Witness

Recensent:
Patrick van den Hul
06-05-2014

Totaalbeoordeling:

7.2
Blu-ray

Witness (Blu-ray)
Samenvatting

Als een jonge vrouw (Kelly McGillis) en haar zoon (Lukas Haas) verstrikt raken in de moord op een undercover drugsagent, lijkt hun redding de harde detective John Book (Harrison Ford) uit Philadelphia te zijn. Book komt terecht in een rustige en geweldloze Amish-gemeenschap in de staat Philadelphia. Hij woont daar tijdelijk omdat hij het jongetje dat getuige was van een misdaad moet beschermen. De dader van deze moord bevindt zich binnen de politie-eenheid, waardoor Book niemand meer kan vertrouwen. Het eindresultaat is een met actie gevuld gevecht op leven en dood, met een gevoelige ondertoon over een zorgzame maar verboden liefde.

Commentaar

Witness stamt nog uit een tijd dat films nog op een kalm en rustgevend tempo werden gemaakt. Het is een oer-degelijke jaren ’80 politiethriller die in goede handen is bij de ervaren regisseur Peter Weir (Master and Commander, The Truman Show, Dead Poets Society). De hele plot met de Amish-gemeenschap geeft de film een bepaalde eigenheid. Er figureren overigens geen echte Amish in de film. Amish vinden het niet prettig om gefotografeerd te worden en filmen is helemaal uit den boze. De plot steekt simpel in elkaar. Een jongetje ziet een misdaad en identificeert een van de daders later als een collega politieagent van de detective die de zaak moet oplossen. Vanaf dat moment is iedereen in gevaar en is niemand meer te vertrouwen. Dit kat-en-muisspel is voer voor de nodige spanning. Dat zou je tenminste denken. Deze spanning wordt ook aardig opgeroepen aan het begin van de film en ook de finale is vol actie, maar het romantische middenstuk – waarbij rechercheur Book gaat leven tussen de Amish – is langgerekt en hier en daar simpelweg saai. Het romantisch drama combineert niet goed met de thriller aspecten. Het anker van deze film is Harisson Ford. Deze rol is hem op het lijft geschreven en hij mocht er zelfs een Oscar-nominatie voor op zijn naam bijschrijven. Hij zorgt ervoor dat de film kijkbaar blijft, ondanks de gebreken uit het script die zich zo nu en dan manifesteren. Ook het jongetje is charismatisch en acteert met weinig woorden. Het is leuk gevonden dat je af en toe scènes ziet vanuit zijn perspectief. Dit betekent dat de camera het jongetje volgt, soms op dezelfde ooghoogte. Je komt daardoor echt in zijn leefwereld. Gezien het letterlijke onderwerp van de film (Witness = getuige) is dit een interessant, hoewel niet al te subtiele, metafoor. Witness is een film die een en al jaren ’80 uitademt en dat heeft zo zijn charmes. Dankzij de trefzekere regie van Weir en het sterke spel van Ford en de ondersteunende cast, worden de zwaktes in het script aardig gecompenseerd. Dit maakt dat de film onder de streep uit een ruime voldoende verdient.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Misdaad, Romantiek
Regio: B
Jaar: 1985
Speelduur: 112 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Japans
  • Dolby Digital 2.0 - Portugees
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Spaans, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 5050582954487

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Witness heeft een beeldverhouding van 1.78:1. Dit is een kleine afwijking op de originele beeldverhouding van 1.85:1. Het High Definition beeld heeft een 1080p/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50 GB dubbellaagse disk.

Het is even schrikken wanneer de film begint. De eerste scène is namelijk donker, vol ruis en kent weinig details. Al snel blijkt dit een incident en neemt de kwaliteit in scène twee toe en blijft vanaf dat moment constant. De ruis blijft aanwezig maar in mindere mate. De detaillering is prima. Het beeld is niet gestoken scherp, maar heeft een aangename softe look. Daarbinnen blijft er meer dan voldoende detail bewaard. Het schaduwdetail is niet al te best. Donkere delen in het beeld worden al snel helemaal zwart, zonder enig detail. Alles overziend lijkt het alsof men weinig heeft gedaan aan de transfer ten opzichte van de DVD. Door de hogere resolutie is er echter wel sprake van meer detail en dat maakt de aanschaf wel de moeite waard. Maar als je de DVD al in je bezit hebt, moet je zelf eerst nadenken of een upgrade zinvol is of niet.

Geluidskwaliteit

Deze BD-uitgave van Witness heeft een Engelstalige Dolby TrueHD 5.1-track (24bit/48kHz) geluidsspoor. De audio is functioneel, maar daarmee is het beste hierover ook wel gezegd. De dialogen zijn goed verstaanbaar. Er is wel sprake van omgevingsgeluiden, maar deze zijn vooral op de voorste kanalen geconcentreerd. Zo nu en dan kent de film wat actie, zoals bijvoorbeeld een vuurgevecht. Op die momenten worden de beperkingen van deze audiopresentatie evident. Het geluid klinkt blikkerig en heeft weinig kracht en volume. De achterste speakers worden incidenteel benut en de subwoofer heeft in het geheel geen rol. Doordat Witness voor 90% een ‘praatfilm’ is, zijn de gevolgen van deze beperkingen niet rampzalig. Deze track weet weinig indruk te maken, maar daar staat tegenover dat de dialogen goed in orde zijn en dat er geen sprake is van echte gebreken.

Extra's

Er zijn geen extra’s opgenomen. Dit is echter op buitenlandse uitgaves ook niet het geval.

Conclusie

Rechercheur John Book staat voor een uitdaging wanneer hij een klein jongetje, dat getuige is van een moord, moet beschermen tegen geweld van binnenuit. De dader is een collega van Book en hij kan niemand meer vertrouwen. Witness is een oerdegelijke jaren ’80 thriller. Het script is wat matig en voorspelbaar, maar dit wordt grotendeels goedgemaakt door trefzekere regie en goed samenspel van de acteurs. De BD-uitgave heeft een beeld- en geluidskwaliteit die ermee door kan, maar daarmee is het ook wel gezegd. Er zijn geen extra’s opgenomen.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.