Walking Dead, The - Seizoen 3

Recensent:
Rene Cloosterman
26-11-2013

Totaalbeoordeling:

8.2
Blu-ray

Walking Dead, The - Seizoen 3 (Blu-ray)
Samenvatting

Na de vlucht van Hershel’s (Scott Wilson) boerderij is de groep onder leiding van Rick Grimes (Andrew Lincoln) verder getrokken. Helaas zonder Andrea (Laurie Holden), want zij heeft de groep niet meer op tijd kunnen bereiken. Al snel komt zij de mysterieuze Michonne (Danai Jekesai Gurira) tegen. Een donkere en atletisch gebouwde vrouw die ogenschijnlijk een manier heeft gevonden om veilig door het land te reizen. Na een tijdje vinden ze het kleine dorpje Woodburry. Een dorpje waarin ogenschijnlijk alles nog in orde is en men geen last lijkt te hebben van de zombies. Dit dorpje wordt geregeerd door een excentrieke leider met de bijnaam “The Governor” (David Morrissey) en dat hier iets helemaal niet pluis is, wordt al snel duidelijk. Rick heeft ondertussen samen met de anderen en zijn zwangere Lori (Sarah Wayne Callies) een ogenschijnlijk verlaten gevangenis gevonden. Dit lijkt een veilige plek om de zombies buiten te houden. Maar is deze gevangenis wel echt verlaten? 

Commentaar

Na de eerste Walking Dead zijn zombies niet meer weg te denken. Aan de zombie-hype lijkt geen einde te komen. Gelukkig maar, want The Walking Dead kent heel veel fans. Het tweede seizoen van The Walking Dead werd door de fans wel enorm bekritiseerd. Het tempo was erg laag en locatiewisselingen waren er nauwelijks. De makers van The Walking Dead beloofden dan ook dat seizoen drie anders zou worden. En dat is ze deels gelukt. Met gemiddeld tien miljoen kijkers per avond stond The Walking Dead bijna iedere week op de eerste plaatst in de kijkcijferlijsten. Een prachtig resultaat waar AMC ook heel trots op is. Was het budget voor het eerste seizoen nog 3.4 miljoen dollar per aflevering, in het tweede seizoen werd helaas maar 2.7 miljoen per aflevering uitgegeven. Dat was in 2010, het jaar van de tv-crisis in Amerika en waarin veel productiemaatschappijen zijn gesneuveld. Deze bezuiniging was ook goed te zien in het tweede seizoen van The Walking Dead. Minder zombies, minder make-up en meer CGI. Dit werd uiteraard niet in dank afgenomen door de fans. Er was zelf een heuse petitie om de "oude" zombies terug te krijgen. Toch heeft AMC het budget in het derde seizoen niet verhoogd. Men hoopte door een andere verhaallijn toe te passen de fans weer tevreden te stellen. En dat is redelijk gelukt. Door het verhaal te verdelen over twee locaties is er veel meer variatie gecreëerd. Zeker als deze twee locaties (met ieder een aparte verhaallijn) weer samenkomen. Echter heeft men een belangrijk punt over het hoofd gezien en dat zijn de zombies zelf. Zat je in het eerste seizoen nog met kromme tenen op de bank met de vraag of Rick het wel zou redden, nu zijn de zombies gewoon vervelend geworden en worden zonder enige moeite weggemept als vliegen. De overlevingsspanning is er nagenoeg niet meer. Gelukkig wordt dit gebrek aan spanning wel een beetje gecompenseerd door de Governor. Hij (David Morrisey) bepaalt het verhaal in dit derde seizoen. Een prachtig gespeelde, verknipte leider die wel heel erg veel donkere geheimen heeft. Het acteerwerk is van nagenoeg alle cast-members prima in orde. De angst en wanhoop komen goed bij het publiek over. De show is opgenomen in Atlanta (Georgia USA) en zoals de producers het wilden is er voor de sets  zo min mogelijk CGI gebruikt. De locaties zijn dus allemaal gebouwd voor deze show en dat heeft zo zijn voordelen. Zo zijn de sets enorm groot en creëren voor de kijker een ruim en geloofwaardig beeld. Je hebt dan als kijker ook niet het gevoel dat het niet echt is, maar zoals ik eerder al vertelde zijn de zombies van iets mindere kwaliteit dan in het eerste en tweede seizoen. Ze zijn wat simpeler en minder “sappig” dan voorheen. Maar een echte Walking Dead fan kijkt daar wel doorheen en zit tijdens zo’n hak-scène toch weer heerlijk te genieten. Het derde seizoen van The Walking Dead teert verder op het succes van de eerste twee seizoenen. De foutjes van seizoen twee zijn vrijwel allemaal hersteld.

Het derde seizoen van The Walking Dead is verschenen op zowel DVD als Blu-ray Disc. Besproken is de BD-uitgave, die bestaat uit drie discs.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Horror
Regio: A, B, C
Jaar: 2013
Speelduur: 688 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Entertainment One
EAN: 713045237158

Extra's

  • Audio Commentaar
  • Rising Son
  • Evil Eye
  • Gone, But Not Forgotten
  • Heart of a Warrior
  • Michonne vs. The Governor
  • Safety Behind Bars
  • Making the Dead
  • Guts and Glory
  • Deleted Scènes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De BD-uitgave van het tweede seizoen van The Walking Dead heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.78:1. Het High Definition beeld heeft een 1080P resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920x1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit twee 50GB dubbellaags disc met de dertien afleveringen, plus een enkellaags disc voor de extra’s. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec.

De visuele stijl van de eerste twee seizoenen wordt gedeeltelijk voortgezet in seizoen drie. Het beeld ziet er over het algemeen altijd een beetje grauw uit en heeft een tachtiger-jaren kleurenpalet. De beelden in de gevangenis zijn zelfs bijna geheel ontdaan van kleur. Voor de camera is gekozen voor een Arriflex 416. Een analoge camera met een 16mm-film. Dit is een bewuste keuze van producer Tom Luse. Hij wil hiermee de sfeer van de oudere zombiefilms benaderen. Door deze keuze is er een groot verschil in beeldkwaliteit tussen de scènes overdag en die bij nacht of in donkere gebouwen. De beelden overdag zijn haarscherp en vol kleur en contrast. De donkere en grijze scènes daarentegen zijn vaak wat onscherp en bevatten veel grain. Deze grain heeft dan weer tot gevolg dat er lichte marco-blocking te zien is. Aangezien het verhaal van deze derde reeks zich voornamelijk afspeelt in een gevangenis met veel donkere ruimtes is deze ruis/grain toch wel storend. Aan de andere kant draagt deze korreligheid ook weer bij aan de apocalyptische sfeer. Gelukkig maakt de rest van de beelden dit minpuntje weer helemaal goed. Vooral de kleurbewerking maakt de sfeer onwerkelijk en onheilspellend.

Geluidskwaliteit

Het verschil in geluidskwaliteit tussen de Amerikaanse en Nederlandse uitgave was in het tweede seizoen van The Walking Dead nog een puntje van discussie. E-One heeft hier blijkbaar naar geluisterd en heeft deze keer gekozen voor een DTS-HD MA 5.1 geluidsspoor. Een hele verbetering van het Dolby Digital 5.1-geluid van vorig seizoen, maar helaas nog niet de 7.1 Dolby True HD-audio welke in Amerika verkrijgbaar is. Maar er valt eigenlijk weinig te klagen. De soundtrack is geweldig om te horen en een ervaring op zich. Alle kanalen worden goed en bijna continu benut. Zelfs in de “stille” momenten komt er altijd wel wat achtergrondgeluid uit de speakers. Tijdens de actiescènes is het helemaal feest. Zelfs met je ogen dicht hoor je de lichaamsdelen vallen en vliegen de kogels rakelings langs je oren. Het ziet er niet alleen onsmakelijk uit, zo klinkt het ook. En dat is dan ook precies de bedoeling van de makers. Ook de subwoofer doet dan gezellig mee en geeft nog wat extra sfeer.  Ondanks dit audio-geweld zijn de dialogen prima te verstaan. Al met al een heerlijke soundtrack.

