Rise of the Continents

Totaalbeoordeling:

8
Blu-ray

Samenvatting

De aarde zag er 3 miljard jaar geleden heel anders uit dan nu. De wereldbol bestond voor een groot deel uit oceanen, van waaruit langzaam landplaten, zgn. kratons, naar elkaar toe dreven en zo ontstond een grote landmassa, Pangea genaamd. Weer vele jaren later brak deze plaat in stukken en op deze manier ontstonden de werelddelen Antarctica, Australië, Eurazië, Amerika en Afrika. Professoren en wetenschappers vertellen over het ontstaan van de continenten en doen dit aan de hand van materialen die ze in het landschap vinden. Wat heeft diamant voor het ontstaan van Afrika betekend? De evolutie van het gezicht van de koalabeer vertelt veel over de verandering van een bosrijk Australië naar een woestijngebied. Wie wist dat waar nu New York is ooit een berggebied lag, net zo hoog als de Himalaya? En hoe verrassend is het dat een vis uit Kerala, India, ons kan vertellen hoe continenten miljoenen jaren geleden met elkaar verbonden waren.

Commentaar

Documentaires over het ontstaan van de aarde zijn niet nieuw. In de documentaireserie Rise of the Continents van de BBC wordt specifiek ingegaan op het ontstaan en groei van de continenten. En dan specifiek Afrika, Amerika, Eurazië en Australië. In Afrika blijkt veel informatie over het ontstaan van de continenten te vinden te zijn in diamanten en in kleine mineralen, die zich onder meer in de buurt van de piramiden van Gizeh bevinden. Het nu droge en woestijnachtige Australië was ooit een zeer bosrijk gebied dat vast lag aan Antarctica, maar nu op weg is om samen te smelten met Azië. Noord en Zuid Amerika zijn lang samen een continent geweest, maar door ondergrondse vulkaan-uitbarstingen zijn het twee continenten geworden. Ze werden pas weer na lange tijd met elkaar verbonden, daar waar nu Panama is. Het Himalaya-gebergte is ontstaan doordat India op Eurazië botste. De informatie die gebracht wordt is over het algemeen heel  interessant. Het is misschien niet allemaal nieuw wat er verteld wordt, maar het wordt – meestal – wel duidelijk uitgelegd door de diverse wetenschappers en aan de hand van animaties. Iain Stewart, een Britse geoloog, is de rode draad door de afleveringen, hij komt in elke deel aan het woord. Het wordt gebracht als waarheid, ondanks dat zaken miljoenen jaren geleden afspeelden, diep in onze aardbol. De vraag is of de stelligheid waarmee soms gesproken wordt wel van toepassing is. Misschien denken we er over een paar honderd jaar, na nieuw ontdekkingen, weer heel anders over? Nergens wordt enig voorbehoud in acht genomen ten aanzien van de conclusies over niet alleen het verleden, maar ook de toekomst van onze continenten. Wat er getoond wordt is mooi in beeld gebracht, waarbij hier en daar archiefbeelden worden gebruikt. Af en toe worden beelden of animaties herhaald en in andere afleveringen worden ze soms in een andere context gebruikt. Het aantal herhalingen is echter niet zo veel als in veel documentaires van bijvoorbeeld National Geographic worden toegepast. Men heeft geprobeerd het beeld wat op te leuken door video-effecten te gebruiken, maar die zijn eerder irritant dan dat ze iets toevoegen. Het leidt zelfs af van wat de kern van het verhaal is. En de kern van het verhaal is dat de aardbol nog lang niet uitgewerkt is. Wij zullen het niet meer meemaken, maar over 250 miljoen jaar zullen alle continenten weer met elkaar verbonden zijn, zoals het ook 300 miljoen jaar geleden was.
De serie is gemaakt door de BBC, maar de uitgave op deze Blu-ray Disc (en DVD) is gemaakt voor de Duitse markt. Daardoor wijkt deze behoorlijk af van de oorspronkelijke serie die door de BBC zelf is uitgezonden. Die draait voornamelijk om geoloog Iain Stewart, in de hier besproken versie wordt met voice-over van Stephen Greif. Wel worden veel dezelfde beelden in beide versies gebruikt.

