Rizzoli & Isles - Seizoen 1

Recensent:
Ludo Keeris
28-10-2011

Totaalbeoordeling:

7.5
DVD

Rizzoli & Isles - Seizoen 1 (DVD)
Samenvatting

Detective Jane Rizzoli (Angie Harmon), opgegroeid in het arbeidersmilieu in Boston, is een stoere en gepassioneerde agente. Zij werkt samen met haar adjudant Barry Frost (Lee Thompson Young) en ex-adjudant Vince Korsak (Bruce McGill) op de afdeling Moordzaken van de politie van Boston. In deze eerste serie worden zij geconfronteerd met zaken zoals een moordenaar die het werk van een seriemoordenaar kopieert, een vrouw die op zoek is naar wraak, wraakacties in de liefde en nog veel meer. Zij worden bijgestaan door de forensische arts Maura Isles (Sasha Alexander). Deze superintelligente arts uit een rijk milieu is in veel dingen tegengesteld aan Rizzoli. Maar ze vinden elkaar in hun vakmanschap en er ontstaat een vriendschap die ze helpt om de moordzaken op te lossen.

Commentaar

Tess Gerritsen is de schrijfster van de bekende detective serie rondom Jane Rizzoli en Maura Isles. Zij publiceerde haar eerste boek, een romantische thriller, in 1987. Daarna schreef ze er nog 8 in hetzelfde genre voor ze medische thrillers ging schrijven waaronder Harvest. In 2001 werd haar eerste boek rondom Jane Rizzoli gepubliceerd, er zouden er nog 7 volgen. Scriptschrijfster Janet Tamaro was eerst journaliste waarbij ze zich specialiseerde in misdaadverslaggeving. Daarna werd ze scriptschrijfster voor onder andere CSI:NY, Bones en Lost. Na de dood van haar beste vriendin was ze op zoek naar een vrouwelijk politieteam waar ze een serie omheen kon schrijven. Haar voornaamste reden hiervoor was dat ze wilde schrijven over de bijzondere vriendschap tussen vrouwen. Ze was van plan zelf personages te gaan creëren, tot ze van producent Bill Haber de boeken van Gerritsen onder ogen kreeg over het vrouwelijke team Rizzoli & Isles. In de boeken herkende ze meteen de bijzondere vriendschap tussen de vrouwen en ze was verkocht. De eerste aflevering van deze serie begint waar het verhaal van het eerste boek The Surgeon van Gerritsen eindigt. Het is de verfilming van haar tweede boek The Apprentice. Deze eerste afleveringen zijn dus nog redelijk trouw aan het boek, maar dat vervliegt snel. Tamaro zegt hier zelf over: “Gerritsen is de biologische moeder van de karakters, ik de stiefmoeder” en “als je zo met de karakters bezig bent worden ze een deel van jezelf en dan is het logisch dat ze een eigen leven gaan leiden. En een ander leven dan wanneer Tess erover schrijft.”
Als eerste werd voor deze serie Angie Harmon gecast, die bekend werd als assistent van de officier van justitie uit Law & Order. Voor zowel Gerritsen als Tamaro is zij de verwerkelijking van het personage Jane Rizzoli. Voor de rol van Isles werd uiteindelijk Sasha Alexander (NCIS) gecast. Zij was in eerste instantie niet geïnteresseerd, maar na een eerste ontmoeting met Angie Harmon en het samen lezen van het script bleek dat zij een natuurlijke chemie hadden en toen was het snel geregeld.
De losse afleveringen van ongeveer een uur zijn allemaal op zichzelf staande verhalen rondom een moordzaak. Maar de serie volgt als geheel vooral de vriendschap tussen Rizzoli en Isles en voor een deel ook de familieperikelen van de Italiaanse familie Rizzoli. Moeder Rizzoli (Lorraine Bracco) is een echte Italiaanse moeder die de zorg over haar kinderen maar niet los kan laten al zijn ze al lang volwassen. Broer Frankie (Jordan Bridges) is zelf ook politieagent geworden in plaats van zijn vader (Chazz Palminteri) op te volgen als plaatselijke loodgieter. De vriendschap tussen Rizzoli en Isles lijkt soms steeds intiemer te worden en er wordt onder de grote schare fans van de serie dan ook druk gespeculeerd of ze nu ooit nog samen een lesbische relatie gaan krijgen of niet. Tamaro en de actrices moeten daar wel om lachen, hebben er geen problemen mee en Tamaro sluit niets uit, zoals ze zelf zegt in een interview. Maar in deze eerste serie is daar nog niet zo veel van te merken. In Amerika is de serie heel erg populair, is de hoogst gewaardeerde televisieserie van het moment, met een enorme schare trouwe fans. TNT, de omroep en opdrachtgever van de serie heeft inmiddels al twee keer om een vervolg gevraagd en die ook gekregen. In Amerika komt in 2012 het derde seizoen uit. De afleveringen zijn spannend en vol met humor (Harmon) en allerlei weetjes (Alexander). Er wordt goed geacteerd en daarbij niet alleen door de dames, maar zeker ook door de twee collega's van Rizzoli: Detective Korsak (Bruce McGill) en Frost (Lee Thompson Young). Enige minpuntje misschien is dat de afleveringen maar 45 tot 50 minuten duren waardoor soms de oplossing van de moordzaak wel heel abrupt komt en er ineens een inzicht komt waarvan je niet precies weet waar die nou vandaan komt. Maar verder is dit een uitermate leuke serie, die ook nog spannend is.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Misdaad, Televisie
Regio: 2
Jaar: 2010
Speelduur: 420 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888082423

