Looper

Recensent:
Patrick van den Hul
23-03-2013

Totaalbeoordeling:

7.7
Blu-ray

Looper (Blu-ray)
Samenvatting

Over enkele decennia is tijdreizen mogelijk. Het is echter ook ten strengste verboden. Het is daarom alleen beschikbaar op de zwarte markt via misdaadsyndicaten. Wanneer de georganiseerde misdaad van iemand af wil, zenden ze hun doelwit dertig jaar terug in de tijd. Daar staat een zogenaamde ‘looper’, een huurmoordenaar zoals Joe (Joseph Gordon-Levitt), te wachten om de moord uit te voeren. Het werk levert veel geld op en Joe leidt een prima leven. Hij heeft goed contact met zijn collega-loopers zoals Seth (Paul Dano) en minder met sommige anderen als Kid Blue (Noah Segan). Hij heeft een leuke vriendin in Suzie (Piper Perabo). Zijn baas Abe (Jeff Daniels) rekruteerde hem al op jonge leeftijd en heeft altijd vertrouwen in hem gehad. Dit goed georganiseerde leventje wordt over de kop gegooid wanneer besloten wordt de ‘loop’ te beëindigen en Joe oog in oog komt te staan met zijn toekomstige ik (Bruce Willis). Hij overschrijdt de enige regel voor loopers: laat je doelwit nooit ontsnappen. Wat volgt is een spannende achtervolging en een zoektocht naar de oplossing om het brein achter het illegale tijdreizen te slim af te zijn. Hij komt daarbij terecht bij het huis van Sara (Emily Blunt) en haar zoontje Cid (Pierce Gagnon). Toeval bestaat niet, zo blijkt maar weer eens. Ze maken een essentieel deel uit van het kat-en-muisspel waarin Joe en zijn alter-ego verzeild raken. Wie zal zijn andere ‘ik’ te slim af zijn?

Commentaar

Rian Johnson is een schrijver en regisseur die ons eerder wist te verrassen met originele producties als Brick en The Brothers Bloom. Ook nu heeft hij het weer voor elkaar gekregen een werkelijk fenomenaal plot te schrijven. Het is geen geringe prestatie om nog een originele invalshoek te bedenken voor een in de filmwereld zo beproefd concept als tijdreizen. De titel van Looper omschrijft niet alleen de perfecte moord zoals die door deze toekomstige huurmoordenaars wordt uitgevoerd, maar is ook een slimme verwijzing naar hoe het hele plot in elkaar zit. Vanaf de allereerste minuut ben je nieuwsgierig naar antwoorden. De kers op de taart is dat de finale niet teleurstelt. Het is een passend einde voor een minutieus opgebouwd sciencefictionmysterie. De aandacht voor detail is ook doorgevoerd in de andere vakdisciplines. Joseph Gordon-Levitt lijkt van nature niet in het bijzonder op Bruce Willis. Er is subtiele make-up toegepast op bijvoorbeeld de vormen in zijn gezicht en zijn ogen. Hierdoor vertoont Gordon-Levitt plots een geloofwaardige en natuurgetrouwe gelijkenis met Willis. Het detail in Looper zet zich door in de omgevingen, die een geloofwaardig, hoewel ook grimmig, toekomstbeeld geven. Het geeft een beeld van de technologie die net een paar stapjes verder is, zonder dat het alle voorstellingsvermogen te boven gaat. Tot slot is ook de actie om van te smullen. De choreografie is strak en de actie snel en hard. Daarbij staat deze altijd in dienst van het verhaal. Er zijn ook minpuntjes, al zijn deze in verhouding redelijk klein. De focus van de film verschuift in de laatste akte en vanaf dat moment verliest Looper het hoge tempo dat vrij lange tijd werd vastgehouden. Hier had men in de montage gerust wat strenger kunnen zijn. Daarnaast is Looper verstoken van enige emotie. Met gepaste afstandelijkheid kun je bewondering opbrengen voor deze triomf in structuur, zonder dat je hart ook maar enigszins geraakt wordt. Looper is een originele productie in een tijdperk waarin deze soms ver te zoeken zijn. Alleen dit feit is al prijzenswaardig en doet de film (ver) boven het maaiveld uitsteken. Als het ook in termen van emotie de juiste snaar had kunnen raken hadden we hier zelfs een waar meesterwerk in handen gehad.

Looper is door Entertainment One uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. Hieronder bespreken we de Blu-ray Disc.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Misdaad, Science fiction
Regio: A, B, C
Jaar: 2012
Speelduur: 119 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 2.0 - Commentaar
  • DTS-HD MA 2.0 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045228798

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Audiocommentaar
  • Looper: from the beginning
  • Scoring Looper
  • Animated trailer
  • The science of time travel
  • New future, old school
  • The two Joes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Looper heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50 GB dubbellaagse disk.

De transfer van Looper is wat wisselvallig. De scherpte en detaillering zijn perfect. In de nabewerking is men daar hier en daar wel net een stapje te ver gegaan en is lichte edge enhancement zichtbaar. Het schaduwdetail blijft wel achter in de echt donkere scènes. De kleuren en het contrast zijn natuurgetrouw. Hier en daar wel een beetje tot het saaie aan toe. Het is allemaal wel mooi in evenwicht en doet het beeld rustig ogen. Er zijn regelmatig blauwe horizontale lijnen zichtbaar in het beeld die in onze ogen zeer storend zijn (zie bijvoorbeeld het vierde screenshot). Enig nader onderzoek wijst echter uit dat dit een gevolg is van de manier van opnemen en dus eigen is aan de bron. Het is een bewust toegevoegd stijleffect of een gevolg van de gebruikte camera-apparatuur. Het weegt om die reden niet mee in de beoordeling van de beeldkwaliteit, maar kan wel als storend worden ervaren. Tenslotte kunnen we melden dat deze transfer van Looper, afgezien van wat lichte grain, geheel vrij is van onvolkomenheden.

Geluidskwaliteit

Deze Blu-ray Disc van Looper is voorzien van een DTS-HD Master Audio 5.1-track (16bit/48kHz) in de originele Engelse taal. De audiomix van Looper is van hoge kwaliteit en ook als zodanig op deze BD-uitgave beland. De kleinste details in voor- en achtergrond zijn waar te nemen en worden ruimtelijk en gespreid in het geluidsbeeld weergegeven. Op momenten van harde muziek in een club, tijdens een achtervolging of bij geweerschoten krijgt het volume een flinke opkikker en is er sprake van prima surroundwerking. Een aandachtspunt is het feit dat het volumeverschil tussen de dialogen en de overige effecten wat te groot is. Als je je buren niet tot last wilt zijn, zal je hierdoor vaker de afstandsbediening in je hand hebben dan je wellicht had gewild. Dit is echter een klein smetje op een verder uitstekende presentatie op deze BD-uitgave van Looper.

Extra's

Voorafgaand aan het hoofdmenu worden een aantal trailers afgespeeld van andere producties van Entertainment One. Van daaruit zijn de hieronder besproken extra’s te bekijken. Alle extra’s zijn in HD op het schijfje geplaatst, met HTD-HD MA 2.0-audio (2304kb/s). Het is teleurstellend dat bij geen van de extra’s ondertiteling is opgenomen. Dit is niet passend voor een BD-uitgave die bestemd is voor de Nederlandstalige markt. Deze BD-uitgave bevat de volledige set aan extra’s die ook op andere uitgaven te vinden is.

Audiocommentaar
Dit audiocommentaar is ingesproken door de schrijver en regisseur Rian Johnson. Hij wordt daarin bijgestaan door acteurs Joseph Gordon-Levitt en Emily Blunt. Het is onderhoudend genoeg en bevat ongeveer dezelfde informatie en inzichten als in een making of.

Looper: from the beginning (8 min.)
Een vrij standaard making of waarin in vogelvlucht de vele aspecten rondom het maken van de film de revue passeren. Van het schrijven, tot de casting en de special effects.

Scoring Looper (16 min.)
Voor liefhebbers van soundtrackmuziek en hoe het gemaakt wordt is dit een aanrader. Het gaat vrij ver de diepte in op dit thema en is daarmee een extra die we niet elke dag tegenkomen.

Deleted scenes (33 min.)
Een groot aantal verwijderde scènes zijn hier te bekijken. Je kunt ze afzonderlijk selecteren of allemaal achter elkaar. Optioneel kun je daarbij kiezen voor audiocommentaar door regisseur Rian Johnson en acteur Noah Segan.

Animated trailer (2 min.)
Een geanimeerde trailer die leuk genoeg is om een keer gezien te hebben. Deze is duidelijk als vriendendienst opgenomen op de BD-uitgave, want het creatieve brein achter deze bijzondere trailer heeft dezelfde familienaam als de regisseur.

The science of time travel (9 min.)
Voor wie gefascineerd is door tijdreizen en de wetenschappelijke mogelijkheden en onmogelijkheden daarvan, is dit de extra die je sowieso moet bekijken. In krap tien minuutjes is het niet mogelijk om echt de diepte in te gaan, maar het geeft op toegankelijke wijze net even wat meer achtergronden.

New future, old school (3 min.)
Deze extra kun je maar beter overslaan, want het is bijna helemaal een hergebruik van beelden uit de hierboven genoemde algemene making of.

The two Joes (5 min.)
Idem als hierboven is dit een montage van eerdere gebruikte beelden. Deze laatste twee extra’s ontbreken op andere uitgaven.

Conclusie

Joe is een zogenoemde ‘looper’. De toekomstige maffia stuurt zijn doelwit terug in de tijd, waarna hij de perfecte moord pleegt. Wanneer hij op een dag zijn oudere zelf tegenkomt en deze laat ontsnappen, volgt er een spannende achtervolging en een zoektocht naar een manier om het brein achter het illegale tijdreizen uit te schakelen. Regisseur en schrijver Rian Johnson verrast ons wederom met een bijzonder inventief en origineel verhaal. Het vraagt je aandacht van begin tot eind en zet je aan het denken. De ontknoping voldoet aan de hoge verwachtingen die dan inmiddels gewekt zijn. De BD-uitgave kent een prima beeld en geluidskwaliteit. Er is een redelijk compleet pakket aan extra’s opgenomen – helaas zonder ondertiteling – die variëren in hun toegevoegde waarde.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Entertainment One.

Lees meer

Laatste reacties

Franklin1975  |  16-08-2013

Zit nu de blu-ray te kijken. Boeit mij nu meer dan de gedownloadde versie eerder. Toen geen last van flares, maar nu op bd toch wel erg veel en overduidelijk. A...
Lees meer >

Tarkus  |  26-04-2013

Redelijke film, maar het is niet wat ik er van had verhoopt. Puike vertolkingen, vooral van de kleuter. Maar het geheel is wat verwarren en vooral langdradig......
Lees meer >

Ootje  |  27-03-2013

Prima film en zeker een acceptabele transfer. Ik vind de geluidstrack wat betreft de effecten minder consistent. Bepaalde effecten zijn erg goed, zoals het gelu...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  25-03-2013

Ik vond dit juist één van de hoogtepunten van vorig jaar. Knappe prestatie idd, om met een uitgemolken gegeven zoals tijdreizen nog iets origineels te maken. He...
Lees meer >

x-vision  |  24-03-2013

Film werd teveel opgehemeld en ik was na het zien ervan ook redelijk teleurgesteld. Had er meer van verwacht. En beste reviewer met grain is helemaal niks mi...
Lees meer >

Jeroen D  |  24-03-2013

Dit was voor mij ook een behoorlijke afknapper. Het boeide me gewoon allemaal voor geen meter wat er op het scherm te zien was. Nergens spanning of intrigeren...
Lees meer >

jamiev  |  23-03-2013

Prima film, Weergaloze geluidstrack, Goede beeldkwaliteit,heb niets van de blauwe lijnen gezien. Dit is gewoon een goede uitgave en onderhoudende film.
Lees meer >

De_Hollander  |  23-03-2013

Ik zie wel compressie artifacts in sommige screenshots, met name in de donkere stukken. Komt dat omdat er een lagere resolutie screenshots zijn, of ligt dat aan...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  23-03-2013

Voor mij heeft de zwaar teleurstellende derde acte en de emotionele afstandelijkheid toch wel de doorslag gegeven dat ik deze film als geheel niet geslaagd vind...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 13
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.