Brave

Recensent:
Ludo Keeris
18-12-2012

Totaalbeoordeling:

8.4
Blu-ray

Brave (Blu-ray)
Samenvatting

Merida is de dochter van de Schotse koning Fergus en koningin Elinor. Elinor wil graag dat Merida gaat trouwen en ze heeft met haar man drie clans uitgenodigd, waarvan de oudste zonen van de clanleiders naar de hand van Merida mogen dingen. Maar Merida ziet dat helemaal niet zitten. Ze wil nog lang niet trouwen, ze rent veel liever door het bos, oefenen met haar pijl en boog. Trouwen is iets voor later en ze wil ook zelf kiezen met wie ze in het huwelijksbootje stapt. Elinor houdt echter voet bij stuk en de drie zonen houden een wedstrijd, waarna de winnaar de echtgenoot van Merida zal worden. Merida zelf wacht het eindresultaat niet af en gaat weer naar het bos. Het lot wil dat dwaallichtjes haar bij een heks brengen, die Elinor wel op andere gedachten kan brengen aangaande het huwelijk van Merida. Maar de gevolgen blijken zeer groot en Merida wenst nu dat ze nooit naar het bos was gegaan.

Commentaar

Brave is de nieuwste loot aan de succesvolle Pixar/Disney-boom en de eerste originele vertelling sinds Up uit 2009. De tussenliggende animatiefilms waren vervolgen op eerdere successen. Brave bleek geen gemakkelijke film om te maken. Het duurde uiteindelijk zes jaar voordat de film af was. De samenwerking met regisseuse Brenda Chapman verliep zeer moeizaam en na vier jaar werd Chapman ontslagen, volgens de officiële verklaring wegens ‘creatieve meningsverschillen’. De regietaak werd overgenomen door storyboard-tekenaar Mark Andrews, die de verhaalstructuur van Chapman intact liet, maar het visuele aspect flink onder handen nam. Het is de eerste grote animatiefilm die Andrews mocht regisseren. Door zijn werk als storyboard-tekenaar heeft hij genoeg inzicht om een visueel plaatje te maken. Misschien dat het moeizame traject dat de film heeft afgelegd z’n weerslag heeft gehad op het eindresultaat. Want hoewel Brave een leuke en onderhoudende film is, het is zeker niet Pixar/Disney’s beste. Het haalt het toch niet bij Up of Toy Story 3, om maar een paar voorbeelden te noemen. Het verschil tussen Brave en de vorige Pixar/Disney-films is dat Brave een echt sprookje is, terwijl je hun overige repertoire het beste kunt omschrijven als fantasiefilms. De ‘kindvriendelijkheid’ die Disney graag in z’n films wil hebben speelt blijkbaar ook nu weer een grote rol. Het verhaal is vrij eenvoudig en er zit ook weer een flinke moraal in verwerkt. Toch is Brave zeker niet geschikt is voor de allerkleinsten. Daarvoor bevat de film teveel geweld en spannende momenten. De verhaallijn van Brave bleef oorspronkelijk zoals Chapman het bedacht had, maar gaandeweg veranderde er nog heel veel, mede na vertoningen voor een testpubliek. Het thema van de film is een moeder-dochterrelatie. Veel details en verhaalelementen zijn uit echte leven van de makers gegrepen. Met name regisseuse Brenda Chapman heeft haar eigen relatie met haar dochter gebruikt voor de ontwikkeling van Merida, waarbij Elinor gebaseerd is op haar eigen personage. Mogelijk dat de aandacht toch teveel op het visuele aspect werd gericht, in plaats van het verhaal. Het ziet er namelijk allemaal weer fantastisch uit. Hoewel het duidelijk een animatiefilm is, zijn de bewegingen en emoties zeer realistisch. Het ziet er zo eenvoudig uit, maar er is een speciaal softwareprogramma ontwikkeld om het haar van Merida natuurlijk te laten bewegen. Nu lijkt het een beetje alsof Brave een matige film is. Dat is het echter zeker niet, integendeel, het is een zeer entertainende film. Maar Pixar/Disney legt de lat altijd hoog en dat niveau wordt in deze film qua verhaal niet altijd gehaald. Maar laat dit alles je er niet van weerhouden om een gezellige avond te hebben met deze film. Voor de allerkleinsten is het mogelijk wat te heftig, maar we moeten Pixar/Disney wel nageven: ze maken films waar de hele familie van kan genieten. Dat is met Brave grotendeels ook gelukt.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Animatie
Regio: B
Jaar: 2012
Speelduur: 94 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Vlaams
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
  • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8717418378042

Extra's

  • Behind the Scenes
  • Audiocommentaar
  • extended scenes
  • Short Films

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Brave staat in het originele beeldformaat van 2.35:1 op deze Blu-ray Disc-uitgave. De film staat op een 50 GB dubbellaags schijfje, dat bijna voor zijn geheel is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encodering van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodering.