Extra's

Op de derde disc vinden we de extra’s. Alle extra’s zijn in HD en voorzien van een Dolby Digital 2.0 geluidstrack.

Audio Commentaar
Drie afleveringen zijn voorzien van audiocommentaar. Hier horen we de opmerkingen van de cast en producers.

Rising Son (7 min)
We volgen de acteur Chandler Riggs (Carl) Hij speel een belangrijke rol in dit derde deel.

Evil Eye (8 min)
In deze featurette volgen we “The Governor”. Een centraal staande rol in deze reeks en ook in de stripverhalen.

Gone, But Not Forgotten (9 min)
Niemand is veilig in The Walking Dead. Hier zien we nog een keer een paar oude maar inmiddels niet meer levende bekenden.

Heart of a Warrior (9 min)
We volgen hier Michonne. Wie is zij en waar komt ze vandaan?

Michonne vs. The Governor (6 min)
Dat Michonne de “Governor” niet mag wordt al snel duidelijk. Hier kijken we samen met Danai Jekesai Gurira hoe er gewerkt wordt naar een laatste krachtmeting tussen Michonne en hem.

Safety Behind Bars (10 min)
De gehele cast vertelt kort hoe het is om in een gevangenis te spelen en wat voor extra mogelijkheden dat creëert voor de karakters. Maar vooral gaat het hier om de gevangenis zelf en hoe men deze set heeft gemaakt.

Making the Dead (9 min)
Zoals de titel al doet vermoeden kijken we hier mee met de make-up artists en special-effect mensen.

Guts and Glory (8 min)
Hier legt men uit hoe de speciale effecten worden gemaakt en hoe men het er zo “echt” mogelijk uit laat zien.

Deleted Scènes (14 min)
Een zestal verwijderde scènes.

Conclusie

In dit derde seizoen van The Walking Dead zijn Rick en zijn groep neergestreken in een gevangenis. Een veilige thuishaven zo lijkt het. Helaas is de leider van het stadje verderop iets minder blij met de komst. In dit derde seizoen zijn veel van de fouten uit het tweede seizoen hersteld. Helaas zijn er ook weer nieuwe foutjes ingeslopen. Zo vormen zombies klaarblijkelijk geen echt gevaar meer en zien ze er wat minder goed uit dan in het eerste seizoen. De beeldkwaliteit van deze BD-uitgave is ondanks een paar kleine foutjes prima in orde. De geluidskwaliteit is gewoonweg geweldig. Helaas wel net even wat minder luxe dan de Amerikaanse-versie. Toch is dit derde seizoen van The Walking Dead de beste uitgave tot nu toe. Voor de fans van de serie en voor audiofielen een absolute aanrader. 

Laatste reacties

Claudio Santulli  |  27-11-2013

Uiteindelijk is het natuurlijk wel een hele leuke recensie van een echte liefhebber geworden en daar gaat het om! (y)
Lees meer >

Rene Cloosterman  |  27-11-2013

Foei! Een recensie zou toch vrij moeten zijn van dt-fouten. Excuses, deze is door een fout van mij niet op tijd gecorrigeerd.
Lees meer >

Claudio Santulli  |  26-11-2013

Helemaal gelijk Werner, helaas is deze recensie onaangepast verschenen. Aangepast en excuus! :oops:
Lees meer >

Werner  |  26-11-2013

Hij (David Morrisey) bepaald het verhaal in dit derde seizoen Foei! Een recensie zou toch vrij moeten zijn van dt-fouten.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Dolby Digital DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
9.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots