Green Lantern (EC)

Recensent:
Ludo Keeris
22-12-2011

Totaalbeoordeling:

6.6
Blu-ray

Green Lantern (EC) (Blu-ray)
Samenvatting

Hal Jordan (Ryan Reynolds) is een begenadigd, maar ook eigenwijze testpiloot. Samen met zijn vrouwelijke collega Carol Ferris (Blake Lively) moeten ze een contract binnenslepen voor Carols vader (Tim Robbins) van een stel supersonische vliegtuigen. De deal mislukt en Hal zit op een dood spoor. Ergens ver weg in het heelal proberen de Green Lanterns na het opsluiten van de donkere demon Parallax de vrede te bewaren. Maar Parallax begint steeds sterker te worden en weet zelfs een van de sterkste Green Lanterns te verwonden. Die weet met zijn allerlaatste krachten richting aarde te reizen, waar hij de machtige Green Lantern-ring overdraagt aan Hal. Die weet niet wat hij met deze ring aan moet, maar al snel wordt duidelijk dat hij uitverkoren is om deel uit te maken van de Green Lanterns en is er geen weg terug. Hal sluit zich bij hen aan, ver weg in het heelal, om Parallax te verslaan. Maar ook op aarde moet hij aan het werk, want Parallax heeft zich ook op aarde weten te vestigen.

Commentaar

Green Lantern is niet de eerste DC Comics-verfilming en het zal ook zeker niet de laatste zijn. Het originele idee voor deze film stamt al uit 1997, maar het heeft echter tot 2011 geduurd voordat de film op het witte doek is verschenen. Allerlei problemen met voorgaande scenario's hebben tot vertraging geleid. De vraag is dan wel hoe slecht die vorige scripts waren, want de versie waarvan de film uiteindelijk is gemaakt is zeker niet briljant. Sterker nog, het is een vrij matig en clichématig scenario, waarbij vooral de zwakke dialogen opvallen. Ze hebben nauwelijks inhoud en zijn niet geloofwaardig. Je merkt ook aan het acteren dat de cast moeite heeft met de dialogen. Ze worden vrij plichtmatig opgedreund, waardoor er nauwelijks een chemie tussen de acteurs aanwezig is. Ryan Renolds, die een vrij sterke rol in Buried had, kan nu nauwelijks overtuigen, hoe goed hij het ook probeert. Dat komt ook omdat de film op twee gedachten hinkt. Aan de ene kant probeert het een romantische komedie te zijn, aan de andere kant zijn er de duistere krachten en actiescènes die het duidelijk richting een avontuurlijke actiefilm sturen. Uiteindelijk valt de film daarmee een beetje tussen wal en schip. De humor is vaak vergezocht en flauw, de actiescènes daarentegen hebben wel body. De special-effects zijn weer volop aanwezig en nemen soms de overhand boven de acteurs. De regisseur is toch niet de eerste de beste. Martin Campbell heeft reeds veel grote films gemaakt, zoals de James Bond-films Casino Royale en GoldenEye of de actiethriller Vertical Limit. Voor Green Lantern heeft hij zich heel goed voorbereid en hij heeft ook wel degelijk een eigen visie, maar blijkbaar moest de film volgens een strak stramien gemaakt worden, waardoor er te weinig bewegingsvrijheid was voor Campbell om er een eigen draai aan te geven. Het geheel lijkt erg veel op Superman. Vervang "Green Lantern" door "Superman" en niemand zou de verandering doorhebben. Het lijkt teveel op elkaar en dertig jaar geleden was het misschien vernieuwend, tegenwoordig zijn we te verwend geraakt en kan het geheel nauwelijks nog boeien. Eigenlijk is de film daarom alleen geschikt voor de fans van de strip. De kleine tien minuten langer durende Extended Cut, die ook op de Blu-ray Disc staat, kan hier weinig aan veranderen.

Warner heeft Green Lantern zowel uitgebracht op DVD als Blu-ray Disc. Hieronder bespreken we de BD-versie.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur, Science fiction
Regio: B
Jaar: 2011
Speelduur: 123 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Italiaans, Spaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888085462

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Focus Points
  • Maximum Movie Mode
  • The Universe According to Green Lantern
  • Justice League # 1 Digital Comic
  • Preview of Green Lantern: The Animated Series
  • Ryan Reynolds Becomes the Green Lantern

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Green Lantern staat in een beeldformaat van 2.40:1 op deze Blu-ray Disc-uitgave, wat gelijk is aan het originele beeldformaat. De film staat op een 50 GB dubbellaags disc, die voor bijna 46 GB is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodering.

De film heeft over het algemeen een wisselende HD-transfer gekregen. Over de scherpte hebben we weinig te klagen, die is over het algemeen zeer goed. Het contrast is vrij wisselend. Soms is het erg goed, op andere momenten is het erg laag, waardoor het beeld een vrij platte uitstraling heeft. De diepte ontbreekt dan, mede ook door het op momenten matige zwartniveau. Dan is ook het schaduwdetail een stuk minder. Op andere momenten is het allemaal weer dik in orde. De kleuren tonen mooi verzadigd, waarbij de tinten rood en oranje op aarde vrij sterk doorgedrukt zijn. In het heelal is het groen van de Green Lanterns extra aanwezig. Het geheel heeft een zeer filmische blik met een natuurlijke uitstraling, voor zover dat mogelijk is bij een film met dit onderwerp. Gelukkig valt er voldoende te genieten van het beeld, maar het is vreemd dat de kwaliteit zo wisselend is.

Geluidskwaliteit

De enige lossless geluidstrack op deze Blu-ray Disc van Green Lantern is een DTS-HD Master Audio 5.1 (24bit/48kHz) track in de Engelse taal. Daarnaast is er ook nog wel een Duitstalige Dolby Digital 5.1-track beschikbaar, maar die laten we hier buiten beschouwing. De film zit vol actie en je verwacht dat het geluid daar volledig in meegaat, zeker bij een film van deze omvang. Over het algemeen klopt dat ook wel, maar toch missen we de nodige dynamiek bij deze film. Een goed voorbeeld is de achtervolging met straaljagers, in het begin van de film. Die is qua geluid vrij tam, daar had meer power in gezeten. Vooral het LFE-kanaal laat het bij deze scène afweten. Het geluidsbeeld is wel heel breed en ruimtelijk. De surroundkanalen zijn bijna continue actief. Zowel omgevingsgeluiden, muziek als geluidseffecten zijn aanwezig in de achterste kanalen.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een statisch menuscherm in 1.78:1 beeldformaat. De onderstaande extra's zijn allemaal in HD-resolutie en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Maximum Movie Mode
Schrijver van de strips Geoff Johns neemt de kijker mee achter de schermen. Via de picture-in-picture methode krijg je tijdens het bekijken van de film meer achtergrondinformatie over het maken van de film, de karakters en de special effects. Vaak gebeurt dat door middel van korte interviewfragmenten.

Focus Points
Acht items die dieper ingaan op de diverse aspecten van de film, maar voornamelijk over het ontwerp van de decors, kleding en de computeranimaties.

The Art of Green Lantern (6 min)
De ontwerpers van de karakters en decors uit Green Lantern vertellen hoe ze de strips hebben bestudeerd om de karakters zo goed mogelijk over te kunnen brengen naar film. Ook het ontwerpen van de architectuur in het heelal kostte heel veel denkwerk.

Weapons Hot: The U.C.A.V. Dog Fight (4 min)
In het begin van de film is er een achtervolging van straaljagers. In dit item wordt getoond hoe deze scène is opgenomen. Veel is in de studio gedraaid, maar gedeeltes ook met echte vliegtuigen. Regisseur Martin Campbell had de hele scène al in animatievorm voorbewerkt, wat de opnames vergemakkelijkte.

Reinventing the Superhero Costume (8 min)
Kostuumontwerpster Ngila Dickson vertelt hoe ze het kostuum van Hal heeft gemaakt. Het ontwerp bestaat al sinds het begin van de strip in 1958 en is sindsdien niet of nauwelijks gewijzigd. Voor Ngila dus een zware taak om het kostuum toch een modern uiterlijk te geven. Tijdens de opnames had Ryan Reynolds een speciaal pak aan, waar in de nabewerking het kostuum van Hal er via CGI overheen werd geplaatst.

Ring Slinging 101 (5 min)
Hal moet op Oa een training ondergaan om een echte Green Lantern te mogen zijn. Die training is in de studio opgenomen. Beelden hiervan zijn ook in het vorige item over de kostuums te zien. Bijna de hele scène is via CGI ingevuld.

We Are the Corps (6 min)
Het korps van Green Lanterns bestaat uit diverse wezens uit het universum. Veel karakters uit de strips zijn ook overgenomen in de film, maar de ontwerpers hebben ook hun eigen ideeën en fantasieën gebruikt om wezens toe te voegen. Allemaal zijn ze digitaal gemaakt.

Acting Under 10 Pounds of Silicone (7 min)
Peter Sarsgaard speelt Hector, die besmet wordt met een virus van Parallax. Daardoor vervormt zijn uiterlijk en moet Sarsgaard met veel protheses op zijn rol spelen. In de meest extreme vorm van Hector weegt de prothese zo’n vier à vijf kilo. En het is heel warm met zo’n prothese, maar daar heeft hij een speciale oplossing voor. Ook Abin Surs is een karakter met een flinke prothese. Het moeilijkst aan deze prothese was het vinden van de juiste huidskleur.

Guardians Revealed (6 min)
De “guardians”, het Hooggerechtshof van de planeet Oa, hebben de Green Lanterns gecreëerd. Ze zijn vrij nauwkeurig overgenomen uit de strips, dus voor de echte fans zijn er geen verrassingen.

When Parallax Attacks (5 min)
Parallax is geheel digitaal gemaakt en het was voor de ontwerpers een uitdaging om een angstaanjagend monster te creëren, dat eigenlijk voornamelijk uit vuur en rook bestaat. Als je de ontwerptekeningen bekijkt, dan ziet Parallax er uiteindelijk op papier angstaanjagender uit dan in de uiteindelijke vorm in de film.

The Universe According to Green Lantern (20 min)
Een overzicht van de geschiedenis van de Green Lantern-strips, vanaf het begin tot heden. Er zijn interviewfragmenten met tekenaars van de strips, maar ook met trouwe fans.

Ryan Reynolds Becomes the Green Lantern (9 min)
Ryan Reynolds vertelt over zijn rol en het karakter van Hal Jordan. Hij heeft veel trainingen moeten doen om fysiek in staat te zijn deze rol te spelen.

Deleted Scenes (7 min)
Vijf scènes die de film niet gehaald hebben. Ze zijn blijkbaar al in een vroeg stadium gesneuveld, want het zijn nog erg kale beelden die nog niet voorzien zijn van de juiste effecten.

Justice League #1 Digital Comic (9 min)
Een preview van de strip Justice League, waarbij Green Lantern samenkomt met Batman.

Preview of Green Lantern: The Animated Series (7 min)
Er is ook een animatieserie van Green Lantern gemaakt. De animaties zien er heel basic uit, maar het verhaal is redelijk. Het is overigens geen hele aflevering.

Digitale Kopie
Voor wie de film ook op zijn/haar PC wil bekijken is er een digitale kopie beschikbaar. Je moet hiervoor wel over Windows Media Player beschikken.

Conclusie

Hal Jordan is een uitstekende, maar ook eigenwijze testpiloot die wordt uitverkoren om een van de Green Lanterns te worden. Hal neemt het op tegen de boze kracht Parallax. Green Lantern is een matige verfilming van de beroemde DC Comics-strip. Het ontbreekt aan finesse en is uitwisselbaar met Superman, het voegt weinig tot niets toe aan de andere superheldenfilms. Op de Blu-ray Disc-uitgave staan zowel de bioscoopversie als een kleine tien minuten langer durende Extended Cut. De beeldkwaliteit van deze uitgave is wisselvallig, maar het geluid is prima. Een aantal extra's geven inzicht hoe de film is gemaakt. Een film die eigenlijk alleen maar geschikt is voor de fans van de strip.

Laatste reacties

theregiment  |  02-01-2012

Gezien maar ik kan het niet echt meer voor de geest halen waar het over ging dus dat zegt genoeg. Zie je maar weer hoe veel meningen uit een lopen ;) Want dit...
Lees meer >

homernt  |  02-01-2012

Hey, Heb je X-Men First Class dan nog niet gezien zekerz :rolleyes: Greets Ferry, ... Gezien maar ik kan het niet echt meer voor de geest halen waar het o...
Lees meer >

blraydvd  |  02-01-2012

Hey, Heb je X-Men First Class dan nog niet gezien zekerz :rolleyes: Greets Ferry, ...
Lees meer >

homernt  |  02-01-2012

Van alle comic verfilmingen van het afgelopen jaar vond ik deze als enige te pruimen. De prijs moet nog wel zakken wil ik hem in huis halen.
Lees meer >

Johan1967  |  28-12-2011

Gezien de reacties hier was ik al enigzins bezorgd, maar heb me toch prima vermaakt met deze film. Moet wel zeggen dat ik niet bekend ben met de strips van Gre...
Lees meer >

jamiev  |  25-12-2011

weet niet hoe jullie kijken in 3d en op wat van systeem, maar de 3d versie en vooral in het heelal was toch echt schitterend met zeer veel diepte,ik heb er in i...
Lees meer >

rogue  |  23-12-2011

Voor de duidelijkheid (wat Davidshadow13 al aangeeft): Green Lantern is van DC. De uitgever van Superman, Batman, Wonderwoman e.d.. Aangezien er nogal wat comp...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  23-12-2011

Wat is voor jouw dan de reden om z'n film toch nog op BR te kopen? Wil je hem nog een keer zien,dan kun je altijd naar de videotheek, maar dan heb geen film i...
Lees meer >

Rob van Gestel  |  23-12-2011

Ik heb hem zojuist ook gezien. (op 3D) De 3D effecten stellen heel erg telleur. Van de film had ik vooral na het lezen van de meestte reacties veel minder verwa...
Lees meer >

Davidshadow13  |  22-12-2011

Visueel gezien vond ik de film heel goed in elkaar zitten. Ik hou ook van films die misschien tegenvallend zijn qua verhaal maar er weel heel "stunning" uitzien...
Lees meer >

Xenomorph  |  22-12-2011

Ik vind het altijd vreemd dat mensen films op dvd of blue ray kunnen kopen, die ze niet eens goed vinden, Je geeft aan dat je de film vond tegenvallen maar je w...
Lees meer >

Davidshadow13  |  22-12-2011

Ben het met de recensie eens. Zwaar teleurstellende film waar ik toch wel naar uitgekeken had. En dan ben ik niet eens echt een Marvel fan, en al helemaal niet ...
Lees meer >

Dan G.  |  22-12-2011

Ben het met de recensie eens. Zwaar teleurstellende film waar ik toch wel naar uitgekeken had. En dan ben ik niet eens echt een Marvel fan, en al helemaal niet ...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  22-12-2011

Teleurstellende film vond ik. Deed mij helemaal niets....
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
8.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 14
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.