Escape from the Planet of the Apes

Totaalbeoordeling:

7.3
DVD

Escape from the Planet of the Apes (DVD)
Samenvatting

Het is begin jaren ’70 als een Amerikaans ruimteveer in de oceaan belandt. Het schip wordt door het Amerikaanse leger geborgen en de drie overlevende astronauten worden aan wal geleid. De mond van menig aanwezige valt echter van verrassing open als blijkt dat de astronauten in feite pratende chimpansees zijn! Deze apen, Zira (Kim Hunter), Milo (Sal Mineo) en Cornelius (Roddy McDowall), komen uit de toekomst en worden aanvankelijk als ware helden ontvangen. Maar dan ontstaat er van hogere hand, met name door Dr. Otto Hasslein (Eric Braeden), weerstand tegen hun verschijning. Er wordt namelijk vermoed dat de aankomst van de apen in de toekomst noodlottig zal blijken voor de gehele mensheid. Dus wordt de jacht geopend...

Commentaar

Escape from the Planet of the Apes is de derde film uit de welbekende vijfdelige reeks. Oorspronkelijk zou de serie na het minder succesvolle tweede deel (Beneath the Planet of the Apes) stoppen, maar in 1971 wilde de filmstudio het met Escape toch nog een keer proberen. Verhalenderwijs liet het tweede deel weinig ruimte voor een vervolg, maar met behulp van schrijver Paul Dehn (Goldfinger) wist men toch een manier te bedenken om het verhaal voort te zetten. Zoals hierboven beschreven staat houdt dit in dat er drie apen van de Apenplaneet terug in de tijd op de aarde belanden. Het verplaatsen van het verhaal naar de aarde van de jaren ’70 geeft een frisse draai aan de serie, iets wat het weinig originele tweede deel zo hard mistte. Een leuke bijkomstigheid van deze opzet (met het oog op het minimale budget) was dat men slechts geld hoefde te besteden om drie acteurs te transformeren tot apen, in plaats van vele tientallen in de eerdere delen. (Daarnaast is ook nog een korte rol weggelegd voor een gorilla, maar deze draagt het beroerdste en wellicht meest lachwekkende gorillamasker dat ooit door mensen vervaardigd is...) Verder heeft de gekozen setting ook een belangrijk nadeel. Minder dan de voorgaande delen is Escape namelijk duidelijk een product van zijn tijd. Aan alles is te zien dat de film uit de jaren ’70 stamt, waardoor e.e.a. vrij gedateerd aandoet. Maar dit mag de pret niet drukken, want desondanks is Escape een erg amusante film. Dit is mede te danken aan het prima spel van Kim Hunter en Roddy McDowall (na zijn afwezigheid in deel 2 weer terug voor de vervolgdelen) die opnieuw de rollen van Zira en Cornelius vertolken. Daarnaast bevat het vermakelijke verhaal redelijk wat humor, waardoor het duidelijk het minst serieuze vervolg is. Voeg hier het onconventionele en redelijk verrassende einde aan toe en je hebt in mijn ogen de beste opvolger van de oorspronkelijke film te pakken. Het is dan ook niet gek dat Escape from the Planet of the Apes eigenhandig de serie nieuw leven in wist te blazen en zodoende de weg vrijmaakte voor nog eens twee (minder goede) vervolgen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Science fiction
Regio: 2
Jaar: 1971
Speelduur: 93 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626018926

Extra's

  • Trailers
  • Cast

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld van de DVD-versie van Escape from the Planet of the Apes heeft de oorspronkelijke verhouding van 2.35:1 behouden. Over het algemeen is de videotransfer van deze oude film net bovengemiddeld, maar de leeftijd van het bronmateriaal heeft toch de nodige problemen met zich meegebracht. Het voornaamste probleem is de aanwezigheid van een geruime portie vuil, stof en kleine beschadigingen in het beeld. Vooral op grote beeldschermen zullen deze duidelijk zichtbaar zijn. In enkele shots is bovendien over de complete lengte van het beeld een verticale beschadiging te zien (zichtbaar als een donkere streep zoals te zien in het linker screenshot). Daarnaast zijn als gevolg van de digitalisering enkele kleine compressie-artefacten (Gibb effecten, macro blocking) alsmede wat aliasing te zien. Toch heeft het beeld ook pluspunten. Als eerste vallen de redelijke scherpte (zonder overmatig gebruik van edge enhancement) en de natuurgetrouwe kleurweergave op. Een ander positief punt is het goede schaduwdetail, dat er voor zorgt dat ook de donkere scènes gedetailleerd blijven. Ook over de ondertiteling (correct geplaatst en duidelijk leesbaar), de laagwisseling (onopvallend) en de indeling van de film (een ruime 27 tracks) valt niks te klagen.

Geluidskwaliteit

De op deze DVD gebruikte Dolby Digital 2.0-track is in ouderwets mono-formaat. Op zich is dit gezien de leeftijd van de film niet echt verwonderlijk, maar het is wel vreemd als je weet dat zijn voorganger (Beneath the Planet of the Apes) van surround-gecodeerd stereo geluid voorzien was. Maar goed, we zullen het ermee moeten doen. En het moet gezegd worden: voor een mono-track presteert het audiospoor redelijk goed. Het geluid klinkt in ieder geval natuurlijker dan de enigszins kunstmatig aandoende surroundtrack van het vorige deel. Dialogen zijn altijd prima te verstaan, terwijl de eigentijdse muziek van Jerry Goldsmith de belevenissen van de apen altijd perfect weet te ondersteunen. Wel is af en toe, vooral op de minder geluidsintensieve momenten, wat ruis hoorbaar. Bovendien klinkt het geheel ietwat gedateerd door een scherp randje in het hoog. Al met al een acceptabele maar weinig imposante geluidskwaliteit.

Extra's

De simpele menu’s (voorzien van muziek en animatie) bieden de toegang tot een minimaal aantal extra’s, die allen niet Nederlands ondertiteld kunnen worden.

Om te beginnen is onder de optie “Cast” een vrij nutteloze lijst te vinden met daarop de rolverdeling van de film.

De tweede en tevens laatste toevoegingen bestaat uit maar liefst 6 bioscooptrailers, die allen met vrij beroerde beeldkwaliteit op het scherm verschijnen. Het betreft trailers van Planet of the Apes, Beneath the Planet of the Apes, Escape from the Planet of the Apes (alledrie niet anamorf 2.35:1 met DD 2.0 mono), Conquest of the Planet of the Apes (niet anamorf 1.66:1, DD 2.0 mono), Battle for the Planet of the Apes (niet anamorf 1.85:1, DD 2.0 mono) en een Cross Promotion trailer (1.33:1, DD 2.0 stereo).

Conclusie

De DVD van Escape from the Planet of the Apes heeft beeld en geluidskwaliteit die maar net bovengemiddeld zijn. Maar gezien het feit dat de film al meer dan dertig jaar oud is (en veel van de aanwezig tekortkomingen terug te voeren zijn naar deze hoge leeftijd), is het geheel toch acceptabel. Wat mij betreft is Escape from the Planet of the Apes het beste van de vier vervolgen op het klassieke Planet of the Apes. Dit is mede te danken aan de inventieve opzet, het vermakelijke verhaal en het prima acteerwerk. Als men bereid is om het ongeloofwaardige uitgangspunt voor lief te nemen zal men zichzelf vermoedelijk prima vermaken met deze amusante film.

Deze DVD is momenteel enkel en alleen verkrijgbaar als onderdeel van de Planet of the Apes boxset.

Laatste reacties

Oakey  |  03-03-2002

Heb ook alle 5 de films gezien, en vind ze erg goed. Die box moet evenwel nog wat goedkoper worden...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  01-03-2002

Bij www.dvdzone2.com voor 73 euro's, exclusief verzendkosten. Ook andere dvds zijn daar behoorlijk goedkoper dan in Nederland. Voorbeeld: STNG-box (dutch editio...
Lees meer >

geoffrey3001  |  01-03-2002

Ik zit te denken om de box misschien te kopen, maar ik weet niet of het de moeite waard is. Bij FRS is ie 99Euro. Toch een behoorlijk bedrag. Weet iemand wat ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:2
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 122
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.