Miller's Crossing

Recensent:
Ludo Keeris
16-09-2011

Totaalbeoordeling:

8.2
Blu-ray

Miller's Crossing (Blu-ray)
Samenvatting

In een stadje aan de Amerikaanse oostkust heeft de Ierse gangsterbaas Leo (Albert Finney) de touwtjes in handen. Zelfs de burgemeester en politie heeft hij in zijn zak. Als oplichter Johnny Caspar (Jon Polito) bij Leo komt om hem te vragen een stokje te steken voor de praktijken van kruimeldief Bernie Bernbaum (John Turturro) weigert Leo om hulp te bieden. Dit heeft alles te maken met het feit dat de zus van Bernbaum, Verna (Marcia Gay Harden), de scharrel is van Leo. Tom Reagan (Gabriel Byrne), Leo’s vertrouweling en rechterhand, is het niet met de beslissing van zijn baas eens, maar respecteert deze wel. Caspar is echter laaiend en zweert dat hij het er niet bij zal laten zitten. In de resulterende machtstrijd probeert Tom de vrede te bewaren, maar er is één ding dat hij Leo niet heeft verteld...

Commentaar

De meeste mensen zullen de gebroeders Joel en Ethan Coen kennen van films als The Big Lebowski, het veelgeprezen Fargo of het meer recentere No Country for Old Men en True Grit. Miller's Crossing is een van de minder bekende eerdere werkjes van de broertjes, maar wel al direct een goed voorbeeld van hun diversiteit. Na het maken van een thriller (Blood Simple, 1984) en een komedie (Raising Arizona, 1986), wagen ze zich met Miller's Crossing (1990) namelijk aan het misdaad/gangster-genre. Naar eigen zeggen wilden Joel en Ethan "een mooie film met mannen met hoeden" maken. En dat is ze uitstekend gelukt. De film heeft namelijk een goed, doch vrij ingewikkeld verhaal met scherpe dialogen, prima acteerwerk, en een sfeervolle setting en opzet die niet zouden misstaan in The Godfather. De stijl druipt er vanaf, al kan men bekritiseren dat de look wat 'gemaakt' overkomt. Maar dat maakt de film natuurlijk niet minder interessant om naar te kijken, niet in de laatste plaats door het prachtige camerawerk van Barry Sonnenfeld. Visueel zit het dus wel snor, zoals we inmiddels gewend zijn van Joel en Ethan. Een ander kenmerk van veel werk van de gebroeders Coen is de portie typische, donkere humor waarmee het verhaal vaak doorspekt is. Zo ook in Miller's Crossing, al ligt het er in dit geval heel wat minder dik bovenop dan bij bijvoorbeeld The Big Lebowski en voorganger Raising Arizona. Als gevolg daarvan is dit dan ook een van de meer serieuze producties van de broers. Een beetje te vergelijken met hun meest recente film True Grit. Maar daarmee is de film niet minder de moeite waard. Een dikke aanrader voor zowel genreliefhebbers als Coen-fans!

Er zijn van Miller's Crossing een paar uitvoeringen op DVD verkrijgbaar en nu ook op Blu-ray Disc. De bespreking hieronder betreft de Blu-ray Disc. Onze recensie van de Collector's Edition DVD kun je hier nog eens nalezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Misdaad
Regio: A, B, C
Jaar: 1990
Speelduur: 116 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Thais
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Portugees
  • DTS 5.1 - Duits
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Italiaans
  • DTS 5.1 - Japans
  • DTS 5.1 - Russisch
  • DTS 5.1 - Spaans
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Chinees, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626084075

Extra's

  • Trailers
  • Stills gallery
  • Shooting Miller's Crossing
  • Interview Soundbites

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Miller's Crossing staat in een beeldformaat van 1.85:1 op deze Blu-ray Disc-uitgave, wat gelijk is aan het originele formaat. De film staat op een 50 GB dubbellaags disc, die voor bijna 40 GB is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodering.

Miller's Crossing ziet er op Blu-ray Disc erg mooi uit. Vooral de dieptewerking van het HD-beeld komt op deze transfer goed uit de verf. Het beeld is mooi scherp, heeft een goed contrast en schaduwdetail en een degelijk zwartniveau. De film kent behoorlijk wat donkere scènes, maar alle details blijven goed van elkaar te onderscheiden. Het kleurenpalet beperkt zich vaak tot de basiskleuren bruin en groen en alles wat daartussen zit, met een incidenteel accent in rood of roze. Huidtinten zien er over het algemeen net iets te rood uit. Het vermoeden bestaat dat er lichte ruisonderdrukking is toegepast. De hoeveelheid filmgrain is namelijk minder dan bij de DVD-uitgave en de gezichten zien er op momenten wel erg strak uit. Gelukkig is niet alles gladgestreken, waardoor het filmische karakter goed behouden blijft. Incidenteel is wat posterisatie in de achtergrond te zien, maar over de gehele linie kunnen we hier spreken van een zeer geslaagde transfer.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Er staan heel veel geluidstracks op deze Blu-ray Disc uitgave van Miller's Crossing, maar we beperken de bespreking tot de enige lossless geluidstrack op deze uitgave en dat betreft een Engelstalige DTS-HD Master Audio 5.1 (24bit/48kHz) track. Bij de DVD beklaagden we ons over het gebruik aan ruimtelijkheid van de track. Dat is bij de Blu-ray Disc beter onder controle. Het is een film waarbij het geluid zich voornamelijk op de voorste kanalen richt, maar de surroundkanalen doen bij deze transfer wel degelijk mee. Vooral muziek en omgevingsgeluiden zijn hier te horen. Soms heel subtiel, soms nadrukkelijk aanwezig. Zoals gezegd concentreert het geluid zich op de frontkanalen. De dialogen klinken heel natuurlijk en staan hoofdzakelijk in het midden, maar in de frontkanalen zijn ook zeer vaak echo's van de dialogen aanwezig, wat voor ruimte aan het geluid geeft. Ook geluidseffecten ondergaan dit vaak, zodat er een vrij breed stereobeeld ontstaat in de frontkanalen. Het LFE-kanaal komt in het geheel niet zo heel veel voor, maar als het van zich laat horen is het met een degelijk laag, wat een voldoende punch aan het geheel geeft.
De Coen-broers gebruiken nooit zo heel veel filmmuziek en ook bij Miller's Crossing is dat het geval. Maar de muziek van huiscomponist Carter Burwell – en dan met name het hoofdthema – is prachtig en komt op gepaste tijden terug.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een geanimeerd menu in 1.78:1 beeldformaat, waarbij fragmenten uit de film te zien zijn. Als achtergrondgeluid is de prachtige themamuziek uit de film te horen. De extra's zijn gelijk aan die van de Collector's Edition DVD-uitgave. Ze zijn in SD-resolutie en hebben Dolby Digital 2.0 geluid en zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling, behalve waar vermeld.

Shooting Miller’s Crossing (17 min)
De eerste extra is een uitgebreid interview met cinematograaf/regisseur Barry Sonnenfeld. Daarin hoor je allereerst hoe Sonnenfeld, die het camerawerk deed voor Blood Simple, Raising Arizona en Miller’s Crossing, in contact kwam met de Coen-broertjes. Vervolgens vertelt hij wat over zijn stijl, waarbij ook filmtechnische details aan bod komen. Bijvoorbeeld de voor- en nadelen van het schieten met groothoeklenzen (gebruikt in veel Sonnenfeld-films) en het verschil met lange lenzen (gebruikt bij Miller’s Crossing). Tevens passeren enkele leuke anekdotes de revue. Een boeiende toevoeging! Jammer dat men Sonnenfeld niet heeft weten te strikken voor een audiocommentaar.

Interview Soundbites (9 min)
Onder deze noemer tref je een verzameling korte interviewfragmenten aan met drie leden van de cast, namelijk Gabriel Byrne, Marcia Gay Harden en John Turturro. De fragmenten zijn los te selecteren, maar ook de optie om ze per castlid achter elkaar af te spelen is aanwezig. Gespreksonderwerpen zijn voornamelijk de personages en hoe het was om mee te werken aan de film. Echt bijzonder inzichtelijke informatie hoef je niet te verwachten, want daarvoor zijn de interviews veel te kort. Het beeldformaat is 1.33:1.