Disney en Pixar hebben een naam hoog te houden wat betreft de technische kwaliteit van hun uitgaven. Gelukkig stelt Brave ons hierin niet teleur. Het beeld is werkelijk prachtig met een uitstekende scherpte en waanzinnige detaillering. Elk fijn detail, elk element, is zichtbaar. Het beeld is rijk aan kleurschakeringen en de transfer geeft dat uitstekend weer. Nergens komen we vervelende artefacten tegen. Veel meer valt er eigenlijk niet over te zeggen, het ziet er gewoon fenomenaal uit. Wederom een geweldige prestatie van Pixar/Disney.

Geluidskwaliteit

De Blu-ray Disc van Brave bevat een flink aantal geluidstracks, maar de belangrijkste is een Dolby TrueHD 7.1 (24bit/48kHz) track in de Engelse taal. Voor de liefhebbers is er ook een Nederlands en Vlaams geluidsspoor aanwezig, beide in een Dolby Digital 5.1 (620 kb/s) formaat. Als we het Dolby TrueHD-geluidsspoor in acht nemen, dan horen we een zeer dynamische track, die volop gebruik maakt van alle beschikbare kanalen, inclusief het LFE-kanaal. Bij momenten klinkt het bombastisch, zodat het voor de allerkleinsten misschien wat te heftig kan overkomen. Dan biedt het Nederlands- of Vlaamstalige geluid uitkomst, want dat klinkt veel minder heftig en hier staan de dialogen meer op de voorgrond. Maar wie voor het origineel gaat zal zeker niet teleurgesteld worden. Dit is een zeer uitgebalanceerde en gedetailleerde geluidstrack die in alles overtuigt.

Extra's

De Blu-ray Disc van Brave kent een mooi geanimeerd menu in de stijl van de film. De Nederlandse uitgave bestaat slechts uit één disc. Er zijn internationale uitgaven die uit meerdere schijfjes bestaan, waar dan ook meer extra’s op staan. Maar ook wij krijgen een interessante reeks bonusmateriaal voorgeschoteld, dat allemaal in HD-resolutie is en voorzien is van Nederlandse ondertiteling, behalve waar vermeld.

Audiocommentaar
Regisseurs Mark Andrews en co-director Steve Purcell, samen met Pixars Brian Larsen en filmeditor Nick Smith praten honderduit over de film. Ze vertellen over alle details van het maken van de film. Van de casting en het verhaal tot de achtergrondbeelden en de muziek. Het wordt duidelijk dat het lang niet altijd een gemakkelijke klus was om de film te maken. Dit is een van de meest informatieve commentaartracks die je op een uitgave zal tegenkomen.

Short Films (14 min)
Pixar maakt ook korte animatiefilms, waarvan we er hier twee te zien krijgen. In La Luna (7 min) vaart een jongen met zijn vader en opa op zee en wacht totdat de maan opkomt. Ze hebben namelijk een klusje te doen op de maan. La Luna heeft een 2.35:1 beeldformaat en Dolby TrueHD 7.1 (24bit/48kHz) geluid. In The Legend of Mor'Du vertelt de heks uit Brave het verhaal van Mor'Du, de oudste zoon van een koning en die veranderde in een beer. The Legend of Mor'Du heeft een 2.35:1 beeldformaat en Dolby Digital 5.1 (640 kb/s) geluid.

Behind the Scenes (50 min)
Acht items ‘achter de schermen’ van Brave. In Brave Old World gaan de regisseurs en art-directors op bezoek naar Schotland om echte beelden vast te leggen die als basis dienen voor de film. In Merida & Elinor gaan de regisseurs en vrouwelijke cast niet alleen in op de karakters van dochter Merida en moeder Elinor, maar ook op de technische aspecten van het ontwikkelen van de personages. Bears vertelt over, jawel, het ontwerpen van de beren. In Brawl in the Hall wordt ingegaan op het complexe gevecht tussen de clans in het kasteel. Om niet teveel alleen maar geweld te laten zien, is er ook erg veel aandacht aan humor besteed. Tijdens de research in Schotland kwam men heel veel en heel bijzonder mos tegen. In Wonder Moss wordt uitgelegd hoe dat is nagemaakt in de film, wat veel lastiger is dan men denkt. Magic gaat in op het sprookjeseffect van Brave. Het moest een sprookje worden waar de moderne mens in mee kan gaan en zo ook in magie gaat geloven. Clan Pixar laat het proces zien van het team van Pixar tijdens het maken van een film. Eindeloos tekenen en met de computer werken wordt afgewisseld met een teambuilding-meeting of even ‘heel iets anders’ doen. Brave heeft in de beginfase diverse openingsscènes gehad. In Once Upon a Scene krijgen we er een aantal in een heel ruwe versie te zien. Ook andere scènes zijn in verloop van tijd soms flink veranderd.

