Eden

Recensent:
Patrick van den Hul
22-11-2012

Totaalbeoordeling:

5
Blu-ray

Eden (Blu-ray)
Samenvatting

In 1994 gaat de Koreaans-Amerikaanse tiener Hyun Jae (Jamie Chung) met een vriendin naar een bar in Mexico. Eigenlijk is ze nog te jong, maar haar vriendin heeft een ID-bewijs voor haar geregeld waarmee ze binnen weten te komen. Hyun ontmoet daar Jesse (Scott Mechlowicz), een knappe jongeman die zich voordoet als brandweerman. Onderweg naar huis ontvoert Jesse de jonge Hyun en smokkelt haar naar Las Vegas. Daar wordt ze samen met andere meisjes opgesloten en twee jaar lang als seksslavin ingezet. Tijdens haar gevangenschap weet Hyun Jae (door haar ontvoerders ook wel Eden genoemd) te overleven door gestaag macht en invloed af te dwingen binnen de organisatie van haar ontvoerders. Ze weet het vertrouwen te winnen van Vaughan (Matt O’Leary) een soort voorman die rechtstreeks onder de baas Bob (Beau Bridges) werkt. Dankzij deze speciale positie krijgt ze privileges ten opzichte van de andere meisjes. Is dit voor Hyun het begin van een ontsnapping of het begin van het einde?

Commentaar

Mensenhandel is nu niet bepaald een lichtzinnig onderwerp. Het zal dan ook niemand verbazen dat Eden een bijzonder donkere thriller is geworden. De setting is zodanig dat er geen ruimte is voor humor of lichtere momenten, deze zouden enkel misplaatst aanvoelen. Deze prent van regisseuse Megan Griffiths is dan ook consistent in toonzetting. Aan de basis ligt het acteerwerk van Jamie Chung. Ze speelt de hoofdrol met verve en laat zich van diverse kanten zien. Van angstig meisje tot volleerd manipulator. De andere rollen vallen hierbij redelijk in het niet, het acteerwerk is op zijn best middelmatig te noemen. Eden opent met de mededeling dat de film gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Veel meer dan inspiratie kan het haast niet zijn, want de uitwerking in deze film is bijzonder ongeloofwaardig. Dit is dan ook meteen de grootste makke van de film. Hoe kan het dat een van de meisjes in gevangenschap zo eenvoudig het vertrouwen van haar ontvoerders wint? Waarom maakt ze geen gebruik van de werkelijk talloze kansen die ze krijgt om te ontsnappen? Het makkelijke antwoord is dat de film dan te kort zou duren, maar dit maakt het uiteraard niet minder ongeloofwaardig. Het is daarnaast uitermate onbevredigend en onverstandig dat er geen spanning wordt opgevoerd door bijvoorbeeld de politie die hen op de hielen zit. De spanning die een thriller als deze op moet roepen komt daardoor maar beperkt tot uiting. Het redelijke open einde – de details laten we hier achterwege om het niet te verpesten voor de kijker – is daarbij de spreekwoordelijke druppel. Eden is een verhaal dat maar half verteld wordt vanuit één perspectief. Je valt er middenin, stapt er weer uit voordat het afgelopen is en komt weinig te weten. Het gebrek aan spanning en inventiviteit wordt nog enigszins goedgemaakt door het prima spel van Chung. Al met al is Eden bepaald geen hoogvlieger.

Eden is door Entertainment One uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. Hieronder bespreken we de Blu-ray Disc.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 2012
Speelduur: 98 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045234942

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Eden heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de VC-1 codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 25 GB enkellaagse disk.

De transfer van Eden is zonder meer degelijk. Er is consistent sprake van een prima scherpte en detaillering. Zeker gezien de compressie (het betreft hier een enkellaagse uitgave) is de beeldkwaliteit niet slecht. Het zwartniveau is goed en ook op het schaduwdetail valt weinig aan te merken. De kleuren en het contrast zijn nauwkeurig natuurgetrouw, niet ingetogen noch overdreven. De helderheid en de algehele kracht van deze beeldpresentatie zijn wat mat. Er is geen sprake van noemenswaardige defecten. Eden wordt hier gepresenteerd in een transfer die gewoon prima in orde is, zonder expliciet uit te blinken.

Geluidskwaliteit

Deze Blu-ray Disc van Eden is voorzien van een DTS HD MA 5.1-track (16bit/48kHz) in de originele Engelse taal. De beeldpresentatie voldoet prima aan de standaard van Blu-ray Disc. Dit kan van de audio niet direct gezegd worden. De track is 1-op-1 vervangbaar door een reguliere Dolby Digital 5.1-track. Er zit weinig volume en dynamiek in de audio. Het geluid van Eden voldoet in de basis wel goed genoeg. Dialogen zijn altijd helder en goed verstaanbaar. Er is nauwelijks sprake van directionele effecten en ook de subwoofer wordt slechts beperkt ingezet. Hierbij moet wel genoemd worden dat de inhoud van de film hier ook weinig kansen toe biedt.

Extra's

Eden komt verpakt in een standaard Blu-ray Disc-keepcase. Er is geen menu, noch extra’s. Voorafgaand aan de hoofdfilm worden er een aantal trailers afgespeeld.

Conclusie

Hyun is een doodgewone tiener die helpt in de winkel van haar ouders. Haar leven wordt op zijn kop gezet wanneer ze na een avondje uit wordt ontvoerd en in een circuit van mensenhandel terechtkomt. Ze werkt zichzelf omhoog binnen de organisatie om zo kansen voor zichzelf te creëren. Jamie Chung levert een prima prestatie in de hoofdrol. Dit redt Eden van de complete ondergang vanwege het onevenwichtige, weinig spannende en ongeloofwaardige script. Deze Blu-ray Disc-uitgave is verstoken van extra’s. Technisch gezien voldoet deze met een ruim voldoende beeldpresentatie en redelijke audio.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Entertainment One.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:6
Extra's:1
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.