Unknown

Totaalbeoordeling:

8.2
DVD

Unknown (DVD)
Samenvatting

Dr. Martin Harris (Liam Neeson) is samen met zijn vrouw Liz (January Jones) geland in Berlijn om een conferentie over genetische gewassen te bezoeken. Als ze bij het hotel aankomen ontdekt Harris dat zijn koffertje op het vliegveld is achtergebleven. Terwijl Liz incheckt vertrekt hij met een taxi terug naar het vliegveld. Maar voordat hij daar aankomt krijgt de taxi een ongeluk en belandt in het water. Harris raakt bewusteloos en ontwaakt pas vier dagen later in het ziekenhuis uit een coma. Zijn recente geheugen laat hem in de steek en hij weet niet waarom hij in Berlijn is. Niemand weet wie hij is, omdat hij geen identiteitspapieren bij zich heeft. Heel langzaam krijgt hij weer door wat de reden is voor zijn verblijf. Maar als hij dan eindelijk zijn vrouw weer heeft gevonden blijkt deze hem niet te herkennen en is er een andere man die zich ook Martin Harris noemt. De 'echte' Martin Harris is verward en weet niet wat er aan de hand is, maar als er dan ook doden vallen en hijzelf opgejaagd wordt weet hij zeker dat er iets niet klopt. Maar wat?

Commentaar

Liam Neeson staat nu niet direct bekend als een grote actieheld a la Bruce Willis of Harrison Ford. Maar na zijn rol in Taken speelt hij nu ook in het door Jaume Collet-Serra geregisseerde Unknown een stoere held, die ook zijn zachte kanten heeft. En het gaat hem helemaal niet slecht af, hoewel Unknown nu niet direct een topfilm is. De van oorsprong Spaanse regisseur Jaume Collet-Serra heeft nog niet zo'n groot speelfilmrepertoire op z'n naam staan. Zijn meest bekende werk bestaat uit horror-films, waarbij House of Wax en het vrij bijzondere Orphan het meest aansprekend zijn. Unknown heeft niets met horror te maken. In deze film wisselt hij dramascènes af met de nodige actie, waaronder een spectaculaire autoachtervolging door het centrum van Berlijn. Je kunt de film dan ook het best omschrijven als een actie-thriller, die voldoende spanning heeft om de bijna twee uur die de film duurt te boeien. Het scenario is gebaseerd op het boek Out of My Head uit 2003 van de Franse schrijver Didier van Cauwelaert. Het script heeft een vrij originele invalshoek, maar daarnaast zitten er net iets teveel ongeloofwaardigheden in het verhaal om de film een kraker te noemen. Zo is het iets te toevallig dat een eenvoudige verpleegster in een ziekenhuis nou net die ene oud-Stasi agent kent. Of dat die ene taxichauffeur die Engels spreekt net ook toevallig de taxichauffeuse kent die Michael Harris naar het vliegveld vervoerde. Maar wie door die paar kleine minpuntjes heen kan zien zal zich zeker weten te vermaken. Terwijl Liam Neeson een zeer acceptabele acteerprestatie neerzet, gaat de grootste eer qua spel toch naar Bruno Ganz (bekend van zijn rol als Hitler in Der Untergang), die de oud-Stasi agent Jürgen speelt. Met zijn gekuch en gesteun, maar ook met zijn venijnige opmerkingen is hij het meest sympathieke karakter uit de film. Zoals gezegd speelt de film in Berlijn en dan is het ook niet verbazingwekkend dat er een aantal Duitse acteurs in de film spelen. Naast de al genoemde Bruno Ganz zien we ook Sebastian Koch (Zwartboek, Das Leben der Anderen) en Diane Kruger (Inglourious Basterds). Een grote cast dus en dat levert, ondanks wat ongeloofwaardige elementen, een zeer aardige actie-thriller op.

Warner heeft Unknown uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. De bespreking hieronder betreft de DVD. Onze recensie van de BD-versie kun je elders op de site lezen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2011
Speelduur: 109 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Italiaans, Spaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888083246

Extra's

  • Unknown: What is Known?
  • DVD van Taken

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Unknown is anamorf op de DVD gezet, in de oorspronkelijke verhouding van 2.40:1. Het is een overwegend prima transfer, met om te beginnen een mooie, natuurlijke scherpte en detaillering. Over de weergave van de kleuren valt eveneens niks te klagen: de koele, blauwachtige tint wordt zonder problemen op het scherm getoond. Opvallende grain of ruis is niet aanwezig. Dat is uitgezonderd de flashbacks, die op 16mm-film geschoten zijn en daardoor – uiteraard geheel bewust – een korrelige indruk maken. Wat geen bewuste keus zal zijn geweest, is het opduiken van lichte compressieartefacting. Waaronder Gibb-effecten, macro-blocking en posterisatie. Ook is in een aantal scènes, bijvoorbeeld die in de galerij, een flinke hoeveelheid edge enhancement te zien. Deze probleempjes zijn meestal gelukkig niet dermate opvallend dat ze je kijkplezier verstoren. Ze verhinderen desondanks wel dat de beeldkwaliteit met een topscore beloond wordt, en het met doen met “slechts” een nette voldoende.
De Nederlandse ondertiteling is duidelijk te lezen en verschuift netjes naar boven wanneer de ingebakken Engelstalige ondertiteling (als er Duits wordt gesproken) in het beeld verschijnt.

