Fifth Estate, the


Samenvatting

Julian Assange (Benedict Cumberbatch) is een naam die niet meer weg te denken is in de huidige maatschappij. Samen met Daniel Berg (Daniel Brühl) stond hij aan de wieg van de site WikiLeaks. Assange had de overtuiging dat misstanden in de wereld onvoldoende werden aangekaart doordat klokkenluiders hun verhaal niet durfden te doen uit angst voor retributie. Dit heeft hij zich aangetrokken en hij kwam met een oplossing. Via WikiLeaks zou het mogelijk zijn om volledig anoniem documenten te delen. Zo werden er documenten gedeeld die hebben geleid tot de val van een grote investeringsbank in Zwitserland die willens en wetens meedacht en meewerkte aan belastingontduiking voor de superrijken. Maar ook de Amerikaanse overheid bleef niet gespaard. Er lekten documenten en beeldmateriaal waarin te zien was hoe Amerikaanse soldaten oorlogsmisdaden pleegden. Om nog maar niet te spreken van de kwart miljoen documenten die gelekt waren met daarin mailverkeer van Amerikaanse ambassadeurs over hele wereld. De ongezouten mening van Amerika over vele wereldleiders komt hierin naar voren. De overheid is op zijn minst ‘not amused’ en Assange is al snel een gezocht man. Doordat de druk op hem toeneemt, komen ook de mindere kanten van zijn persoonlijkheid steeds meer naar boven. En dit leidt tot spanning met medeoprichter Daniel Berg. Al snel blijkt dat de man die WikiLeaks heeft opgericht het ook even snel weer kan laten falen. De organisatie is overgeleverd aan de grillen van haar bedenker.

Commentaar

De werkelijkheid en actualiteit is altijd al een bron van inspiratie geweest voor Hollywood. Soms is de echte wereld nu eenmaal interessanter dan enig verhaal dat je kunt bedenken. Elke poging om de werkelijkheid weer te geven is echter per definitie gekleurd. Door de visie van de makers, maar ook door het bronmateriaal. The Fifth Estate is gebaseerd op een boek waarin Julian Assange niet bepaald als een lieverdje wordt neergezet. Hij zou de nodige (lelijke) karaktertrekjes hebben. Assange heeft dan ook afstand genomen van het boek en deze verfilming. De waarheid is dus betrekkelijk, maar een mogelijke weergave daarvan kan zeker interessant zijn. Je zou ook kunnen zeggen dat je van een dergelijk interessant onderwerp bijna - met twee vingers in de neus - een spannende film kunt maken. Helaas is regisseur Bill Condon (Dreamgirls, Kinsey), daar toch in gefaald. The Fifth Estate begint in sneltreinvaart met een aantal montages die bijna niet zijn bij te houden. Daarna neemt het tempo iets af en wordt er verdieping gezocht. Het verhaal wordt verteld vanuit de medeoprichter Daniel Berg. Desalniettemin wordt de show gestolen door Benedict Cumberbatch als Julian Assange. Hij zet zijn karakter neer met verve. Assange als manipulatief en egoïstisch persoon, die wellicht wel lijdt aan enige grootheidswaanzin. De eigenzinnige kijk op zijn karakter is veruit het meest interessant aan de film. Op alle andere fronten faalt The Fifth Estate echter jammerlijk. Er is nauwelijks sprake van interessante of verrassende inhoud. De dialogen zijn houterig en helaas heeft men het niet aangedurfd om echt een standpunt in te nemen. Het blijft allemaal veel te politiek correct. De regie en montage zijn tevens van het niveau van de gemiddelde aflevering van Goede Tijden, Slechte Tijden. Dit helpt niet om dit wereldwijde verhaal op de schaal te vertellen die het verdient. De timing waarin The Fifth Estate is gemaakt is feilloos. Het is een uitermate actueel onderwerp. Er is zoveel focus op het uitdiepen van de visie op de persoon Assange en het steeds meer uitbreiden van het verhaal met zeeën aan info, dat men vergeten lijkt te zijn dat er een film wordt gemaakt. Het geheel is uiteindelijk wat verwarrend door alle info en narratief ‘loopt’ het gewoon niet. De kans is groot dat je al snel meer dan eens op de klok kijkt tijdens de film en dat is werkelijk een van de dingen die je als filmmaker te allen tijde moet willen vermijden. Hopelijk durft iemand het op enig moment in de toekomst aan om nog een poging te doen, want het verhaal van Julian Assange is zeker interessant genoeg. Het verdient nog een kans.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Biografie, Drama, Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 2013
Speelduur: 128 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • LPCM 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045237806

Extra's

  • The submission platform
  • In-camera: Graphics
  • Scoring secrets
  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van The Fifth Estate heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50 GB dubbellaags disk.

Deze transfer is niets minder dan indrukwekkend. Het beeld is werkelijk gestoken scherp. Geen fijn detail blijft onbenut. De hoeveelheid detaillering in deze transfer laat zien waar het BD-medium toe in staat is. De enige uitzondering zijn een handjevol scènes die zich afspelen in een volledig door de computer gegeneerde kantooromgeving. Deze zijn iets meer soft van aard. Kleuren en het contrast zijn natuurlijk en levensecht. Zo nu en dan zijn er bedoelde kleurfilters toegepast, deze worden nauwkeurig weergegeven. Er is wat fijne ruis aanwezig, maar deze is nergens overheersend of storend. Er zijn geen defecten aanwezig. Al met al een uitstekende transfer.

Geluidskwaliteit

Deze BD-uitgave van The Fifth Estate heeft een Engelstalige DTS-HD Master Audio 5.1-track (24bit/48kHz) track. Deze audiopresentatie is professioneel gemaakt. Er zijn geen defecten te bespeuren of andere problemen te benoemen. De dialogen zijn altijd helder verstaanbaar en goed geprioriteerd en opzichte van de andere elementen. Het LFE-kanaal wordt ook adequaat ingezet waar nodig. Het totale geluidsbeeld wordt goed genoeg gebruikt om te zorgen voor een adequate surroundervaring. De algehele dynamiek van de track is prima in orde. 

Extra's

Vanuit het hoofdmenu zijn er een viertal extra’s te bekijken, deze worden hieronder omschreven. Alle extra’s zijn in HD opgenomen en voorzien van LPCM (1500kb/s) audio. Helaas zijn ze niet voorzien van ondertiteling.

The submission platform (10 min.)
Deze extra gaat inhoudelijk in op hoe men in de film heeft geprobeerd het technische concept achter de werking van WikiLeaks visueel te maken.

In-camera: Graphics (6 min.)
Deze extra gaat verder in op de praktische effecten. Zo wordt er veel tekst in beeld gebruikt en andere projecties om bepaalde complexe dingen uit de film toch snel en begrijpelijk uit te kunnen leggen.

Scoring secrets (9 min.)
Carter Burwell is de componist die verantwoordelijk is voor de bijzondere muziek in deze film. In deze film doet hij wat van zijn vakgeheimen uit de doeken.

Trailer (2 min.)
De officiële trailer van de hoofdfilm is hier te bekijken.

Conclusie

Julian Assange werd wereldberoemd met WikiLeaks. Een platform dat het mogelijk maakt om anoniem misstanden aan de kaak te stellen. De vraag is hoe ethisch het is wat hij doet en hij wordt dan ook al snel opgejaagd door overheidsdiensten van over de hele wereld. Dit actuele verhaal zou zich bij uitstek moeten lenen voor een speelfilm, maar het resultaat laat te wensen over. Hoewel er zeker interessante elementen zitten in The Fifth Estate. Hoofdrolspeler Benedict Cumberpatch doet het prima maar moet het stellen met een matig script en een al even matige regie en algemene uitstaling. Het is een matige uitwerking van een interessant concept geworden. De BD-uitgave is goed verzorgd met uitstekend beeld en prima geluid. De extra’s duren niet zolang en er zijn er niet veel, maar ze zijn wel interessant.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Entertainment One.

Lees meer

Laatste reacties

DVDProfilersFilmgek  |  07-05-2014

De film mag dan geen hoogstandje zijn en soms wat verwarrend, heb me er toch toe kunnen houden om hem in 1x te bekijken en dat zonder me echt ergens over te er...
Lees meer >

Pastichio Rocker  |  21-03-2014

En voor de verandering ook nog eens alle extra's meegenomen!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5.5
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
2.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.