BloodRayne 2: Deliverance

Recensent:
Wilbert Rietman
14-07-2009

Totaalbeoordeling:

1.5
DVD

BloodRayne 2: Deliverance (DVD)
Samenvatting

Op haar queeste tegen vampiers, komt de damfier (half mens, half vampier) Rayne (Natassia Malthe) in het Wilde Westen terecht. In het plaatsje Deliverance heeft zich namelijk een eeuwenoude vampier gevestigd. Deze bloedzuiger lijkt het voornamelijk voorzien te hebben op de kinderen van het dorpje. Dit blijkt niemand minder te zijn dan Billy the Kid (Zack Ward)! Het jonge bloed van de kinderen heeft zijn voorkeur, vanwege de zoete smaak en de eeuwige jeugd die het geeft. Binnen een mum van tijd zal Deliverance een treinstation hebben. Via het spoor wil Billy het hele land veranderen in vampiers. Billy en zijn legertje van ondoden hebben echter niet gerekend op Rayne. Zij heeft inmiddels een groepje, waaronder sheriff Pat Garret (Michael Paré), om zich heen verzameld. Deliverance wordt zo het toneel van een bloederige strijd die maar één winnaar kan hebben.

Commentaar

De Duitse regisseur Uwe Boll staat vooral bekend om zijn erbarmelijke verfilmingen van computerspelletjes. Zo was hij in het verleden verantwoordelijk voor onder andere House of the Dead, Alone in the Dark en In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale. Ook de eerste BloodRayne is gebaseerd op een videogame. Het eerste deel had een redelijke cast, waaronder Ben Kingsley en Michael Madsen, en boekte een redelijk succes. Dit heeft Boll doen besluiten om te proberen om een tweede deel van de grond te krijgen. Met hulp van financiers uit Duitsland en Canada kreeg Boll dit nog voor elkaar ook. De hoofdrolspeelster van het eerste deel, Kristanna Loken, bedankte voor de eer om voor de tweede keer te kruipen in de huid van Rayne. Een vervangster werd gevonden in Natassia Malthe. Deze actrice kennen we vooral uit een heleboel nietszeggende of geflopte horrorfilms en van een enkel klein rolletje in grotere producties. Voor het tweede deel hebben de makers besloten de setting te verplaatsen van Transsylvanië naar het Wilde Westen. Hierdoor kreeg Boll de kans enkele knipogen en odes te plaatsen naar echte Western-klassiekers. Met name het werk van Sergio Leone wordt veelvuldig geciteerd, zowel in beeld als in het gebruik van de muziek. Dat componiste Jessica de Rooij niet is aangeklaagd voor het plagiëren van het werk van Ennio Morricone mag een wonder heten. Het verhaal kent nogal wat plotgaten en wordt in een nogal wisselend tempo verteld. Daarnaast heeft Boll het nodig geacht om de beelden nogal schommelend over te laten komen, wat het bekijken van de prent niet echt een rustgevend gevoel geeft. Alle karakters komen nogal clichématig over en lijken zo weggelopen uit een slechte tekenfilm over cowboys en indianen. Het acteerwerk is nogal erbarmelijk te noemen. Vergelijk het gerust met een erotische film zonder erotiek. Ook de effecten komen niet lekker uit de verf. Mochten er fans van Boll zijn, dan zullen die zelfs moeten beamen dat deze film tot zijn slechtere titels behoort, zo niet de slechtste is. Natuurlijk is het makkelijk om werk van Boll af te kraken, maar deze titel verdient dit dubbel en dwars. Het feit dat BloodRayne 2: Deliverance niet eens een bioscooprelease kent, zegt wat dat betreft al genoeg. Misschien dat er revanche kan worden genomen met het op handen zijnde derde deel in de reeks, maar wij houden ons hart vast.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Horror, Western
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 95 min
Verpakking: Duo Keep Case in Slipcase
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Splendid Film
EAN: 4013549372411

Extra's

  • Trailer
  • Making Of
  • Audiocommentaar
  • Ook verkrijgbaar
  • Extended en Deleted Scenes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het beeldformaat 1.78:1 anamorf op de schijf, wat maar licht afwijkt van het originele 1.85:1. Blijkbaar hadden de makers niet de allerbeste camera’s voor handen, want het vertoonde valt voor een recente productie toch behoorlijk tegen. Zo is het geheel niet altijd even scherp te noemen, iets wat met name stoort bij de scènes die zich bij daglicht afspelen. Dat de scherpte tegenvalt is grotendeels op de rekening te schrijven van de hoeveelheid filmgrain die aanwezig is. Ook is er in lichtere mate edge enhancement toegepast. Schaduwdetail en zwartniveau zijn niet altijd optimaal, vooral in de donkere scènes. Verder ogen de kleuren nogal flets en af en toe onnatuurlijk. Met name het rood van het bloed ziet er niet echt uit en lijkt te helder. De Nederlandse ondertiteling (optioneel) is duidelijk leesbaar en staat op een goede hoogte in het beeld. De vertelling is verdeeld in 12 hoofdstukken.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid bij de film is er één audiotrack aanwezig, namelijk een Dolby Digital 5.1 track (384 kbit/s). Het algehele karakter van de track is dat het soms nogal schel en blikkerig en andere momenten een beetje dof overkomt. Ook mist de track de nodige dynamiek. Als het om de dialogen gaat, worden die redelijk verstaanbaar weergegeven door de centerspeaker. De frontkanalen geven de overige geluiden weer, waarbij de muziek fraai wordt weergegeven. Hierbij worden ze minimaal ondersteund door de achterste kanalen. Het LFE kanaal doet eigenlijk niet tot nauwelijks van zich spreken. Een track die een klein beetje tegenvalt en ook meer had mogen bieden voor een actievolle film als deze.

