Facing Mirrors / Aynehaye Rooberoo

Recensent:
Ludo Keeris
08-07-2013

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Facing Mirrors / Aynehaye Rooberoo (DVD)
Samenvatting

De man van Rana zit in de gevangenis vanwege een grote schuldenlast aan een investeerder. Daardoor heeft Rana (Qazal Shakeri) moeite rond te komen en kan ze haar zoontje nauwelijks te eten geven. Ze verdient iets extra’s bij door ’s middags en ’s avonds hun auto in te zetten als taxi. Tante Akram (Maryam Boubani) past dan op haar zoontje. Adineh ‘Edi’Tolooyi (Shayesteh Irani) is een jonge vrouw, die zich het liefst als man verkleed. Ze wacht op een paspoort om het land te verlaten. Haar vader wil echter dat ze heel binnenkort zal trouwen met een neef. Adineh heeft daar echter helemaal geen zin in en vertrekt. Het toeval wil dat Rana haar met haar taxi oppikt, waarbij ze het verzoek krijgt om Adineh naar een andere stad te brengen. Rana twijfelt, maar ze kan het geld dat Adineh haar biedt heel goed gebruiken. Al vrij snel wordt het Rana duidelijk hoe de vork in de steel zit, en dat is iets wat ze niet kan accepteren en weigert haar verder te rijden. Adineh doet er alles aan om er haar van te overtuigen dat wat zij wil niets ernstigs is. Rana lijkt echter moeilijk te overtuigen.

Commentaar

Er komen niet zo heel veel Iraanse films op de westerse markt terecht, maar dat ze er mooie films kunnen maken bewees A Separation onlangs, dat een Oscar voor Beste Buitenlandse Film kreeg. Facing Mirrors (originele titel Aynehaye Rooberoo) is niet van hetzelfde niveau, maar is wel een boeiend verhaal. Met name door het thema van de film: transseksualiteit. Je verwacht niet dat een film met dit thema in Iran gemaakt zou kunnen worden, maar het tegendeel bewijst Facing Mirrors. Er worden in Iran regelmatig films zonder goedkeuring van de regering gemaakt, en die zijn dan ook niet in het land te zien. Films met thema’s als democratie, homoseksualiteit, of simpelweg waarin vrouwen zonder hoofddoeken zijn te zien, komen nooit door de censuur heen. Het is dan ook des te verrassender dat een film met als thema transseksualiteit wel in Iran vertoond is. Dat komt doordat, wat in de film al verteld wordt, transseksualiteit niet meer illegaal is. Maar er zullen maar heel weinig mensen voor uitkomen dat ze transseksueel zijn. Dat het nu legaal is wil overigens niet zeggen dat het ook geaccepteerd is. De eer van de familie is in deze zaken veelal belangrijker dan persoonlijke gevoelens. Die rol wordt in de film vertegenwoordigd door de vader. Liefde voor zijn dochter is ondergeschikt aan het niet verliezen van zijn eigen eer. Facing Mirrors weet dit op een mooi manier neer te zetten. De stoere Adine, een dappere rol van Shayesteh Irani, wil liever een man zijn, maar haar vader en broer accepteren dat niet en willen dat ze trouwt met een neef. Eenmaal getrouwd zal het Adine wel op andere gedachten brengen, is hun mening. Waar de film prima in slaagt is het laten zien hoe onbekend en vreemd dit onderwerp in Iran nog is. Men vindt transseksualiteit nog immer een taboe. Men kent het niet, dus accepteert men het niet. Er is heel wat overredingskracht van Adine voor nodig om mensen op andere gedachten te brengen. En bij sommigen lukt dat nog steeds niet. De film zelf is op een eenvoudige manier gemaakt. Heel filmisch is het niet en het beeld staat duidelijk in het teken van het verhaal, niet andersom. De film had behoorlijk veel succes op de diverse Gay & Lesbian-filmfestivals, maar dat doet de film zeker tekort. Er is een veel breder publiek geïnteresseerd in deze thematiek en laat je dan ook niet afschrikken door de kreten op de hoes van de DVD.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2011
Speelduur: 93 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.00:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Perzisch
  • Dolby Digital 2.0 - Perzisch
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Homescreen
EAN: 871724981676

Extra's

  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld op de DVD van Facing Mirrors heeft het vrij ongebruikelijke beeldformaat van 2.00:1. Nu is niet duidelijk of dit ook het originele formaat is, of dat er aanpassingen naar DVD zijn gemaakt. In ieder geval wordt de film wel anamorf vertoond. Het is een transfer met wisselende kwaliteiten. Scherpte, zwartniveau en kleurgebruik zijn heel fraai, maar contrast en vooral de aanwezigheid van veel beeldruis maken het kijken wat minder plezierig. Op een stilstaand plaatje lijkt het allemaal best mee te vallen (zie screenshot 4, linksonder), maar bij bewegende beelden is de beeldruis best een storende factor. Het contrast is erg hoog, waardoor de donkere delen behoren dichtlopen qua detaillering. Ook komen we af en toe wat interlacing tegen. Echt grote fouten komen we niet tegen, dus een kleine voldoende is hier wel terecht.

Geluidskwaliteit

Er staan twee geluidstracks op deze DVD-uitgave van Facing Mirrors, beide in de Perzisch taal. De een is een Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) track en een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) track. Deze laatste is echter een unwrapped versie, waarbij de dialogen in alle kanalen aanwezig zijn, inclusief de achterste. Dat geeft een vrij onnatuurlijk geluidsbeeld. Als we het DD 2.0 geluid beluisteren, dan merken we dat de ruimtelijkheid behoorlijk afneemt, maar het klinkt wel natuurlijker. Het geluid op zich heeft een vrij scherpe klank, zonder al te veel lage tonen. De dialogen zijn uitstekend te volgen, maar dat komt hoofdzakelijk omdat alles is nagesynchroniseerd. Daarmee ontbreekt het perspectief, maar de verstaanbaarheid wordt er in ieder geval beter door. Al met al een wisselende kwaliteit. Wie voor puurheid gaat kiest voor de DD 2.0-track, wie meer ruimtelijkheid wil kan beter voor de DD 5.1-track gaan.

Extra's

Afgezien van twee promotietrailers heeft deze DVD geen extra’s. Wel is er een menu aanwezig.

Conclusie

Rana probeert wat bij te verdienen als taxichauffeur, omdat haar man in de gevangenis zit. Zo ontmoet ze Adine, die gevlucht is voor haar aanstaande huwelijk met een neef. Adine wil namelijk iemand anders zijn, iets wat lang niet door iedereen geaccepteerd wordt. Facing Mirrors is een interessante film met een bijzonder thema, zeker als je weet dat de film uit Iran afkomstig is. Het wordt geloofwaardig gebracht en het acteerwerk is prima. De DVD heeft een redelijke beeld- en geluidskwaliteit, maar extra’s ontbreken. Liefhebbers van wereld-cinema zullen zich zeker kunnen vermaken met deze film.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

6 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots