Adjustment Bureau, The

Recensent:
Koen Koene
22-08-2011

Totaalbeoordeling:

7.1
Blu-ray

Adjustment Bureau, The (Blu-ray)
Samenvatting

David Norris (Matt Damon) is een succesvolle politicus, die op het punt staat om een zetel in de senaat te bemachtigen. Zijn leven neemt echter een wending wanneer hij de charmante Elise Sellas (Emily Blunt) ontmoet. Er is onmiddellijk een klik tussen de twee en David is meteen verkocht. Eind goed, al goed, zou je denken. Maar wat David en Elise niet weten, is dat ze niet voorbestemd zijn om bij elkaar te zijn. Het leven van iedereen op aarde hoort namelijk te verlopen volgens een vooraf opgesteld plan. De mysterieuze mannen van het zogenaamde “Adjustment Bureau” zorgen ervoor dat eventuele afwijkingen van dit plan worden rechtgetrokken. En door verliefd te worden op Elise, creëert David een afwijking. Het Bureau zal deze recht moeten zetten, maar dat laat David niet zomaar gebeuren. Maar is zijn liefde sterk genoeg om de macht van het Bureau te overwinnen?

Commentaar

De verhalen van schrijver Philip K. Dick vormen de basis van diverse sciencefictionfilms. Denk bijvoorbeeld aan succesvolle producties als Blade Runner, Total Recall en Minority Report. Ook het in 2011 verschenen The Adjustment Bureau, het regiedebuut van schrijver/producent George Nolfi, is (losjes) gebaseerd op een kort verhaal van de auteur. Zoals hierboven te lezen gaat de film over een man, David, die ingaat tegen de plannen van een hogere macht. Normaliter zou deze hogere macht met behulp van het zogenaamde “Adjustment Bureau”, wiens werknemers herkenbaar zijn aan hun hoed, ongezien ingrijpen om het zaakje weer recht te trekken, maar David laat dat niet zomaar gebeuren. De reden hiervan is dat hij verliefd is geworden op een bepaalde vrouw, Elise, iets wat volgens Het Plan niet mag gebeuren. De film laat enerzijds het kat-en-muisspel tussen David en de mannen van het Bureau zien en anderzijds het ontstaan en de ontwikkeling van de romance tussen David en Elise. Dit laatste aspect komt aardig uit de verf, mede geholpen door scherpe dialogen en een geloofwaardige chemie tussen Matt Damon en Emiliy Blunt. Je wilt als kijker dan ook echt dat de twee bij elkaar komen en blijven. Maar het Bureau zal er alles aan doen om dit te verhinderen. Tenminste, dat zouden ze moeten doen. Want echt veel wordt daar in de film niet mee gedaan, er gaat nauwelijks dreiging uit van de hoeddragende mannen. Het thriller/actieaspect van de film is dan ook niet erg memorabel. David kan lange tijd gewoon zijn gang gaan en Het Plan tegen blijven werken; de mannen van het Bureau mopperen wat om hun mislukte plannetjes, zonder grote consequenties voor David. Dit terwijl het Bureau oppermachtig is en dingen kan laten gebeuren met een simpele knip met de vingers. Pas richting het eind van de film komt er eindelijk iets van spanning om de hoek kijken. Maar dan is de film voorbij voordat je het weet. Het gebrek aan spanning is het voornaamste minpunt, op de overige fronten valt er weinig te klagen over The Adjustment Bureau. Neem bijvoorbeeld het acteerwerk. Damon en Blunt zijn al genoemd, maar ook de rest van de cast levert prima werk af. Al zal het voor Mad Men-kijkers even wennen zijn om John Slattery in een andere rol dan die van Roger Sterling te zien (pak en hoed helpen daarin niet mee). Op visueel front zijn vooral de deuren die het Bureau gebruikt om versneld te reizen leuk bedacht en goed uitgewerkt. Er is dus voldoende positiefs te melden, waarmee de film voldoende onderhoudend is. Er had echter veel meer met de (originele) opzet gedaan kunnen worden. Dat The Adjustment Bureau uit zal groeien tot eenzelfde (cult-)klassieker als de andere Philip K. Dick-adaptaties is dan ook erg onwaarschijnlijk. Geen hogere macht die daar iets aan kan veranderen.

The Adjustment Bureau is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder de recensie van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Romantiek, Science fiction
Regio: B
Jaar: 2011
Speelduur: 106 min
Verpakking: Blu-ray Duo Keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS 5.1 - Duits
 • DTS 5.1 - Frans
 • DTS 5.1 - Italiaans
 • DTS 5.1 - Japans
 • DTS 5.1 - Spaans
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582787979

Extra's

 • Audiocommentaar
 • Deleted En Verlengde Scènes
 • Digitale Kopie
 • Door New York springen
 • Voorbestemd
 • Elise worden
 • The Labyrinth of New York

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van The Adjustment Bureau heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.85:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 50GB dubbellaags disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 codec.

De resulterende HD-transfer levert op de meeste fronten prima prestaties. Zo ziet het beeld er mooi filmisch uit, met een fijne lage grain, natuurlijk ogende scherpte en nette detaillering. Shots met veel detail, bijvoorbeeld de overzichtsshots tijdens de speeches van David, zien er dan ook prima uit. Ook over de kleurweergave niks dan lof. In diverse scènes wordt met kleurfilters gewerkt – de scènes op de straten zijn bijvoorbeeld meestal koel blauw – en de transfer weet de verschillend paletten zonder problemen weer te geven. Zwartniveau en schaduwdetail zijn eveneens dik in orde. Voor de minpuntjes van de transfer moeten we bij de digitalisering van het beeld zijn. Daarbij heeft men namelijk besloten om enige edge enhancement toe te passen, en tevens is af en toe wat posterisatie te zien. Beide zaken zijn niet dermate storend dat ze het kijkplezier vergallen, maar ze zorgen wel voor puntenaftrek. Maar dan blijft er nog steeds een dikke voldoende over.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Het geluid van The Adjustment Bureau staat in het lossless DTS-HD Master Audio 5.1-formaat (24bit/48kHz) op de BD-uitgave. Direct vanaf het begin van de film, wanneer je meekijkt bij de campagnespeech van David, wordt een actief en ruimtelijk geluidsbeeld neergezet. Daardoor sta je als kijker als het ware middenin het publiek. Erg goed gedaan. Ook verderop in de film zijn er diverse momenten met een prima ruimtelijkheid. Bijvoorbeeld tijdens de scènes die zich in de straten van New York afspelen en tijdens de actiescène in de laatste akte van de prent. Wat betreft de dialogen zijn de prestaties eveneens uitstekend; spraak klinkt altijd helder en is prima verstaanbaar. Op de klank van het overige geluid valt niks aan te merken. Het klinkt allemaal mooi gedetailleerd en dynamisch, met een nette hoeveelheid laag. Ruis en andere verstoringen zijn niet aanwezig. Kortom, een uitstekende track!

Extra's

In het menu van de BD-uitgave van The Adjustment Bureau is een acceptabel aantal extra’s te vinden. Deze hebben een resolutie van 1080p en DD 2.0-geluid. Nederlandse ondertiteling is aanwezig, tenzij anders vermeld.

Audiocommentaar
Indien gewenst kun je de film bekijken met een gesproken toelichting van regisseur George Nolfi. Deze vertelt rustig over de productie en geeft onder meer aan wat zijn bedoelingen waren en waarom hij bepaalde keuzes maakte. Het geheel is voldoende interessant, maar wel een tikje droog. Het commentaar is niet Nederlands ondertiteld (wel Engels).

Deleted en verlengde scènes (7 min)
Onder deze noemer vind je zes fragmenten die niet of slechts in verkorte vorm in de film gebruikt zijn. Je hebt de mogelijkheid om ze afzonderlijk te bekijken of via een “speel alles”-optie.

Door New York springen (8 min)
De nadruk van deze extra ligt op de opnames in New York. Er wordt wat verteld over de locatiescouting en tevens krijg je te zien hoe de scène met de deuren tot stand kwam.

Voorbestemd (5 min)
Een korte featurette over de relatie tussen David en Elise en hoe Matt Damon en Emily Blunt invulling gaven aan de rollen.

Elise worden (7 min)
Voor de rol van Elise wilde men aanvankelijk een danseres met acteerervaring casten. Echter, toen Emiy Blunt, een actrice zonder danservaring, auditie deed was direct duidelijk dat zij de rol moest krijgen. Welke gevolgen dit voor haar had zie je in deze extra.

The Labyrinth of New York (13 min)
Opvallend genoeg is deze extra alleen in het menu te vinden als je bij het starten van de BD voor de Engelse taal kiest. De extra begint met een kaart van New York, waarop een aantal deuren ingetekend zijn. Je kiest een deur en vervolgens reis je van locatie naar locatie. Op elke locatie kun je achter-de-schermen-materiaal, een interview of een filmclip bekijken (niet ondertiteld). In feite is deze extra dus niets meer dan een omslachtige manier om een klein kwartier aan aanvullend materiaal te bekijken.

Digitale Kopie
Naast de film op BD tref je in de verpakking ook een DVD aan, met daarop een digitale kopie van de film. Deze is te bekijken op apparaten die Windows Media-compatibel zijn.

Conclusie

Ieders leven verloopt volgens een vooropgesteld plan. Wordt daarvan afgeweken, dan zorgt het mysterieuze Adjustment Bureau ervoor dat de zaken weer terug op het plan gebracht worden. Politicus David veroorzaakt een van dergelijke afwijkingen, door verliefd te worden op Elise. Het Bureau grijpt in, maar dat blijkt een stuk lastiger dan gedacht. The Adjustment Bureau bevat zowel romantiek als thriller/actie. Door een goede chemie tussen hoofdrolspelers Matt Damon en Emily Blunt komt het romantisch aspect aardig uit de verf. Het thrilleraspect is daarentegen beduidend minder sterk, vooral door een gebrek aan dreiging en spanning. Daar had men meer mee kunnen doen. De BD-uitgave van de film heeft prima beeld en een uitstekende geluidskwaliteit. Een acceptabele hoeveelheid extra’s (inclusief een digitale kopie op DVD) maakt de uitgave compleet.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal Pictures Benelux.

Lees meer

Laatste reacties

Albert Kostwinder  |  24-08-2011

Haha, je leest de frustratie tussen de regels door Vampire...:)
Lees meer >

Jeroen D  |  22-08-2011

Ik weet dat het science fiction is maar dan nog vond ik het verhaal zo'n flauwekul. Matt Damon en Emily Blunt hebben allebei totaal geen uitstraling. Er is ook...
Lees meer >

nlamste3  |  22-08-2011

Nou, ik vind het "commentaar" zeker wel terecht omdat de luie scripttechnische keuzes (zoals de zogenaamde "ripple-limits"die nergens worden uitgelegd, het "pla...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  22-08-2011

Nou, ik vind het "commentaar" zeker wel terecht omdat de luie scripttechnische keuzes (zoals de zogenaamde "ripple-limits"die nergens worden uitgelegd, het "pla...
Lees meer >

nlamste3  |  22-08-2011

Geen hoogvlieger, maar ik vind het "commentaar" dat het niet spannend genoeg is en dat de Adjustment Bureau niet goed genoeg hun best doen terwijl zij oppermach...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  22-08-2011

Gisteren gezien.....aardige poging om een Philip K. Dick verhaal te verfilmen; het aspect "vrije wil en eigen keuze" wordt wel aangestipt maar jammer genoeg bli...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

9 Angst DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
8.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.