Warrior


Samenvatting

Tommy (Tom Hardy) – een ex-marinier – keert terug naar zijn thuisbasis Pittsburgh. Daar legt hij weer contact met zijn vader Paddy (Nick Nolte). Tommy vraagt Paddy om hem te trainen voor een MMA (mixed martial arts) toernooi met aan het einde van de rit de grootste geldprijs in de historie van de sport. Zijn broer Brendan (Joel Edgerton), van wie Tommy vervreemd is, heeft ook aan deze vechtsport gedaan maar is nu leraar op een openbare school. Het lukt hem thuis echter maar moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Brendan besluit dan ook weer te gaan boksen in het amateurcircuit om toch wat extra geld bij elkaar te sprokkelen. Uiteindelijk kruisen de paden van de broers elkaar en komt al het oud zeer weer naar boven. Er volgt een bloedstollend gevecht. Hoever gaan ze om te winnen?

Commentaar

Aan boksfilms geen gebrek. Niet in termen van de filmhistorie als geheel, maar dit geldt ook zeker voor de laatste jaren. Het is dan ook een hele uitdaging om nog met iets origineels op de proppen te komen. Regisseur Gavin O’Connor doet een poging met dit ogenschijnlijke clichéverhaal over verscheurde familiebanden en een confrontatie in de ring. Het blijkt echter maar weer eens dat hoe iets op papier eruit ziet niet altijd veel zegt over het eindresultaat. Warrior is namelijk een prima film geworden! Dit is vrijwel volledig te danken aan de inzet van de cast. De rol van Paddy was al geschreven met Nick Nolte in gedachten en ondanks wat strubbelingen van de studio heeft hij deze gekregen. Hij bijt zich erin vast en geeft alles wat hij heeft. Het verhaal gaat dat hij al na zijn eerste opname een spontane staande ovatie kreeg van de aanwezige crewleden. Nadien vielen hem ook vele prijzen ten deel. Het bijzondere is dat Nick Nolte desondanks niet de show steelt. Hij moet de aandacht delen met de uitstekende Tom Hardy en Joel Edgerton. Niet alleen emotioneel geven ze veel van zichzelf maar ook in de ring houden ze zich niet bepaald in. Edgerton had grote schade aan zijn knie tijdens het filmen en Hardy was al niet veel beter af met gebroken ribben, een gebroken vinger en een gebroken teen. De gevechten zijn dynamisch in beeld gebracht. De camera zit dicht op de huid en de klappen komen bijna de huiskamer binnen. Veel lof dus voor deze film, maar een echt meesterwerk is het niet. Daarvoor is het verhaal simpelweg te voorspelbaar. Daarnaast komt het sentiment meermalen gevaarlijk dicht bij melodrama. Ook de ambitieuze combinatie van gevechten met meerdere verhaallijnen in de huiselijke en familiesfeer speelt de film parten. De gevechten halen je uit deze stukken en andersom geldt hetzelfde. De spanning blijft er echter in en hoewel het grootste deel voorspelbaar is, weet je natuurlijk niet wie er uiteindelijk de boventoon gaat voeren. Dit blijft een verrassing tot het laatst.

Warrior is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder volgt de bespreking van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2011
Speelduur: 140 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045230524

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Warrior heeft het originele 2.35:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de VC-1 codec. Deze Blu-ray Disc uitgave bestaat uit een 25 GB enkellaagse disk.

De transfer geeft een gevarieerd beeld. Het merendeel van de tijd is deze gewoon prima. Het HD-gevoel is er zonder meer en van defecten is niet tot nauwelijks sprake. Wel zijn de kleuren nogal stilistisch aangepast. Grijs en grauw slaan de toon en sommige scènes hebben dan weer een wat groenige kleurzweem. Gezichten en dergelijke zijn dan weer enorm gesatureerd. Scherpte en helderheid zijn in het algemeen optimaal. Het grote minpunt zit in de nachtelijke scènes. Waar de beeldruis bij dagscènes meestal bijdraagt aan het filmische gevoel, neemt deze storende proporties aan in de donkere situaties. Daarnaast is ook het schaduwdetail hier niet optimaal. Als geheel dus een prima beeld, maar de nachtelijke scènes vallen hier wat uit de toon.

Geluidskwaliteit

Deze Blu-ray Disc is voorzien van een DTS HD MA 5.1-track (16bit/48kHz) in de originele Engelse taal. Wat een overweldigende presentatie! Er wordt zeer actief gebruik gemaakt van alle mogelijkheden die een 5.1 track biedt. De dynamiek binnen de track is enorm. Dit valt minder op tijdens de op dialoog georiënteerde scènes, al is ook hier sprake van subtiele omgevingsgeluiden. Vooral tijdens de gevechten komt de ware potentie in deze track naar boven. Het gillende publiek scheert door de kamer en elke klap en bijbehorende kreet komt keihard aan. Ze worden zorgvuldig verdeeld over het geluidsbeeld en het gevoel voor richting is uitstekend. Werkelijk niets op aan te merken.

Extra's

De film komt verpakt in stevige kartonnen sleeve. Er zijn geen extra’s.

Conclusie

De twee broers Tommy en Brendan waren van elkaar vervreemd geraakt. Beiden doen om hun eigen redenen mee aan het grootste MMA toernooi in de geschiedenis, waar ze – zowel emotioneel als fysiek – met elkaar in confrontatie komen. Warrior is zo’n film die bol staat van de clichés maar die technisch zo goed in elkaar steekt en waarbij de rollen zo vol overgave worden vervuld, dat je geheid wordt meegesleept in deze emotionele achtbaan. Deze Blu-ray Disc-uitgave is redelijk basic, zonder menu en zonder extra’s. De beeldkwaliteit voldoet, uitgezonderd de donkere scènes en de audio is werkelijk van referentiekwaliteit.

Laatste reacties

Peter van santbrink  |  31-05-2012

vandaag gezien, zeker niet slecht maar de verzoening op het einde van zowel Tommy met z'n vader -heel de film laat Tommy duidelijk weten dat ie geen verzoening ...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  31-03-2012

Van het weekend ook gezien eindelijk en wat een goede film. Uiteraard is de hoes wat ongelukkig gekozen, maar je hoeft geen genie te zijn om te weten hoe het ve...
Lees meer >

Tarkus  |  31-03-2012

Een film die aanvankelijk niet op mijn verlanglijst stond, maar die ik desondanks toch heb gekocht. En heb er geen spijt van, integendeel, want dit is een puike...
Lees meer >

WaymannDirector  |  01-03-2012

Ik vond de beeld kwaliteit van deze film soms bedroevend. Met een irritante grain over het beeld. Wss was dat de bedoeling maar ik vond er niks aan.
Lees meer >

peter smits  |  01-03-2012

haha, welke knuppel kiest deze hoes nou? Lekkere spoiler weer! Over spoiler gesproken:"Wat dacht je van de inleiding van deze review"? ;)
Lees meer >

Peter van santbrink  |  29-02-2012

wordt dus importeren: UK en USA versie hebben ook 7.1 track + extra's en verwacht ook beter beeld
Lees meer >

Coen P.  |  29-02-2012

haha, welke knuppel kiest deze hoes nou? Lekkere spoiler weer!
Lees meer >

Rogier Burghout  |  29-02-2012

Gelukkig heb ik een regio A speler zodat ik de US versie kan importeren gemiste kans vwb de NL release...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:0
7.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.