Sightseers

Totaalbeoordeling:

6.2
DVD

Sightseers (DVD)
Samenvatting

Chris (Steve Oram) en zijn vriendinnetje Tina (Alice Lowe) maken zich klaar voor hun eerste weekend samen. Even weg van een bemoeizuchtige moeder (Eileen Severs) en een moment om inspiratie op te doen voor Chris’ boek. Er is al een hele route uitgestippeld waar ze met hun caravan langs zullen gaan. Zoals vaak bij jonge geliefden voor het eerst een lange tijd samen, leert het stel elkaar snel beter kennen. De kleine ergernissen worden subtiel, maar pijnlijk zichtbaar. De verschillende manieren waarop mensen deze frustratie uiten openbaren zich. Waartegen is de prille relatie van Chris en Tina uiteindelijk opgewassen?

Commentaar

Schrijver en regisseur Ben Wheatley is zijn werk bij verschillende tv-series begonnen met het maken van onafhankelijke geproduceerde speelfilms. Na Down Terrace uit 2009 en het relatief goed ontvangen Kill List (2011), waagt de Brit zich aan een komedie, Sightseers. De film is bij lange na niet een standaard komedie. Hij is hier en daar zelfs zwarter dan mening Scandinavische humorfilm, die bekend staan om hun donkere karakter (bijvoorbeeld Adam's Apples of Terribly Happy). Sommige kijkers zullen het ook lastig vinden de humor van de film in te zien. Sightseers kent een sublieme eerste twintig minuten. Er is een simpele, maar effectieve opbouw en subtiel aandacht voor de psyche van Chris, met verve gespeeld door Steve Oram. Hij is altijd onbegrepen, diep jaloers en hierdoor constant op zoek naar erkenning. Zijn eerste daad tovert een grote grijns op mening gezicht. Wat volgt is een reeks (vrij expliciet gewelddadigde) incidenten, die bij vlagen grappig zijn, maar vrij weinig toevoegen aan het initiële construct. Op de helft van de film ligt verveling op de loer. De interesse keert net op tijd terug, wanneer Chris zich zo op zijn gemak voelt bij Tina (een leuke, nuchtere rol van Alice Lowe), dat hij in haar bijzijn een misdaad begaat. Tina, gevangen tussen een dominante moeder en een enorm schuldgevoel over haar overleden hond, klampt zich vast aan Chris en zijn gewelddadige gedrag. Ze houdt van hem, dus past ze zich aan. Op den duur gaat ze zelfs het gedrag van Chris overnemen, door de psychiatrie ‘folie à deux’ genoemd. Wat volgt, is een mentale en verbale strijd tussen twee mensen die zich, kort gezegd, niet op een normale manier kunnen uiten. Ze hebben zo hun eigen ‘interpretatie’ van geweld, wat ook hun onderlinge relatie onder druk zet. Hoe speciaal is Chris nog, nu Tina hetzelfde doet? Hoever moet Tina gaan, voor eigen erkenning? Dit maakt Sightseers meer een karakterstudie dan een komedie, iets waar Ben Wheatley naar lijkt te streven. Hoewel er verschillende momenten waarop er kan worden gegrinnikt over de situatie of een gesprek, is dit zeer sporadisch. Besef dit goed als men de film wil gaan bekijken en hoopt de hele anderhalf uur lang te kunnen genieten. Anders is die grote rode knop toch wel heel erg verleidelijk. Alle bijfiguren zijn maar even in beeld, maar voelen als een afgerond karakter en worden stuk voor stuk goed neergezet. Het camerawerk en de enscenering is speels, binnen de perken van het gelimiteerde budget van de film. Sightseers is een komische karakterstudie, waar men wel de humor van moet inzien.

