The Lion King / De Leeuwenkoning (DE)

Recensent:
Ludo Keeris
24-01-2012

Totaalbeoordeling:

9.6
Blu-ray

The Lion King / De Leeuwenkoning (DE) (Blu-ray)
Samenvatting

In het Afrikaanse Prideland presenteert de baviaan Rafiki, in naam van leeuwenkoning Mufasa (James Earl Jones) en leeuwenkoningin Sarabi (Madge Sinclair), aan alle dieren uit het koninkrijk hun pasgeboren zoon en troonopvolger Simba. Grote afwezige bij de ceremonie is Scar (Jeremy Irons), de jaloerse broer van Mufasa, die nu de troon aan zijn neus voorbij ziet gaan. Scar zint op een plan om met de hyena’s de macht in het idyllische koninkrijk van Mufasa over te nemen. Scar weet Simba (Jonathan Taylor Thomas) te verjagen uit het koninkrijk en de macht van Mustafa over te nemen. Simba vlucht door de woestijn en overleeft slechts door hulp van het onafscheidelijke hilarische duo Timon (Nathan Lane) en Pumbaa (Ernie Sabella). Zij weten Simba te overtuigen van hun levensmotto: Hakuna Matata, hetgeen zoiets betekent als het leiden van een zorgeloos leven. Dit alles doet Simba zijn koninklijke verantwoordelijkheden vergeten. Zal hij dan nooit koning worden en keert hij niet terug om zijn plaats in de ‘kringloop van het leven’ in te nemen?

Commentaar

Disney’s The Lion King (De Leeuwenkoning) is met een omzet van zo’n 800 miljoen dollar en meer dan 55 miljoen verkochte video’s de meest succesvolle tekenfilm gebleken die Disney ooit heeft gemaakt. Aanvankelijk zag men niets in het verhaal van The Lion King, zodat de film met lage prioriteit werd gemaakt. Maar regisseurs Roger Allers en Rob Minkoff wisten een prachtige film te maken waarin moed, trouw en hoop centraal stonden. De film heeft alle ingrediënten: een prima verhaal, het goede en het kwade, aanstekelijke liedjes en uiteraard een flinke dosis humor. Voor de humor tekenen voornamelijk onze zorgeloze vrienden Timon en Pumbaa. Voor de allerkleinsten onder ons zijn sommige scènes misschien net iets te eng. Zeker in combinatie met het indrukwekkende geluid van de Blu-ray Disc kan het bij hen voor wat angstige momenten zorgen. Daarom is het ook niet al te verwonderlijk dat de leeftijdsaanduiding naar 6 jaar is gegaan, waar het bij de DVD nog om een “Alle Leeftijden”-aanduiding ging.
Voor de stemmen van de karakters heeft men wederom grote namen uit de filmwereld weten te gebruiken, zoals James Earl Jones (Mufasa), Madge Sinclair (Sarabi), Jeremy Irons (Scar), Matthew Broderick (Simba), Rowan Atkinson (Zazu) en Whoopi Goldberg als de hyena Shenzi. Niemand minder dan Hans Zimmer verzorgde de muziek voor de film. De liedjes werden gecomponeerd door Elton John met teksten van Tim Rice. Alle drie de heren kregen voor de filmmuziek en het liedje Can You Feel The Love Tonight in 1995 een Oscar® uitgereikt, en daarnaast nog nominaties voor talloze andere prijzen. Evenals van Beauty and the Beast is ook van The Lion King een musicalversie verschenen. De liedjes uit de film werden ook gebruikt voor de musical.
Disney heeft The Lion King een aantal jaren geleden (voor de eerste DVD-release) volledig beeldje voor beeldje opgepoetst. Niet alleen is het beeld schoongemaakt, maar ook is de detaillering van het beeld verhoogd. Dit heeft men bereikt door de film in HD-formaat te digitaliseren, welke nu ook gebruikt is voor de Blu-ray Disc-uitgave van deze film.
The Lion King is de vierde film, na Sneeuwwitje, Belle en het Beest en Bambi, die als Diamond Edition is uitgekomen. Kenmerkend voor deze releases is de bijzondere aandacht voor de kwaliteit van het beeld en het geluid.

Na een DVD-release in 1992 is de film door Walt Disney nu in diverse uitvoeringen op de markt gebracht. De bespreking hieronder betreft de 2-disc Blu-ray Disc. Maar er is ook een 3D Blu-ray Disc-uitgave en een nieuwe DVD-uitgave uitgebracht. Bij de beschrijving van het beeld kun je ook lezen hoe het 3D-gedeelte er uitziet.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Animatie
Regio: B
Jaar: 1994
Speelduur: 89 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS 5.1 - Nederlands
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Zulu
 • Dolby Digital 5.1 - Portugees
 • DTS 5.1 - Spaans
 • DTS-HD MA 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Portugees, Spaans
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8717418335076

Extra's

 • Audiocommentaar
 • Vooruitblik
 • Achter de schermen bij Disney
 • Muziek en Meer
 • DVD
 • SingAlong Modus
 • Disney’s virtuele archief
 • Bloopers & Outtakes
 • Interactieve Kunstgallerij
 • Ontdek Blu-ray 3D Met Timon & Pumbaa

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Lion King staat in een beeldformaat van 1.78:1 op deze Blu-ray Disc-uitgave. Dat is niet helemaal gelijk aan het originele beeldformaat van 1.66:1. De film staat op een 50 GB dubbellaags disc, die voor ruim 42 GB is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encodering van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodering.

2D
Zoals al in het commentaar is vermeld werd de film voor de DVD-release in 2003 geheel opgeknapt en in HD-resolutie opgeslagen. Dat beeld is nu gebruikt voor deze HD-transfer en het moet gezegd worden, het ziet er prachtig uit. In vergelijking met de DVD-uitvoering is het beeld nu een heel stuk beter. De film bevat niet zoveel details als wat we bij de animatiefilms van tegenwoordig zien, maar de elementen die in het beeld verwerkt zitten komen nu uitstekend over. De achtergronden zijn adembenemend mooi en hebben een prachtige dieptewerking. Het beeld is scherp, heeft een mooi contrast en stevig zwartniveau en de kleuren zien er prachtig verzadigd uit. Het kleurenpalet wordt overigens sterk aangepast als we in het koninkrijk van Scar komen. De kleuren zijn dan een stuk fletser en bleker, om zo een duistere, dreigende sfeer te creëren. Een enkel moment zien we wat aliasing en ghosting, maar gelukkig is het slechts zeldzaam en kan dit het plezier waarmee je naar deze transfer kijkt niet bederven. Het enige echte minpuntje is dat men niet het originele beeldformaat heeft behouden, maar een (kleine) aanpassing naar vol beeld heeft gedaan. Daardoor missen we een heel klein beetje van de boven- en onderkant van het beeld.

3D
In tegenstelling tot de 2D-versie van deze uitgave heeft het 3D-beeld wél het originele beeldformaat van 1.66:1. Evenals het beeld van de 2D-versie ziet het beeld er ietwat gedateerd uit door het ontbreken van detailleringen die bij de animatiefilms van deze tijd wel graag gezien zijn, in 3D valt dit vaak nog net even wat meer op dan in 2D. Het beeld in 3D oogt het meest van de tijd scherp, maar komt heel af en toe wat soft over. Kleuren komen verder wel uitstekend over. De film is origineel in 2D gemaakt en heeft een update gehad naar 3D. Iets wat de film eigenlijk helemaal niet nodig had, maar in deze tijd wel schijnt te horen. Over de gehele film is het 3D-aspect niet echt overweldigend aanwezig, maar neemt het subtiel zijn plek. Slechts in de echt belangrijke scènes krijgt het 3D-aspect een boost en komt het wat meer “booming” over.

Geluidskwaliteit

De belangrijkste geluidtracks op deze Blu-ray Disc-uitgave van The Lion King zijn een DTS-HD Master Audio 7.1 (24bit/48kHz) geluidstrack in de Engelse taal en een full-bitrate DTS 5.1-geluidstrack (1509 kb/s) in de Nederlandse taal. Door het gebruik van de twee extra speakers creëert het DTS-HD MA-geluid een zeer ruimtelijk geheel. Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van alle beschikbare kanalen en dat zorgt voor een zeer breed surroundgeluid. De surroundspeakers zijn bijna de hele tijd actief en worden aangesproken in split-surround. Ook het LFE-kanaal laat regelmatig van zich horen met een zeer strak en diep laag. Als de olifanten door het landschap rennen, denderen de kopjes op de tafel! De balans tussen dialoog en de rest van het geluid is uitstekend. Dialogen zijn uitstekend te volgen, zonder dat ze teveel op de voorgrond staan. Bij de Nederlandse nasynchronisatie is dat helaas wel het geval, wat heel vaak voorkomt.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een mooi geanimeerd menu in 1.78:1 beeldformaat. Alle extra’s zijn in HD-resolutie en zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling, behalve waar vermeld. Het aantal extra’s op de disc zelf is een stuk minder dan op de eerste DVD-uitgave. Ze zijn wel beschikbaar voor wie een Profile 2.0 BD-speler met internettoegang heeft, maar dat is vrij omslachtig. De relatief lage waardering voor de extra’s heeft vooral hiermee te maken. Niet iedereen kan namelijk zijn BD-speler op internet aansluiten en zo mis je toch nog een hoop. Er zijn wel nieuwe extra's aanwezig, die niet op de oude DVD-release, maar helaas ook niet op de nieuwe DVD-uitgave staan. Daar staat slechts de biografie van Don Hahn op.

Audiocommentaar
Producent Don Hahn en beide regisseurs Rob Minkoff en Roger Allers spreken dit commentaar in. Het is hetzelfde commentaar als van de eerdere DVD-uitgave. Men vertelt veel over de achtergronden van de film en ook het maken zelf komt aan bod. Daarnaast wijdt men uit over diverse bijzaken, zoals het feit dat de film eigenlijk geen prioriteit had voor Disney, die lag bij Pocahontas. Ook andere zaken zoals de casting van de stemmen en special effects komen aan bod. Men babbelt gezellig door en er vallen nauwelijks pauzes. De optie voor het audiocommentaar staat overigens niet bij de extra’s, maar is alleen te kiezen bij de taalinstellingen.

Bloopers & Outtakes (4 min)
Ook tekenfilmfiguren maken wel eens een fout of vergeten wel eens een tekst. En dat geldt ook voor de Nederlandse vertaling... De laatste is wel erg grappig!

Achter de Schermen bij Disney
Hier zijn drie losse items te zien die ingaan op de achtergronden van The Lion King

The Lion King: Een Trots Projekt (38 min)
Dit is een nieuwe documentaire uit 2010, waarin belangrijke crewleden terugblikken op het maken van de film. Diverse onderwerpen komen aan bod, zoals het verschil tussen het oorspronkelijke idee en de uiteindelijke versie en het feit dat veel tekenaars op andere projecten werden gezet, omdat men geen prioriteit gaf aan The Lion King. Je komt in ieder geval nog een hoop meer te weten over de achtergronden van de film.

The Lion King: Een Biografie – Don Hahn (20 min)
Een recent interview met producent Don Hahn, waarin hij terugblikt op de periode rond het maken van The Lion King. Veel archiefmateriaal uit die periode, tussen 1990 en 1994 illustreert zijn verhaal. De film is wel in HD-resolutie, maar het bronmateriaal is dat duidelijk niet.

Niet-gebruikte en Alternatieve Scènes (15 min)
Tijdens de beginfase van de film bestonden er ideeën voor scènes die uiteindelijk niet in de definitieve versie terecht zijn gekomen. Hier krijgen we vijf van deze scènes te zien. Ze zijn al in een vroeg stadium gesneuveld, voordat aan het echte tekenen werd begonnen. Daarom zijn de beelden niet meer dan zwart-wit schetsen en tekeningen van de scènes. Wel zijn al de dialogen en liedjes aanwezig. Elke scène wordt ingeleid door de regisseurs Roger Allers en Rob Minkoff.

SingAlong Modus
Tijdens de SingAlong Modus krijg je de film te zien met Engels geluid en de liedjes bevatten dan de Engelse songteksten in de ondertiteling. De Nederlandse ondertiteling is dan uitgeschakeld

Muziek en Meer (2½ min)
Voor de musicalversie van The Lion King zijn extra liedjes geschreven. Eén daarvan is The Morning Report. Hiervan is een extra scène gemaakt door de Disney-studio, die bij de eerste DVD-uitgave nog via seamless-streaming in de film te zien was. Bij de nieuwe uitgave is deze scène weggelaten en nu alleen als extra te zien. Het is een aardig liedje, maar niet heel bijzonder en de film zou er niet veel beter van zijn geworden.

Interactieve Kunstgalerij (2½ min)
Honderden tekeningen en schetsen, in zowel kleur als zwart-wit, onderverdeeld in vier categoriën: Ontwikkeling Personages, Visuele Ontwikkeling, Storyboards en Lay-Outs & Achtergronden. Via een index kun je ook snel zoeken op alfabet. Via een dia-voorstelling kun je de tekeningen ook snel achter elkaar zien.

Disney’s Virtuele Archief
Online zijn er nog meer extra’s voorhanden. Vooral extra’s die ook op de eerdere DVD-uitgave stonden. Voor deze optie heb je wel een Profile 2.0 BD-speler en een internetaansluiting nodig! Anders gaan deze extra’s aan je voorbij. De kwaliteit is een stuk minder dan de Blu-ray Disc zelf en regelmatig hapert het geheel. De hoeveelheid extra’s hadden met wat aanpassingen ook op de Blu-ray Disc zelf kunnen staan.

Ontdek Blu-ray 3D Met Timon & Pumbaa (4 min.)
Een kort animatiefilmpje met Timon & Pumbaa (uit The Lion King) die 3D Blu-ray Disc (van Disney) promoten. Het filmpje zelf is overigens niet in 3D.

Vooruitblik (5½ min)
Vijf trailers van andere Disneyfilms.

DVD
De DVD van de film is ook bijgevoegd. Handig voor in de kinderkamer of voor op de achterbank in de auto.

Conclusie

In het Afrikaanse Prideland wordt Simba geboren, de troonopvolger van de leeuwenkoning Mufasa. Dit houdt in dat Scar, de broer van Mufasa, geen kans meer maakt op de troon. Die besluit daarom tot een list en jaagt Simba het koninkrijk uit. The Lion King, in het Nederlands De Leeuwenkoning genoemd, is een van de beste en meest succesvolle animatiefilms van Disney ooit. Dit ondanks dat het eigenlijk als een B-film bedoeld was! Nu is de film ook uitgebracht op Blu-ray Disc met zowel een 2D versie als een 3D versie. De kwaliteit van beeld en geluid is bijzonder goed. Er staan een aantal nieuwe extra's op de Blu-ray Disc ten opzichte van de eerste DVD-uitgave, maar de extra's van die oude uitgave zijn alleen te zien via een internetaansluiting. Dat is een jammerlijke keuze van Disney. Afgezien daarvan is dit een verplichte aanschaf voor elke fan van animatiefilms.

Laatste reacties

Esteban  |  11-03-2012

Tegenwoordig krijg je dit standaard-antwoord inderdaad op alle vragen, terwijl ze voorheen net ontzettend hoog op m'n lijstje stonden wat klantvriendelijkheid b...
Lees meer >

jurgen42u  |  11-03-2012

Ik heb Disney hiervan een tijdje geleden op de hoogte gebracht. Met een standaard email (we zullen navraag doen en kijken wat het probleem is) en daarna nooit m...
Lees meer >

De_Hollander  |  10-03-2012

+1
Lees meer >

Samba-boy  |  03-03-2012

Wat is de reden om de 2d versie in 1:78:1 op de schijf te zetten en de 3d versie wel in de oorspronkelijke 1:66:1 verhouding?! In tegenstelling tot de originele...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  03-03-2012

Niemand hier weet het.
Lees meer >

hstadman  |  03-03-2012

Wat is de reden om de 2d versie in 1:78:1 op de schijf te zetten en de 3d versie wel in de oorspronkelijke 1:66:1 verhouding?! In tegenstelling tot de originele...
Lees meer >

Michael Hamers  |  25-01-2012

Correct, heb zelf de 3d versie en die heeft dus wel de correcte beeldverhouding. Thnx voor de info. @Ludo: lijkt me wel een vermelding in de recensie waa...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  25-01-2012

Is het niet zo dat de 3D versie wel de juiste oorspronkelijke beeldverhouding heeft? Heb ik volgens mij hier op het forum gelezen... Correct, heb zelf de 3d v...
Lees meer >

Michael Hamers  |  25-01-2012

Is het niet zo dat de 3D versie wel de juiste oorspronkelijke beeldverhouding heeft? Heb ik volgens mij hier op het forum gelezen...
Lees meer >

Khonnor  |  24-01-2012

Nog een heel klein foutje ontdekt. The Lion King is namelijk niet de derde Diamond, maar vierde. Bambi was de derde film die als Diamond Edition is uitgebracht....
Lees meer >

Ludo Keeris  |  24-01-2012

1992 moet 2003 zijn. In 1992 was de film nog niet klaar en bestonden er nog geen DVD's. ;) Tuurlijk! Geen idee waarom ik er 1992 heb neergepend... :???:
Lees meer >

Frank  |  24-01-2012

Inderdaad, zeker gezien een behoorlijk deel van de extra's alleen via internet te bekijken zijn. Na een DVD-release in 1992 is de film door Walt Disney nu in d...
Lees meer >

Werner  |  24-01-2012

Toch nog 3 1/2 bolletje voor de extra's vind ik persoonlijk veel te veel.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
9.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 15
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.