CSI: NY - Seizoen 1 (Afl. 1.1 - 1.12)

Recensent:
Alexander de Mol
08-01-2006

Totaalbeoordeling:

8.2
DVD

CSI: NY - Seizoen 1 (Afl. 1.1 - 1.12) (DVD)
Samenvatting

In de ‘Big Apple’ is een team doortastende forensische detectives actief om moorden op te lossen door alle sporen te verzamelen en te interpreteren. Tijdens de zoektochten naar DNA, haren, bloedspetters, vingerafdrukken en andere, met hightech apparatuur op de sporen aanwijzingen, schijnt de serie nieuw licht op de soms onheilspellende wereldstad. Detective Mack ‘Mac’ Taylor (Gary Sinise) is een gedreven ‘crime scene investigator’. Zijn partner, detective en workaholic Stella Bonasera (Melina Kanakaredes) deelt zijn voorliefde voor het werk. Samen geven zij leiding aan het team deskundigen. Deze box met het eerste gedeelte van seizoen 1 bevat de volgende afleveringen:

Disc 1:

Aflevering 1.1 - Blink
Rechercheur Mac Taylor ontdekt het lichaam van een vermiste vrouw in Brooklyn Heights. Als hij een tweede slachtoffer op een vuilnisboot vindt, leidt zijn onderzoek hem naar een seriemoordenaar die zijn slachtoffers verlamd en in hun eigen lichaam gevangen neemt. Terwijl hij worstelt met herinneringen aan zijn eigen vrouw, die omkwam tijdens de aanslagen van 9/11, volgt Taylor het spoor van de moordenaar dat leidt naar een levend slachtoffer. Een vrouw die niet kan bewegen, voelen of spreken. Een vrouw die Veneziano’s theorie van de kwantumfysica op de proef stelt, wat Taylor prikkelt om te bewijzen dat ‘alles met elkaar is verbonden’.

Aflevering 1.2 - Creatures Of The Night
Een jonge vrouw overleeft op pure wilskracht een wrede verkrachting in Central Park. Het slachtoffer kan zich de aanranding niet meer herinneren waardoor het onderzoek van rechercheurs Stella Bonasera en Danny Messer wordt belemmerd. Ondanks een overvloed aan bewijs op de plaats van het delict, kunnen de rechercheurs geen verdachte aan de verkrachting verbinden. Stella raakt hierdoor zo gefrustreerd dat zij zich vol overgave inzet om de aanrander te pakken. Ondertussen onderzoeken Mac Taylor en Aiden Burn een schietpartij waarbij een drugdealer om het leven is gekomen. Na inspectie van het lichaam komt Dr. Sheldon Hawkes erachter dat niet alleen de kogel mist, maar dat het slachtoffer ook sporen en beten van een rat op zijn lichaam vertoont. Om het bewijsmateriaal bij elkaar te krijgen, moet het team een bewijsvretende rat zien te vinden in een stad waar zo een zeventig miljoen van die beestjes rondlopen.

Aflevering 1.3 - American Dreamers
Een practical joke loopt uit op een moordmysterie als een skelet dat in een tourbus wordt gezet echt blijkt te zijn. Als rechercheurs Mac Taylor en Stella Bonasera proberen het skelet te identificeren en uit te vinden wie die persoon heeft gedood, leidt het bewijsmateriaal ze van het Times Square van 2004 naar het Times Square van 1984. Eén onmiskenbare plek, maar in twee zeer verschillende periodes in de geschiedenis van New York City. Tijdens het onderzoek komt het team erachter dat het skelet van een weggelopen tiener is, die twintig jaar geleden werd vermoord toen een drugsdeal verkeerd afliep.

Aflevering 1.4 - Grand Master
Een paar minuten voor hij wordt gekroond zou worden tot onbetwistbare kampioen van het scratchen, wordt de populairste dj van New York dood teruggevonden. Taylor komt terecht in de wereld van chirps, scribbles en stabs, oftewel de wereld van de hiphop. Door het bewijsmateriaal komt Mac steeds meer te weten over de muziekindustrie, hoe bedreigingen, intimidaties en vernederingen ertoe bijdragen dat een opkomend talent het meest recente slachtoffer van de industrie wordt. Rechercheurs Bonasera en Messer onderzoeken de dood van een modeontwerpster die is gevonden in het zwembad van haar penthouse. De zaak leidt ze naar een sushirestaurant dat gespecialiseerd is in het serveren van eten op naakte modellen.

Commentaar

Disc 2:

Aflevering 1.5 - A Man A Mile
Een bouwvakker overlijdt door een explosie zevenhonderd voet onder de oppervlakte van de straten van Manhattan. Rechercheurs Taylor en Messer gaan onder de grond en betreden de wereld van de \"Sandhogs\", mannen die onder New York City werken en leven volgens de code \"aan het eind van de dag komt iedereen terug uit de tunnel\". Ondertussen onderzoeken Stella en Aiden de dood van een zestienjarig meisje dat op een elitaire privéschool zat, en gewurgd en drijvend in een meertje is gevonden.

Aflevering 1.6 - Outside Man
Als een test van vertrouwen stuurt Taylor rechercheurs Danny en Aiden naar één van de heftigste zaken van het team tot nu toe: een meervoudige moord, waarbij werknemers van een restaurant in Brooklyn doodgeschoten en met plastic zakken over hun hoofd werden gevonden. Als ze alle sporen onder de loep nemen, wijst alles op het werk van binnenuit, maar niet op een verdachte. Als een niet-geïdentificeerd been wordt gevonden in een steeg, leidt dit ledemaat Mac en Stella naar iemand die een amputatie heeft ondergaan en die dood is gevonden in zijn appartement.

Aflevering 1.7 - Rain
Een roofoverval in Chinatown door drie mannen loopt uit de hand als een beveiligingsbeambte wordt gedood en de andere per ongeluk op een gastank schiet, waardoor twee overvallers levend verbranden. Terwijl ze de roofoverval onderzoekt, brengt Stella een ontvoeringscomplot aan het licht. Hierbij is de manager van de bank betrokken. De plek om losgeld voor de ontvoerders te droppen, wordt geblokkeerd door een onaangekondigde terreuroefening van de politie. Dit maakt de zaak er niet gemakkelijker op. Het team wordt hierdoor gedwongen nieuwe aanwijzingen op te sporen om het ontvoerde kind te vinden.

Aflevering 1.8 - Three Generations Are Enough
Paniek breekt uit op een verdieping van de New Yorkse Mercantile Exchange als een achtergelaten koffertje wordt gevonden. De inhoud ervan leidt naar een effectenmakelaar die op mysterieuze wijze verdween, nadat hij de illegale praktijken van een andere makelaar had onderzocht. Mac moet het cryptische bewijsmateriaal in elkaar zien te passen om een nog groter mysterie op te kunnen lossen. Hij komt erachter dat er een dunne scheidslijn is tussen de man die op de beurs werkt en de gewone man van de straat. Ondertussen onderzoekt Stella de dood van een zwanger consulente, die naast de kerk waar ze werkte wordt gevonden.

Disc 3:

Aflevering 1.9 - Officer Blue
Een politieman te paard wordt van het dier geschoten en Mac en zijn team kammen de stad uit op zoek naar verdachten. Het enige bewijs dat ze hebben, is de kogel die in het paard zit. Mac moet een pijnlijke beslissing nemen: of het dier sparen of het bewijs gaan analyseren. In de Borough of Queens leidt de moord op een jonge man ondertussen naar een Italiaans restaurant, dat veel meer maakt dan alleen pizza\'s.

Aflevering 1.10 - Night, Mother
Als een jonge vrouw op brute wijze wordt neergestoken, komen rechercheurs Taylor en Bonsera terecht in Stuyvesant Town, het epicentrum van de middenklasse van Manhattan. Een buurvrouw, die helemaal onder het bloed zit, blijkt de moordenares te zijn. Maar in het donker is niet alles wat het lijkt, ondervindt ook Mac als hij het verschil onderzoekt tussen onderbewuste motivatie en bewuste actie. Ondertussen vinden Aiden en Danny de leider van een bende zakkenrollers dood in een steeg. Ze moeten de dieven volgen om de moordenaar te kunnen pakken.

Aflevering 1.11 - Tri-Borough
De elektrocutie van een jongeman op het metronet van Brooklyn brengt Mac en Stella in de wereld van de extreme sporten. Risico\'s nemen hoort hierbij. In Manhattan doet rechercheur Danny Messer een andere risicovolle tak van sport. Hij onderzoekt de moord op een kunsthandelaar, die net een schilderij had verkocht dat blijkbaar 190 jaar geleden al door een brand was verwoest. Als een arbeider die geen lid is van de vakbond dood wordt gevonden in Queens, komt Aiden erachter dat de gevaren van constructiewerk zich ver buiten de grenzen van het bouwterrein uitstrekken.

Aflevering 1.12 - Recycling
Mac onderzoekt de dood van een hondentrainer op een hondenshow. De eigenaren van de wedstrijdhonden worden de hoofdverdachten in de moordzaak. Ondertussen sporen Stella en Danny de moordenaar van een fietskoerier op. Hij zakte in elkaar nadat hij in de spits was neergestoken. Als ze binnen een bezorgingsroute van 4,8 mijl de plaats van het delict moeten zien te vinden, stuit het team op een wegblokkade.

Gary Sinise (Apollo 13, Ransom) is hoofdrolspeler van de serie. Sinise kruipt in de rol van onverstoorbare en bloedserieuze ex-marinier Mac Taylor. Taylor is met de aanslagen van 11 september 2001 zijn vrouw verloren en is nog volop in rouw. Het karakter, prima vertolkt door Sinise, past uitstekend bij de grimmige, grauwe sfeer van New York. Taylor wordt bijgestaan door Stella Bonasera (Melina Kanakaredes). Kanakaredes kennen de meesten wellicht van NYPD Blue. Andere hoofdrolspelers zijn Vanessa Ferlito, Carmine Giovinazzo, Hill Harper en Eddie Cahill.
De setting van de serie is natuurlijk prachtig. Wolkenkrabbers, de rivieren met karakteristieke bruggen, de smoezelige stegen, Manhattan, het Financial District. New York is zonder twijfel één van de meest fotogenieke steden van de Verenigde Staten.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Misdaad, Thriller, TV
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 487 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Indies Home Entertainment
EAN: 8714025508312

Extra's

  • Audiocommentaar afleveringen 1.1, 1.2, 1.6, 1.9 en 1.12
  • The Science Behind the Scenes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

CSI: NY heeft een beeldformaat van 1.78:1. De cover maakt hiervan ook keurig melding. Onze signalen over de onjuiste vermelding op de cover van vorige CSI delen zijn (wederom) niet voor niets geweest. Om het wat grauwe karakter van New York te benadrukken spelen de kleuren donkerblauw en -grijs een belangrijke rol in de cinematografie. De sinistere, haast gothic uitstraling werkt voortreffelijk. Niet alleen close up shots vertonen een prima detaillering, ook de normale en wat langere afstandshots zien er gewoon strak uit. In de Verenigde Staten is de serie in High Definition beschikbaar. Het is duidelijk dat hiervan de vruchten worden geplukt. De kwaliteit van het beeld is over het algemeen, en zeker voor een tv-serie, uitstekend te noemen. Vreemd genoeg is, net als bij de CSI: Crime Scene Investigation – Grave Danger uitgave, de ondertiteling niet uit te schakelen. We worden derhalve ongevraagd geconfronteerd met een ondertitelspoor. Dit geldt echter vreemd genoeg alleen niet voor de derde disc in de box. De waardering voor beeld waarderen we daarom met een puntje minder. Dat neemt niet weg dat de visuele kwaliteit van uitstekend niveau is.

