Elementary

Recensent:
Ludo Keeris
15-05-2014

Totaalbeoordeling:

6
DVD

Elementary (DVD)
Samenvatting

De Brit Sherlock Holmes (Jonny Lee Miller) woont in New York en is net ontslagen uit een ontwenningskliniek om af te kicken van zijn drugs- en alcoholverslaving. Zijn vader huurt de persoonlijke buddy Joan Watson (Lucy Liu) in om een oogje in het zeil te houden. Haar taak is om hem van de drugs en alcohol af te houden. Sherlock is in een nuchtere bui een uitstekend detective en hij wordt regelmatig ingehuurd door de inspecteur Gregson (Aidan Quinn) van de lokale politie om moorden op te lossen. Door zijn geweldig observerend vermogen, ultieme reukorgaan en deducerend vermogen weet hij heel snel de moordenaar(s) op te sporen. Omdat zijn methodes niet altijd even conventioneel zijn wil hij zichzelf nog wel eens in de problemen helpen. Watson leert veel van Holmes en binnen afzienbare tijd is het een onafscheidelijk duo.

Commentaar

Het aantal keer dat het karakter van detective Sherlock Holmes in films of televisie-series is verschenen is inmiddels ontelbaar. De belangstelling rond de detective kreeg een aantal jaren geleden een nieuwe boost door de twee films over Sherlock Holmes van Guy Ritchie. De meeste films over de detective en diens compagnon spelen zich af in de tijd van het ontstaan van deze karakters, eind negentiende, begin twintigste eeuw. De Amerikaanse producent Robert Doherty heeft gedacht dat dit ook anders kon .Hij verplaatste de arena naar het New York van de 21e eeuw (goed gespiekt bij de BBC-serie Sherlock?) en noemt de serie Elementary. De hoofdpersonen zijn Sherlock Holmes en Watson gebleven. En Holmes is nog steeds een detective, natuurlijk. En niet zo’n kleintje ook. Deze Sherlock bezit wel over heel bijzondere gaven. Zijn reukorgaan is exceptioneel goed ontwikkeld, multitasken is voor hem een peulenschil en hij heeft aan een half woord genoeg om uit te maken of een persoon liegt of niet. De basis voor deze nieuwe televisieserie is vrij origineel. De uitvoering echter nauwelijks. Na de introductie, waarbij je te maken krijgt met een arrogante en zelfingenomen Sherlock Holmes, beginnen de afleveringen erg op elkaar te lijken. Er wordt in het begin van een aflevering iemand vermoord en terwijl men al direct een verdachte op het oog heeft roept de politie de hulp van Sherlock Holmes in. En Holmes weet dan binnen een paar tellen al te vertellen dat deze verdachte nooit de dader kan zijn geweest, waarna hij en Watson samen hun eigen zoektocht naar de werkelijke dader beginnen. De afleveringen zijn kort, nog geen drie kwartier, dus alles moet snel verlopen. Maar hier gaat het allemaal wel heel snel en het ene voorval is nog ongeloofwaardiger dan het andere. Te vaak wordt in een verhaal een connectie gebracht die er bij de haren bijgesleept lijkt te zijn. Het meest interessant aan het verhaal is de onderlinge relatie tussen Sherlock Holmes en Joan Watson. Watson heeft als taak om Holmes van de drugs en drank af te houden, maar door de tijd heen leert ze steeds meer over het detectivewerk van Holmes en komt zelf ook met tips en oplossingen. De Britse acteur Jonny Lee Miller, wiens hoogtijdagen als acteur in de jaren ’90 lagen met Hackers en Trainspotting, speelt een erg neurotische detective, die helaas weinig ontwikkeling doormaakt. Het probleem is dat je op een gegeven moment genoeg begint te krijgen van de maniertjes en hautaine houding van Sherlock Holmes en dat kan toch niet de bedoeling zijn geweest. Joan Watson doet het dan een stuk beter en Lucy Liu weet voldoende invulling aan die rol te geven. Elementary is een aardige serie, die een originele invulling geeft aan de verhalen rond Sherlock Holmes. De uitwerking en vooral variatie kan nog een stuk beter.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Misdaad, Televisie
Regio: 2
Jaar: 2012
Speelduur: 926 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures
EAN: 5050582957761

Extra's

  • A Holmes Of Their Own
  • CBS Launch Promos
  • Holmes Sweet Holmes
  • In Liu Of Watson
  • Set Tour With Lucy Liu
  • The Power Of Observation

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Elementary is voor televisie gemaakt en staat voor dit medium gebruikelijke beeldformaat van 1.78:1 anamorf op DVD. Op de aan ons beschikbaar gestelde discs is nogal wat op te merken. De kwaliteit is namelijk behoorlijk matig. Een onvoldoende krijgt het niet, maar van moderne televisie-series mogen we toch een iets hogere kwaliteit verwachten. Vooral de scherpte en het contrast zijn voor verbetering vatbaar. Het beeld is voor een groot deel soft. Close-ups vallen nog wel mee, maar totaalshots niet. Het contrast is veel te hoog en daardoor is ook het schaduwdetail ver ondermaats. Het beeld is over het algemeen te donker en in die donkere delen is geen detail meer te onderscheiden. Het zwartniveau is wel goed en compressiefoutjes beperken zich tot een minimum. Maar de algemene indruk is niet zo goed. Een ander opvallend detail is dat de ondertiteling wel erg hoog in beeld is geplaatst.

