Bernie

Recensent:
Koen Koene
22-01-2013

Totaalbeoordeling:

8
Blu-ray

Bernie (Blu-ray)
Samenvatting

Bernie Tiede (Jack Black) is een begrafenisondernemer in het dorpje Carthage in de staat Texas, en een echte vakman. Hij stelt de mensen gerust, helpt ze bij alle zaken rond de begrafenis of crematie en zorgt ervoor dat de overledene er piekfijn uitziet. Daarnaast heeft hij ook een grote maatschappelijke betrokkenheid en betekent hij veel voor het dorp. Het is dan ook niet zo vreemd dat de mensen uit Carthage hem op handen dragen. Bernie’s leven wordt op zijn kop gezet wanneer hij de weduwe Marjorie Nugent (Shirley MacLaine) ontmoet. Mevrouw Nugent is een bijzonder onaardig mens, maar dat weerhoudt Bernie er niet van om alles voor haar te willen doen. En dus worden de twee onafscheidelijk. Lange tijd gaat dit prima, totdat Marjorie’s bezitterigheid te veel wordt en Bernie aanzet tot een ondenkbare daad.

Commentaar

Het basisgegeven van Bernie – een door zijn dorpsgenoten vereerde goedzak bevriendt een gehate weduwe, wat hem uiteindelijk aanzet tot een verschrikkelijke daad – is opvallend genoeg waar gebeurd. Bernie Tiede bestaat echt, evenals zijn relatie met weduwe Marjorie Nugent, en ook Bernie’s misdaad en de gevolgen daarvan komen overeen met de werkelijkheid (zie het zesde screenshot voor een foto van Bernie en Marjorie, zoals te zien tijdens de aftiteling). Dat neemt niet weg dat regisseur Richard Linklater de zaken wat aangedikt en verdraaid heeft om te komen tot de zwart-komische variant van het verhaal die we in Bernie te zien krijgen. Hij hanteert daarbij een soort van documentaire-achtige stijl, waarbij vrienden en bekenden van Bernie geïnterviewd worden en hun mening over de beste man geven. Leuk is dat sommigen van de geïnterviewden ook daadwerkelijk inwoners van Carthage zijn en Bernie ook in het echt kennen. Dat geeft het geheel een zweempje authenticiteit, ondanks dat hetgeen je ziet bijna te vergezocht lijkt om waargebeurd te zijn. De interviews worden afgewisseld met beelden waarin je meekijkt in het leven van Bernie, vertolkt door acteur Jack Black, en uiteraard zijn omgang met mevrouw Nugent. Deze structuur blijkt prima te werken. Een ander pluspunt is de humor, vaak subtiel (terloops gemaakte komische opmerkingen), sporadisch minder subtiel (de dik aangezette rol van Matthew McConaughey). Al is het wel zo dat dit soort donkere humor je moet liggen. Wat dat betreft heeft Bernie meer weg van een film van de gebroeders Coen dan van Jack Black-films als Year One, The Pick of Destiny of Tropic Thunder. Black, die eerder met Linklater werkte aan het geslaagde School of Rock, is overigens zonder twijfel de “ster van de show”. Perfect gecast en uitstekend in zijn element als goedzak Bernie. Hij maakt wat op papier een doodsaai personage is tot een plezier om naar te kijken. Andere bekende namen zijn Shirley MacLaine en Matthew McConaughey, en ook zij leveren goed werk af. MacLaine zet Marjorie Nugent neer als een chagrijnig, bezitterig kreng, maar doet dat zonder dat het overdreven karikaturaal wordt. McConaughey gaat in zijn rol als openbare aanklager Danny Buck meer richting karikatuur, maar dat maakt de rol niet minder geslaagd. Als kijker zul je dezelfde verwondering als hij hebben wanneer zijn overduidelijke rechtszaak, inclusief bekentenis, een bizarre wending neemt. Prima gedaan. De leuke personages, goede vertolkingen, originele opzet en zwarte humor maken Bernie tot een vermakelijk geheel. Wat ons betreft mag Linklater vaker met Jack Black werken.

Bernie is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder de recensie van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Komedie
Regio: B
Jaar: 2011
Speelduur: 99 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777944875

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De BD-uitgave van Bernie heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.85:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 25GB enkellaags disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: met deze HD-transfer heeft A-Film prima werk afgeleverd. Het beeld van Bernie, een film die digitaal opgenomen werd, oogt namelijk scherp, strak en helder. Ook de kleurweergave verdient complimenten, met een transfer die een mooie warme uitstraling heeft. Ruis en beschadigingen zijn logischerwijs, gezien de digitale bron, geheel afwezig. Wat artefacting betreft valt er eveneens weinig te klagen. Zaken als macro-blocking en edge enhancement zijn geheel afwezig. Wel is er af en toe enige posterisatie te zien. Een andere kleine tekortkoming is dat het schaduwdetail een tikje aan de lage kant is. Deze probleempjes zijn gelukkig niet dermate ernstig dat ze het kijkplezier negatief beïnvloeden. De pluspunten hebben dan ook sterk de overhand, zodat we zonder twijfel van een prima transfer kunnen spreken.

Geluidskwaliteit

Gezien de opzet van Bernie, met een belangrijke rol voor interviews, zal het niemand verbazen dat dit vooral een “praatfilm” is. De nadruk van het aanwezige Engelstalige DTS-HD Master Audio 5.1-geluid (16bit/48kHz) ligt dan ook op de voorkant van het geluidsbeeld, waar de dialogen helder en goed verstaanbaar uit het midden komen. Bernie is verder geen film die veel gelegenheid biedt voor ruimtelijkheid. Sporadisch zijn er wat omgevingsgeluiden en muziek aanwezig, die dan (ook) uit de achterluidsprekers te horen zijn, maar dat blijft allemaal vrij subtiel. Resultaat is een track die weliswaar niet als demonstratiemateriaal gebruikt zal worden, maar die verder prima voldoet bij een film als deze.

Extra's

Op de in Nederland verkrijgbare BD-uitgave van Bernie zijn geen extra’s te vinden. De buitenlandse uitgaven bevatten wel een bescheiden hoeveelheid extra materiaal, zoals verwijderde scènes en een aantal korte featurettes.

Conclusie

De zwarte komedie Bernie, met Jack Black in de titelrol, is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De film gaat over een goedzak die een gehate weduwe bevriendt, wat hem uiteindelijk aanzet tot een verschrikkelijke daad. Leuke personages, goede vertolkingen (vooral Black is perfect gecast), een originele documentaire-achtige opzet en zwarte humor maken Bernie tot een vermakelijk geheel. Al is het met name qua humor wel een film die je moet liggen. De BD-uitgave van de film heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit. Er zijn geen extra’s aanwezig.

Laatste reacties

defour  |  23-01-2013

Huhn is er een blu-ray van deze film ? Nog echt nergens zien liggen in de winkels... Enkel de dvd is er te vinden. Beetje hetzelfde verhaal als met The Expatria...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  23-01-2013

Beetje hetzelfde verhaal als met The Expatriate. Iemand hem wel al zien liggen ? Offtopic, maar The Expatriate heb ik als bluray zien liggen bij de frs. Hie...
Lees meer >

WaymannDirector  |  23-01-2013

Huhn is er een blu-ray van deze film ? Nog echt nergens zien liggen in de winkels... Enkel de dvd is er te vinden. Beetje hetzelfde verhaal als met The Expatria...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.