Sonny Boy

Totaalbeoordeling:

6.8
Blu-ray

Sonny Boy (Blu-ray)
Samenvatting

Waldemar Nods (Sergio Hasselbaink) is geboren in Suriname aan het begin van de 20e eeuw. Hij vertrekt naar Nederland om te gaan studeren. Zijn donkere huidskleur trekt veel aandacht in Nederland. Vervolgens gaat Waldemar op zoek naar een plaats om te wonen. Zo komt hij in contact met de pas gescheiden Rika (Ricky Koole). Zij verhuurt kamers om rond te kunnen komen nu zij met haar kinderen gescheiden van haar man leeft. Waldemar en Rika krijgen al snel een hartstochtige verhouding. Ook raakt het stel in verwachting. Hun zoon, Waldy (Daniel van Wijk), groeit op in een zeer onzekere tijd. Niet alleen wordt er nog steeds met argusogen naar het stel en hun halfbloed kind gekeken, maar ook staat de Tweede Wereldoorlog op het punt van uitbreken. Waldemar en Rika besluiten al snel onderdak te bieden aan Joden die vervolgd worden. Deze beslissing zet hun leven nog verder op zijn kop, met alle risico’s van dien.

Commentaar

Sonny Boy is gebaseerd op het gelijknamige boek van Annejet van der Zijl. Dit boek, en ook de film, vertelt het waargebeurde verhaal van de Surinaamse Waldemar Nods. Hij komt naar Nederland om te studeren, maar bevindt zich jaren later midden in de Tweede Wereldoorlog. Liefde, drama, moed en racisme zijn enkele van de kernwoorden die slaan op deze prent. Bij uitstek dus een film om eens lekker te gaan zitten snotteren, althans dat zou je denken. Veel van de emotie gaat namelijk verloren door enkele minpunten. Eén hiervan is het script. Dit volgt grotendeels het boek, compleet met de manier van vertellen. Dit werkt minder goed als bij het boek. Een film bevat namelijk beelden, die je tijdens het lezen van het boek zelf moet vormen. Daarom beschrijven auteurs alles tot in de kleinste details, iets dat hier natuurlijk niet nodig is. Een ander zwak punt zijn de dialogen. Deze lijken ook direct uit het boek overgenomen te zijn, maar als gesproken tekst komen ze wat houterig en onnatuurlijk over. Verder bevat het boek zoveel informatie, dat de regisseur hier in sneltreinvaart alle gebeurtenissen voorbij moet laten komen. Zelfs met een speelduur van ruim twee uur lijkt het nog allemaal te kort om het verhaal recht te doen. Als kijker is het dan ook moeilijk om je in het verhaal in te leven en mee te leven met de personages. Deze worden dan ook weinig uitgediept. Het matige spel van enkele acteurs helpt hier ook niet bij. Het ergst zijn hierbij de acteurs die Duitse soldaten spelen. Dit zijn duidelijk Nederlandse acteurs, iets dat overduidelijk te horen is aan hun, met een Nederlands accent doordrenkt, Duits. Hoofdrolspeelster Ricky Koole brengt het er zonder twijfel het best vanaf. Haar spel is solide. Haar tegenspeler Sergio Hasselbaink probeert haar bij te benen, maar dit lukt niet helemaal. Hij komt duidelijk ervaring en kwaliteit tekort. Waarom zou je Sonny Boy nog kijken na al deze minpunten? Ten eerste nog altijd om het verhaal. Hoewel de overzetting van boek naar groot scherm dus niet helemaal gelukt is, blijft het basisgegeven erg interessant. De verwikkelingen zijn erg tragisch te noemen, zeker als we in ogenschouw nemen dat dit allemaal echt gebeurd is. Verder ziet de prent er op visueel vlak uitstekend uit. De sets en kostuums zijn bijvoorbeeld zeer goed uitgewerkt. Samenvattend kunnen we zeggen dat deze film een gemiste kans is. Een betere uitwerking van het scenario had zeker een betere film opgeleverd. Het thema en het waargebeurde aspect zijn echter wel de moeite waard. Zeker leuk om een keer te kijken dus, maar geen topper.

Sonny Boy is op DVD en Blu-ray Disc verschenen. Hieronder volgt onze bespreking van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: B
Jaar: 2011
Speelduur: 140 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Nederlands
Ondertiteling: Engels
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777934562

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Sonny Boy heeft het originele 1.85:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. De BD-uitgave bestaat uit een 25GB enkellaags disc

Op de beeldkwaliteit van deze uitgave valt weinig aan te merken. De transfer is mooi scherp en bevat bovendien meer dan voldoende detail. Zowel wijdere shots als close-ups zien er prima uit. Fijne details zijn goed zichtbaar, bijvoorbeeld op gebouwen of kleding van de karakters. De film speelt zich grotendeels af rond de Tweede Wereldoorlog, iets wat tot uitdrukking komt in de gebruikte kleuren. Echt felle kleuren komen niet voor, behalve in bijvoorbeeld de lucht of water. De kleding en sets bestaan voornamelijk uit donkere, ingetogen tinten. Deze worden echter prima verzadigd weergegeven en mooi natuurlijk. Dit geldt ook voor de huidskleuren. De donkere scènes zijn ook te volgen zonder problemen, hoewel het zwartniveau wel eens wil schommelen. Contrast en schaduwdetail zijn voldoende. Het beeld bevat een fijne laag filmgrain, die nergens stoort. Van artefacten is nauwelijks sprake, alleen hier en daar wat aliasing. Een prima beeldkwaliteit dus, die ruim voldoende scoort.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Op deze BD-uitgave van Sonny Boy is één audiospoor te vinden, te weten de originele Nederlandstalige track in DTS-HD Master Audio 5.1-formaat (16bit/48kHz). Net als het beeld is ook het geluid ruim voldoende. Het geluidsbeeld richt zich voornamelijk op de voorste kanalen, waar dialogen goed verstaanbaar uit de centerspeaker komen. Alleen is soms wel heel goed te horen dat de dialogen later zijn ingesproken. Dit is helaas wel vaker het geval bij Nederlandse films en hier dus geen uitzondering. De frontspeakers laten een mooi breed stereogeluid horen, waarbij straatgeluiden en muziek natuurlijk klinken. De surrounds worden niet veel gebruikt, alleen voor wat omgevingsgeluiden en lichte effecten. Ook de subwoofer heeft het rustig, maar dit is ook geen film waarbij we veel laag zouden verwachten. De track klinkt verder mooi helder, beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig. Het detail is uitstekend, alle kleine geluiden zijn goed te onderscheiden. Misschien geen knallende track, maar wel één die goed past bij de film en weinig verkeerd doet.

Extra's

De schijf start met een standaard menu, waar te kiezen is om de film gewoon te starten of om deze te kijken met Engelse ondertiteling. Er is ook nog een pop-up menu aanwezig waar je kan kiezen voor de verschillende hoofdstukken.

Deze uitgave bevat geen extra’s.

Conclusie

De Surinaamse Waldemar komt naar Nederland om te gaan studeren. Hij ontmoet de pas gescheiden Rika en de twee krijgen een relatie. Ze worden met argusogen bekeken door de huidskleur van Waldemar. Als dan ook nog de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, wordt hun leven nog moeilijker. Toch besluiten ze onderdak te verlenen aan Joodse vluchtelingen. Sonny Boy is gebaseerd op het gelijknamige Nederlandse boek. De film kan het niveau van dit schrijfwerk niet benaderen, hiervoor zijn er teveel minpunten. Voor liefhebbers van drama valt er dankzij het onderwerp toch nog wel wat te genieten, hoewel veel emotie verloren gaat door het rammelende script en de soms matige acteerprestaties. Deze BD-uitgave van de film heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit. Er zijn geen extra’s aanwezig.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door A-Film Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

BrianB  |  06-09-2011

Ach wat moet je zeggen van deze film. Het beginpunt was wel goed, maar toen de oorlog er weer aan te pas kwam had ik zoiets van: nee, alweer.... is er niets and...
Lees meer >

Pieter R.  |  06-09-2011

Ach wat moet je zeggen van deze film. Het beginpunt was wel goed, maar toen de oorlog er weer aan te pas kwam had ik zoiets van: nee, alweer.... is er niets and...
Lees meer >

pietdvd  |  06-09-2011

Naast de BD (geen extra's) en 1 disc dvd (Geen/wel extra's ??) release is er is er ook 1 disc dvd limited versie die alleen bij Bolcom, de Telegraaf & Blokker...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Discriminatie Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
7.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.