Geluidskwaliteit

Indies Home Entertainment heeft de goede gewoonte om de seizoensboxen van CSI te voorzien van een prima presterend Dolby Digital 5.1-spoor (448 kbit/s). Ook voor de DVD release van de New York-spinoff is dat niet anders. De track creëert een mooi open geluidsbeeld. Mede dankzij subtiele aanvulling van omgevingsgeluiden door de achterkanalen. Het LFE-kanaal zorgt voor de extra diepgang in het lage tonengebied. Dialogen zijn altijd uitstekend te volgen en de track is gevrijwaard van ruis of andere ongerechtigheden. Net als bij de andere CSI-reeksen is ook voor de titelsong van CSI: NY gebruik gemaakt van een nummer van The Who. Het energieke “Baba O’Riley” zorgt bij elke aflevering voor de muzikale opening.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn subtiel stijlvol geanimeerd en voorzien van achtergrondgeluid. De boxset bevat, naast de 12 afleveringen en een booklet een aantal extra’s welke over de drie DVD’s zijn verspreid.

Audiocommentaar afleveringen 1.1, 1.2, 1.6, 4.6, 4.7 & 4.12
1.1 – Blink: Commentaar van bedenker en producer Anthony E. Zuiker. (Disc 1)
1.2 – Creatures of the Night: Audiocommentaar van schrijver Pam Veasey. (Disc 1)
1.6 – Outside Man: Schrijver Timothy J. Lea verzorgt het audiocommentaar. (Disc 2)
1.9 – Officer Blue: Commentaar van Anthony E. Zuiker. (Disc 3)
1.12 – Recycling: Commentaar van schrijvers Timothy J. Lea en Zachary Reiter. (Disc 3)
Het commentaar van Anthony E. Zuiker bij twee afleveringen is in het bijzonder interessant omdat hij, als één van de bedenkers van de serie, ingaat op de weg die men met CSI:NY inslaat ten opzichte van de andere CSI-series. De overige commentaartracks richten zich vooral op de aflevering zelf.

The Science Behind the Scenes (5:59 min)
In deze feature geven Anthony E. Zuiker, Vanessa Ferlito en Gary Sinise hoog op over technisch consultant Bill Haynes, die zelf ook nog aan het woord komt. Ferlito en Sinise geven aan dat ze erg veel opsteken van de adviezen die expert Haynes hun meegeeft. Het was duidelijk dat men Haynes even in het zonnetje wilde zetten. Het ligt er wat dik bovenop. (Disc 2)

Conclusie

Wegens het grote succes van de moederserie en de Miami-spinoff besloot CBS de CSI-franchise nog verder uit te breiden. Na Las Vegas, Miami was het nu de beurt aan New York. Deze metropool leent zich qua locatie en sfeer uitstekend voor een CSI serie en met een prima presterende cast, met voorop Gary Sinise, was ook voor deze serie het succes slechts een kwestie van tijd. De grauwe look, ook vertaald in het artwork, geeft deze serie een extra dimensie. Over de technische kwaliteit (beeld en geluid) kunnen we kort zijn, die is gewoon uitstekend. Positief om te vermelden dat men de beeldverhouding nu (weer) correct weergeeft op de backcover. Qua extra’s scoort deze box ook niet onaardig met een vijftal commentaartracks en een korte feature. Voor de echte fans: het tweede deel van seizoen één van CSI: NY staat voor 21 februari aanstaande in de planning.

Laatste reacties

rtoonen  |  08-01-2006

Geldt ook voor mijzelf. Miami is momenteel favoriet. Duo Horatio/Kayleigh is erg sterk. Misschien nog even wennen aan NY. Ben pas halverwege de eerste box.
Lees meer >

Barry de Nijs  |  08-01-2006

Ook weer een zeer goede serie, die volgens mij niet onderdoet aan de 2 andere. Al is dit wel mijn minst favoriete.
Lees meer >

Exxon  |  08-01-2006

Ook de derde spin-off blijft goed, wel de slechtste, maar zeker goed. In Februari komt de tweede box uit. CSI: Miami S2, Box 2 komt nog deze maand uit en da...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:4
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 30
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.