Extended Scenes (13 min)
Eigenlijk is dit een onderdeel van de Behind the Scenes-feature, maar het verdient een eigen credit. Van vier scènes uit Brave is een langere versie te zien. Een klein icoontje van een schaar geeft duidelijk aan welke delen zijn weggeknipt. Het gaat daarbij soms slechts om enkele shots. Maar wel is duidelijk dat een aantal scènes vertragend zouden werken voor de film. Regisseur Mark Andrews introduceert de scènes en legt uit waarom ze in deze vorm uiteindelijk niet zijn gebruikt.

Conclusie

Koningin Elinor en haar man Fergus willen dat hun dochter Merida gaat trouwen en nodigen een aantal huwelijkskandidaten uit. Merida ziet dat niet zitten en roept de hulp in van een heks om een huwelijk te voorkomen. Daar krijgt ze al snel spijt van. Brave is een mooie sprookjesfilm uit de koker van Pixar en Disney. Het is niet de beste film van deze animatietoppers, maar biedt nog voldoende kwaliteit voor een gezellig avondje filmkijken. Of de allerkleinsten het hiermee eens zijn valt enigszins te betwijfelen, want bij vlagen is de film behoorlijk heftig en gewelddadig. Technisch gezien valt er niets op de Blu-ray Disc-uitgave af te dingen, die is namelijk perfect. De extra’s bieden ook het nodige entertainment (audiocommentaar!), maar we krijgen toch wat minder extra’s dan de uitgebreide internationale uitvoeringen van Brave.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

jeroeni  |  30-12-2012

Dat staat inderdaad fout op de cover. En volgens het menu staat er zowel een Engelse 5.1 track als Engelse 7.1 track op de disc, maar als je de 5.1 track select...
Lees meer >

Frank  |  30-12-2012

Dat staat inderdaad fout op de cover. En volgens het menu staat er zowel een Engelse 5.1 track als Engelse 7.1 track op de disc, maar als je de 5.1 track select...
Lees meer >

jeroeni  |  30-12-2012

Er zijn twee versies te koop: 2D en 3D. De 2D-versie bestaat uit één disc. De 3D-versie bestaat uit 3 discs: - Disc 1: 3D-versie - Disc 2: 2D-versie - Disc...
Lees meer >

Frank  |  30-12-2012

Bol.com en andere webwinkels zijn in principe geen betrouwbare bron voor informatie. Dat zijn ze nooit geweest en zullen ze nooit worden.
Lees meer >

hstadman  |  30-12-2012

Dank voor je uitleg!(y) Het vreemde is dat BOL.com zegt dat de 3d versie slechts een 1 disc versie is?!:???: Vandaar dus de verwarring en deze vraag. Er zij...
Lees meer >

Frank  |  30-12-2012

Vraagje over de 3d versie; zit er ook een 2d track op? Ik zie dat het een 1 disk 3d versie is! Er is een 2d versie te koop en een 3d maar er staat niet op dat h...
Lees meer >

hstadman  |  30-12-2012

Vraagje over de 3d versie; zit er ook een 2d track op? Ik zie dat het een 1 disk 3d versie is! Er is een 2d versie te koop en een 3d maar er staat niet op dat h...
Lees meer >

deweb  |  21-12-2012

Om het even over de film te hebben: Visueel een waar hoogstandje. Het verhaal mist echter de verfijning die we van Pixar gewend zijn. De belangrijkste dingen mi...
Lees meer >

jamiev  |  19-12-2012

Dank je! geen dank, je hebt volkomen gelijk. heb dit in mijn naaste omgeving al 2 keer meegemaakt. hier worden de kinderen pas de dupe van. hierbij valt een fi...
Lees meer >

zetmoon  |  19-12-2012

helemaal mee eens(y) Dank je!
Lees meer >

jamiev  |  19-12-2012

We praten hier over een film van Pixar en Disney. Weet je wat veel erger is voor kinderen? Ouders die gaan scheiden en zich dan weer als tieners gaan gedr...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  19-12-2012

Je wordt weer een beetje kinds en vind het gewoon eng:rolleyes:, geeft niet hoor Albert, je krijgt binnenkort een slabbertje en dan wordt er voor je bepaald wat...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  19-12-2012

Tsss, ik zeg toch enkel dat sommige scene's wel aardig pittig zijn. Doe ff rustig zeg. :) ik ben geen verstokte oudere braverik Je kijkt dan echt heel ande...
Lees meer >

zetmoon  |  19-12-2012

maar ja, in Brave zagen ze in ieder geval geen ledenmaten af, met een kettingzaag. :grin: Dat bedoel ik!
Lees meer >

De_Hollander  |  19-12-2012

maar ja, in Brave zagen ze in ieder geval geen ledenmaten af, met een kettingzaag. :grin:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:6
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 30
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.