Sherlock Holmes: A Game of Shadows


Sherlock Holmes: A Game of Shadows (Blu-ray)
Samenvatting

Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) begint aan een nieuw avontuur. Het is maar de vraag of hij daarbij zoveel hulp krijgt van zijn trouwe compagnon Watson (Jude Law) als hij gewend is. Watson gaat namelijk trouwen. Holmes vindt in crimineel meesterbrein professor James Moriarty (Jared Harris) zijn gelijke. De man is net zo slim als Holmes, maar ook door en door slecht. Deze combinatie kan op gevaarlijke wijze in zijn voordeel werken. Over de hele wereld spint Moriarty een web van dood en verderf. Alleen Holmes en Watson kunnen dit duistere masterplan ontcijferen en de wereld van de ondergang redden.

Commentaar

Slechts een paar jaar na het eerste deel is er dan nu al het vervolg op de verwezenlijking van de visie van regisseur Guy Ritchie op het iconische personage Sherlock Holmes. Deze productie is op aansporen van productiemaatschappij Warner in een sneltreinvaart gemaakt. Hoofdrolspeler Robert Downey Jr. en regisseur Ritchie stapten hiervoor zelfs halsoverkop uit projecten die ze al toegezegd hadden of zelfs al in gestart waren. Dit deel is gebaseerd op meerdere (korte) verhalen van de oorspronkelijke auteur Sir Arthur Conan Doyle. Een mengelmoes van bronmateriaal dus en bovendien nogal snel in elkaar gezet. Een aannemelijke theorie voor wat betreft de chaotische aard van het script. Holmes doet in deze film meer locaties aan dan in een gemiddelde James Bond-film, er zijn meer vermommingen dan tijdens Halloween en het diabolische plan van de wreedaard in deze film is nogal complex. Zelfs met de nodige inspanning maakt dit het verhaal moeilijk te volgen, zeker gezien de frequente en soms ellenlange actiescènes die ertussendoor komen fietsen. Twee uur is een hele gemiddelde speelduur, maar voor Sherlock Holmes 2 voelt het wat aan de lange kant. Los van het verhaal is er genoeg om van te genieten. Robert Downey Jr. is terug met zijn geheel eigen kijk op de inventieve detective Holmes. Zo eigen zelfs, dat diehard fans hierdoor misschien zullen worden afgeschrikt. Er is weinig meer van de Holmes te ontdekken, zoals deze omschreven wordt in de boeken. Los daarvan zijn de losbandigheid en humor die Robert Downey Jr. brengt onmiskenbaar vermakelijk. Een schrale troost voor de kenner van het bronmateriaal; Jude Law had geen betere belichaming kunnen zijn van Watson. Noomi Rapace vocht met vele actrices om de rol van de zigeuner Simza. Ze doet het lang niet slecht, maar haar rol biedt te weinig kansen om echt te schitteren. Dit geldt zeker niet voor Jared Harris, een verrassende casting voor de bad guy. De oplettende kijker herkent deze Britse acteur misschien uit de serie Mad Men. Daarnaast heeft Jared zeker het talent geërfd van zijn vader wijlen Richard Harris. Hans Zimmer is ook weer terug met zijn eigenzinnige muziek, die perfect past bij de film. Wat opvalt aan de film is de typische stijl van Ritchie. Hij maakt hierbij veelvuldig gebruik van speciale cameratechnieken, waarmee het beeld ontzettend vertraagt kan worden. Hierdoor zie je zaken die je normaal met het blote oog niet kan zien. Dit kan gemakkelijk vervallen in onnodige bravoure, maar is hier zeker functioneel, omdat het een goede visuele weergave is van de scherpe zintuigen die Holmes bezit. Sherlock Holmes 2 is werkelijk een narratief zooitje. Er wordt echter een geweldig sfeertje neergezet en de actie is om van te smullen. Dit alleen al maakt de film het kijken waard.

Sherlock Holmes 2: A Game of Shadows is door Warner uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. Hieronder bespreken we de Blu-ray Disc.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur, Misdaad
Regio: B
Jaar: 2011
Speelduur: 129 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Japans
 • Dolby Digital 5.1 - Pools
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • Dolby Digital 5.1 - Turks
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888091326

Extra's

 • Trailers
 • Focus Points
 • Film op DVD
 • Digital Copy
 • Maximum Movie Mode: Inside the Mind of Sherlock Holmes
 • Sherlock Holmes: A Game of Shawdows Movie App

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Sherlock Holmes 2: A Game of Shadows heeft een beeldverhouding van 2.35:1, gelijk aan het orgineel. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50 GB dubbellaagse disk.

De zwaar stilistische aard van deze transfer maakt het beeld wat moeilijk te beoordelen. De kleuren zijn behoorlijk monotoon en het zijn grijs en bruinwaarden die de klok slaan. Soms komt het zelfs in de buurt van een heus sepia-effect. Dit wordt echter allemaal uitstekend weergegeven. De scherpte is uitstekend met een kleine uitzondering voor wat betreft de slow-motion shots. Ongetwijfeld vanwege technische beperkingen hebben deze soms een licht soft-focus effect. Het is echter maar de vraag in hoeverre dit niet gewoon een beperking van de bron is en geen makke aan de transfer. Schaduwdetail kan een tikkeltje beter maar is geenszins onvoldoende. Afgezien van wat welbedoelde grain is er geen sprake van defecten van wat voor soort dan ook. Deze transfer van Sherlock Holmes biedt alles wat je van een recente presentatie op BD mag verwachten.

