Weekend

Recensent:
Ben H.
05-02-2013

Totaalbeoordeling:

5
DVD

Weekend (DVD)
Samenvatting

Weekend laat een korte periode zien uit het leven van Russell (Tom Cullen). Op een avond besluit hij een homoclub te bezoeken. Vlak voor sluitingstijd ontmoet hij Glen (Chris New). In de veronderstelling dat het aanvankelijk bij een onenightstand zou blijven, maakt die ene nacht meer los in beide mannen dan ze in eerste instantie hadden kunnen denken. De daaropvolgende twee dagen blijven de twee mannen elkaar zien. Ze komen hierbij allebei tot de ontdekking dat ze niet enkel elkaar steeds beter leren kennen, maar ook zichzelf.

Commentaar

Weekend is een oprechte film. Er wordt niet getracht een geromantiseerd beeld te schetsen van de liefde tussen de twee mannen, maar er wordt eerder een rauw en realistisch beeld gegeven. Alhoewel homoseksualiteit een zeer groot onderdeel uitmaakt van de film, is dit niet hetgene waarom de film draait. Centraal in de film staat de zoektocht naar identiteit en intimiteit. Het zorgt ervoor dat de film een veel breder publiek aanspreekt dan enkel liefhebbers van gay cinema. Veel films die tot dit canon behoren sluiten vaak op voorhand al een grote groep uit, en Haigh weet dat op effectieve wijze te voorkomen. Er wordt zelfs letterlijk naar gerefereerd in de film. De regisseur zet de kijker tot nadenken, maar kiest hierbij niet een duidelijke kant. Beide protagonisten hebben hun eigen kijk op hun seksualiteit en geven dit een andere plaats in hun leven. Ze zijn het zelden met elkaar eens, en de verdeeldheid in gedachten wordt ons vrij direct voorgeschoteld. Ondanks hun affectie voor elkaar zijn de karakters van beide mannen tegenstrijdig en zorgt dit voor de nodige discussie tussen de twee. Uiteindelijk draait het niet zozeer om het (openlijk) homoseksueel zijn in de huidige maatschappij, maar om het blootstellen van je emoties in de nabijheid van anderen. Weekend valt hierbij echter nooit terug op clichés, goedkoop sentiment, erotiek of oppervlakkige humor. Hiermee onderscheidt hij zich van veel films die rondom eenzelfde thema werken. Zo doet de plot de kijker bijvoorbeeld sterk denken aan die van Before Sunrise. Weekend is een realistische film, en dit wordt versterkt door zijn vorm. Extra diëgetische muziek is geheel afwezig (de kijker hoort enkel muziek wanneer de personages binnen de fictieve wereld dit ook horen) en de kadrering roept af en toe een gevoel van voyeurisme op bij de kijker, alsof deze stiekem meekijkt. Het realisme wordt ondersteund door de bewonderenswaardige acteerprestaties van Tom Cullen en Chris New. Beide acteurs hebben al de nodige ervaring achter hun naam staan, maar zetten hun rollen zo authentiek neer dat je het direct zou geloven als ze beiden zo van de straat geplukt zouden zijn. Met name Cullen, in werkelijkheid heteroseksueel, lijkt zijn personage moeiteloos naar het grote scherm te vertalen, waarbij het lijkt alsof zijn tekst uit pure improvisatie bestaat. Dit is uiteraard niet louter een verdienste van de acteur, maar ook van regisseur Andrew Haigh die zelf het scenario verzorgde. Weekend is een film die zowel de hetero- als de homoseksuele kijker niet onberoerd zal laten. Laten we hopen dat de film een groot publiek bereikt, en dat de kijker conform de intentie van de regisseur niet op voorhand de film aan zich voorbij laat gaan.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2011
Speelduur: 92 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Homescreen
EAN: 8717249480242

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Weekend heeft een beeldverhouding van 1.85:1 en staat in het oorspronkelijke beeldformaat anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is prima. De transfer toont veel details en natuurgetrouwe kleuren. Wel oogt de transfer gedurende de gehele film vrij soft en had deze iets scherper kunnen zijn, maar dit is slechts een klein minpunt. Wat wél beter had gekund, is het schaduwdetail. De verschillende gradaties zwart zijn in de donkere scènes niet altijd even goed van elkaar te onderscheiden (zie screenshot 5). Gelukkig kent de film weinig donkere scènes, waardoor het de kijker weinig tot last zal zijn. Verdere artefacting zoals edge-enhancement en posterisatie is afwezig. De film is onderverdeeld in 12 hoofdstukken. De ondertiteling is duidelijk leesbaar en staat op een goede hoogte in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Op de DVD van Weekend zijn twee geluidstracks te vinden, namelijk de originele Engelse Dolby Digital 5.1-track (448 kbps) en de Engelse 2.0-track (192 kbps). Er valt weinig op de Dolby Digital 5.1-track aan te merken. De film kent vrij veel dialoog, waarbij deze duidelijk verstaanbaar en helder uit de centerspeaker verschijnt. Voor een film die veel op dialoog berust, maakt de geluidstrack veel gebruik van de surroundkanalen. Omgevingsgeluiden overstemmen hierbij soms enigszins de dialoog, maar dit is een bewuste keuze van de filmmakers. Ook de muziek doet regelmatig een beroep op de surroundspeakers, waarbij met name de discoscène eruit springt. Ook hier is de dialoog soms wat lastig verstaanbaar, maar dit is wederom een bewuste keuze. Bovendien wordt alle dialoog van ondertitels voorzien. Al met al een prima ruimtelijke track, voor een film waarbij je het misschien minder zou verwachten.

Extra's

Bij het opstarten van de DVD van Weekend kom je meteen in een statisch menu terecht terwijl op de achtergrond de soundtrack van de film (Marz van John Gant) te horen is. Er staan louter trailers op de disc, die allemaal Nederlands ondertiteld zijn.

Trailer Weekend
De trailer geeft een aardige indruk van wat de kijker van de film kan verwachten.

Trailers Cinéart
De trailers van een aantal recente door Cinéart uitgebrachte films, namelijk: Keep the Lights On, My Last Round, Let My People Go en Stadt Land Fluss.

Conclusie

Weekend neemt de kijker mee gedurende een tweetal dagen waarin Russell de eigenzinnige Glen ontmoet. Wat begint met een onenightstand, verandert langzaam in een meeslepend weekend waarin beide mannen niet alleen elkaar, maar ook zichzelf steeds beter leren kennen. Regisseur Andrew Haigh schetst een realistisch en rauw beeld, zonder hierbij terug te vallen op bekende Hollywood-parameters. Weekend adresseert zich tot een grote doelgroep, waartoe zowel de homo- als heteroseksuele kijker behoren. De beeld- en geluidskwaliteit van deze DVD-uitgave zijn goed, waarbij met name de geluidskwaliteit er bovenuit steekt. Er staan op de standaard trailers na geen extra’s op de disc.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Homescreen.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Drugs Grof Seks Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:1
1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.