Silent Hill: Revelation 3D

Totaalbeoordeling:

4.1
Blu-ray

Silent Hill: Revelation 3D (Blu-ray)
Samenvatting

Heather Da Silva (Adelaide Clemens) en haar vader (Sean Bean) zijn na keer op keer verhuisd te zijn weer aangekomen in een nieuw huis. Na steeds een onbekend gevaar te hebben ontvlucht hoopt haar vader dat ze nu een plek van rust hebben gevonden. Heather gelooft er niet in en achtervolgd door bizarre nachtmerries probeert ze het beste van de situatie te maken. Op haar nieuwe school wil ze niemand leren kennen en met niemand vrienden maken. Dan ontmoet ze Vincent (Kit Harington), ook een nieuweling en ziet in Heather een gelijkgestemde om mee op te trekken. Als Heather’s vader plotseling verdwijnt wil Vincent haar helpen hem te vinden, dit tot grote tegenzin van Heather zelf. Maar als ze ontdekt dat Vincent een bijzondere rol speelt in de verdwijning van haar vader én haar moeder, een aantal jaren geleden, gaat ze met grote angsten samen met Vincent de zoektocht naar haar vader voortzetten. Dit brengt haar tot de diepste dalen van de hel en tot in... Silent Hill.

Commentaar

Silent Hill: Revelation 3D is een vervolg op Silent Hill. Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: Silent Hill: Revelation is gewoon een slechte film. De film heeft niks te bieden voor elke genrefan; spanning zit er niet in, geen verhaal, geen gore effecten, geen actie. Daarnaast hebben we het allemaal wel eens eerder gezien. Van de “spontane” plottwists tot aan de opgebouwde schrikmomenten die je allang ziet aankomen en die niks met je doen. Adelaide Clemens probeert er wat van te maken en doet haar best met wat ze krijgt aan scenario en karakterontwikkeling, en dat is niet veel. Maar wat toch die echte A-acteurs als Sean Bean, Deborah Kara Unger, Carie-Ann Moss en nota bene Macolm McDowell in deze film doen is me toch een raadsel. De film is opgenomen in 3D en dat geeft nog wel een beetje sfeer. Maar het druipt er vanaf dat het geheel zichzelf zo serieus neemt en dat maakt het allemaal erg saai en voorspelbaar. Genrefilms als Final Destination kan je tenminste nog waarderen omdat ze zichzelf niet zo serieus nemen en dat maakt het nog leuk. Silent Hill had met het eerste deel nog een regisseur achter de camera met een interessante visie (Christophe Gans) en een hoofdrolspeler die de film qua karakter ook droeg (Radha Mitchell, die in dit tweede deel een korte cameo heeft). Dit tweede deel wil teveel van alles zijn en de regisseur heeft geprobeerd zowel de filmfans als de gamefans tegemoet te komen, en dat gefilmd in complex 3D. Jammer dat hij hierbij vergeten is om de film een sterk verhaal, karakters en echte angstaanjagende momenten mee te geven.

Silent Hill: Revelation 3D is door Entertainment One uitgebracht op een 2D/3D combo Blu-ray Disc. Hieronder bespreken we de 3D Blu-ray Disc.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Horror
Regio: A, B, C
Jaar: 2012
Speelduur: 95 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 niet anamorf
3D: Ja
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045229368

Extra's

  • Trailer
  • Making Of
  • Audiocommentaar met regisseur Michael J. Bassett
  • Introductie door regisseur Michael J. Bassett
  • A look inside Silent Hill 3D
  • Universal attaction: A Halloween horror night
  • Deleted scenes met optioneel audiocommentaar

