Nieuwe Wildernis, De


Samenvatting

Onder de rook van Amsterdam, in een van ’s werelds dichtstbevolkte landen, op een stuk land dat veertig jaar geleden nog onder water stond, heeft zich een natuurgebied ontwikkeld van internationale allure. Wie de bijna ontoegankelijke Oostvaardersplassen binnenstapt, waant zich in een wereld hier ver vandaan. Omvangrijk en groots. Duizenden ganzen, ontelbare watervogels, wolken van vlinders, Europa’s grootste kudde wilde paarden en de majestueuze zeearend. De onwaarschijnlijke kracht van de natuur. Dit is Nederland zoals je het nooit eerder zag. 

Commentaar

Wie de BBC-serie Planet Earth heeft gemist moet de afgelopen jaren onder een steen hebben geleefd. Met behulp van de meest moderne cameratechnieken werd de natuur in beeld gebracht als nooit tevoren. De exotische natuur wel te verstaan. Van de diepste grotten op Costa Rica tot de Serengeti-vlakte in Afrika. De makers van De Nieuwe Wildernis, Mark Verkerk en Ruben Smit, hadden een heel duidelijk doel voor ogen. Ze wilden een productie maken met dezelfde stijl en allure, maar dan over de natuur in de achtertuin. Daartoe hebben ze maandenlang vertoefd in dit natuurgebied van een onwaarschijnlijke diversiteit en populatie in flora en fauna. Zeker als je je bedenkt hoe klein het gebied eigenlijk is. Sinds het land is drooggelegd kon de natuur er echter vrijelijk haar gang gaan. Het resultaat is onder andere de grootste populatie wilde paarden in Europa en de terugkeer van de zeearend, die sinds de Middeleeuwen niet meer in Nederland is gezien. In De Nieuwe Wildernis worden de bijzondere cameratechnieken van de bekende BBC-series feilloos toegepast. Er is hier geen verschil in niveau te bemerken. Van de meest detaillistische close-up tot overweldigende breedbeeldshots. Het is dan ook gelukt om deze documentaire een professionele uitstraling mee te geven. Dit alles kan echter niet verhullen dat veel wel erg alledaagse dieren, zoals bepaalde insecten, veel screentime krijgen. Deze kun je ook in je lokale park in de stad al terugvinden. De Nieuwe Wildernis heeft echter wel een sterke troef in handen. Er wordt een scenario gevolgd waarbij op verhalende wijze het verloop der seizoenen in beeld wordt gebracht. Hierbij zijn specifieke exemplaren van de verschillende diersoorten als het ware ‘gecast’ en volgen we hun verhaal. Deze beproefde techniek geeft zeker een extra dimensie en tilt de hele film naar een hoger niveau. Ook de orkestrale muziek is van hoge kwaliteit en past in het geheel. Een smetje is het commentaar van Harry Piekema. Je weet wel, die ludieke persoonlijkheid die al jarenlang de hoofdrol speelt in de commercials van supermarktketen Albert Heijn. Hij doet het niet slecht, maar komt niet in de buurt van zijn buitenlandse voorgangers als Richard Attenborough en Morgan Freeman. De Nieuwe Wildernis is een dapper experiment. Het knullige imago van Nederlandse natuurdocumentaires wordt eindelijk afgeworpen en we hebben laten zien dat men ook hier in dit kikkerlandje in staat zijn tot hoogwaardige producties. Liefhebbers van de BBC natuurseries kunnen deze documentaire blindelings aanschaffen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Documentaire, Natuurfilm
Regio: B
Jaar: 2013
Speelduur: 102 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Nederlands
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch Filmworks
EAN: 8715664108260

Extra's

  • Achter de schermen van De Nieuwe Wildernis

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van De Nieuwe Wildernis heeft een beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 25 GB enkellaagse disk.

De Nieuwe Wildernis komt prima tot zijn recht op deze BD-uitgave. De scherpte en detaillering zijn doorgaans goed tot zeer goed. Dit geldt in het bijzonder voor de close-ups. Bij sommige bewegende shots en beelden die onder moeilijke omstandigheden zijn gemaakt, is het beeld niet altijd even scherp. Het beeld blijft echter elk moment van ruim voldoende kwaliteit. De kleuren en het contrast zijn nergens overdreven maar geven een mooi natuurlijk kleurenpallet. Dit is zeker passend bij de materie. Van defecten is verder geen sprake.

Geluidskwaliteit

Deze BD-uitgave wordt vergezeld door een DTS-HD Master Audio 5.1-track (16bit/48kHz). Deze is zeer dynamisch van karakter. De dialoogstem komt duidelijk verstaanbaar uit de speakers en is helder van klank. Op veel momenten is er echter geen voice-over en kan de natuurlijk haar volle gang gaan. Deze bevindt zich werkelijk overal om je heen. Het zeer actieve gebruik van de achterste speakers is in het begin even wennen, maar draagt zeker bij aan de kijkervaring. Ook de muziek komt in vol ornaat uit alle speakers en wordt ondersteunt door stevige subwooferklanken. Deze audiopresentatie heeft duidelijk de nodige aandacht gehad en dat vertaalt zich in het eindresultaat op deze BD-uitgave.

Extra's

Het menu van de hoofdfilm uit één statische afbeelding. Je kunt daar de film starten met optionele Nederlandse ondertiteling. Op een tweede aparte disk – een DVD – is een uitgebreide documentaire over het maken van De Nieuwe Wildernis opgenomen. Deze wordt hieronder besproken.

Achter de schermen van De Nieuwe Wildernis (66 min.)
Wanneer je deze BD-uitgave in huis hebt gehaald, is het zeker aan te raden om ook de tweede disk er in te doen voor deze making of van ruim een uur. Een zeer divers palet aan zaken rondom het maken van deze productie wordt behandeld. Deze making of is van begin tot einde onderhoudend en een mooie toevoeging op de hoofdfilm. Deze extra is voorzien van Dolby Digital 2.0 (224kb/s) audio en heeft geen ondertiteling.

Conclusie

Wie wist dat er vlakbij Amsterdam een natuurgebied ligt met enorme natuurschatten? In de veertig jaar geleden drooggelegde Oostvaardersplassen kon de natuur vrijelijk haar gang gaan. In De Nieuwe Wildernis wordt deze in al haar glorie in beeld gebracht. De kwaliteit van de productie kan zich meten met menig BBC-productie. Hier wordt gretig inspiratie aan ontleed, maar zoals een bekend spreekwoord gaat: Beter goed gejat dan slecht bedacht. De BD-uitgave is goed verzorgd. De beeldkwaliteit is ruim voldoende en het geluid is zelfs uitstekend. Als extra is een uitgebreide making of opgenomen, die ook zeker de moeite van het bekijken waard is.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch Filmworks.

Lees meer

Laatste reacties

peptalk  |  06-01-2014

Ik heb hem laatst op HBO gezien en de voiceover was erg slaapverwekkend. Precies hetzelfde als Richard Attenborough dus bij Earth, heerlijk rustig.
Lees meer >

martwout  |  06-01-2014

Ik heb hem laatst op HBO gezien en de voiceover was erg slaapverwekkend.
Lees meer >

pietdvd  |  06-01-2014

Ik heb 5-10 minuten bekeken van de tv serie editie en toen afgezet. De tv serie editie van de Vara! werd ingesproken door Menno Bentveld en die weet gewoon niet...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
7.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.