Filmspecs

Regisseur

Diversen

Acteurs

Medium: Blu-ray
Genre: Documentaire
Regio: A, B, C
Jaar: 2013
Speelduur: 196 min
Verpakking: Digipack in slipcase
Resolutie: 1920 x 1080i
Beeldverhouding: 1.78:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 2.0 - Engels
  • DTS-HD MA 2.0 - Duits
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Splendid Film
EAN: 4006448510022

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

<i>Rise of the Continents</i> staat in een beeldformaat van 1.78:1 op deze Blu-ray Disc-uitgave, wat overeenkomt met het originele beeldformaat. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB dual layer disc, die bijna volledig is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/50i. Het beeld is interlaced opgebouwd, wat betekent dat het beeld uit 50 samengevoegde halve beelden per seconde bestaat. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) codering.

De beelden zijn prachtig, dat zit bij de natuurdocumentaires van de BBC bijna altijd wel goed. De landschappen, veelal vanuit de lucht gezien, zien er soms weergaloos mooi uit. De kleuren spatten soms van het scherm en de beelden zijn haarscherp. Het feit dat het hier een 1080i-transfer betreft is niet of nauwelijks merkbaar, er komen geen snelle bewegingen in voor. De originele opnames zijn in een resolutie van 1280x720 gedraaid. Er wordt, naast het originele materiaal dat gedraaid is voor deze serie, ook regelmatig archiefmateriaal gebruikt, dat lang niet altijd dezelfde kwaliteit heeft. Maar de gehele indruk is over het algemeen overweldigend. De vulkaanuitbarstingen zijn bijna angstaanjagend in beeld gebracht en ook digitale animaties zijn heel overtuigend, al zijn er zoals eerder gezegd soms wel overbodig video-effecten aan toegevoegd. De serie is gemaakt door de BBC, maar de uitgave op deze Blu-ray Disc is voor de Duitse markt bedoeld. Daardoor zijn titelkaarten in beeld in Duitstalig en ook de naamsvermeldingen bij de personages zijn in het Duits. En op deze momenten verplaatst de Nederlandse ondertiteling naar boven in beeld, wat minder prettig is.

Geluidskwaliteit

Het geluid van Rise of the Continents is te beluisteren via twee lossless audiotracks; een DTS-HD Master Audio 2.0-track in het Engels of in het Duits. Het is logisch dat Duits voorhanden is, want deze uitgave is oorspronkelijk gemaakt voor de Duitse markt. Een 2.0-track is op zich wel te verantwoorden, want het is gemaakt voor televisie en veel van het geluid bestaat uit voice-over, interviews en muziek. Maar op sommige momenten is het toch jammer dat er geen 5.1-track beschikbaar is. Vooral als het natuurgeweld losbarst, zoals golven die op de rotsen stukslaan of bij vulkaanuitbarstingen. Hier zou een goed LFE-kanaal behoorlijk wat impact aan het geluid hebben kunnen geven. Voor wat de documentaire wil vertellen is het geluid echter goed. Het is dat de fijnproevers onder ons iets meer zouden verwachten.

Extra's

Deze Blu-ray Disc-uitgave zit in een dunne digipack met kartonnen sleeve. Op de disc staan geen extra’s.

Conclusie

De aarde is de laatste 300 miljoen jaar flink in beweging geweest. Zo zijn de vijf continenten ontstaan: Afrika, Amerika, Australië, Antarctica en Eurazië. Hoe dat is gegaan wordt uit de doeken gedaan in de BBC-reeks Rise of the Continents. Dit is een informatieve serie van vier afleveringen, waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe de aardkorst is ontstaan en nog steeds in beweging is. Maar men is wel heel stellig in hun conclusies, ondanks het feit dat men spreekt over vele miljoenen jaren geleden, of over eenzelfde periode in de toekomst. Beeld en geluid van deze Blu-ray Disc-uitgave zijn ruim voldoende. Er staan geen extra’s op.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Splendid Film.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden DTS HD Master Audio 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots