Arrietty / Kari-gurashi no Arietti

Recensent:
Ludo Keeris
21-11-2011

Totaalbeoordeling:

7.5
Blu-ray

Arrietty / Kari-gurashi no Arietti (Blu-ray)
Samenvatting

In Koganei, een buitenwijk van Tokio, komt Shô (Ryûnosuke Kamiki) logeren bij zijn tante Sadako (Keiko Takeshita). Hij moet over een week een hartoperatie ondergaan en verblijft zolang bij zijn tante en haar meid Haru (Kirin Kiki). In hetzelfde huis woont ook nog een ander gezin. Vader Pod (Tomokazu Miura), moeder Homily (Shinobu Ohtake) en dochter Arrietty (Mirai Shida). Alleen weet niemand in het huis dat ze er wonen, want ze zijn maar 10 centimeter groot en de belangrijkste regel in hun gezin is: laat je niet zien aan de mensen. Maar Arrietty wordt, terwijl ze op ontdekkingsreis is in de tuin, toch gezien door Shô. Langzaam ontstaat er een vriendschap tussen de twee. Arrietty leert dat er toch mensen zijn die je kan vertrouwen en Shô leert dat er dingen zijn die het leven de moeite waard maken. Maar de meid Haru ontdekt ook dat er iets aan de hand is en zij heeft hele andere plannen.

Commentaar

In 1953 kwam het boek The Borrowers uit, geschreven door Mary Norton. Het boek werd een groot succes, won de Carnegie Medal en werd vele malen verfilmd. Onder meer als tekenfilmserie in 1992 door John Henderson en als speelfilm in 1997 door Peter Hewitt met John Goodman en Jim Broadbent in de hoofdrollen. Isao Takahata en Hayao Miyazaki, medeoprichters van Studio Ghibli, speelden al 40 jaar met het idee om het verhaal in een Japanse tekenfilm om te zetten. Hayao Miyazaki, ook wel de Japanse Walt Disney genoemd, is een beroemdheid op het gebied van tekenfilms in de Japanse stijl. Hij is een begenadigd tekenaar en heeft een eindeloze stroom ideeën voor tekenfilms. Hij werd vooral bekend door de film Nausicaä (die overigens niet in Nederland is uitgebracht), waarna Studio Ghibli werd opgericht. Daarna volgden er nog veel meer successen zoals Spirited Away, Princess Mononoke en Howl's Moving Castle. Uiteindelijk maakte Studio Ghibli in 2009 bekend dat de verfilming van het boek er zou komen onder de naam The Borrower Arrietty. Het script is van Miyazaki, de regie van debuterend regisseur Hiromasa Yonebayashi, meer bekend als animator bij dezelfde studio. In Amerika kwam de film uit onder de naam The Secret World of Arrietty en in Nederland als Arrietty. Deze film is wederom een parel in de kroon geworden voor Studio Ghibli. De muziek is sprookjesachtig, het verhaal ontroerend en de animaties fenomenaal. Het verhaal zelf is wellicht minder “groots” dan de verhalen in Spirited Away of Howl's Moving Castle, maar fris, slim en prachtig gemaakt.
De muziek van de film is gecomponeerd door Cécile Corbel. Corbel was een groot fan van de tekenfilms van Studio Ghibli en stuurde een brief waarin ze vertelde hoe mooi ze de films vond. Ze is zelf muzikante en stuurde ook haar laatste cd mee. Naar aanleiding daarvan besloot Studio Ghibli haar te vragen de muziek te componeren. De Japanse tekst van Arrietty's song is overigens van Yôko Ihira, maar wordt door Corbel zelf gezongen. Ze zingt dit lied in zowel het Japans, Engels, Frans als Italiaans!
Arrietty was een groot succes in zowel Japan als in de andere landen waar de film is uitgekomen en heeft ook heel terecht de Animation of the Year Award gewonnen op de 34e versie van de Japan Academy Prize. In recensies wordt de film een “eeuwigdurende favoriet van kinderen” (The Daily Yomiuri) en de “slow food van de animatie” (The Guardian) genoemd. Ik kan niet anders dan het daarmee eens zijn. Het verhaal is inderdaad minder avontuurlijk en spectaculair dan eerdere films, maar het is een ontroerend verhaal met veel humor en prachtige beelden. Voor liefhebbers van Japanse animatiefilms is dit dan ook een aanrader!

Paradiso Home Entertainment heeft Arrietty uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. Hier bespreken we de BD-versie.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Animatie
Regio: B
Jaar: 2010
Speelduur: 94 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
  • DTS-HD MA 5.1 - Japans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Paradiso Home Entertainment
EAN: 5414937042272

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Arrietty staat in een beeldformaat van 1.85:1 op deze Blu-ray Disc-uitgave, wat gelijk is aan het originele formaat. De film staat op een 25 GB enkellaags disc, die voor 20 GB is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 videocodering.

De film komt rechtstreeks uit de computer en dat zorgt ervoor dat de transfer er uitstekend uitziet. Het beeld heeft een typische Studio Ghibli-look. De kleuren zijn over het algemeen vrij flets en terughoudend, zoals in bijna alle andere Ghibli-films ook het geval is. Scherpte en schaduwdetail zijn voortreffelijk. Ondanks dat het beeld uit een computer komt, ziet het er toch heel filmisch uit. Dat komt vooral door de zachtere tinten in de kleuren en een wat minder hoog contrast dan gebruikelijk. Doordat de transfer afkomstig is van een NTSC-bron zijn de snellere camerabewegingen niet zo heel erg vloeiend, maar licht schokkerig. Dat kijkt niet fijn. Gelukkig is het aantal snelle camerabewegingen niet zo groot. Compressiefoutjes of andere artefacten zijn geheel afwezig. Wie de films van Ghibli kent zal zeker niet teleurgesteld zijn in deze transfer.

Geluidskwaliteit

Er staan twee DTS-HD Master Audio 5.1 geluidstracks op de Blu-ray Disc van Arrietty. Een in de oorspronkelijke Japanse taal (16bit/48kHz) en een in de Franse taal (24bit/48kHz). Afgezien van de dialogen klinken de twee tracks identiek aan elkaar. Het geluid van de film zelf klinkt heel gedetailleerd. Dialogen komen hoofdzakelijk uit het midden, maar indien nodig bewegen ze mee met de plaatsing van de karakters in beeld. Doordat alles in de studio is nagemaakt heeft men precies de balans kunnen maken tussen de verschillende geluiden. Zo kunnen soms geluiden onnatuurlijk hard overkomen, maar het creëert een extra dimensie. Dit om aan te geven dat wat voor ‘gewone’ mensen heel normaal is, voor de kleine mensen als Arrietty heel dreigend kan zijn, zoals het lopen van een kat door het gras. Het geluid richt zich vooral op de voorste kanalen. De surroundkanalen worden niet vergeten, maar komen wat minder nadrukkelijk in het geheel voor. Ze worden voornamelijk gebruikt voor omgevingsgeluiden en muziek. De muziek is van de Française Cécile Corbel en doet bij vlagen denken aan de muziek van de Franse folkgroep Dan Ar Braz. Het LFE-kanaal komt slechts zeer sporadisch in actie. Zelfs bij een donderbui wordt dit kanaal niet aangesproken en als het dan actief is gaat het laag niet zo heel diep. Voor de rest is het een heel fris en sprankelend klinkende geluidstrack.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een statisch menu in 1.78:1 beeldformaat. Qua extra’s is het een erg kale uitvoering. Er is alleen een trailer aanwezig.

Trailer (½ min)
Een erg korte trailer van de film. Wel in HD-resolutie.

Conclusie

Onder huizen leven de Leners, kleine mensen die leven van wat ze lenen bij de bewoners van de huizen. De jonge Arrietty is zo’n lener, die met haar vader en moeder onder een huis in een buitenwijk van Tokyo woont. Arrietty is wat onvoorzichtig als ze naar buiten gaat en wordt zo gespot door Shô, die voor zijn rust in het huis komt logeren. Arrietty is een Studio Ghibli animatiefilm, die zo gekenmerkt wordt door hun eigen stijl. Het verhaal is wat minder avontuurlijk en spectaculair dan een aantal voorgangers, maar is nog steeds boeiend genoeg. De Blu-ray Disc-uitgave heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit, maar qua extra’s is het met slechts een trailer behoorlijk matig gesteld. Arrietty is wel verplichte kost voor elke Studio Ghibli-fan.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Paradiso Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Loggie  |  25-11-2011

De NL uitgave is behoorlijk kaal. De Franse uitgave daarentegen heeft een boel extra's......helaas is deze uitgave zonder NL subs: Bonus vidéo Storyboard comp...
Lees meer >

rogue  |  21-11-2011

Ik heb ermee in mijn handen gestaan, tot ik de extra's ging zoeken. Weer snel weggelegd, ik hoop op een betere uitgave in de UK.
Lees meer >

Edwin V  |  21-11-2011

Ghibli's handgetekende animaties hebben een lagere framerate waardoor bewegingen schokkerig overkomen. Het zou me niets verbazen als Ghibli deze animatie techni...
Lees meer >

Peter van santbrink  |  21-11-2011

mm, is dat schokkerig beeld te voorkomen (door b.v. geen NTSC bron te kiezen) of zullen alle versies hier last van hebben ? is toch behoorlijk minpunt als di...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

9 Angst DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:1
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.