Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2

Recensent:
Ludo Keeris
02-12-2011

Totaalbeoordeling:

8.4
Blu-ray

Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 (Blu-ray)
Samenvatting

Harry Potter (Daniel Radcliffe), Ron (Rupert Grint) en Hermelien (Emma Watson) zijn ontsnapt uit de kelder van de familie Malfidus, maar de zoektocht naar de overgebleven Gruzielementen is nog maar halverwege. Samen met de kobold Grijphaak (Warwick Davis) brengen ze een bezoek aan de bank Goudgrijp, maar voor de laatste Gruzielementen moeten ze terugkeren naar Zweinstein. Maar Zweinstein is in duister gehuld, nu professor Sneep aan het hoofd van de school staat. Uiteindelijk wordt de strijd tussen Harry Potter en Voldemort (Ralph Fiennes) daar ook uitgevochten. Zal de wereld gered worden van “Hij-die-niet-genoemd-mag-worden”?

Commentaar

Dit is het allerlaatste deel uit de succesvolle Harry Potter-reeks. Wat in 2001 begon, eindigt tien jaar later met Harry Potter en de Relieken van de Dood – deel 2. Door de jaren heen hebben we Harry, Hermelien en Ron zien groeien, volwassen zien worden. We hebben ze keuzes zien maken tussen het goed en het kwaad. En zoals het een goed verhaal betaamt, heeft het goede uiteindelijk overwonnen. Dat de strijd hard en lang is geweest weten we inmiddels maar al te goed. De door J.K. Rowling geschreven boekenreeks bestaat uit zeven delen, de filmreeks uit acht. Het laatste boek is opgedeeld in twee delen, waarbij het tweede deel – waar we het hier over hebben – verder gaat waar het eerste deel is geëindigd. Toch zit er wel degelijk verschil in structuur tussen de twee delen. Het eerste deel was vrij traag en had een langzame spanningsopbouw. Deel twee bestaat voornamelijk uit actie en nog meer actie, om dan te eindigen in een grote climax.
Net als alle andere Harry Potterfilms is het scenario van Harry Potter en de Relieken van de Dood – deel 2 geschreven door Steve Kloves. Hij heeft het dikke boek bewerkt tot een scenario dat alle belangrijke hoofdlijnen heeft behouden. In het boek wordt veel meer informatie gedeeld en zitten nog veel meer verhaallijnen. Maar Kloves heeft het verhaal, ondanks het weglaten van deze informatie en verhaallijnen, zo aangepast dat je alles blijft snappen en kunt plaatsen hoe het zit met Harry Potter, Professor Sneep of Voldemort. Veel is in overleg blijven gaan met J.K. Rowling zelf, die tot het allerlaatste moment een belangrijke rol in het schrijfproces heeft behouden. Regisseur David Yates, die ook de vorige 3 delen heeft geregisseerd, heeft van dit laatste deel een zeer duistere film gemaakt. De wereld is donker en het leven is zwaar, met maar weinig hoop op een zonnige toekomst. De macht is in handen van slechts een paar duistere figuren. Dat uit zich in de film door de beelden vrij donker te houden en door weinig kleur te gebruiken. De paar mensen die wel hoop houden, waaronder Harry Potter zelf, zorgen ervoor dat de sfeer niet al te droevig wordt. Het is wederom een sterke film, maar gaat zich soms net iets te buiten aan actiescènes. Het mist een beetje de spanningsopbouw uit het vorige deel. Twee uur continue actie, met een korte epiloog, vraagt veel energie van de kijker. Maar het is een waardige afsluiter van een bijzondere filmreeks, waarin geen enkele slechte film zit. En dat is een zeer bijzondere prestatie! De reeks is nu ten einde, er komt geen nieuw Harry Potter-boek en dus ook geen film meer. Tien jaar hebben de belangrijkste acteurs met elkaar samengewerkt. Radcliffe houdt er bijzondere herinneringen, maar ook vooral mooie vriendschappen aan over. Het is klaar nu.

Harry Potter en de Relieken van de Dood – deel 2 is door Warner uitgebracht op 2-disc DVD en 2-disc BD. We bespreken hier de Blu-ray Disc.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Avontuur, Fantasy
Regio: B
Jaar: 2011
Speelduur: 131 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Frans, Portugees, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888085073

Extra's

 • verwijderde scenes
 • Focus Points
 • Maximum Movie Mode
 • Digitale Kopie
 • Het Verhaal Achter het Verhaal
 • Laatste Afscheid van Cast en Crew
 • Warner Bros Studio Tour Londen
 • Pottermore

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Harry Potter en de Relieken van de Dood - deel 2 staat in een beeldformaat van 2.35:1 op deze Blu-ray Disc-uitgave, wat gelijk is aan het originele formaat. De film staat op een 50 GB dubbellaags disc, die voor bijna 45 GB is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodering.

Deze Blu-ray Disc-uitgave bevat de 2D-versie, ondanks dat de film geheel in 3D is opgenomen. De 3D-versie wordt in een later stadium nog uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. Waar de film zelf verder gaat waar deel 1 is gebleven, zo is ook het beeld een verlengstuk van het eerste deel. Maar dan nog een stukje donkerder en met een grauw en duister uiterlijk. Ondanks het donkere karakter van het beeld is het schaduwdetail nog erg goed. Er blijft bijna altijd doortekening in de donkere delen waarneembaar. De kleuren zijn zo mogelijk nog fletser dan voorheen. Op sommige momenten is het zelfs bijna zwart-wit. Het geel van vuur spat echter weer van het scherm. En de ontmoeting tussen Harry Potter en Perkamentus heeft juist weer een erg wit, helder en overstraald uiterlijk. Dit alles is en blijft een keuze van de makers. De scherpte is overwegend goed, maar er zijn ook een paar momenten dat het niet helemaal gestoken scherp is, zoals de hiervoor genoemde scène met Harry Potter en Perkamentus. De hele film door is er een heel lichte vorm van grain aanwezig, wat voor een extra filmische dimensie zorgt en voorkomt dat het beeld er heel klinisch uit gaat zien. Dat maakt dat de transfer er over de hele linie gezien prima uitziet.

Geluidskwaliteit

De enige lossless geluidstrack op deze Blu-ray Disc van Harry Potter en de Relieken van de Dood - deel 2 is een DTS-HD Master Audio 5.1 (24bit/48kHz) track in de Engelse taal. Daarnaast zijn er nog Dolby Digital 5.1 (640 kb/s) tracks beschikbaar in ondermeer het Nederlands. In tegenstelling tot deel 1 is er nu geen Vlaamse track aanwezig. Het lossless geluid laat een uitstekende indruk achter. Het klinkt zeer gedetailleerd met veel dynamiek. Alle kanalen, inclusief surroundkanalen en het LFE-kanaal, worden de gehele film door flink gebruikt. Het LFE-kanaal heeft een diep en strak laag. De muziek is weer van Alexander Desplat en bevat weer vaak het bekende Harry Potter-thema.
De Nederlandse nasynchronisatie is ook deze keer duidelijk gericht op de jongeren. De stemmen staan veel meer op de voorgrond en de dynamiek is een stuk minder dan bij het DTS-HD MA 5.1-spoor. De detaillering is door de lagere bitrate ook een stuk minder. De stemmen zijn niet altijd even overtuigend, maar voor kleinere kinderen voldoende. Maar met een leeftijdsaanduiding van 12 jaar en ouder is de vraag of er veel gebruik gemaakt gaat worden van deze track.

Extra's

De Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit twee discs, die beide een mooi geanimeerd menu hebben. De meeste extra's staan op de tweede schijf. Alle extra's zijn in HD-resolutie en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Disc 1

Maximum Movie Mode (168 min)
Matthew Lewis, die Marcel Lubbermans speelt in de film, introduceert de Maximum Movie Mode. Terwijl de film speelt krijg je een interactieve rondleiding door de film, waarbij je allerlei extra informatie krijgt van de producent, acteurs, regisseur en andere betrokkenen. Je krijgt zo via een picture-in-picture-manier een overzicht van alle belangrijke momenten in de film. Wie er goed voor gaat zitten weet na afloop ontzettend veel over de film en hoe deze gemaakt is.

Focus Points (27 min)
Acht korte items die ingaan op de diverse aspecten en karakters van de film: Desiderius Perkamentus, Kostuumwisselingen in Deathly Hallows, Harry Keert Terug Naar Zweinstein, Het Zweinsteinschild, De Set van de Kamer van Hoge Nood, De Vurige Ontsnapping, Marcel's Stelling en Molly zet Bellatrix op Haar Nummer. Er wordt uit de doeken gedaan hoe bepaalde scènes zijn gedraaid en hoe de acteurs over bepaalde aspecten uit die scènes denken.

Laatste Afscheid van Cast en Crew (3 min)
Onder begeleiding van een aantal foto's blikken de belangrijkste acteurs en crewleden terug op tien jaar Harry Potter. Het eindigt met een innige en emotionele omhelzing van Daniel Radcliff met Rupert Grint en Emma Watson.

Disc 2

Het Verhaal Achter het Verhaal
Een aantal items die ingaan op de achtergronden van de film.

Een Gesprek Met J.K. Rowling en Daniel Radcliffe (53 min)
Na een korte introductie over de 'benoeming' van Daniel Radcliffe tot Harry Potter volgt een enerverend gesprek tussen de schrijfster J.K. Rowling en de verpersoonlijking van het door haar gecreëerde karakter, Daniel Radcliffe. Ze hebben het over tien jaar Harry Potter, de vergelijkingen tussen boeken en films, kleine ongemakken, zoals de bril die Daniel moest dragen en de betrokkenheid van Rowling bij de films en welke invloed ze nog had op de scenarios.

Toen Harry Zweinstein Verliet (48 min)
De opnames van de laatste film zitten er bijna op. Iedereen beseft dat het dan allemaal voorbij is. Niet alleen de acteurs, maar ook veel mensen van de crew hebben aan alle films meegewerkt en het zal voor hen ook wennen zijn als alles achter de rug is. De generatie jonge acteurs beseft dat ze voor altijd herinnerd zal blijven aan de Harry Potter-films. Verder worden een aantal aspecten van het filmen getoond, zoals de stunts, en de acteurs kijken terug op al de opnames. Het eindigt met de emoties na de allerlaatste opname.

De Kobolden van Goudgrijp (11 min)
Een documentaire over hoe de Kobolden van Goudgrijp zijn ontworpen en gemaakt. De belangrijkste Kobold uit de laatste film, Warwick Davis, neemt ons mee naar de casting voor de Kobolden. Daarna zien we hoe de normale mensen getransformeerd worden via make-up naar de echte Kobolden.

De Vrouwen in Harry Potter (23 min)
J.K. Rowling vertelt over de vrouwelijke karakters in de boeken en films. Ook Emma Watson, Imelda Staunton en Bonnie Wright vertellen over de vrouwelijke aspecten van hun karakter.

Verwijderde Scènes (7 min)
Acht korte scènes (één niet meer dan twintig seconden) die niet in de film terecht zijn gekomen. Geen van alle zijn sleutelscènes en niemand zal ze echt missen, maar het is leuk om ze een keer gezien te hebben.

Warner Bros Studio Tour Londen (1½ min)
Een promotietrailer voor de komende Harry Potter Studio Tour, die in 2012 open gaat in Londen. De studio's waar de Harry Potter-films werden opgenomen worden dan opgesteld voor publiek.

Pottermore (1min)
Een introductie van J.K. Rowling van haar nieuwe, interactieve, website: Pottermore.

Digitale Kopie
Je kunt ook de film downloaden naar je PC, mits die voorzien is van Windows Mediaplayer. Via de flyer in het doosje wordt de indruk gewekt dat het om de 3D-versie van de film gaat, maar dat is niet zo.