Geluidskwaliteit

De belangrijkste audiotrack op de DVD-uitgave van Unknown is een Engelstalige Dolby Digital 5.1-track (384kbit/s). Meestal zet deze een beheerst en ingetogen geluidsbeeld neer, maar ook zijn er enkele momenten waarop men alle registers opentrekt. Goed voorbeeld van dit laatste is de eerder genoemde achtervolging door de straten van Berlijn. Het geluid komt in deze scène van alle kanten, inclusief effecten in split-surround, en het geheel wordt ondersteund door een prima portie laag. Het resultaat is een agressieve audiopresentatie, zoals je dat hoort bij een dergeljke grote actiescène. Maar ook op de meer dialooggerichte momenten worden de surrounds regelmatig gebruikt voor subtiele omgevingsgeluiden en muziek. Over de ruimtelijkheid dus geen klachten. De klank van het geluid is eveneens overwegend prima: alles klinkt mooi helder en gedetailleerd. De dynamiek is ruim voldoende, al krijg je af en toe het idee dat het dynamisch bereik hoger had kunnen/mogen zijn. Dialogen komen netjes uit het midden en klinken meestal prima verstaanbaar. Uitzonderingen doen zich voor tijdens de meer audiointensieve fragmenten, zoals de actiescènes. Dan willen de dialogen wel eens ondersneeuwen. Gelukkig is dit slechts zelden een echt probleem. Daarmee is dit een prima audiotrack.

Extra's

In het statisch menuscherm van de DVD-uitgave vind je slechts een enkele featurette als extra. Deze heeft een beeldverhouding van 1.78:1 (anamorf) en DD 2.0-geluid. Nederlandse ondertiteling is aanwezig.

Unknown: What is Known? (4 min)
Een korte promotiefeature van de film, waarin veel fragmenten te zien zijn uit de film en tussendoor korte quotes van de makers en spelers te horen zijn. Er worden daarbij veel veren in elkaars achterwerk gestoken.

DVD Taken
De DVD-versie van de film Taken zit bijgesloten bij deze versie van Unknown.

Conclusie

Martin Harris raakt in Berlijn na een ongeluk zijn geheugen kwijt. Hij komt uiteindelijk wel te weten wat hij in de stad doet, maar als zijn vrouw hem niet herkent als haar man, is Harris danig in de war. Al snel merkt hij dat er iets niet in de haak is en gaat hij op zoek naar wie hij nu werkelijk is. Unknown is een vrij originele thriller met interessante plotwendingen, maar ook met een aantal ongeloofwaardigheden. De film weet voldoende te boeien voor een leuke filmavond. De DVD-uitgave staat dit in ieder geval niet in de weg, want deze heeft een ruim voldoende beeldkwaliteit en prima geluid. Qua extra's is het een stuk minder, want behalve de bonusdisc van Taken bevat deze uitgave weinig interessant materiaal.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Jeroen D  |  26-09-2011

Leuke film maar ik had na House Of Wax en Orphan wel iets meer verwacht.
Lees meer >

Dan G.  |  24-09-2011

Edit ;)
Lees meer >

Roger B.  |  24-09-2011

En zoals Robert al aangeeft Je mag me ook wel Roger noemen.:lol: (y)
Lees meer >

Roger B.  |  24-09-2011

Akkoord, maar beeld en geluid is toch niet de belangrijkste reden waarom ik een recensie lees, en waarover een recensie zou moeten gaan. Het is een leuke bijkom...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  24-09-2011

Het gebeurt heel vaak dat bij dezelfde films, dezelfde samenvatting en commentaar gebruikt worden. Ook al wordt het door verschillende mensen de recensie gedaan...
Lees meer >

Dan G.  |  24-09-2011

Akkoord, maar beeld en geluid is toch niet de belangrijkste reden waarom ik een recensie lees, en waarover een recensie zou moeten gaan. Het is een leuke bijkom...
Lees meer >

Roger B.  |  24-09-2011

Stuk over de inhoud van de film is inderdaad hetzelfde,maar de besprekingen van beeld en geluidskwaliteit zijn toch helemaal anders.
Lees meer >

Dan G.  |  24-09-2011

Beide recensies zijn identiek. Daarom heeft 1 van beide de film misschien niet eens gezien maar claimt wel de recensie. Ik wil echt niet de zeikerd uithangen ...
Lees meer >

Roger B.  |  24-09-2011

Dus wie heeft deze recensie nu geschreven: Koen of Ludo? Koen de DVD en Ludo de Blu-Ray
Lees meer >

Dan G.  |  24-09-2011

Dus wie heeft deze recensie nu geschreven: Koen of Ludo?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:2
9.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.