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Silent Hill: Revelation 3D staat in zijn oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1 via een MVC codering op een 50 GB dubbellaags Bluray-disc waarvan ruim 36 GB is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080p/24. Silent Hill: Revelation is een zeer donkere film. Veel van de film speelt zich af in het donker: donkere kelders, nachtelijke omgevingen en obscure ruimtes. Over het algemeen is het kleurenpalet van de film erg grauw en flets, slechts enkele kleuren zoals geel en rood krijgen een accent in de film. In de dagscenes is de helderheid iets te hoog en worden met name de huidtonen wat flets. Gezien het feit dat de regisseur en DoP Maxime Alexandre bewust hebben gekozen om de film 1 stop lichter te willen filmen (1 stop lichter betekent dat je het diafragma van de camera 1 instelling lager zet, zodat er meer licht de lens in kan vallen en er dus meer helderheid en licht op het beeld komt) is dit geen fout in de transfer maar een artistieke keuze. De nacht- en donkere scenes daarentegen zijn erg goed van kwaliteit. Zwartniveau en schaduwdetail zijn erg sterk en ook het contrast is erg goed. Beeld- en compressiefouten zijn niet waargenomen in de 3D-versie. Regisseur Michel J. Bassett heeft het in zijn audiocommentaar en in de making of veel over de uitdagingen rondom het filmen in 3D. Wel is aan de transfer af te zien dat ze het materiaal zeer zorgvuldig hebben gefilmd, daarbij rekening houdend met de diverse negatieve aspecten rondom 3D. Dit is zoals genoemd de iets te heldere dagscenes. De 3D-effecten zijn verder goed te noemen. Er zijn een aantal pop-out-effecten maar verder is het 3D-effect vooral in het beeld. Het geeft een natuurlijke spreiding aan karakters en objecten en door gebruik te maken van voor- en achtergrond (met daarbij zaken waar je doorheen kan kijken, zoals hekken en gaas) krijgt de film extra diepte. Wel zijn sommige 3D-scènes wat minder scherp; dat komt omdat de 3D camera’s niet altijd voldoende scherp te stellen als je met twee camera’s tegelijk filmt.

Het 2D-beeld is daarentegen een stuk minder. Naast de overduidelijke hogere helderheid valt de onscherpte extra op, zijn sommige randen en gezichtscontouren rafelig en is er overduidelijk DNR gebruikt. Ook de donkere scenes zijn minder; contrast is minder en hier ook valt de onscherpte meer op. Dit is typisch een film die vooral in 3D bekeken moet worden.

Geluidskwaliteit

Silent Hill: Revelation bevat een DTS-HD Master Audio 5.1 (16 bit/48 kHz) audiotrack die zeker indruk maakt. De track is zowel krachtig als subtiel. De muziek wordt wijd verspreid over de verschillende kanalen en de omgevingsgeluiden worden subtiel verspreid naar de surround kanalen. Ook de schrikeffecten worden krachtig vanuit de surroundspeakers weergegeven. Verder komt de spraak goed centraal uit de centerspeaker en wordt het LFE-kanaal goed gebruikt voor het laag. De track is goed uitgebalanceerd; niet bombastisch maar wel genoeg actief en agressief voor een film uit dit soort genre.

Extra's

Voorafgaand aan het hoofdmenu worden er drie trailers afgespeeld van andere Entertainment One uitgaven. Het menu is een standaard still van de filmposter. Eone heeft een aardig aantal extra’s toegevoegd op de Blu-ray Disc, zelfs meer dan vermeld staat op de cover. Maar helaas heeft Entertainment One de extra’s niet ondertiteld, dit staat wel vermeld op de cover. Ook staan er twee extra’s vermeld op de cover die niet op de disc staan, namelijk “The creatures of Silent Hill” en “The Cast”. Wel is het interessant te zien dat de Nederlandse uitgave nu eens meer extra’s krijgt dan de Amerikaanse.

Hieronder een overzicht welke extra’s wel op de disc staan. Alle extra’s krijgen een DTS-HD MA 2.0-track, en de trailer zelfs een DTS-HD MA 5.1-audiotrack. Alle extra’s zijn verder in 1080p. Geen van de extra’s zijn ondertiteld.

- Audiocommentaar met regisseur Michael J. Bassett
Een informatief audiocommentaar met redelijk veel achtergrondinformatie. Je merkt wel dat het de eerste keer is voor de regisseur en hij valt nog wel eens in herhaling.

- Introductie door regisseur Michael J. Bassett
(1 min)
Een korte introductie op de film door de regisseur.

- A look inside Silent Hill 3D
(3 min)
Een korte featurette voor Silent Hill: Revelation met aan het einde wat korte achtergrondinformatie over het filmen in 3D. De promo is zowel in 2D als in 3D te bekijken.

- Making of (52 min)
Een uitgebreide making of; opvallend lang gezien de lengte van de film. Als kijker krijgt je veel achtergrond informatie over het ontstaan van de productie, het verhaal, de casting, het filmen in 3D, het decor ontwerp , kostuums, make-up en effecten. Extra jammer is wel dat zelfs de segmenten met de Fransman Maxime Alexandre (de DoP) niet ondertiteld zijn. Ook merk je dat het geheel wel erg serieus is benaderd, en dat is jammer genoeg terug te zien in de film. Ook vermeldt de regisseur dat hij weg heeft willen blijven van genre clichés; iets wat hem jammer genoeg totaal niet is gelukt.

- Universal Attraction: A Halloween horror night
(5 min)
Een korte featurette over het vertonen van de film op een speciaal evenement.

- Deleted scènes met optioneel audiocommentaar van regisseur Michael J. Bassett
(11 min)
Verlengde en verwijderde scenes, welke door verschillende redenen zijn verwijderd. Leuk om een keer te bekijken, maar niet echt opzienbarend. Te bekijken in 2D en in 3D.

- Trailer
(3 min)
De trailer van de film, te bekijken in 2D en 3D.

Conclusie

In Silent Hill: Revelation 3D wordt Heather achtervolgd door bizarre nachtmerries uit haar verleden. Als haar vader verdwijnt gaat ze de strijd aan met de demonen uit haar verleden en dat leidt tot in de hel en tot in Silent Hill.
Helaas is het geheel zeer teleurstellend. De film heeft weinig met het eerste deel te maken alhoewel in het verhaal die brug wel is geprobeerd te slaan. Verder wordt veel vervallen in genre-clichés met een slap en futloos verhaal met dito karakters. De technische kant van de Blu-ray disc is wel een stuk meer in orde, tenminste als je voor de 3D-versie gaat.
De Blu-ray Disc van Entertainment One is verder goed verzorgd. De beeld- en geluidskwaliteit zijn prima te noemen en ook het aantal extra’s is goed. Jammer alleen dat het een trend wordt bij Entertainment One om de extra’s niet te ondertitelen. Ik zou deze film zeker eerst huren voordat je tot blinde aankoop over zou gaan.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Entertainment One.

Lees meer

Laatste reacties

Ludo Keeris  |  15-05-2013

Hoe zijn de extra's? Lees de recensie zou ik zeggen ;) Daar staat het allemaal in.
Lees meer >

Pastichio Rocker  |  15-05-2013

Dit was een enorme teleurstelling na het veel betere eerste deel van Christophe Gans (hoewel het daar ook al aan spanning ontbrak). Maar eigenlijk kon je dat we...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  13-05-2013

Helemaal mee eens, wat een trut in dit misbaksel van een film 8-) Geluid en beeld in 3D hebben me wel kunnen bekoren, maar die doos was echt storend :-( Ach, ...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  13-05-2013

Tja, de rating snap ik eerlijk gezegd nog niet helemaal. Met 1 cijfer van een 2 en 3 van een 8 kom ik voor een gemiddelde uit op een 6,5; geen 2. Met daarbij he...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  13-05-2013

Het eerste deel vond ik verrassend goed maar ik kan echt niets bedenken wat ik goed vind aan dit vervolg. Eigenlijk alles is superslecht uitgevoerd en ik stoord...
Lees meer >

R3puls3  |  10-05-2013

Helemaal niet mee eens. De film was goed, zeker als je een beetje weet waar Silent Hill over gaat, en de games hebt gespeeld.
Lees meer >

De_Hollander  |  07-05-2013

Helemaal mee eens. Verfrissend en eerlijk,ipv altijd dat geheimzinnige gedoe. Ga zo door.+1 ik ben met deze review eens.
Lees meer >

jamiev  |  02-05-2013

Nette review. Verfrissend en kritisch. Helemaal mee eens. Verfrissend en eerlijk,ipv altijd dat geheimzinnige gedoe. Ga zo door.
Lees meer >

Claudio Santulli  |  02-05-2013

Nette review. Verfrissend en kritisch.
Lees meer >

jamiev  |  02-05-2013

Duidelijk,dank je.
Lees meer >

Rogier Burghout  |  02-05-2013

De recensie wie je hebt gemaakt,heb je dat op je eigen set gedaan. Is verder niets mis mee hoor maar hier word altijd geheimzinnig over gedaan als je vraagt wa...
Lees meer >

jamiev  |  02-05-2013

De recensie wie je hebt gemaakt,heb je dat op je eigen set gedaan. Is verder niets mis mee hoor maar hier word altijd geheimzinnig over gedaan als je vraagt wa...
Lees meer >

Jeroen D  |  02-05-2013

Het eerste deel vond ik verrassend goed maar ik kan echt niets bedenken wat ik goed vind aan dit vervolg. Eigenlijk alles is superslecht uitgevoerd en ik stoord...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  02-05-2013

goede film! Als echte liefhebber van de reeks zie je blijkbaar toch veel andere dingen dan de recensent. Ik vind het nogal makkelijk om gelijk te zeggen dat i...
Lees meer >

kruspe  |  02-05-2013

goede film! Als echte liefhebber van de reeks zie je blijkbaar toch veel andere dingen dan de recensent. Ik vind het nogal makkelijk om gelijk te zeggen dat ie ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof 3D DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
2

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:2
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
6.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.