Horse Whisperer, The (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
04-04-2002

Totaalbeoordeling:

8.6
DVD

Horse Whisperer, The (SE) (DVD)
Samenvatting

De jonge Grace MacLean (Scarlet Johansson) is gek op paarden. Zelf heeft een ze prachtig paard, genaamd Pilgrim. Op een mooie winterdag gaat ze samen met haar vriendin paardrijden in de besneeuwde omgeving. Op hun terugweg naar de manage nemen ze een kortere route. Op een heuvel glijdt het paard van Grace’s vriendin uit en sleept in haar val ook Grace en haar paard mee. Al glijdend komen ze op een weg terecht, waar juist een vrachtauto aan komt. Een zeer ernstig ongeval is het resultaat, waarbij de vriendin van Grace het leven laat. Pilgrim probeert Grace te beschermen en steigert. Grace en Pelgrim raken zeer ernstig gewond. Grace verliest een deel van haar been. Pegrim is er zo ernstig aan toe, dat de dierenarts haar direct een spuitje wil geven. Maar de moeder van Grace, Annie MacLean (Kristin Scott Thomas) wil dat niet zomaar doen.
Door het ongeluk is Pilgrim erg beschadigd. Het paard is niet alle fysiek erg beschadigd, maar is ook volkomen onhandelbaar geworden. Van alle kanten wordt geadviseerd het paard te laten inslapen. Als Grace weer uit het ziekenhuis thuiskomt en haar zwaar beschadigde paard ziet, schrikt ze vreselijk. Ook Grace is er psychisch niet best aan toe, zij sluit zich af van de buitenwereld.
Annie besluit het paard te gaan helpen in de hoop dat dat Grace ook zal helpen. Na lang zoeken komt zij in contact met Tom Booker (Robert Redford). Tom heeft de gave een speciale band met paarden op te bouwen en is daardoor in staat paarden met problemen te helpen. Hij wordt een paardenfluisteraar genoemd. Tom weigert echter naar New York te komen om het paard te bekijken. En dus geeft Annie haar baan op en reist samen met Grace, die helemaal niet mee wil, en Pilgrim dwars door Amerika naar Tom in Montana. Eenmaal daar aangekomen wil Tom wel helpen. Met veel geduld probeert Tom een band op te bouwen met Pilgrim. Grace blijft wars van dit alles, maar langzaam, heel langzaam lijkt het Tom te gaan lukken.

Commentaar

De film The Horse Whisperer, naar het gelijknamige boek van Nicholas Evans, is een zeer aangrijpende film. Met name de openingsscène, het ongeluk met het paard, is erg heftig en zal menig paardenliefhebber aangrijpen. Gelukkig is, uiteraard, geen paard echt gewond geraakt, maar het komt zeer realistisch over. Deze openingsscène is ook de reden dat de film een leeftijdsindicatie van 12 jaar heeft gekregen.
Daarna is het een wat langzaam voortbewegende sterk geromantiseerde film, met heel veel beelden van de prachtige natuur.
Regisseur, en hoofdrolspeler, Robert Redford heeft met gebruikmaking van verschillende beeldformaten het verschil tussen de beklemming van het stadsleven in New York en de grootsheid van de natuur willen benadrukken. Het eerste half uur heeft de film dan ook een klein filmoppervlak met een beeldverhouding van 1.85:1, daarna is de film in een verhouding van 2.35:1.
Vanaf het moment dat de film zich afspeelt in Montana bij de paardenfluisteraar, concentreert de film zich voornamelijk op hem, Robert Redford dus. In verhouding is de aandacht in de film voor Grace en het paard beduidend minder.
De ondersteunende muziek van Thomas Newman voegt aan de natuurbeelden een uitstekende muzikale dimensie toe.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1998
Speelduur: 102 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Hongaars
  • Dolby Digital 2.0 - Tsjechisch
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Buena Vista / Touchstone
EAN: 8711875926518

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Productie Featurette
  • Robert Redford Featurette
  • Buck Brannaman Featurette
  • Muziekvideo Allison Moorer ‘A soft place tot fall’

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is met een beeldverhouding van 2.35:1 is anamorf op de DVD gezet. Het kleinere beeldformaat (1.85:1) van het eerste half uur van de film is in dit brede kader geplaatst, waardoor het beeld dan zowel links als rechts zwarte balken heeft.
De beeldkwaliteit is goed. Regisseur Redford heeft veel gebruik gemaakt van allerlei filters, waardoor het beeld soms wat soft aandoet en de uitstraling van de natuurbeelden vooral wordt versterkt. Daardoor zien de kleuren er erg vol en (een beetje te) natuurlijk uit. Door deze softe beelden lijken scherpte en de detaillering te kort te schieten. Maar goed, een en ander is door de regisseur zo bedoeld. Het contrast en het zwartniveau zijn goed. De film is nog vrij recent en daarom vrij van ongerechtigheden. Af en toe is lichte filmruis zichtbaar en is ook een lichte vorm van edge-enhancement zichtbaar. Het beeld staat in het begin van de film niet geheel stabiel in het frame.
De DVD is van het type DVD-9, hetgeen betekent dat deze enkelzijdig is en dubbellaags (RSDL). Dit houdt in dat tijdens het afspelen van de film van laag wordt gewisseld. Deze laagwisseling is wel merkbaar, zij het erg kort en nauwelijks storend.
De Nederlandse ondertiteling (wit) is goed, maar staat in het filmbeeld (boven de onderste zwarte balk). Plezierig wanneer je het beeld projecteert, maar minder leuk op een (breedbeeld)televisie.

Geluidskwaliteit

De Engelse soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (met een bitrate van 384 kb/s) op de schijf. De nadruk van de soundtrack ligt op de drie voorkanalen, de achterkanalen worden in split-surround (stereo) gebruikt voor de omgevingsgeluiden en de ruimtelijkheid van de muziek. In sommige scènes worden de achterkanalen nadrukkelijker gebruikt. De soundtrack klinkt als geheel erg mooi, zeer ruimtelijk en natuurlijk. De dynamiek is goed en het aanwezige laag is voldoende. Het laag gaat niet extreem laag door, maar dat is in deze film ook niet nodig.
De dialogen blijven te allen tijde goed hoorbaar en komen, zoals gebruikelijk, uit de centerspeaker.

Extra's

De menu’s bestaan uit filmanimaties met achtergrondmuziek. Op de DVD staan enkele aardige extra’s die allemaal van Nederlandse ondertiteling voorzien zijn. Prima!

‘Bioscooptrailer’, in 2.35:1 letterbox beeldformaat met DD2.0 – 192 Kb/s geluid. Bioscoop trailer van 2 minuten.

‘Productie Featurette’, in 4x3 standaard beeldformaat met DD2.0 –192 Kb/s geluid. Een erg korte, slechts 2 minuten durende, video met een blik achter de schermen, met korte interview- en filmfragmenten.

‘Robert Redford Featurette’, in 4x3 standaard beeldformaat met DD2.0 - 192 Kb/s geluid. Hetzelfde als bovenstaande featurette, maar nu meer aandacht voor Robert Redford. Tijdsduur slechts 1½ minuut!

‘Buck Brannaman Featurette’ in 4x3 standaard beeldformaat met DD2.0 - 192 Kb/s geluid. Een slechts 1½ (!) minuten durende video met interviewfragmenten met Buck Brannaman, een paardenfluisteraar. Brannaman heeft adviezen gegeven bij het maken van de film.

‘Muziekvideo - A Soft Place To Fall van Allison Moorer, in 2.35 letterbox beeldformaat met DD2.0 - 192 Kb/s geluid. Een 4½ minuten durende muziekvideo ondersteund met filmfragmenten.

Bij de DVD zit ook een Nederlandstalig boekje (8 pagina’s) met informatie over de productie, de cast en crew en een overzicht van de tracklisting.

Conclusie

The Horse Whisperer is, zeker in het eerst kwartier, een zeer aangrijpende film met een zeer realistische verfilming van een afschuwelijk ongeluk. Verder is de film net zo relaxed als het landschap waar zich de verdere twee uur afspelen, waardoor de film wat traag overkomt.
Deze nieuwe Special Edition DVD van Buena Vista vervangt een eerdere kale ‘flipper’ uitgave, met als grote winstpunt dat de DVD nu geen ‘flipper’ meer is. Beeld- en geluidskwaliteit zijn beide goed. Op de DVD staan enkele aardige maar extreem korte extra’s, waardoor de titel ‘special edition’ wel erg enthousiast is. Pluspunt is dat de extra’s wel Nederlands ondertiteld zijn. De DVD is zeker een aankoop waard.

Laatste reacties

zetmoon  |  17-05-2005

Een hele mooie film! En wat moet ik nog zeggen over Scarlett Johansson? Zo jong, zo mooi en zo goed!
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  26-02-2005

Ik hou op zich helemaal niet van dit soort films maar ik heb me er toch aan gewaagd (Uit de drie voor 33 bak begrist bij de FRS) en ik moet zeggen dat hij me ni...
Lees meer >

cocico  |  15-01-2005

Gho, Scarlett is toch wel mooi 'uitgegroeid'. Voor de rest is dit niet bepaald een film die ik wil zien...
Lees meer >

Frank  |  03-01-2004

Nee op een SE hoort minimaal DTS! Daar ben ik het dus niet mee eens. Er zijn genoeg Special Editions die geen DTS hebben, maar deze naam wel eer aandoen.
Lees meer >

levi  |  03-01-2004

Ik heb de film met me mama in de BIOS gezien! En ik vind hem nou juist wel Moooi!
Lees meer >

zerrax  |  17-08-2003

Een "natuurlijk, ruimtelijk klinkende" Dolby track van 384 kb/s ? laat me niet lachen ! En dit voor een Special Edition ? (SE) Juist deze producties geven ...
Lees meer >

Rochan  |  04-05-2002

Dan zal ik maar iets positief schrijven. Ik vond het een mooie film. Misschien wel iets te langdradig, maar toch wel de moeite waard om het te kijken. Kristin ...
Lees meer >

Ronin  |  05-04-2002

Pppffff...stomme film....nog het huren niet waard :o
Lees meer >

Oakey  |  05-04-2002

In één woord een draak
Lees meer >

Jordé den Tenter  |  05-04-2002

Een hele slechte film niks vvor Robert Redfort.
Lees meer >

seetie  |  05-04-2002

Mijn moeder heb ik zelfs over deze film gehoord - en die kijkt NOOIT films. Het zal dus wel helemaal nergens over gaan!!!:D
Lees meer >

Mazdalfa  |  04-04-2002

Traag, langzaam en slaapverwekkend. Voor mooie beelden heb ik meer aan David Lean of Bernardo Bertolucci. Maz
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
?

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:-
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:4
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 163
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.