The Purge: Anarchy

Recensent:
Laurens van der Molen
04-08-2014

Totaalbeoordeling:

9.2
Bioscoop

The Purge: Anarchy (Bioscoop)
Samenvatting

Het is het jaar 2023. De overheid heeft negen jaar geleden een jaarlijks evenement ingevoerd om de criminaliteit te verminderen en ervoor te zorgen dat de armoede verdwijnt. Het werkt perfect, want de armen lijken te verdwijnen en minder dan 5% van de bevolking is werkloos. Het evenement, genaamd de “purge”, heeft als regel dat voor één nacht per jaar alle criminele activiteiten, inclusief moord, legaal zijn. Shane (Zach Gilford) en Liz (Kiele Sanchez) komen met autopech langs de weg te staan, een uur voordat de purge begint. Eva (Carmen Ejogo) en haar dochter Cali (Zoe Soul) kunnen nog net vluchten voor een aanslag op hun woning en worden gered door een politieagent (Frank Grillo) die wraak wil nemen op de moordenaar van zijn kind. Deze vijf totale vreemden moeten samen de nacht op straat zien te overleven.

Commentaar

Waar de eerste The Purge zich nog afspeelde in een huis, neemt regisseur en schrijver James DeMonaco ons in dit tweede deel mee de straat op. Hoewel het eerste deel een absolute aanrader is, hoef je deze absoluut niet te hebben gezien om dit deel te begrijpen. Het gaat hier om een nieuwe groep mensen en aan het begin van de film worden de regels en de beweegredenen voor het invoeren van de purge duidelijk uitgelegd. The Purge Anarchy begint net als zijn voorganger een aantal uren voor het jaarlijkse evenement. We zien alle karakters richting huis gaan en afscheid nemen van hun bekenden. De uitspraak: “ik hoop jullie morgen allemaal weer te zien” van de baas van Eva schetst de situatie waar de inwoners van Amerika in 2023 inzitten perfect. Op de avond van de purge zijn alleen de mensen veilig die rijk genoeg zijn om een duur beveiligingssysteem aan te schaffen. Tijdens het aftellen naar het evenement voel je de spanning stijgen. Als het dan eenmaal zo ver is en het moorden begint, zit je als kijker op het puntje van je stoel. DeMonaco zet een heel interessante wereld neer in The Purge Anarchy, want hoe zou de mensheid omgaan met deze situatie? De rijken betalen zieken en armen om ze te vermoorden in hun eigen veilige huis, terwijl armere mensen zelf de straat opgaan om hun slachtoffers uit te zoeken. Een heel eng idee, omdat het hier niet om monsters, spoken of vampiers gaat, maar om ‘gewone mensen’. De karakters worden vooral gebruikt om de gebeurtenissen in de stad te laten zien en maken niet bijster veel ontwikkeling door. Toch voel je met hen mee en hoop je dat ze de avond levend doorkomen. Het beste karakter is de politieagent, gespeeld door Frank Grillo, die als een soort Punisher korte metten maakt met elke bedreiging en ondertussen probeert de onschuldigen te beschermen. Een ander thema dat een grote rol speelt in deze film, is de rol van de overheid tijdens de purge en het verzet hiertegen. Dit is erg goed gedaan en ik verwacht dat in een volgend deel (het is de bedoeling dat er jaarlijks een nieuw deel verschijnt) de focus komt te liggen op het verzet, dat er genoeg van heeft dat de overheid de purge gebruikt om af te komen van zijn arme inwoners en op die manier zelf rijker wordt. The Purge Anarchy is nog beter dan zijn voorganger en een absolute aanrader voor iedereen die zin heeft in een spannende thriller. Het feit dat we in 2015 het volgende deel in de reeks in de bioscoop kunnen verwachten is dan ook erg goed nieuws, want er zitten nog meer dan genoeg interessante verhalen in deze gecreëerde wereld.

Filmspecs

Medium: Bioscoop
Genre: Horror, Thriller
Jaar: 2014
Speelduur: 103 min

Laatste reacties

Jeroen D  |  04-08-2014

Kijk ik naar uit. De eerste kreeg niet zulke goede recensies (vond het zelf 1 van de beste films van vorig jaar) maar deze gelukkig wel.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Discriminatie Geweld Grof
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
10

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.