Margin Call

Totaalbeoordeling:

6.8
DVD

Margin Call (DVD)
Samenvatting

Risico-analist Eric Dale (Stanley Tucci) is werkzaam bij een grote investeringsbank, waar hij een mogelijk ernstig probleem op het spoor is gekomen. Voordat hij zijn onderzoek af kan ronden wordt hij echter ontslagen. Voor zijn vertrek draagt Dale zijn onderzoek over aan collega Peter Sullivan (Zachary Quinto). In de avonduren pakt Peter het onderzoek op, en daarbij komt hij al snel tot een schokkende conclusie: onwetend heeft de bank zich enorm in de problemen gewerkt, wat wel eens het einde van het bedrijf zou kunnen betekenen. Peter kaart dit aan bij zijn baas Will (Paul Bettany), die direct ook weer zijn baas (Kevin Spacey) op de hoogte brengt. Al gauw is het paniek bij de bank en gaat men koortsachtig op zoek naar een oplossing of uitvlucht. De problemen lijken echter te ernstig om het tij nog te kunnen keren.

Commentaar

In 2010 verscheen de documentaire Inside Job, waarin op heldere wijze uitgelegd wordt waar (een aantal van) de oorzaken van de huidige financiële crisis liggen: bij financiële instellingen die onder meer allerlei ingewikkelde, extreem risicovolle producten verzonnen en aan de man brachten, puur door winst gedreven. De film Margin Call, geschreven en geregisseerd door debuterend filmmaker J.C. Chandor, gaat over zo’n instelling. Het verhaal – fictief, maar met een basis in de werkelijkheid – speelt zich namelijk af bij een investeringsbank die kopje onder dreigt te gaan. Wanneer men tot dit besef komt, ergens aan het eind van de dag, is het direct paniek. De volgende morgen moet er een oplossing of uitvlucht zijn. En dus wordt er de hele avond en nacht doorvergaderd. Margin Call toont je wat er gebeurt in deze uren tussen het besef en de opening van de beurs de ochtend erna. Dat levert een intrigerend steekspel op tussen diverse belanghebbenden, elk met andere belangen en opvattingen. Boeiend, al mist de opzet wel iets van spanning. Het wordt namelijk al gauw duidelijk dat het echt foute boel is en er geen weg meer terug is, waarmee er weinig twijfel bestaat over het lot van het bedrijf. Verder valt op dat Margin Call niet veel moeite doet om je duidelijk te maken wat in dit geval de oorzaak van de malaise is. Iets met een achterhaald algoritme, veel meer detail krijg je niet. Voor een uitleg van de ingewikkelde materie kun je dus beter Inside Job bekijken. Margin Call heeft dan ook niet als doel om het barsten van de bom te verklaren, maar draait om het menselijke aspect. Hoe reageert de top van de financiële sector, ondertussen gewend aan het harde, maar o zo winstgevende systeem, wanneer hun wereldje ten onder dreigt te gaan? En wie zal het slagveld overleven? Kortom: een flinke portie menselijk drama. Dat komt natuurlijk alleen maar goed uit de verf met solide acteerwerk, maar gelukkig stelt Margin Call op dat gebied zeker niet teleur. Acteurs als Kevin Spacey, Jeremy Irons, Paul Bettany, Simon Baker en Zachary Quinto zetten allemaal overtuigende rollen neer. Zij zorgen er mede voor dat film de volledige speelduur blijft boeien. Dat bij de prijzen en nominaties vooral het script erkenning kreeg (met onder meer een Oscarnominatie), terwijl de sterke vertolkingen nagenoeg onopgemerkt bleven, is dan ook niet terecht. Want het acteerwerk is duidelijk een van de drijvende krachten. Zonder topcast zou Margin Call weinig meer zijn dan een saaie crisisvergadering, in plaats van de intrigerende film die het is geworden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2011
Speelduur: 102 min
Verpakking: Eco-box Keepcase
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Japans
Uitgever: Lumière Home Entertainment
EAN: 5425019006501

Extra's

  • Trailer
  • Making Of
  • Outtakes
  • Audiocommentaar
  • Weggelaten scènes
  • Fotogalerij

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Margin Call werd digitaal opgenomen met een Red One-camera. In de anamorfe DVD-transfer, uiteraard in de oorspronkelijke verhouding van 1.78:1, vertaalt zich dit naar een prima scherpte en afwezigheid van grain. Ook beeldruis is niet in storende mate aanwezig, zelfs niet in donkere scènes. Bovendien ogen kleuren zoals bedoeld, en zijn zwartniveau en schaduwdetail ruim voldoende. Eveneens noemenswaardig is de afwezigheid van storende edge enhancement, macro blocking en posterisatie. Een klein minpuntje is dat er zo nu en dan enige lichte aliasing zichtbaar is. Maar dat valt eigenlijk nauwelijks op. Een uitstekende transfer!

Geluidskwaliteit

Het geluid van de DVD-uitgave van Margin Call heeft de vorm van een Dolby Digital 5.1-track (448kbit/s). Gezien de nadruk op dialogen is het logisch dat met name de luidsprekers aan de voorkant aan bod komen. De goed verstaanbare spraak uit de centerluidspreker wordt daarbij aangevuld met een voldoende breed stereobeeld uit de linker- en rechterluidspreker. Klein minpuntje daarbij is dat harde geluiden, zoals stemverheffingen, sporadisch een tikje blikkerig klinken. Niet heel storend, maar wel het vermelden waard. Qua surroundgebruik voldoet de track aan de verwachtingen, met achterluidsprekers die regelmatig subtiel aanwezig zijn (zachte omgevingsgeluiden) en soms wat meer nadruk krijgen (bij de filmmuziek). Het LFE-kanaal heeft weinig te doen, maar dat is bijna vanzelfsprekend. Het resultaat van dit alles is een prima 5.1-track, die klinkt zoals je dat van een dialooggeörienteerde film verwacht.

Extra's

De DVD-uitgave van Margin Call bevat een klein aantal extra’s. Deze hebben een beeldverhouding van 1.78:1 (anamorf) en DD 2.0-geluid, tenzij anders vermeld. Nederlandse ondertiteling ontbreekt helaas (behalve bij de trailer).

Audiocommentaar
Indien gewenst kun je de film bekijken met commentaar van regisseur J.C. Chandor en producent Neal Dodson. De heren geven een enthousiast en informatief commentaar, waarin onder meer het verhaal, het acteerwerk, de locaties en gebruikte technieken aan bod komen.

Making Of (6 min)
Verwacht niet te veel van deze korte Making Of, die voornamelijk bestaat uit interviews met de cast en crew. Men praat vooral over het verhaal en de kracht van de film. Echt diepgaande info ontbreekt.

Weggelaten Scènes (4 min)
Selecteer je deze optie, dan krijg je achtereenvolgend twee verwijderde scènes te zien. Een toelichting op het weglaten van deze fragmenten ontbreekt.

Fotogalerij (4 min)
Een compilatie van productiefoto’s, met achtergrondmuziek.

Outtakes (1 min)
Een korte verzameling blooper-achtig materiaal.

Trailer (2 min)
De bioscooptrailer van de film, met DD 5.1-geluid. Zoals vermeld is dit de enige extra die Nederlands ondertiteld is.

Conclusie

Margin Call laat zien wat er gebeurt op een investeringsbank nadat men erachter komt dat de bank op de rand van de afgrond staat. Dat de bom zal barsten staat vast, maar de vraag is of de schade nog enigszins beperkt kan blijven. Een lastige zaak, want alle belanghebbenden hebben hun eigen opvattingen en agenda. Margin Call is een intrigerende film over een interessant onderwerp. De nadruk ligt daarbij niet op het verklaren waarom het mis ging, maar op de gevolgen voor de betrokkenen. Mede door uitstekend acteerwerk van onder meer Kevin Spacey en Jeremy Irons weet de film de volledige duur te boeien. De DVD-uitgave heeft uitstekend beeld en prima geluid. Een klein aantal (niet Nederlands ondertitelde) extra’s, waaronder een interessante commentaartrack, rondt de uitgave af.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Lumière Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Tarkus  |  28-05-2012

Deze film heeft een cast om U tegen te zeggen, en ze doen het stuk voor stuk voortreffelijk. Maar deze film zal wel niet iedereen bevallen, ook mij niet. Hij sp...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.