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Gag Reel
  • Bringing the Charachters to Life
  • Chicks in a Bottle

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Rizzoli & Isles heeft een voor televisie-series gebruikelijk beeldformaat van 1.78:1 en als zodanig staat het ook anamorf op de DVD. De kwaliteit van het beeld is goed, waarbij scherpte, contrast en schaduwdetail bovengemiddeld zijn. Doordat er met de RED digitale camera is gedraaid is er geen filmgrain aanwezig, maar we zien wel een lichte ruis. Gelukkig nooit in hoge mate, waardoor scherpte of detaillering niet worden aangetast. De kleuren hadden iets feller mogen zijn, nu ziet het er allemaal wat bleekjes uit. Verder komen we geen storende artefacten tegen en dus mogen we hier spreken van een prima transfer. Wel staat de ondertiteling opvallend hoog in beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid van Rizzoli & Isles is er de keuze uit drie tracks, maar de enige interessante is een Dolby Digital 5.1- track (348 kb/s) in de oorspronkelijke Engelse taal. Voor een televisieserie klinkt de geluidstrack behoorlijk levendig, al klinkt niet alles even natuurlijk. Zoals bij veel televisie-series draait het vooral om dialogen. Ze komen keurig uit het midden, maar zijn ook wat wisselend van kwaliteit. Meestal is het heel duidelijk verstaanbaar en goed, maar soms is het wat te ruimtelijk om het goed te kunnen volgen. Gelukkig biedt de ondertiteling dan uitkomst. Het geluidsbeeld klinkt heel ruimtelijk. Bijna continue wordt er gebruik gemaakt van de surroundkanalen. Eigenlijk alleen bij scènes in de verhoorkamer niet. Het LFE-kanaal wordt slechts sporadisch gebruikt en heel diep gaat het laag dan niet. Deze geluidstrack scoort daarmee een ruime voldoende.

Extra's

Deze DVD-uitgave bestaat uit drie discs, die ieder een statisch menu hebben in 1.78:1 anamorf beeldformaat.
De eerste twee discs bevatten vier afleveringen, de laatste disc bevat twee afleveringen. De meeste extra's staan op de derde disc. Op de eerste twee discs staan alleen een paar deleted scenes. Alle extra's zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling en zijn in 1.78:1 anamorf beeldformaat, behalve waar vermeld.

Disc 1 & 2

Deleted Scenes (8 min)
De eerste twee discs bevatten een aantal scènes die niet in de serie zelf terugkomen. Opvallend is het feit dat ze in 2.35:1 anamorf beeldformaat zijn.

Disc 3

Rizzoli & Isles: Bringing the Characters to Life (8 min)
Schrijfster Tess Gerritsen, producent Bill Haber en scenarioschrijfster/producente Janet Tamaro vertellen in dit item hoe de karakters tot stand zijn gekomen en leggen uit welke eigenschappen de hoofdpersonen hebben. Angie Harmon (Rizzoli) en Sasha Alexander (Isles) vertellen ook hoe zij zelf over hun eigen karakter denken.

Rizzoli & Isles: Chicks in a Bottle (22 min)
Scenarioschrijfster/producente Janet Tamaro noemde in het vorige item het duo al chicks in a bottle (meiden in een fles). Dit item is een making of, waarin vooral Janet Tamaro en Angie Harmon aan het woord komen. Ze vertellen over het maken van de serie, over de verschillende karakters en collega's. Ondertussen zijn er veel beelden van de set en enkele fragmenten uit de serie te zien.

Gag Reel (4 min)
Het is duidelijk dat men op de set veel plezier had. Regelmatig wordt er een (flauw) geintje uitgehaald. Maar we zien ook wat gekkebekkentrekkerij en versprekingen.

Conclusie

Detective Rizzoli komt met haar team voor een aantal moeilijke moordzaken te staan. Maar met de hulp van collega forensisch arts Maura Isles worden alle zaken uiteindelijk opgelost. De samenwerking tussen de dames wordt een hechte vriendschap waarin de twee goed op elkaar ingespeeld raken. Deze humorvolle en spannende detectiveserie is nu eens het domein van twee vrouwen. Angie Harmon en Sasha Alexander maken deze serie tot de meest populaire televisieserie in Amerika van het moment. Technisch steekt deze DVD-uitgave prima in elkaar. Zowel beeld en geluid zijn dik voldoende en via de extra's krijg je wat meer achtergrondinformatie over de serie. Een prima aanvulling binnen het genre van politieseries.

Laatste reacties

Sneaker  |  02-11-2011

Hele leuke serie.
Lees meer >

Ingmar B.  |  28-10-2011

Pas gekregen voor verjaardag, en zeer blij mee! Had het op tv al wel eens gezien maar zeer goede misdaadserie. Kort seizoen helaas, maar de inhoud is erg leuk!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:4
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.