Theatrical Trailers (5 min)
Twee trailers, de eerste van Miller’s Crossing (vreemd genoeg met een verhouding van 2.35:1). De tweede is van Raising Arizona, maar blijkbaar is er iets verkeerd gegaan met het coderen van deze trailer naar Blu-ray Disc, want het beeld staat helemaal scheef. Beide trailers zijn niet Nederlands ondertiteld.

Still Gallery
Een collectie van 21 productiefoto’s. Er zit geen achtergrondgeluid bij.

Conclusie

Twee rivaliserende gangsters maken elkaars leven lastig. Tom Reagan is de rechterhand van Leo, maar als die geen trek heeft in het wegwerken van een kruimeldief kiest Tom zijn eigen pad. Miller’s Crossing is een van de minder bekende films van de broers Joel en Ethan Coen, maar daardoor niet minder in kwaliteit. Voor liefhebbers van hun latere werk die onbekend zijn met deze uitstekende, stijlvolle gangsterfilm, is er nu ook de Blu-ray Disc-uitgave. En die is keurig verzorgd qua beeld- en geluidskwaliteit. Voor de extra's is een upgrade niet nodig, want deze zijn identiek aan de DVD-uitgave. Maar wie de DVD nog niet heeft en toch deze minder bekende film van de Coen-broers wil hebben zal zich met deze Blu-ray Disc niet bekocht voelen.

Laatste reacties

JT H.  |  20-09-2011

The Ladykillers is ook erg leuk :), ondergewaardeerd.
Lees meer >

Roy Langeveld  |  20-09-2011

Toevallig ben ik al een tijdje bezig om het oeuvre van de Coens in sequentie te bekijken. Ik zie hier dat Miller's Crossing zeker zijn fans heeft (film stond no...
Lees meer >

Coen P.  |  19-09-2011

. Geen vertrouwen meer in onze reviews, Coen? :twisted: :mrgreen: Zeker wel Ludo, ik lees ze graag! Het is natuurlijk wel fijn om meerdere meningen te hor...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  19-09-2011

Zijn jullie ook tevreden over de transfer? Zie een mooie combi met Paris, Texas (2 voor 20) namelijk.... Geen vertrouwen meer in onze reviews, Coen? :twisted: ...
Lees meer >

peptalk  |  19-09-2011

Ik ben wel tevreden ja, ziet er best goed uit.
Lees meer >

Coen P.  |  19-09-2011

Zijn jullie ook tevreden over de transfer? Zie een mooie combi met Paris, Texas (2 voor 20) namelijk...
Lees meer >

peptalk  |  19-09-2011

Al weken in huis via frs.nl Coen.
Lees meer >

jan_tran  |  19-09-2011

Iemand deze al in de schappen zien liggen? Zit in de 2 voor 20 bij FRS.
Lees meer >

Coen P.  |  19-09-2011

Iemand deze al in de schappen zien liggen? Coens 'Coen' top 5 is: 1. The Big Lebowski 2. No Country for Old Men 3. Miller's Crossing 4. O Brother Where Art Tho...
Lees meer >

JT H.  |  19-09-2011

Mijn Top 10: 1. O Brother, Where Art Thou? 2. The Big Lebowski 3. The Man Who Wasn't There 4. Blood Simple 5. Miller's Crossing 6. Fargo 7. Barton Fink 8. Th...
Lees meer >

scherpschutter  |  18-09-2011

Aardige lijst, maar True Grit hoort erop Mijn Top 5: 1. Fargo 2. The Big Lebowski 3. Miller's Crossing 4. True Grit 5. Barton Fink
Lees meer >

Oudlid_X5  |  16-09-2011

Wat zei je, Coen? ;)
Lees meer >

Coen P.  |  16-09-2011

Als mensen over de films van de gebroeders Coen praten, komt deze vaak niet als eerste naar boven. Onterecht! Zwaar onderschatte film dit. Komt er zeker in!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:3
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.