Geluidskwaliteit

Deze Blu-ray Disc is voorzien van een DTS HD MA 5.1-track (16bit/48kHz) in de originele Engelse taal. Pure perfectie. Een andere beoordeling is niet mogelijk voor wat betreft deze geweldige audiopresentatie. Actie alom in deze film en deze komt krachtig je huiskamer binnen. De dynamiek is uitstekend. Explosies doen je naar buiten kijken of er geen auto in de straat is ontploft en je buren hebben misschien al aangeklopt of die prachtige muziek van Hans Zimmer niet toch een tikkeltje zachter kan. Het LFE-kanaal wordt ten volle benut en ook de spreiding van het geluid is erg goed. Het knappe is bovendien dat er qua volume veel geluidsgeweld is, maar dat toch ook de meer subtiele effecten niet verloren gaan. Bovendien blijven dialogen altijd goed verstaanbaar. Sherlock Holmes 2 mag als film misschien de verwachtingen niet overtreffen, maar deze audiotrack doet dat zeker wel.

Extra's

Vanuit het hoofdmenu zijn er een aantal extra’s te benaderen. Deze zijn allen in HD-kwaliteit. Al extra bonus wordt bij deze uitgave de film op DVD meegeleverd en een code voor je eigen digitale kopie.

Maximum Movie Mode: Inside the Mind of Sherlock Holmes (129 min.)
Extra’s zijn maar al te vaak verijdelde reclamespotjes voor de hoofdfilm. Dat is hier zeker niet het geval. Deze zeer uitgebreide presentatie verdient zeker een pluim. Het maakt volledig gebruik van de mogelijkheden van Blu-ray doordat het in de vorm van een videopresentatie door hoofdrolspeler Robert Downey Jr. gegoten is. Verwacht geen diepteanalyse van de film. Fans van Downey Jr. kunnen echter hun geluk niet op met deze eenmansshow.

Focus Points (35 min.)
Een reeks korte featurettes die anders van opzet zijn dan de hierboven besproken maximum movie mode. Hier krijg je daadwerkelijk een inkijkje in de totstandkoming van een aantal scènes.

Sherlock Holmes: A Game of Shadows Movie App
Het heeft langer geduurd dan gedacht, maar de nieuwste extra is een app voor op je mobiel of tablet. Completisten zullen hier alleen de rest van de extra’s vinden. Hoewel leuk bedacht, is het jammer dat alle extra’s niet gewoon op de disk te vinden zijn.

Conclusie

Sherlock Holmes gaat opnieuw op avontuur uit om de wereld te redden van de ondergang. Ditmaal vindt hij in de tegenstander zijn intellectuele gelijke. Het ontcijferen van zijn plan is dan ook al een even grote uitdaging als het verijdelen hiervan. Sherlock Holmes 2 is vooral meer van hetzelfde. Regisseur Ritchie laat actie en spektakel duidelijk de boventoon voeren boven een coherent verhaal. De BD is prima verzorgd met een aantal extra’s. Het beeld is al uitstekend, maar het is de audiopresentatie die werkelijk weet te verrassen in haar perfectie. Als je je erbij neer kan leggen dat het verhaal lastig te volgen is, staat je een leuke achtbaanrit te wachten.

Laatste reacties

Richard B.  |  15-11-2012

De eerste film was een positieve verrassing, maar de tweede weet dat gevoel niet vast te houden. Hij is nog steeds amusant, maar qua verhaal is ie minder interr...
Lees meer >

Tarkus  |  14-07-2012

Ik vond hem iets minder dan de eerste film, minder spectaculaire beelden van de decors (zoals dat van Londen in de eerste film). Ook het verhaal was wat minder,...
Lees meer >

Jeroen D  |  26-06-2012

Deel 1 was al geen hoogvlieger..........deze is zo mogelijk nog saaier.
Lees meer >

theregiment  |  26-06-2012

Geweldige film, visueel zeer sterk, je moet er misschien van houden maar ik vond hem net als deel 1 echt heel tof. Misschien moeten mensen beter slapen en niet ...
Lees meer >

jamiev  |  24-06-2012

vind nog steeds dat in de lfe meer in had kunnen zitten. film is inderdaad om in slaap te vallen, zonde,weg geld.:-(
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  23-06-2012

Dat is het nadeel van 1 cijfer voor de hele uitgave geven, daar zit vast een 10 in voor het beeld en het geluid... Heb je gelijk in, met beeld en geluid is er...
Lees meer >

peptalk  |  23-06-2012

Dat is het nadeel van 1 cijfer voor de hele uitgave geven, daar zit vast een 10 in voor het beeld en het geluid...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  23-06-2012

Snap het niet, er wordt hier bijna niet op films gestemd, maar deze had er al wel veel en nog vrij hoge beoordeling ook en dat voor een een film die mij toch we...
Lees meer >

jamiev  |  17-06-2012

redactie zegt lfe was dynamisch, weet niet waar hij de film op kijkt met welk set hij luistert maar schoten en ontploffingen waren en kwamen schriel over had ge...
Lees meer >

jamiev  |  16-06-2012

deel 1 vond ik oke. lees je recensies dat deel 2 meer vaart en acktie had. viel naar een uur al inslaap maar toch maar afgekeken,tegenvaller. beeld oke maar gel...
Lees meer >

rogue  |  15-06-2012

Een verbetering t.o.v. het werkelijk saaie eerste deel was niet moeilijk, maar de film krijgt nog steeds maar een mager zesje van mij. Jared Harris is het beste...
Lees meer >

nlamste3  |  14-06-2012

Vond deel 1 GEWELDIG! Had daarom hoge verwachtingen van deel 2, maar vond het jammer dat dit deel niet zo veel in 'oud' Engeland afspeelt. Effecten en sfeer ver...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  13-06-2012

De link naar het eerste deel is wel een hele lap tekst geworden...;-) Overigens vind ik dit deel, net als het eerste deel, een belediging voor het karakter Sher...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 20
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.