All is Lost

Totaalbeoordeling:

7.2
Blu-ray

All is Lost (Blu-ray)
Samenvatting

Een man op leeftijd (Robert Redford) zeilt in z’n eentje rond de wereld. Midden in de Indische Oceaan wordt zijn boot geramd door een losgeslagen zeecontainer en ontstaat een gat in de romp, waardoor er veel water naar binnen stroomt. Met veel moeite weet de man het gat te repareren, maar al de communicatie- en navigatieapparatuur is door het zoute water onbruikbaar geworden. Er wacht de man en zijn boot nog een grotere beproeving, want er is een zware storm in aantocht. De boot lijkt stevig en flexibel, maar toch houdt de mast het niet en breekt af. De boot drijft nu hulpeloos in het midden van de oceaan en de situatie van de zeiler lijkt uitzichtloos.

Commentaar

Robert Redford heeft nauwelijks enige introductie nodig. Deze bijna 80 jaar oude acteur, producent en regisseur loopt al flink wat jaren mee in de filmindustrie. De laatste jaren richt hij zich meer op het produceren en regisseren dan het acteren. Voor All is Lost is hij echter weer voor de camera te vinden. Regisseur van deze film is de Amerikaan J.C. Chandor, wiens debuutfilm Margin Call première hield tijdens Robert Redford’s Sundance Film Festival. Als dank voor deze mogelijkheid wilde Chandor heel graag dat Redford de hoofdrol zou spelen in deze nieuwe film. En dat is direct weer een flinke opdracht, want hij is de enige cast in deze film. Dan moet je een degelijk acteur zijn om zo’n film in je eentje te kunnen dragen. Robert Redford kan dat en slaagt hier volledig in. Het verhaal van de film is vrij simpel. Een man zeilt in z’n eentje op de Indische Oceaan, totdat zijn boot beschadigd raakt door een losgeslagen zeecontainer. Wat is er nu spannend aan een film over een man alleen op zee? Chandor weet er wel raad mee. In Margin Call beheerste hij de karakterstudie al goed en in All is Lost krijgt hij alle kans om dat te verbeteren. Het proces van de toenemende wanhoop van de zeiler is sterk in beeld gebracht. In het begin lijkt er nog niet zoveel aan de hand. Er zit een gat in de romp, maar dat valt te repareren. Maar een niet werkende radio en een opkomende storm maken de zaak er niet beter op. En dan blijkt dat de man zich niet zo goed voorbereid heeft, want navigeren op de sterren kan hij niet. Hij lijkt een ervaren zeezeiler te zijn, maar langzaam kom je erachter dat hij onzorgvuldig is en een deel van zijn ellende is hemzelf toe te schrijven. Redford weet op uitstekende wijze invulling te geven aan dit karakter. Dialoog heeft hij niet of nauwelijks, dus het moet van body language komen. Er zijn weinig acteurs die zoveel inhoud kunnen geven aan zoiets als Robert Redford dat kan. Dat de film dan toch niet helemaal overtuigt komt doordat de film iets te traag is. Vooral het tweede deel duurt iets te lang. De situatie waarin de zeiler verzeild raakt is dan inmiddels duidelijk en wordt de film opgerekt met suggestieve, lange shots van onder water. Dat had best een stuk minder gemogen. De man is namelijk interessant genoeg om naar te blijven kijken. Wat op momenten ook stoort is de heel directe montage. Niks vloeiende overgangen, gewoon twee bijna identieke shots hard aan elkaar plakken vraagt best wel wat van de kijker. Hier had men best iets subtieler in kunnen zijn. Noem het stijl, maar het leidt de aandacht af van waar het hier vooral om gaat, de uitzichtloze situatie van de zeezeiler.

Filmspecs

Regisseur

J.C. Chandor

Acteurs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur, Drama
Regio: B
Jaar: 2013
Speelduur: 146 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - EAD
  • DTS 5.1 - Duits
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Italiaans
  • DTS 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures
EAN: 5050582970050

Extra's

  • All is Lost – Het Verhaal
  • De Acteur: Robert Redford
  • De Filmmaker: J.C. Chandor

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

All Is Lost wordt op de Blu-ray Disc vertoond met een 1080p-resolutie in het originele 2.40:1 beeldformaat. De film staat op een dubbellaags disc, die voor bijna 37 GB is beschreven. Voor de codering is gebruik gemaakt van de MPEG-AVC video codec. Het beeld van deze film is ronduit prachtig. De camera zit dicht op de huid van Robert Redford en we krijgen dus alle gelegenheid om hem goed te aanschouwen. De details in zijn gezicht zijn over het algemeen uitstekend waarneembaar, zij het dat er een aantal scènes zijn die een erg hoog contrast hebben, waardoor er nog wel eens wat detaillering verloren wil gaan. Gelukkig is dat aantal scènes beperkt. Hoewel het indrukwekkende scènes zijn is toch wel duidelijk te zien dat de stormscènes tegen een green-screen zijn gefilmd. Logisch misschien, maar bij deze film is dat behoorlijk zichtbaar. De diepte naar de achtergrond komt niet geheel overeen met de voorgrond. Voor de rest valt er weinig te klagen.   

Geluidskwaliteit

De belangrijkste geluidstrack op de Blu-ray Disc van All Is Lost is een lossless DTS-HD Master Audio 5.1-track in de Engelse taal. Van de taal hoef je je overigens niet al te veel voor te stellen, want dialoog blijft beperkt tot een minimum. Maar als er iets indrukwekkends is aan All Is Lost, dan is het wel het geluid. Het is een prachtig, gelaagd en gedetailleerd opgebouwd geheel, met mooi geplaatste geluidseffecten en prachtige omgevingsgeluiden. Het is allemaal heel subtiel gedaan. En als de storm losbarst dan gaan alle registers open, tot diep in het LFE-kanaal toe. Dan is het geluid geheel rondom je en waan je jezelf midden in de storm. Dialogen zijn er niet of nauwelijks en de muziek begint pas echt een grote rol te spelen als de film al een uur gevorderd is. Daarvoor zijn het meer onderliggende tonen. Alle ruimte dus voor het geluid zelf om uit te blinken en dat doet het dan ook.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een drietal extra’s, die allemaal in HD-resolutie zijn en voorzien van Nederlandse ondertiteling. Deze extra’s zijn ook op buitenlandse uitgaven aanwezig, maar de meest interessante extra’s van die uitgaven zijn achterwege gelaten op de Nederlandse uitvoering, zoals een audiocommentaar en een item over het geluid.

All is Lost – Het Verhaal (4 min)
In deze vier minuten lijkt iedereen van de crew z’n zegje te moeten doen over de film. Het is daardoor erg fragmentarisch en heeft nauwelijks diepgang. Alleen Robert Redford heeft een paar opmerkingen die echt
hout snijden.

De Acteur: Robert Redford (4½ min)
Hier zijn voornamelijk regisseur J.C. Chandor en Robert Redford aan het woord, waarbij Chandor vertelt hoe
hij Redford zover heeft gekregen om deze rol te spelen en Redford vertelt waarom hij de rol heeft geaccepteerd. Het script is door Chandor geschreven met Redford in gedachten als de zeezeiler.

De Filmmaker: J.C. Chandor (3 min)
Een kort item over de manier van werken van regisseur J.C. Chandor. Hij bereidt zich erg goed voor op een film en hij heeft een duidelijk idee van wat hij wil bereiken. Redford vindt hem een visionair man.

Conclusie

Een man zeilt in z’n eentje over de Indische Oceaan, als zijn boot averij oploopt door een losgeslagen zeecontainer. Dit blijkt niet de enige ellende te zijn, want er steekt een zware storm op. All is Lost is een interessante karakterstudie met Robert Redford in de hoofdrol. Spectaculaire beelden worden afgewisseld met gevoelig spel van de acteur. De Blu-ray Disc-uitgave heeft prima beeld en uitstekend geluid. Vooral het geluid is demomateriaal voor als je een voorbeeld van gedetailleerd opgebouwd sounddesign wil laten horen. Er zijn een drietal extra’s beschikbaar, maar laten dit nu juist de minst interessante zijn van wat er op buitenlandse uitgaven aanwezig is.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal Pictures Benelux.

Lees meer

Laatste reacties

Ludo Keeris  |  11-05-2014

Voor mij was juist het 'mij overkomt niks, ik red me wel' juist een sterk punt van de film. De arrogantie van de man, dat vond ik juist heel sterk. Hij denkt de...
Lees meer >

Dan G.  |  10-05-2014

Wat mij juist ontzettend stoorde waren de uitdrukkingen op het gezicht van Redford. Nergens namelijk lijkt het alsof hij zich zorgen maakt over wat hem allemaal...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:2
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 7
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots