Tarzan

Recensent:
Patrick van den Hul
08-07-2014

Totaalbeoordeling:

5.4
Blu-ray

Tarzan (Blu-ray)
Samenvatting

Tarzan (Kellan Lutz, Jan Kooijman) was ooit een normale jongen. Totdat het vliegtuig met zijn ouders en hemzelf erin neerstortte. Hij overleefde de crash, zijn ouders tragisch genoeg niet. Tarzan werd opgevoerd door de apen uit de jungle en werd daarmee een soort kruising tussen mens en dier. Hij vindt weer wat van zijn menselijkheid terug wanneer hij de lieftallige Jane Porter (Spencer Locke, Yolanthe Sneijder-Cabau) tegen het lijf loopt en smoorverliefd op haar wordt. Het is echter nog niet zo gemakkelijk voor hen om samen te komen, te beginnen met de taalbarrière. Er zijn echter zo mogelijk nog grotere obstakels te overwinnen. Het bedrijf van de ouders van Tarzan – Greystoke Industries – is na hun dood overgenomen door een op geldbeluste bestuurder. Hij stuurt zijn leger vol huurlingen op Tarzan en Jane af en ze zijn hun leven niet langer zeker. Wie zal er winnen, de mens of de natuur?

Commentaar

Het verhaal van Tarzan is al eeuwenoud en ontelbare keren verfilmd. Zelfs nog net voor de eeuwwisseling door Disney. Het is dan ook enigszins overbodig dat er nu alweer een verfilming uitkomt en wederom in animatievorm. De film kwam echter in de bioscopen ook in 3D uit en dat is een mooie manier extra geld te verdienen. Daarnaast zal het jonge kinderen een worst zijn hoe vaak het verhaal eerder al verfilmd is. Als we deze context even loslaten, is Tarzan dan een goede film geworden? Het antwoordt is nee, hoewel de primaire doelgroep daar misschien anders over zal denken. Het valt de volwassen kijker in eerste instantie op dat de animatie niet naar hedendaagse standaarden is. Er is wat de weinig details en het komt gewoon allemaal wat grof over. De kwaliteit is lichtjaren verwijderd van de films van Pixar. Dit zal misschien met beperkingen in het budget te maken hebben. Dat zie je ook terug in de Engelstalige cast vol onbekend namen. Ze doen het verdienstelijk, maar ze maken niet echt indruk. De Nederlandse stemmen van Tarzan en Jane worden ingevuld door respectievelijk Jan Kooijman en Yolanthe Sneijder-Cabau. Ze zijn ongetwijfeld alleen gekozen vanwege hun naamsbekendheid, dat zal de verkopen zeker stimuleren. Maar stemacteurs zijn ze niet en dat is te horen. Een flinke dosis kritiek dus, maar bij animatiefilms die zo primair op kinderen gericht zijn, is het de vraag hoe erg dit is. De volwassen kijker zal hier weinig uit kunnen halen, maar voor kinderen is de film prima geschikt. Tarzan is voldoende onderhoudend, heeft een hoog tempo met een niet al te lange speelduur. Daarnaast wordt het nergens echt eng of gewelddadig. Kortom: Geen goede film, maar goed genoeg voor doelgroep.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Animatie, Avontuur
Regio: B
Jaar: 2013
Speelduur: 94 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Nederlands
  • DTS-HD MA 5.1 - Vlaams
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Belga Films
EAN: 5412370840998

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Tarzan heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080p/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 25 GB enkellaagse disk.

We zijn tegenwoordig nogal verwend als het om animatiefilms gaat. De beeldkwaliteit is dan meestal om van te smullen. Deze beeldpresentatie van Tarzan is ook goed tot soms zeer goed, maar niet zo uitmuntend als de toppers uit het genre. Daarvoor mist het soms toch net dat tikkeltje extra scherpte. De kleuren zijn mooi verzadigd en knallen van je scherm, misschien wel het belangrijkste pluspunt van deze presentatie. Het contrast is ook altijd goed in orde. Er is geen sprake van defecten in enige vorm. Een prima presentatie.

Geluidskwaliteit

Deze BD-uitgave van Tarzan bevat een Engels gesproken DTS-HD Master Audio 5.1-track (24bit/48kHz) track. De Nederlandse versie heeft dezelfde technische specificaties. Het geluid is erg krachtig in volume en dynamiek. Je zult zo af en toe de min knop op je afstandsbediening opzoeken om de buren te vriend te houden. Dit komt ook doordat het volume nogal varieert. Dialogen zijn relatief laag van volume en als er dan sprake is van actie gaat de track helemaal los. Dit had wat beter in balans mogen zijn. Dat is dan ook het enige smetje op deze verdere uitstekende track.

Extra's

De enige extra’s zijn een aantal trailers.

Conclusie

Tarzan is van jongs af aan opgegroeid in de jungle en raakt zijn verbinding met de mensheid steeds meer kwijt. Totdat hij de mooie Jane tegenkomt en smoorverliefd op haar wordt. Samen strijden ze tegen een grote corporatie die de natuur kwaad aan wil doen. Tarzan  is de tweede animatiefilm over dit verhaal in vijftien jaar tijd en kan helaas niet tippen aan de voorganger. Het is in alle opzichten een matige film geworden, waarbij zowel het verhaal als de kwaliteit van de animatie achterblijven. Voor de primaire doelgroep van de kinderen kan het echter nog steeds prima vermaak zijn. De beeldkwaliteit is goed tot zeer goed en het geluid heeft veel impact, maar had iets meer gebalanceerd in volume mogen zijn. Qua extra’s moeten we het doen met een aantal trailers.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Belga Films.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

9 Angst DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
5.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.