Inspector Lewis - Seizoen 6

Recensent:
Ludo Keeris
12-01-2013

Totaalbeoordeling:

8.2
DVD

Inspector Lewis - Seizoen 6 (DVD)
Samenvatting

Aflevering 1:
Generation of Vipers (regie David O’Neill, script Patrick Harbinson)
Professor Miranda Thornton (Julie Cox), fervent feministe, wordt dood gevonden nadat een filmpje van haar op een dating site anoniem op internet is verspreid. In eerste instantie wordt gedacht aan zelfmoord, maar men sluit moord niet uit en aan mogelijke kandidaten geen gebrek. Bijvoorbeeld David Connelly (Toby Stevers), die geld dreigt te verliezen als een project niet door gaat, of de ex-student Sebastian Dromgoole (Freddie Fox) die nog een appeltje te schillen heeft met Thornton. Keuze genoeg, maar Lewis (Kevin Whately) moet nog wel de juiste zien te vinden.

Aflevering 2
The Soul of Genius (regie Brian Kelly, script Rachel Bennette)
Botaniste Liv Nash (Nadine Lewington) vindt tijdens graafwerk een lijk. Het blijkt de onderzoeker Murray Hawes te zijn die zijn professionele en privéleven geheel wijdde aan het vinden van het antwoord op het raadsel van The Snark. Dit raadsel wordt beschreven in een beroemd gedicht van Lewis Carroll en menigeen meent dat het raadsel opgelost dient te worden. Tijd noch geld worden in deze zoektocht gespaard, maar is moord ook toegestaan? Lewis en Hathaway (Laurence Fox) denken van niet, maar amateurdetective Michelle Marber (Celia Imrie) is een heel andere mening toegedaan.

Aflevering 3
The Indelible Stain (regie Tim Fywell, script Simon Block)
Professor Paul Yelland presenteert een nieuwe theorie over het mogelijk kunnen bepalen van “criminele gevaarlijkheid” aan de hand van DNA. Zijn presentatie wordt onderbroken door een groep demonstranten onder leiding van Myra Barnet (Sian Webber) die Yelland ervan beschuldigen racisme te bevorderen. Later wordt de professor dood gevonden in zijn kamer. Het professorenechtpaar Anne (Nancy Carroll) en Robert Fraser (Patrick Baladi) lijken andere motieven te hebben gehad om Yelland uit te nodigen voor zijn lezing, maar was moord daarbij inbegrepen? Of zit de dader toch in de demonstrantengroep? Als dan blijkt dat Yelland ook nog eens in antiek handelde met een aantal ontevreden klanten in zijn e-mailbestand hebben Lewis en Hathaway kandidaten genoeg en kan het onderzoek losbarsten.

Aflevering 4
Fearful Symmetry (regie Nicholas Rewton, script Russell Lewis)
Nick (Ciarán McMenamin) en Honey (Georgia Taylor) Addams komen terug van een logeerpartij bij Nick’s baas en vinden hun oppas Jess Lake vermoord in hun huis. De manier waarop het lichaam van Jess is geplaatst doet denken aan een fotosessie die Jess met Marian Hammond (Lucy Cohu) heeft gemaakt. Maar de moord kan ook te maken hebben met andere zaken uit het verleden zoals Jess’ jeugd in een opvanghuis met maatjes Silas (Bronson Webb) en Kyle (Merveille Lukeba). Of werd haar vriendje Gideon (Pierro Niel-Mee) jaloers? Uiteindelijk leidt een klein en schijnbaar onbelangrijk detail tot de oplossing van deze moord.