Filmspecs

Regisseur

Ben Wheatley

Acteurs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2012
Speelduur: 109 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Cineart
EAN: 5414939402913

Extra's

  • Interview met regisseur (21 min)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Op deze DVD-uitgave is Sightseers te bekijken in een anamorf 2:35:1 beeldformaat. Waarschijnlijk omwille van het krappe budget van de film, wordt er veel gebruik gemaakt van natuurlijk licht. Hierdoor is de film realistisch, maar daarom soms wat vaal of iets te donker. Sightseers kent sowieso voornamelijk donkere tinten. Het zijn voornamelijk grijs- en bruintinten die het scherm sieren, met enkele uitzonderingen, zoals Chris' felrode jas. Alle kleuren die voorkomen, zijn goed verzadigd. Het contrast staat misschien iets te hoog, maar dat is nergens storend. Ook is er sprake van een mooie diepe zwartwaarde. Daarnaast zijn de beelden van een prima scherpte voor een DVD-transfer. Allemaal goed, zou men denken. Er zijn echter ook wat kleine artefacten te bespeuren. Naast lichte ruis op de achtergrond, is hier en daar edge-enhancement aanwezig. Gelukkig nergens echt storend. Op deze DVD-uitgave is Nederlands- en Franstalige ondertiteling aanwezig. Deze is zoals gebruikelijk wit ingekleurd en wordt gecentreerd onderin beeld gepresenteerd. Op de kwaliteit hiervan is niets aan te merken.

Geluidskwaliteit

Deze DVD-uitgave is voorzien van het originele Engelstalige en een Franstalige Dolby Digital 5.1-audiotrack (448 kb/s). Zoals gebruikelijk wordt het gesproken woord vanuit het middenkanaal gepresenteerd. Dit is helder te verstaan, maar door de accenten van sommige acteurs soms lastig te verstaan. Uit de surroundkanalen klinken vaak omgevingsgeluiden, om de buitenscènes meer ambiance te geven. Deze staan helaas iets te zacht in de mix. De kracht van de suroundkanalen wordt wel benut bij de soundtrack van Sightseers. Er klinkt zeer toepasselijke muziek, die de beelden en het verhaal goed aanvullen. Tainted Love van Soft Cell, The Power of Love door Frankie goes to Hollywood en een vervreemdende versie van Donovan Leitch's The Season of the Witch  zijn hier de beste voorbeelden van. Vrij uniek is de manier waarop de muziek harder wordt, naarmate het moment in de film intenser wordt. Het verstomt alle overige geluiden, net als dat er op zulke momenten er maar één gedachte in Chris' of Tina's hoofd rondcirkelt. Er is weinig tot geen geluid van het LFE-kanaal. Al met al dus een voldoende mix, met een compliment voor de goede muziekkeuze.

Extra's

Zodra je de disc van Sightseers in je DVD-speler stopt, kun je kiezen voor een Nederlands of Frans hoofdmenu. Hier kan men de film integraal afspelen, of een van de acht hoofdstukken selecteren. In dit menu is er tevens de mogelijkheid de ondertiteling aan- of uit te schakelen. Naast verschillende promotietrailers is er op deze DVD-uitgave een interview met regisseur Ben Wheatley aanwezig.

Interview met Ben Wheatley
In een editie van Big Talk, een onderdeel van het International Film Festival Rotterdam, wordt regisseur Ben Wheatley geinterviewd door Hans Maarten van den Brink (directeur van het Mediafonds). Er ligt een grote focus op zijn carrière, de keuzes voor en in zijn films en zijn werkwijze. Wheatley spreekt heel open en gedetailleerd over vroeger en toekomstig werk, naast zijn liefde voor films (maken) en geweld. Een interessante en leerzame blik op een eigenwijze filmmaker.

Conclusie

Chris en Tina gaan samen een weekend weg met de caravan. In deze periode leren ze elkaar beter kennen en komen hun iets minder mooie eigenschappen naar boven. Wat begint als rustig de toerist uithangen, krijgt snel een gewelddadige wending. Sightseers bestempelen als een komedie doet de film geen recht. De film is bovenal een karakterstudie, waar af en toe in gelachen kan worden. Sightseers weet niet altijd even te boeien en is en door zijn donkere karakter niet voor iedereen weggelegd. Het geluid is redelijk en de beeldkwaliteit prima. Het interview met en Wheatley, de enige echte extra op deze DVD-uitgave is een leuke toevoeging .

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Twin Pics.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:5
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots