Jurassic Park III

Recensent:
Paul Ranft
08-03-2002

Totaalbeoordeling:

9
DVD

Jurassic Park III (DVD)
Samenvatting

In Jurassic Park III speelt het verhaal zich grotendeels af op Site B. We zien in het begin van de film een jongen met zijn begeleider verongelukken als de boot, die het parasail trekt waaraan beiden hangen, zich te pletter vaart op een rots. Noodgedwongen moet het tweetal een noodlanding maken op het eiland Isla Soma. Nietsvermoedend dat hij betrokken zal raken in een complot om de verongelukte jongen te redden wordt Dr. Alan Grant (Sam Neill) uiteindelijk door het echtpaar Kirby overgehaald om als gids op te treden tijdens een vlucht met een klein vliegtuigje dat laag over het eiland met de dinos zal moeten vliegen. Als Grant in de gaten krijgt dat hij onder valse voorwendsels is gecontracteerd is het reeds te laat want het vliegtuigje stort neer na in aanraking te zijn geweest met een Spinosaurus. Dit enorme vleesetende monster, dat nog groter is dan de alom gevreesde Tyrannasaurus Rex heeft het op de gestrande groep gemunt die zich wanhopig het vege lijf probeert te redden. Maar ook de intelligente Velociraptors hebben in de gaten dat een lekkere maaltijd in het verschiet ligt en zetten de aanval in op Grant en zijn metgezellen. Als dan ook nog eens een stel vliegende Pteranodons zich met de achtervolging bemoeien lijkt een ontsnapping van het eiland niet meer mogelijk...

Commentaar

In 1993 werd het bioscooppubliek aangenaam verrast met levensgrote en levensechte dinosaurussen die door Steven Spielberg op fenomenale wijze op het witte doek tot leven werden gebracht. Het combineren van modellen en computer graphics maakte het mogelijk om een fantastisch en een tot de verbeelding sprekend verhaal te creëren dat overtuigender was als ooit tevoren. Aan de hand van DNA dat terug werd gevonden in het bloed van een in hars bewaarde mug uit de prehistorie werden dinosaurussen van verschillend pluimage opnieuw tot leven gewekt. Het was de bedoeling om de dinosaurussen aan de wereld tentoon te stellen in een safaripark dat de naam Jurassic Park kreeg toebedeeld. Vanzelfsprekend ging er iets goed mis en braken de dinosaurussen uit. In 1997 maakte Steven Spielberg "The Lost World" dat het logische vervolg op Jurassic Park was. In dit vervolg blijkt dat naast Isla Nublar, het eiland waar Jurassic Park op zou worden gevestigd, er nog een eiland bestaat waar dinosaurussen leven. Dit eiland dat de naam Isla Soma draagt wordt Site B genoemd. Site B diende als broedplaats voor de prehistorische dieren. Na de ramp op Isla Nublar werden de dinosaurussen die op Site B leefden aan hun lot overgelaten zodat deze zich ongestoord konden voortplanten. Twee verschillende expedities bezoeken Site B. De ene om te bekijken wat de mogelijkheden zijn om het eiland te exploiteren en de andere is gekomen om de prehistorische monsters naar het vasteland over te brengen. Op het eiland zitten beide expedities elkaar in de weg maar op het moment dat de dinosaurussen achter de mensen aankomen wordt het een gezamenlijke tocht om te overleven.
Steven Spielberg, die de regie had over de eerste twee delen, koos bewust om de regie voor dit derde deel te laten voor wat het was. Als executive producer schoof hij Joe Johnston naar voren om de film te regiseren. Johnston had reeds enige ervaring met Spielberg en maakte JP III alsof Spielberg zelf de touwtjes in handen had. Om het publiek naar de bioscoop te lokken werd enorm veel geld gestoken in een uitgebreide reclamecampagne. Echt succesvol was de campagne niet want het succes van JP1 en The Lost World werd niet overtroffen. En dat is op zich niet zo vreemd want het nieuwe was er natuurlijk van af. Het publiek had de dino’s reeds tweemaal kunnen aanschouwen en had geen trek in een derde keer. En dit is niet terecht want ondanks een matig script en een dun verhaal zien de getoonde prehistorische monsters er angstaanjagender en realistischer uit als ooit tevoren. Om de hoger gelegde technische lat te overschrijden heeft het team van special effects engineers gebruik gemaakt van nieuw ontwikkelde technieken die nog nooit eerder waren gebruikt. De naadloze overgang van model naar computer graphics is schitterend tot stand gebracht. In één woord: weergaloos. De sterren in deze avontuurlijke film zijn niet de menselijke acteurs, zoals bijvoorbeeld Sam Neill die ook al in JP1 te zien was, maar juist de dinosaurussen. Wellicht dat het einde van de film enigzins onbevredigend is maar dat betekent niet dat Jurassic Park III geen waardige opvolger van The Lost World is geworden. Ik durf te stellen dat deze film zelfs beter is. Jurassic Park III zal gegarandeerd voor menigeen veel kijkplezier bezorgen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 88 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • DTS 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 3259190426139

Extra's

 • DVD-ROM content
 • The Making of Jurassic Park III (23 min),
 • De Nieuwe dinosaurussen van Jurassic Park (8 min),
 • Een rondleiding in de Stan Winston Studio (3 min)
 • Een Bezoek aan ILM, Trailers (5x),
 • Montana: Op Zoek Naar Nieuwe Dinosaurussen (4 min),
 • Achter De Schermen (3x)
 • Van Storyboard Tot Uiteindelijke Film
 • Fotoarchief van Jurassic Park III
 • Dinosaurus van alle Kanten

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De anamorfe transfer van Jurassic Park III heeft een aspect ratio van 1.85:1. Het beeld is nagenoeg van referentiekwaliteit. De kleurenweergave is fel en helder met “sprekende” kleuren maar is nimmer oververzadigd. Beeldscherpte en contrast zijn uitstekend. Edge-enhancement is niet of nauwelijks aanwezig. De schaduwdetails worden perfect weergegeven en zijn duidelijk te onderscheiden. Ondanks dat een aantal scènes redelijk donker van opzet zijn gaat geen detail verloren in het solide zwart. Grain, artefacten in welke vorm dan ook, heb ik niet kunnen waarnemen. Compressiefouten zijn eveneens niet aanwezig. De Nederlandstalige ondertiteling is via het menu optioneel in of uit te schakelen. Op de plaatsing van de ondertiteling is niets aan te merken want deze is netjes onderin het beeld gepositioneerd. Het aantal chapter stops bedraagt 20. Net zoals bij de voorgangers van JP III is de videokwaliteit, zoniet nog mooier en beter dan dat van de andere dinofilms. Een transfer van topklasse niveau.

Geluidskwaliteit

Als kijker en luisteraar kan gekozen worden uit de Engelse of Franse Dolby Digital 5.1 mix (beide 384 Kb/sec) of uit een Franstalige DTS 5.1 mix.die met de halve bitrate (754 Kb/sec) is vastgelegd. Het geluid klinkt in alle opzichten prima uitgebalanceerd en heeft flink veel richting. Tijdens de scènes met de dinosaurussen wordt intensief gebruik gemaakt van het .1 (LFE) kanaal. Een subwoofer is daarom absoluut een pré en geeft de film absoluut meer body. De dialoog komt prima vanuit het centrum en wordt kristalhelder weergegeven. Het achter-kanaal wordt tijdens de dino-scènes agressief in split-surround aangestuurd. De reden dat Universal er voor heeft gekozen om deze regio 2 DVD niet van een Engelse DTS track te voorzien is ons niet bekend. We kunnen er wel naar gissen maar dit heeft absoluut geen zijn. Dit betekent dat we het moeten doen met de Engelse Dolby Digital 5.1 mix tenzij we geen problemen hebben met de Franse nasynchronisatie. Vergeleken met de Dolby Digital 5.1 mix klinkt de Franse DTS mix iets vlakker in het lage frequentiegebied en meer gecontroleerd in het hoog. De geluidsvelden zijn bij de DTS uitvoering net even ietsje beter gedefinieerd. Al met al zijn het minimale verschillen waarbij mijn voorkeur uitgaat naar de Engelse mix i.v.m. de gesproken taal. Als het om het totaalgeluid gaat geniet de DTS track de voorkeur. Een film van dit kaliber hoort een reusachtig geluid te hebben en dat heeft het dan ook. Echt een lekker geluid om je HT te demonstreren. Denk daarbij wel aan de buren!

Extra's

Via het fraai geanimeerde menu (16 x 9) geraken we bij de extra’s die op deze DVD zijn terug te vinden. Handig is dat je een Nederlandse menukeuze kunt selecteren. Wat tevens goed gedaan is, dat alle extra’s waar dat van toepassing is, Nederlands zijn ondertiteld. Ook het audio-commentaar is Nederlands ondertiteld. Hieronder de opsomming van de extra’s zoals die op de DVD zijn aangebracht:

1. The Making of Jurassic Park III (tijd: 22 min 44 – aspect ratio: 4:3 – geluid: Dolby Digital 2.0, 192 Kb/sec)


Een “Making Of” zoals er dertien in een dozijn gaan. We zien beelden uit de film die worden afgewisseld met opnames van de filmset en we zien interviews met de acteurs en andere betrokkenen. Echt veel nieuws wordt in deze special niet geboden.

2. De Nieuwe Dinosaurussen van Jurassic Park (tijd: 7 min 54 – aspect ratio: 4:3 – geluid: Dolby Digital 2.0, 192 Kb/sec)


In deze special zien we de verschillende nieuwe en aangepaste dinos terug zoals die worden getoond in de film. Uit de interviews met betrokkenen vernemen we dat zo veel mogelijk de laatste stand van zaken m.b.t. hetgeen er bekend is over dinosaurussen is vewerkt en toegepast.

3. Een rondleiding in de Stan Winston Studio (tijd: 3 min 15 – aspect ratio: 4:3 – geluid: Dolby Digital 2.0, 192 Kb/sec)


In deze kortdurende extra krijgen we te zien hoe de gebruikte dinosaurus-modellen gemaakt werden.

4. Een Bezoek aan ILM,


In deze extra wordt redelijk diep ingegaan op de special effecten die betrekking hebben op de dino’s. Via een menustructuur kan gekozen worden uit “Begrippen”, “Het Proces”, Simulatie van Spieren en “Samenstelling”. Bij elk van de keuzes is een submenu aangebracht waar uiteindelijk beelden van het tot stand komen van de effecten bekeken kunnen worden. De beelden worden afgewisseld met opnames uit de film en worden van een duidelijk en begrijpbaar commentaar voorzien. Erg leuke en interssante extra.

5. Trailers (5x),


a) Jurassic Park (tijd: 1 min 13 – aspect ratio: 1.85:1 (LBX 4:3) – geluid: Dolby Digital 5.1, 384 Kb/sec)


b) The Lost World: Jurassic Park (tijd: 1 min 54 – aspect ratio: 1.85:1 (LBX 4:3) – geluid: Dolby Digital 5.1, 384 Kb/sec)


c) Jurassic Park III: (tijd: 1 min 12 – aspect ratio: 1.85:1 (LBX 4:3) – geluid: Dolby Digital 5.1, 384 Kb/sec)


d) E.T. (tijd: 1 min 31 – aspect ratio: 1.85:1 (LBX 4:3) – geluid: Dolby Digital 2.0, 192 Kb/sec)


Deze trailer is een aankondiging dat een vernieuwde versie van E.T. zal uitkomen (alleen in de bioscoop - maart 2002)


e) Back To The Future Trilogie (tijd: 1 min 34 – aspect ratio: 1.33:1 – geluid: Dolby Digital 2.0, 192 Kb/sec)


Het gaat dan toch gebeuren. BttF op DVD. Zomer 2002.

6. Montana: Op Zoek Naar Nieuwe Dinosaurussen (tijd: 4 min 20 – aspect ratio: 1.33:1 – geluid: Dolby Digital 2.0, 192 Kb/sec)


Jack Horner, palaeontoloog van beroep, vertelt in deze ruim vier minutende special over de opgravingen van dinosaurus skeletten in de Amerikaanse staat Montana.

7. Achter De Schermen (3x)


In deze extra zien we een drietal fragmenten uit de film. De beelden worden afgewisseld met shots van de filmset. De drie fragmenten zijn niet van commentaar voorzien.


a) Spinosaurus valt het vliegtuig aan (tijd: 1 min 49 – aspect ratio: 1.33:1 – geluid: Dolby Digital 2.0, 192 Kb/sec)


b) Raptors vallen Udesky aan (tijd: 1 min – aspect ratio: 1.33:1 – geluid: Dolby Digital 2.0, 192 Kb/sec)


c) Het meer (tijd: 1 min 40 – aspect ratio: 1.33:1 – geluid: Dolby Digital 2.0, 192 Kb/sec)

8. Van Storyboard Tot Uiteindelijke Film


In deze extra zie we een drietal storyboard vergelijkingen. We zien de tekeningen met daaronder het bijbehorende fragment uit de film.


a) Het Lab (tijd: 1 min 09 – aspect ratio: 1.33:1 – geluid: Dolby Digital 2.0, 192 Kb/sec)


b) De vogelbroedplaats (tijd: 2 min 58 – aspect ratio: 1.33:1 – geluid: Dolby Digital 2.0, 192 Kb/sec)


c) De aanval op de boot (tijd: 2 min 02 – aspect ratio: 1.33:1 – geluid: Dolby Digital 2.0, 192 Kb/sec)

9. Fotoarchief van Jurassic Park III


In deze extra worden filmposters getoond alsmede een aantal productiefotos.

10. Dinosaurus van alle Kanten,


In deze special kunnen diverse verschillende type dino’s vanuit alle hoeken bekeken worden. De gepresenteerde plaatjes zijn geanimeerd en draaien rond.

11. DVD-ROM Content


Als de DVD in een PC met een ingebouwde DVD speler wordt geplaatst wordt het meegeleverde programma InterActual Player opgestart. Via dit programma komen we bij de DVD-ROM content wat o.a. bestaat uit extra productiefotos en een spel.

12. Audiocommentaar special effects team (Dolby Digital 2.0 – 192 KB/sec)


Stan Winston, John Rosengrant, Dan Taylor en Michael Lantieri die deel uitmaken van het special effects team van JP III geven hun visie op de visuele aspecten en de effecten in de film. Een bijzonder informatief audiocommentaar wat echt aan te raden is.

Conclusie

Universal heeft Jurassic Park III prima op DVD gezet en daarbij voorzien van een flink aantal extra’s. Het beeld is van uitstekende kwaliteit en ondanks een Engelse DTS track ontbreekt mogen we over het geluid zeker niet ontevreden zijn. Jurassic Park III is een regelrechte popcornfilm die het predikaat DVD.NL TOPPER zeker niet misstaat.

Laatste reacties

Dennis Oosterhuis  |  15-01-2007

Dat bedoel ik, het was nieuw en dat weeg ik mee...
Lees meer >

rkrijger  |  15-01-2007

Ik weet nog dat ik, in de bios, destijds, bij het zien van de CGI van JP1, compleet overdonderd was!
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  15-01-2007

Ik rondde ook af... :wink: OK, OK, ik telde de aftiteling mee... :roll: :) Waar je eigenlijk ook rekening mee moet houden is dat deel 1 uit 1993 sta...
Lees meer >

intexor  |  15-01-2007

Ik vond deze uiteindelijk de beste van de drie, vooral omdat ik vind dat pas in dit derde deel de CGI er echt overtuigend uitziet. Ook de decor-stukken (de verl...
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  15-01-2007

Paul en Amanda Kirby (William H. Macy en Téa Leoni) halen Dr. Alan Grant (Sam Neill) over om hen te vergezellen naar Isla Sorna. Ze kregen van de overheid van C...
Lees meer >

druppelstop  |  07-11-2005

Waar JPIII scoort is dat het gewoon gepresenteerd word als pretentieloos vermaak, wat het uiteindelijk ook is! Voor mij heeft dat absolute meerkijkwaarde(gewoon...
Lees meer >

Daniël V.  |  29-09-2005

Het enige wat ik verkeerd aan deze film vind, is dat hij veel te kort is. De eerste X-Men heeft dat ook. Wat betreft JP3, in de eerste twee delen is alles al...
Lees meer >

Peter Sterken  |  29-09-2005

Klinkt allemaal erg interessant. Ben benieuwd of ik me in kan houden totdat er een JP Trilogy Box verschijnt :D :D Is het je dan gelukt om 3,5 jaar te wachte...
Lees meer >

Frank  |  28-06-2005

Oh dat wist ik niet van dat toezenden, maar is er meer informatie over die JP BOX dan?? Nee, er is nog niets bekend, maar het zou me niets verbazen als disc ...
Lees meer >

Frank  |  28-06-2005

Hey, het is toch de bedoeling dat er een top 100 wordt gemaakt op basis van de dvduitgave ofniet? De review van Pirates of the Carribean is aangepast omdat er i...
Lees meer >

rkrijger  |  29-05-2005

Wel de Jurassic Park met de mooiste vrouwelijke actrive (Leoni)!!!
Lees meer >

Movie_G  |  24-05-2005

Ik vond hem ook tegenvallen deel 1 en 2 waren veel beter
Lees meer >

moviemaniac84  |  22-05-2005

jurassic park 3 is (persoonlijk) de slechtste van de 3.bevat geen hoog entertainmentswaarde. ik heb een paar dagen geleden een prachtige jp3 box gezien(ik denk...
Lees meer >

rkrijger  |  09-05-2005

jurassic park 3 is (persoonlijk) de slechtste van de 3.bevat geen hoog entertainmentswaarde. ik heb een paar dagen geleden een prachtige jp3 box gezien(ik denk...
Lees meer >

shihuandgi  |  08-05-2005

jurassic park 3 is (persoonlijk) de slechtste van de 3.bevat geen hoog entertainmentswaarde. ik heb een paar dagen geleden een prachtige jp3 box gezien(ik denk...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
0

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:0
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 735
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.