Alle Tijd

Recensent:
Vincent Vernel
20-10-2011

Totaalbeoordeling:

7.5
DVD

Alle Tijd (DVD)
Samenvatting

Maarten (Paul de Leeuw) zorgt sinds het overlijden van hun ouders voor zijn zusje Molly (Karina Smulders). Dan heeft ze een vriend (Teun Luijkx), waarmee ze wil gaan samenwonen. Trouwen zelfs. Ondanks steun van goede vriendin Reina (Lineke Rijxman) en de homofiele hond die ze van hem heeft gekregen, valt het Maarten zwaar. Wat moet hij nu? Al snel komt hij in contact met Arthur (Alwin Pulinckx), met wie hij een onstuimige relatie begint. Zal het ooit kunnen werken? Ook Molly's leven kent horten en stoten. Er doen zich situaties voor die je niet voor eeuwig kan blijven negeren. Hoe reageer je? Durf je definitieve keuzes te maken? Voor je het weet is het tijd om te gaan.

Commentaar

Jos Gosschalk is bekend als casting director, producent, regisseur van tv-series en heeft gewerkt met vele grootheden uit het vak. Wat nog ontbrak, was een zelf geschreven, zelf geregisseerde film. Dit jaar is daar verandering in gekomen. Alle Tijd is een stil juweeltje. Sommigen zullen de film opvatten als gemaakt en melodramatisch, maar door de natuurlijke en vooral eerlijke indruk van de film weet Alle Tijd je echt te raken. Laat de aanwezigheid van Paul de Leeuw je niet bedonderen of de keuze om de film te bekijken beïnvloeden. Alle Tijd draait om Karina Smulders in de rol van Molly, die een indrukwekkende acteerprestatie neerzet. Ieders acteerwerk in de film is ver bovengemiddeld. Dit komt gedeeltelijk ook door Gosschalks script, dat een vleugje Alex van Warmerdam (Ober, De laatste dagen van Emma Blank) in zich heeft. Een beetje filmkijker weet dan wel wat er te verwachten valt. Gosschalk weet stijlvol gebruik te maken van een serie conventies (zie Turks Fruit of Komt een vrouw bij de dokter) en er een eigen draai te geven. Zonder ergens aan smaak te verliezen. Hierdoor ontstaat een frisse, unieke productie. Alle Tijd staat op zijn subtiliteit. In script, acteerwerk en uitvoering. Als kijker krijg je de gelegenheid je in het verhaal te verdiepen en er je eigen invulling aan te geven. De vrij korte film (92 min) laat het niet toe de verscheidene karakters erg uit te diepen. Dit geeft de kijker juist de gelegenheid zijn/haar eigen verhaal te creëren. Iedereen heeft wel (een deel uit) het verhaal meegemaakt. Hierdoor is de impact groter. Een persoonlijk als positief ervaren bijkomstigheid is dat Alle Tijd één van de weinige Nederlandse films is waar er niet elke tien minuten een stel blote borsten/billen in beeld te zien zijn. De fysieke daad speelt zeker een rol, maar is niet de schakel waaraan de film grotendeels vastzit. Ja, er zit homoseksualiteit in, maar dit wordt smaakvol besproken. Verder dan twee zoenende mannen gaan het niet. Het zijn de aloude thema's liefde en de dood. In dat opzicht is Alle Tijd zeer conventioneel en simpel. Dit zou sommigen kunnen afschrikken, aangezien je jezelf bij het verhaal moet houden. Zelf had ik ook niet echt verwacht dat ik Alle Tijd zo leuk zou vinden, maar deze film verdient het echt om een keertje te bekijken. Kortom, laat je aangenaam verrassen door Alle Tijd. Een aanrader.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Komedie
Regio: 2
Jaar: 2011
Speelduur: 92 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888082485

Extra's

  • Trailer
  • Videoclip 'Chasing the Impossible' door Elske DeWall

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Alle Tijd is op deze DVD-uitgave bekijken met een anamorf 1.85:1 beeldformaat. Het kleurenpalet in de film is gematigd. De kleuren zijn vol en diep, maar nergens fel en aanwezig. Het zijn de subtielere kleuren die de boventoon voeren. Dit past mooi bij de toon van de film, die ook nergens schreeuwerig is. Verwacht dus geen gelikte beelden uit Hollywood. Het contrast had misschien iets lager gemogen. De film is vrij licht, soms flets. Er wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke lichtbronnen, wat de film zijn natuurlijke karakter geeft. Alle beelden zijn vrij scherp, maar de schaduwen zijn niet al te gedetailleerd. Wellicht komt dit door het hoge contrast of de grote hoeveelheid grain die het scherm vult wanneer (delen van) het beeld donker zijn (zie bijvoorbeeld afbeelding 1 en 3). Hiernaast zijn echter geen artefacten te bespeuren. Alle Tijd is te bekijken met Nederlands- en Engelstalige ondertiteling. Deze is zoals gebruikelijk wit ingekleurd en wordt onderin het scherm gepresenteerd. De Nederlandstalige ondertiteling is prima, alleen denkt de maker dat elk stuk muziek uit de film Le Carnival des Animaux is, terwijl dit alleen bij het laatste muziekstuk het geval is. Op de Engelstalige ondertiteling is niets aan te merken.

Geluidskwaliteit

Op deze DVD-uitgave is Alle Tijd is te bekijken met een Nederlandstalige Dolby Digital 5.1-track (448kb/s). Wat gelijk opvalt, is dat het volume van het gesproken woord niet in verhouding staat met de geluidseffecten en muziek. Wanneer er muziek wordt gespeeld op de achtergrond, wat vaak het geval is, dan moet je je goed op de tekst focussen om alles te kunnen verstaan. Voor de rest zijn de stemmen wel helder en scherp van klank via het middenkanaal te horen. De surroundkanalen worden alleen gebruikt om de muziek kracht mee te geven. In Alle Tijd leidt deze de kijker door de film heen op een smaakvolle wijze. Het zorgt voor de sfeer in de film en helpt je erbij te blijven. Vooral het schijnbaar spontane pianospel van Paul de Leeuw ontroert. Het LFE-kanaal blijft vrijwel ongeroerd. Het zijn vooral de veelvuldige geluidseffecten waar de film in uitblinkt. Ze worden scherp en helder gepresenteerd. Deze creëren een gelaagdheid die niet vaak in Nederlandse films voorkomt. Kortom, een redelijk goed geluid, alleen kan je er niet omheen dat het gesproken woord te zacht in de mix staat afgesteld, dus de kijkervaring kan hinderen.

Extra's

Als je de DVD van Alle Tijd in de speler doet, kom je na enkele promotietrailers in het stationair hoofdmenu terecht. Hier kun je één van de tien hoofdstukken selecteren of de film integraal afspelen. Via het menu kun je ook de ondertiteling in- of uitschakelen en de extra's bekijken.

Trailer Alle Tijd (2 min)
Een trailer die de film redelijk samenvat, maar truttiger neerzet dan in het echt.

Videoclip 'Chasing the Impossible' door Elske DeWall (4 min)
Een mooie ballad die onder de aftiteling van de film zit. Een vrij ongeïnspireerde videoclip en alleen voor de die-hard fans, aangezien het lied ook integraal te beluisteren is als je het hoofdmenu aan laat staan.

Conclusie

Maarten zorgt zijn hele leven lang voor zusje Molly. Dan wil Molly haar eigen leven leiden, samenwonen met haar vriend, inclusief alle risico's die dat met zich meebrengt. Hoe zullen zij twee hun leven verder in gaan vullen? Welke plek krijgen die onvermijdelijke zaken die je het liefste zo snel mogelijk wilt ontwijken? Alle Tijd is een mooie, indrukwekkende Nederlandse film met een fris script en acteerwerk. Het beeld op deze DVD-uitgave kent behoorlijk wat grain, maar is verder prima. De film kent redelijk geluid, maar het gesproken woord is jammer genoeg soms moeilijk te verstaan. Helaas zijn de aanwezige extra's te verwaarlozen. Dat neemt niet weg dat Alle Tijd je ongetwijfeld zal verrassen en ontroeren. Waag de gok.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

scorpius  |  26-01-2012

Goede film, alleen erg jammer dat hij niet op blu-ray is verschenen :-(
Lees meer >

Vincent Vernel  |  21-10-2011

Gelijk heb je. Dank!
Lees meer >

M-EX(treem)  |  20-10-2011

Bij speelduur staat 132 minuten. Moet dit niet 92 minuten zijn, als in 1 uur en 32 minuten?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

9 Angst Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.