Extra's

Beide discs hebben een statisch menuscherm in 1.78:1 anamorf met op de achtergrond klokgelui in Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s). Aangezien het hier een 2-disc Special Edition betreft van de film, mogen we een wagonlading aan goed verzorgde extra’s verwachten. Niets is echter minder waar. Het aantal aanwezige extra’s had ook allemaal op één schijf gepast. Ook is geen enkele extra feature Nederlands ondertiteld. De features verspreid over de twee DVD’s zijn:

Disc 1

Audiocommentaar
Er wordt apart vernoemd dat het hier om een Engelstalig audiocommentaar gaat van regisseur Uwe Boll. Met zijn zwaar aanwezige Duitse accent weet Boll ons veel te vertellen over de prent. Echter laat hij zichzelf nergens kritisch uit en is hij er wederom van overtuigd een topproduct te hebben afgeleverd. Wel siert het de man dat hij enthousiast achter deze titel blijft staan. Tel daarbij op dat er zelfs een mobiele telefoon afgaat tijdens het inspreken van het commentaar en je kunt de man nog moeilijk serieus nemen.

Trailer (2 min.)
De bijna obligate trailer van BloodRayne 2: Deliverance. In deze twee minuten komen alle hoogtepunten en oneliners van de film nog eens voorbij. De beeldverhouding is 1.78:1 niet anamorf en het geluid Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s).

Ook Verkrijgbaar
In het trailermenu vinden we nog eens zeven trailers van andere, soortgelijke producties uitgegeven door Splendid.

Disc 2

Making of (14 min.)
Een behoorlijk promotioneel aandoende featurette waarin we veel beelden van de film (ook achter de schermen) afgewisseld zien worden met interviews met leden van de cast en crew. Bij dit soort korte documentaires schijnt het de bedoeling te zijn om elkaar de hemel in te prijzen. Dat is hier niet anders. Een klein stukje zelfkritiek was hier zeker wel op zijn plaats geweest. De beeldverhouding is 1.78:1 niet anamorf en het geluid Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s).

Extended en Deleted Scenes (17 min.)
De titel van deze extra dekt behoorlijk de lading. Zonder enige vorm van commentaar of met een logische volgorde, krijgen we verwijderde of verlengde scènes uit de film te zien. Dit wordt ook nog eens afgewisseld met beelden van de B-roll en een verdwaald bloopertje. De beeldverhouding is 1.78:1 niet anamorf en het geluid Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s).

Verder zit er nog een slipcase om de hoes van de DVD’s heen, wat de uitgave een luxe uitstraling geeft.

Conclusie

Regisseur Uwe Boll heeft nogal wat miskleunen op zijn naam staan. BloodRayne 2: Deliverance behoort bij het slechtste werk uit zijn oeuvre. Veel lijkt er niet te kloppen aan de film, daarom is het misschein beter dat deze titel direct op DVD is verschenen. Alleen voor diegenen die het eerste deel een regelrechte topper vonden, kan dit deel vermakelijk zijn. Het beeld en het geluid van de DVD kennen zo hun tekortkomingen, maar verdienen net een voldoende. Deze 2-disc Special Edition heeft zelfs een aantal aardige extra’s meegekregen. Helaas zijn deze niet Nederlands ondertiteld en had alles best op één schijfje gepast. Te roemen is het enthousiasme voor Boll en het feit dat hijzelf 100% achter deze film staat. Een klein beetje zelfkritiek had echter geen kwaad gekund. Wellicht dat het in 2010 te verschijnen derde deel een stuk beter te versmaden is. Met een goed script en betere acteurs is er immers best wat te maken van het karakter Rayne en haar strijd tegen vampiers.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Splendid Film.

Lees meer

Laatste reacties

-Jaap-  |  14-07-2009

Tip aan de cameraloader/assistent: Stel de negatieffilm bloot aan licht, alvoren 'm in de camera te laden!:mrgreen:
Lees meer >

HUYG  |  14-07-2009

Door wie, dat vraag ik mij ook af. Dat deze man nog films mag maken, schijnbaar toch een markt voor.
Lees meer >

edwinvb  |  14-07-2009

deel 1 vond ik zelf nog wel te pruimen deel 2 daar in tegen, ARGGGG wat een baggerfilm, dan nog een SE maken hiervan ag ja, ze moeten wat toch en het wordt toch...
Lees meer >

Bas Hokke  |  14-07-2009

Hij was beter dan deel 1 maar daar houdt het ook bij op. :-P Volgens mij is elke film beter dan deel 1
Lees meer >

Joris Springer  |  13-07-2009

Hij was beter dan deel 1 maar daar houdt het ook bij op.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
2

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:2
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:5
1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 11
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.