Geluidskwaliteit

Elementary heeft één geluidstrack op de DVD-uitgave en dat betreft een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) track. Het is een geluidstrack die zich erg op de voorste kanalen richt, maar dat is voor televisieseries niet ongebruikelijk. De meeste scènes bevatten extra stereo omgevingsgeluiden, maar dialogen staan altijd op de voorgrond. En daar zit ‘m het grootste probleem van deze track. De dialogen klinken erg dof en zijn wisselend van kwaliteit. De verstaanbaarheid is daarbij regelmatig in het geding. En door het taalgebruik van Holmes mis je daardoor wel eens wat informatie. Het geluid lijkt soms op een haastklus, waardoor de fijne details niet aanwezig zijn. Het is niet slecht, maar heel prettig ligt het niet in het oor.

Extra's

De DVD-uitgave van Elementary heeft een redelijk aantal extra’s, die vooral op de zesde disc staan. Ook staan er een paar op de eerste disc. Alle extra’s zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Disc 1

A Holmes Of Their Own (12 min)
Een making of van de serie Elementary, waarin de makers en cast ingaan op het maken van de serie, het bedenken en verder ontwikkelen van de karakters en hoe het is om deze te spelen.

In Liu Of Watson (10 min)
Watson wordt in deze versie gespeeld door een vrouw, Lucy Liu. Zij en de makers gaan in op haar rol en wat het betekent dat zij een vrouw is. Maar ook de ontwikkeling van Watson als assistent van Holmes wordt uitgediept.

Disc 6

Holmes Sweet Holmes (18 min)
Na een uitleg van bedenker Robert Doherty over hoe de verhalen van Elementary tot stand komen vertellen de acteurs en maker over de karakters van de serie. Tussendoor krijgen we een aantal korte scènes uit de afleveringen te zien om de verhalen te ondersteunen.

Set Tour With Lucy Liu (3½ min)
Actrice Lucy Liu, die Joan Watson speelt, geeft een korte rondleiding door de studio waar de sets van het politiebureau en het huis van Sherlock Holmes zijn gebouwd.

CBS Launch Promos (8 min)
Een aantal korte en langere  promotiespots voor televisiezender CBS. De laatste is een korte behind-the-scenes met Jonny Lee Miller en Lucy Liu aan het woord.

The Power of Observation
Deze extra bestaat uit zes afzonderlijke hoofdstukken en welke begint met Series Preview (½ min), een promospot van CBS. In The Legend Comes to Life (3½ min) wordt het karakter van Sherlock Holmes uit Elementary uitgelegd. Seeing is Believing (3 min) gaat over het visuele aspect van het beeld, van belichting tot special effects. Bij Devil in the Details (4 min) krijg je een idee hoe de mensen van de rekwisieten aan het werk gaan om alles in de stijl van Sherlock Holmes te brengen. Componist Sean Callery en editor Sondra Watanabe vertellen in Pieces of the Puzzle (4½ min) wat hun visie en gedachten zijn over de muziek en de montage. Overigens heeft de leadermuziek van deze serie wel erg veel weg van de muziek van de Sherlock Holmes-films van Guy Ritchie, maar dit terzijde.  Tot slot My Dear Watson (4 min), dat over Joan Watson gaat. Een vrouwelijke buddy voor Sherlock Holmes, iets dat bedenker Robert Doherty al heel vroeg in z’n hoofd had zitten.

Conclusie

Sherlock Holmes en Watson leven en werken in het New York van de 21e eeuw. Holmes is een neurotische, zelfingenomen detective die regelmatig de politie bijstaat in vooral moordzaken. De onconventionele manier van werken zorgt regelmatig voor opzienbarende taferelen. Elementary heeft een originele aanpak van het karakter rond Sherlock Holmes, maar de uitvoering is niet altijd even denderend. De verhalen zijn te vaak te ongeloofwaardig en het feit dat Holmes eigenlijk onuitstaanbaar is maakt het voor de kijker ook niet makkelijker. Beeld en geluid zijn op deze DVD-uitgave redelijk van kwaliteit. Er staan wel een aantal extra’s op, die variëren van overbodig tot redelijk interessant.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:5
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots