Ides of March, The

Recensent:
Koen Koene
29-03-2012

Totaalbeoordeling:

6.7
Blu-ray

Ides of March, The (Blu-ray)
Samenvatting

Stephen (Ryan Gosling) is een ambiteuze persvoorlichter die onder campagneleider Paul (Philip Seymour Hoffman) meewerkt aan de campagne van de democratische presidentskandidaat gouverneur Morris (George Clooney). Al snel valt Stephen ondanks zijn goede intenties ten prooi aan achterkamerpolitiek, verraderlijke manipulatie en wordt hij verleid door de jonge stagiaire Molly (Evan Rachel Wood). Hij probeert zich staande te houden, terwijl journalist Ida (Marisa Tomei) en de campagneleider van een andere grote kandidaat (Paul Giamatti) hem tegenwerken. Als Stephen vervolgens binnen zijn eigen team op een schandaal stuit, raakt hij volledig de weg kwijt.

Commentaar

George Clooney heeft de studio moeten overtuigen om zijn titel voor The Ides of March te mogen behouden. Deze frase verwijst naar een regel uit Shakespeare’s ‘Julius Caesar’. Deze Romeinse heerser kwam door verraad om het leven en in deze film speelt verraad een centrale rol. De hoofdpersoon maakt in luttele weken een transformatie door van naïeve idealist naar doorgewinterde en gehaaide politicus. Als er een lijn zit in het oeuvre van Clooney als regisseur dan is dat wel dat het meer om inhoud dan vorm draait. In dit geval is dat helemaal niet zo vreemd, gezien de film is gebaseerd op een toneelstuk. Ides of March lijkt aan de oppervlakte veel diepgang te hebben, maar het uiteindelijk niet heel veel om het lijf. Dit heeft veel te maken met de relatief korte speelduur. Hierdoor worden veel zaken overhaast. Deze makke maakt ook dat de personages niet echt uitgediept worden en de film nooit echt onder de huid kruipt. De afstandelijke stijl en sfeer helpen hier niet bij. Dit betekent alleszins niet dat deze film faalt. Het mist alleen bepaalde elementen die het de middelmaat hadden kunnen doen ontstijgen. The Ides of March is een fascinerend portret van de wereld van de politiek achter de schermen. Het is niet moeilijk voor te stellen dat deze cynische kijk op zaken tenminste een kern van waarheid omvat. Een bijzondere verzameling van acteertalent geeft invulling aan een script dat strak in elkaar zit. Geen van de acteurs laat een steekje vallen. Men is duidelijk aan elkaar gewaagd. Het speelt als een mozaïek. Je krijgt steeds meer stukjes te zien, waarna uiteindelijk het grote plaatje weer zichtbaar wordt. Een schijnbaar redelijk onschuldige misstap leidt tot een immer opstapelende sequentie van gevolgen. Tot het eind blijft het spannend wie er zegeviert en wie het onderspit moet delven. Een ding is zeker. Tot op zekere hoogte heeft iedereen iets verloren. De setting binnen een politieke campagne vormt louter een kapstok. The Ides of March is een geslaagd klassiek portret geworden over loyaliteit, integriteit en verraad.

The Ides of March is verkrijgbaar op zowel DVD als BD. Hieronder de recensie van de BD-uitgave. De recensie van de DVD-versie lees je hier.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Documentaire, Drama, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2011
Speelduur: 101 min
Verpakking: Elite Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888091531

Extra's

  • On The Campaign: The Cast of The Ides of March
  • Believe: George Clooney
  • Developing the Campaign: The Origin of The Ides of March
  • What Does a Political Consultant Do?

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De BD-uitgave van The Ides of March heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.40:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 25GB enkellaagse disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 codec.

De HD-transfer van The Ides of March blinkt vooral uit in het natuurlijke karakter. Daarbij worden een goede scherpte en detaillering aangevuld met een natuurgetrouwe kleurweergave. Een fijne laag grain – de film werd op 35mm-film geschoten – accentueert de filmische uitstraling van het beeld. Zwartniveau en schaduwdetail geven eveneens geen reden tot klagen. Gaan we op zoek naar artefacting, dan vinden we geen hinderlijke zaken. Weliswaar is hier en daar enige lichte edge enhancement te zien, maar die is dermate onopvallend dat het niet tot verstoring van het kijkplezier zal leiden. Kortom: een uitstekende transfer, waarop weinig aan te merken valt.

Geluidskwaliteit

Op de BD-versie van The Ides of March heeft het geluid de vorm aangenomen van een DTS-HD Master Audio 5.1-track (16bit/48kHz). Aangezien het hier om een echte praatfilm gaat, zal het geen verrassing zijn dat de track niet bol staat van audiospektakel. Waarmee niet gezegd is dat de prestaties benedenmaats zijn. In tegendeel. Het lossless spoor klinkt namelijk uitstekend, met veel detail, een goede dynamiek en prima helderheid. Dialogen komen bovendien zonder problemen uit het midden. Ook qua ruimtelijkheid scoort de track een dikke voldoende: muziek en omgevingsgeluiden uit de achterluidsprekers geven het geheel een prettige spreiding. Het LFE-kanaal draagt nauwelijks iets bij, maar dat is gezien het type film bijna vanzelfsprekend. Zoals gezegd een uitstekende en effectieve track, die geheel aan de verwachtingen voldoet.

Extra's

De Amerikaanse BD-uitgave van The Ides of March bevat een commentaartrack en diverse featurettes als extra’s. Op de in Nederland verkrijgbare BD-versie tref je dezelfde featurettes aan, maar is de commentaartrack helaas afwezig. Een ander minpunt is dat de extra’s niet Nederlands ondertiteld zijn. Erg slordig, zeker gezien het feit dat deze uitgave enkel voor de Nederlandse markt bestemd is. De extra’s hebben een HD-resolutie en DD2.0-geluid.

On The Campaign: The Cast of The Ides of March (6 min)
Diverse castleden vertellen over het verhaal en hun personage. Uiteraard komt ook de samenwerking ter sprake (spoiler: die was ontzettend prettig).

Believe: George Clooney (6 min)
Clooney is zowel acteur als regisseur bij deze productie. Hoe ga je in de praktijk met deze “dubbele pet” om? In deze extra vertellen castleden over hun ervaringen met de dubbelrol van Clooney, en de man zelf komt ook nog aan het woord. Interviews worden afgewisseld met filmfragmenten en achter-de-schermen-materiaal.

Developing the Campaign: The Origin of The Ides of March (7 min)
In deze featurette staat de totstandkoming van The Ides of March centraal. Zo kom je meer te weten over de toneel-oorsprong van de film, en wordt aangegeven welke veranderingen men nodig achtte om het verhaal op een goede manier van toneel naar film te vertalen.

What Does a Political Consultant Do? (7 min)
De castleden praten over de rol van de campagneadviseurs. Tevens vertelt politieke consultant Stuart Stevens over wat zijn werk inhoudt. De interviewfragmenten zijn doorspekt met relevante filmfragmenten en achter-de-schermen-materiaal.

Conclusie

Stephen werkt aan de campagne van de voorverkiezingen voor democratische presidentsnominatie. Hij begaat een misstap die grote gevolgen krijgt voor hem zelf en de mensen om hem heen. The Ides of March is een spannende film die deze spanning louter weet op te roepen middels een strak geregisseerd en compact verhaal vol met wendingen. Het tempo is wat aan de hoge kant, waardoor er onvoldoende kans is voor de film om echt te beklijven. De BD-uitgave heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Qua extra’s is de uitgave daarentegen geen hoogvlieger, met slechts een viertal korte, niet Nederlands ondertitelde featurettes.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

WaymannDirector  |  29-03-2012

Toch al ergens kunnen kopen. Heel blij! Binnenkort zal ik er een blu-ray unboxing van maken...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:3
6.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.