Commentaar

In dit zesde seizoen van Inspector Lewis volgen we weer een aantal moordzaken die moeten worden opgelost door inspecteur Lewis en zijn adjudant James Hathaway. Bijgestaan door commissaris Jean Innocent, gespeeld door Rebecca Front en de patholoog Dr. Laura Hobson, gespeeld door Clare Holman.
Seizoen 6 bestaat uit twee DVD’s (op de hoes staat foutief een logo met 3 discs) met daarop vier afleveringen. Heel apart is alleen dat de afleveringen in een andere volgorde op de DVD’s staan dan de volgorde waarop ze zijn uitgezonden (en waarop ze ook vermeld staan op onder meer IMDB.com). De afleveringen 1 & 2 en de afleveringen 3 & 4 zijn omgedraaid. Voor de verhaallijn maakt het niet zo veel uit, maar het ziet eruit als een onzorgvuldigheid bij de uitgave van deze DVD-box en dat is jammer.
Maar het gaat natuurlijk om de inhoud en op die inhoud is niets aan te merken. Inspecteur Lewis, de bekende ex-adjudant van de inmiddels overleden inspecteur Morse (John Thaw), is inmiddels een heel eigen leven gaan leiden. Waar het eerste seizoen nog een duidelijk aftreksel was van Morse zijn de volgende seizoenen echt een op zichzelf staand geheel geworden. Met een aantal overeenkomsten: de verhalen zijn nog steeds gebaseerd op karakters van Colin Dexter, schrijver van de Morseboeken, bovendien wordt de muziek ook nog steeds gecomponeerd door dezelfde componist, Barrington Pheloung. Maar er zijn ook verschillen: waar in de Morse-serie Morse de intellectueel was en Lewis de man-van-de-straat, is de intellectuele rol nu overgenomen door de adjudant van Lewis: Hathaway. Beide mannen spelen hun rol met grote overtuiging en het blijft een genot om naar te kijken. Ook werkt Lewis niet meer voor de Thames Valley Police (de officiële naam van de politie van Oxford en zo ook gebruikt in de Morse-serie), maar voor Lewis kregen de producenten, om niet geheel duidelijke redenen, geen toestemming om deze naam te gebruiken. Dus nu werken Lewis en Hathaway voor de fictieve Oxfordshire Police Force.
De verhaallijnen van de afleveringen zitten goed in elkaar met af en toe verrassende wendingen. De amoureuze verhoudingen binnen de serie blijven ook hier een rol spelen, maar verwacht geen grote ontboezemingen of veranderingen. Seizoen 7 is trouwens al gemaakt en wordt, zoals Laurence Fox in een interview aangeeft, ook het laatste, omdat zowel hij als Whately zich met andere dingen (rollen?) bezig willen houden. We zullen het zien. Maar seizoen 6 is voor liefhebbers van Lewis, Morse en de Engelse detectives een absolute must.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Misdaad, Televisie
Regio: 2
Jaar: 2012
Speelduur: 352 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch Filmworks
EAN: 8715664099902

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De transfer van het zesde seizoen van Inspector Lewis betreft een anamorfe in 1.78:1 formaat. De kwaliteit is over het algemeen ruim voldoende. Nergens is het briljant, maar ook nergens zien we storende elementen. Scherpte, kleurweergave en schaduwdetail zijn goed. Het contrast is vrij matig, wat ook z’n weerslag heeft op het zwartniveau. Echt zwart zien we niet terug, dat neigt meer naar donkergrijs. Maar over de gehele linie genomen is de kwaliteit goed genoeg voor een ruime voldoende.

Geluidskwaliteit

De enige geluidstrack op de DVD van Inspector Lewis, seizoen 6, is een Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) track. Zoals bij de meeste Britse detectiveseries gaat het bij de inhoud vooral om dialoog. Men zoekt al overleggend met collega’s of via verhoren van verdachten en/of getuigen naar de oplossing van de moord(en). En met de verstaanbaarheid van de dialogen is weinig mis, ook omdat bijna alles met zenders is opgenomen, zodat het alles heel dichtbij klinkt. Dat maakt het wat eenzijdig, maar het overbrengen van informatie is het belangrijkst. De rest van het geluid wordt maar heel summier ingevuld met de meest noodzakelijke geluiden. De omgevingsgeluiden in het politiebureau zijn bijvoorbeeld heel cliché, maar ze voldoen waar ze voor bedoeld zijn. De muziek zorgt af en toe voor wat extra sfeer.

Extra's

De DVD-uitgave van Lewis – Seizoen 6 bestaat uit twee discs, met elk een statisch menuscherm. Er zijn geen extra’s aanwezig.

Conclusie

Dit zesde seizoen van de Britse detectiveserie Inspector Lewis is weer een heerlijke toevoeging aan de collectie en zal zeker zorgen voor een aantal uurtjes ontspanning. Zowel inhoud als acteerprestaties zijn uitstekend verzorgd. Volgens de geruchten wordt seizoen 7 de laatste van deze serie, dus ik zou zeggen: geniet er van zolang het nog kan. Beeld- en geluidstechnisch is deze 2-disc DVD-uitgave ruim voldoende, zonder echt in het oog te springen. Extra’s zijn niet aanwezig.

Laatste reacties

Pieter D  |  31-01-2013

http://www.radiotimes.com/news/2013-01-31/lewis-star-kevin-whately-wed-really-quite-like-to-finish-it :cry:
Lees meer >

Pieter D  |  16-01-2013

Ik hoop het ook ja. We weten het in ieder geval zeer binnenkort want normaal worden ze ergens in de lente uitgezonden op ITV.
Lees meer >

Werner  |  15-01-2013

Maar geen nood Werner, Endeavour staat al klaar! ;) De piloot is hier al een tijdje geleden uitgezonden geweest, ben wel nieuwsgierig of ze ook de reeks zelf...
Lees meer >

Pieter D  |  15-01-2013

Als je de seizoenen van Morse en Lewis samentelt, moet je toch concluderen dat het verbazend is hoe hoog de makers de kwaliteit van de reeks weten te houden. He...
Lees meer >

Werner  |  14-01-2013

edit
Lees meer >

Werner  |  12-01-2013

Als je de seizoenen van Morse en Lewis samentelt, moet je toch concluderen dat het verbazend is hoe hoog de makers de kwaliteit van de reeks weten te houden. He...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.