08-2002

http://www.buydvdnow.nl/nieuw.html ik heb hem tocah maar gekocht voor die belachelijke prijs ! :)
Lees meer >

M Balje  |  30-08-2002

voor 12.50 is dat r2 /ned subs?? Het is als het goed is de zelfde versie als hier word besproken op dvd.nl.
Lees meer >

M Balje  |  30-08-2002

hij staat er niet meer tussen!!! :( http://www.buydvdnow.nl/nieuw.html
Lees meer >

GalO  |  29-08-2002

hij staat er niet meer tussen!!! :(
Lees meer >

M Balje  |  29-08-2002

12,25 euro incl. verzendkosten bij buydvdnow.nl € 10,00 + € 2,50 verzendkosten = € 12,50 x 2 + 10% = Fl. 27,50 Heb hem maar besteld voor die prijs.
Lees meer >

Rolf  |  29-08-2002

Ik zag net dat de dvd in de koop video/dvd top 3 op nummer 2 staat van MTV movie Special. Dit betekent dat de hij weer veel word verkocht. Daarom vraag ik mi...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  28-08-2002

Ik zag net dat de dvd in de koop video/dvd top 3 op nummer 2 staat van MTV movie Special. Dit betekent dat de hij weer veel word verkocht. Een hoge noterin...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
?

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:-
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 631
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.