Conclusie

Harry Potter, Ron en Hermelien zijn nog op zoek naar de laatste vier Gruzielementen. Dat brengt ze uiteindelijk naar Zweinstein, waar ook de laatste strijd tussen Harry en Voldemort wordt uitgevochten. Harry Potter en de Relieken van de Dood – deel 2 is een waardige afsluiter van een bijzondere filmreeks rond de tovenaarsleerling Harry Potter. Dit laatste deel heeft een duistere sfeer die uitstekend in beeld en geluid op Blu-ray Disc is vastgelegd. Via de vele extra’s krijg je veel informatie over de achtergronden van de film. Deze Blu-ray Disc-uitgave betreft de 2D-uitvoering van de film. Een 3D-versie wordt op een later tijdstip uitgebracht.

Laatste reacties

DVDProfilersFilmgek  |  30-12-2011

Verkeerde pilletjes genomen ofzo, of erg korte teentjes...pfff val je niet persoonlijk aan hoor goed lezen is ook een kunst....einde discussie Mmm, waren vast...
Lees meer >

Wieba  |  30-12-2011

Hier kan ik met je meegaan, ze droogde aardig op tijdens de serie ;) ik vond haar juiste steeds rijper worden ;)
Lees meer >

Ron-G  |  30-12-2011

Ach, we dromen toch allemaal stiekem van Hermoine...(y);)8-) Hier kan ik met je meegaan, ze droogde aardig op tijdens de serie ;)
Lees meer >

Ron-G  |  30-12-2011

Mmmm, ja......en daar kom je dan pas achter als je de hele serie hebt gekocht:grin: Was toch gewoon te moeilijk voor je, geef het maar toe:twisted: Tjonge.....
Lees meer >

hstadman  |  29-12-2011

Ach, we dromen toch allemaal stiekem van Hermoine...(y);)8-)Mmmm, ja......en daar kom je dan pas achter als je de hele serie hebt gekocht:grin: Was toch gew...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  29-12-2011

Kan je me die info dan uitleggen ;) nee bedoel het als geintje hoor, toch gek, ik zie dat precies andersom, ik vond juist dat er helemaal niks gebeurde, het gaa...
Lees meer >

Ron-G  |  29-12-2011

Een HP deel moet je op zijn minst 2x zien om hem 3/4 te beseffen, er komt heel wat op je af en als je al moe bent kun je dat niet verwerken en val je in slaap....
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  29-12-2011

In den beginne had ik zoiets als, bah.... een kinderserie, maar als je die vooroordelen even aan de kant zet, dan blijkt er toch veel meer diepgang in het gehee...
Lees meer >

hstadman  |  28-12-2011

Klopt, heb je helemaal gelijk in. Oudere films zijn veel trager maar nemen soms ook meer de tijd om personages wat diepgang te geven. Lord of the rings vond ...
Lees meer >

jurgen42u  |  07-12-2011

vond de 3D van deze toch wel meevallen. Heb Pirates of the Caribbean 4 3D ook gezien en die viel pas echt tegen. Vond de HP 7.2 mooi uit het scherm komen, had j...
Lees meer >

Ge_Someone  |  07-12-2011

ondanks dat de film geheel in 3D is opgenomen Dat wordt elders tegengesproken. Maar de gebruikte camera's waren inderdaad 3D en er zijn in post-productie een pa...
Lees meer >

basset  |  07-12-2011

Toevallig net gekeken deze film, en ben dus klaar met de Harry Potter reeks, ik kan me volledig vinden in Nyarlathotep zijn/haar commentaar, ik had ook moeite o...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  04-12-2011

Een waardige afsluiter van de serie, wat mij betreft. Ik ben een fan vanaf deel 1 en alhoewel het wellicht primair voor kinderen bedoeld is, kan ik als volwasse...
Lees meer >

pietdvd  |  04-12-2011

Deze Blu-ray Disc-uitgave bevat de 2D-versie, ondanks dat de film geheel in 3D is opgenomen. De 3D-versie wordt in een later stadium nog uitgebracht op DVD en...
Lees meer >

Ron-G  |  03-12-2011

publiek is ook heel jong 10-15 jaar. Mijn vriendin en ik zijn al het dubbele ;) Ik het driedubbele x 15 dan ook nog is 8-) misschien dat dat het probleem is h...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.