Grey, The

Recensent:
Koen Koene
10-08-2012

Totaalbeoordeling:

6.2
Blu-ray

Grey, The (Blu-ray)
Samenvatting

Ottway (Liam Neeson) is werkzaam bij een olieraffinaderij in het noorden van Alaska. Daar zorgt hij voor de beveiliging van het personeel, wat ook inhoudt dat hij jacht maakt op gevaarlijke beesten als wolven. De terugvlucht van Alaska naar huis zou routine moeten zijn voor Ottway en andere personeelsleden, maar dan gaat er iets mis en stort het vliegtuig neer. Aldus belanden Ottway en een groepje andere overlevenden middenin de besneeuwde wildernis. Daar moeten ze zien te overleven. Het is enorm koud en er is weinig eten. Maar dat is niet hun grootste zorg…

Commentaar

In The Grey, de meest recente film van Joe Carnahan (The A-Team), draait alles om overleven. Een groepje mannen belandt na een ongeluk in de besneeuwde wildernis, waar ze niet alleen moeten vechten tegen kou en honger. Want al gauw blijkt dat het groepje de interesse heeft opgewekt van een roedel wolven. En alhoewel het beroep van Ottway, gespeeld door Liam Neeson, hem regelmatig laat zegevieren over dergelijke monsters, staan de rollen er anders voor wanneer hij het zonder zijn geweer moet stellen. Survival-horror van de puurste soort dus. Carnahan weet dit aspect perfect over te brengen op de kijker. Deze mannen bevinden zich overduidelijk in een omgeving waar het gevaar vanuit alle hoeken kan komen, zodat je bij het kijken van de film vrijwel continu op het puntje van je stoel zult zitten. Wat ook helpt is dat vaart er goed in wordt gehouden, er is nauwelijks een saai moment te bespeuren. Liam Neeson is duidelijk een van de krachten achter het geheel (mocht je dat niet af kunnen leiden uit bovenstaande cover). Waar hij in Taken al liet zien dat hij niet vies is van een actie-gedreven rol, ook in The Grey weet hij te overtuigen als de survival-expert die van aanpakken weet, de alfa-man die je aan je zijde moet hebben wanneer de pleuris uitbreekt. Het shot aan het eind van de bioscooptrailer, waarin Ottway zich met kapotgeslagen mini-drankflesjes bewapent voor de strijd, zegt wat dat betreft genoeg. De rest van de cast levert eveneens prima werk af, al varieert hun schermtijd. The Grey verloopt namelijk volgens het bekende “10 kleine visjes-principe”: een voor een vallen de leden van de groep af, tot uiteindelijk een zeer select gezelschap overblijft. Een logisch gevolg van deze opzet is dat het de film een bepaalde voorspelbaarheid geeft. Feitelijk zit je telkens te wachten op de volgende afvaller. Maar omdat je niet weet wie de slachtoffers zullen zijn, of hoe en wanneer het zal gebeuren, weet The Grey toch diverse keren te verrassen. Sterker nog, gedurende de film krijg je het idee dat dit wel eens zo’n prent zou kunnen zijn waarbij niemand de eindstreep haalt. Dat The Grey dit gevoel weet op te roepen geeft al aan dat het menens is. Maar de wolven zijn dan ook niet de minste: ze slaan toe zonder angst en doden voordat het slachtoffer de kans heeft om om hulp te roepen. Al zijn het wel echte Hollywood-wolven: ze maken hun entree met filmische dramatiek, laten hun aanwezigheid in de schaduwen horen met goed-getimed gejank, en vallen de overlevenden niet lastig op emotionele momenten. Maar daar moet je je niet aan storen. Hoe dan ook, op visueel front valt er niks te klagen. De wolven zien er, in een combinatie van praktische en CG-effecten, geloofwaardig uit, de locatie-shots maken de kou haast tastbaar, en het camerawerk is uitstekend. Kortom: een sterke overlevingsthriller. Daarmee is het een aanrader voor de genre-liefhebber, én voor degenen die altijd al hebben willen weten hoe je met mini-drankflesjes een wolf te lijf gaat.

The Grey is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder de recensie van de BD-uitgave, die als Limited Edition combopack in de winkels ligt.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 2011
Speelduur: 117 min
Verpakking: Steelbook
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664096796

Extra's

  • Behind the Scenes
  • Interviews
  • Film op DVD
  • The Extremes
  • Into the Fray
  • Man vs. Nature

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De BD-uitgave van The Grey heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.40x1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 25GB enkellaags disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 codec.

De HD-transfer van The Grey gooit op veel gebieden hoge ogen. Zo heeft het beeld een nette scherpte, goede kleurweergave (uiteraard veel koele tinten), een prima contrast, en zorgt een laagje grain voor een prettige filmische sfeer. Op deze gebieden dus geen klachten. Degenen die de onvoldoende bovenaan de pagina hebben gezien zullen zich afvragen wat er dan mis is met de transfer. Nou, de problemen moeten vooral gezocht worden in de wereld van digitale artefacting. Overmatige compressie, wellicht om de film op een enkellaags schijfje te krijgen, zorgt namelijk regelmatig voor een buitensporige hoeveelheid macro-blocking en/of posterisatie. De ene kijker zal zich er enorm aan storen, terwijl een minder kritische kijker (of eentje met een kleiner scherm) het waarschijnlijk minder zal opvallen. Hoe dan ook, het is zonder twijfel een grote technische tekortkoming, en genoeg reden voor een onvoldoende.

Geluidskwaliteit

Het geluid van The Grey neemt op BD de vorm van een DTS-HD Master Audio 5.1-track aan (16bit/48kHz). Direct vanaf de start van de film, wanneer Ottway een bar binnenstapt, is het duidelijk: qua geluidsbeeld gaat dit een indrukwekkende prent worden. Dit is mede te danken aan het uitmuntende geluidsontwerp. Neem bijvoorbeeld de crash, of ongeveer alle scènes in de buitenlucht. Agressieve effecten zorgen op die momenten, middels een uitstekende plaatsing en enorm veel richting, voor een wijd, kamervullend geluidsbeeld. Dit is het soort audio-prestatie waarvoor de zinsnede “het geluid plaatst je middenin de film” bedacht is. Ook de laagweergave maakt indruk, met een gepast diep en strak laag, dat waar nodig de effecten ondersteunt. Het risico van een dergelijke agressie op het gebied van effecten en surroundbeleving is dat de dialogen mogelijk ondersneeuwen. Gelukkig is dat hier totaal niet aan de orde en blijft de spraak altijd goed verstaanbaar. Een uitstekende track dus, die terecht de volle score verdient.

Extra's

Op de BD-uitgave van The Grey tref je een bescheiden aantal extra’s aan. Opvallend genoeg is het een ander pakket dan op bijvoorbeeld de Amerikaanse uitgave, die een commentaartrack en verwijderde scènes bevat. De extra’s zijn in HD-resolutie en hebben DD 2.0-geluid. Nederlandse ondertiteling ontbreekt helaas.

Behind the Scenes (8 min)
Een compilatie van B-roll-materiaal, waarbij je meekijkt bij de (voorbereidingen op) de opnames in het koude Canada. Commentaar ontbreekt, dus het geheel is beperkt interessant. Al geeft het wel een aardig idee van de sfeer en ontberingen op de set.

The Extremes (3 min)
Een korte extra over de extreme omstandigheden waaronder de film opgenomen werd. Geen warme studio voor de acteurs, maar de vrieskou van Smithers, Canada.

Into the Fray (2 min)
Hier praat men vooral over hoofdrolspeler Liam Neeson. Hoe raakte hij betrokken en wat is zijn kracht?

Man vs. Nature (3 min)
Een featurette over het verhaal en het idee achter The Grey.

Interviews (15 min)
Een verzameling fragmenten uit interviews met de cast en crew, die afzonderlijk zijn te bekijken of via de “play all”-optie. Erg fragmentarisch en inhoudelijk ook niet erg boeiend, dus geen extra om warm voor te lopen.

Film op DVD
Zoals reeds eerder gemeld, ligt The Grey als Limited Edition combopack in de winkels. Dat betekent dat in de verpakking naast de BD-versie ook de DVD-variant van de film te vinden is.

Conclusie

In The Grey zie je hoe een groepje overlevenden van een crash, aangevoerd door Ottway, moet zien te overleven in de besneeuwde wildernis. Tot overmaat van ramp kruisen ze het pad van een roedel wolven. Regisseur Joe Carnahan heeft met The Grey een boeiende survival-thriler afgeleverd, met een overtuigende Liam Neeson in de hoofdrol. Beschouwen we de BD-uitgave van de film, dan is het beeld duidelijk de grootste teleurstelling. De HD-transfer op deze DFW-uitgave, een andere transfer dan op bijvoorbeeld de Amerikaanse uitgave, bevat namelijk opvallend veel compressie-artefacting. Het geluid daarentegen maakt erg veel indruk, met een dynamisch, kamervullend geluidsbeeld. Qua extra’s zijn een aantal korte featurettes en interviews aanwezig.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

Tarkus  |  17-11-2012

Ben wel een fan van Lian Neeson, maar dit is toch veruit een van zijn mindere films hoor. Echt spannend en boeiend is het allemaal niet. En het einde is nog sle...
Lees meer >

RobinB  |  25-08-2012

Ind..ik dacht dat hier een speciale topic voor geopend was in overig..misschien moet er ind korte metten genomen worden, zo wordt dvd.nl schandelijk gepresentee...
Lees meer >

jamiev  |  24-08-2012

mischien dat we hier nu verder mee kunnen gaan. vond het een goede film en topgeluid en in mijn ogen niets mis mee met de beeldkwaliteit,had beter gekund maar z...
Lees meer >

theregiment  |  24-08-2012

hoor wie het zegt ;) Zelfs ik begin ook moe van jouw te worden! En de toegevoegde waarde van alle berichten waar je dit forum tot op heden mee hebt bevuild zi...
Lees meer >

rogierreggy  |  24-08-2012

Ik zeg dumpen die gast. Kan alleen maar zieken en zeiken en voegt totaal niks toe aan dit forum. Zullen we anders effe een polletje opgooien?? :lol: hoor wie ...
Lees meer >

Jeroen D  |  24-08-2012

Ik zeg dumpen die gast. Kan alleen maar zieken en zeiken en voegt totaal niks toe aan dit forum. Zullen we anders effe een polletje opgooien?? :lol: Vind ik...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  24-08-2012

Ik zeg dumpen die gast. Kan alleen maar zieken en zeiken en voegt totaal niks toe aan dit forum. Zullen we anders effe een polletje opgooien?? :lol:
Lees meer >

rogierreggy  |  24-08-2012

verwijderd pm verder
Lees meer >

Ludo Keeris  |  24-08-2012

jij bant de meeste mensen zeg je meeste mensen? het zijn er maar 4!!!! en nogmaals dit is een ander ip dan de andere ben van provider overgestapt dan krijg je ...
Lees meer >

Jordy van Buel  |  24-08-2012

Je beantwoord de vraag opnieuw niet: Wat was je gebruiksnaam onder het account dat gebanned is?
Lees meer >

rogierreggy  |  24-08-2012

En als ik daarop vraag (reeds ruim een week geleden) om dat van jou te horen krijg ik geen antwoord. Hoe moet ik weten wie wanneer en onder welke naam iedereen ...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  24-08-2012

geen leugens lopen verkondigen he ludo je heb mij gevraagt met welke naam ik in de ban sta hier ik heb jou toen gezegt dat vraag je maar aan jordy een goede mo...
Lees meer >

peptalk  |  24-08-2012

helaas kerel was dat andere acount op een ander ip adres en een andere provider en ik heb op dit moment dus maar 1 account en geen 2 dus ik weet niet Het acc...
Lees meer >

Jeroen D  |  24-08-2012

Ludo, word het niet eens tijd om hier korte metten mee te maken. Word wel heel vervelend nu.
Lees meer >

rogierreggy  |  24-08-2012

Gewoon lekker bannen die rogiereggy als hij met een 2e account werkt en niet mee wil werken. Voegt zo toch niets toe en het staat in de regels dat je geen meerd...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:4
Geluidskwaliteit:10
Extra's:3
4.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.