Lucia de B.

Recensent:
Patrick van den Hul
29-08-2014

Totaalbeoordeling:

7
Blu-ray

Lucia de B. (Blu-ray)
Samenvatting

Lucia de Berk (Ariane Schluter) is een eigenzinnige verpleegster, die argwaan wekt als ze voor de zoveelste keer bij een onverklaarbaar sterfgeval betrokken is. Een baby van slechts een paar maanden oud komt te overlijden. Het ziekenhuis schakelt de politie en het Openbaar Ministerie in en de jonge parketsecretaris Judith (Sallie Harmsen) krijgt het dossier van Lucia op haar bureau. Het onderzoek naar de ‘Engel des Doods’, zoals de pers Lucia noemt, is moeilijk. Ze heeft geen sporen achtergelaten en weigert met de rechercheurs te praten. Toch wordt ze, door een bloedtest, uiteindelijk veroordeeld tot levenslang voor vier moorden en drie pogingen ertoe. Kort hierna worden er echter vraagtekens gezet bij de betrouwbaarheid van de test en Judith begint te twijfelen. Haar bazen willen hier niets van horen en in hoger beroep krijgen zij Lucia opnieuw veroordeeld, nu zelfs levenslang met TBS. Mede dankzij het harde werk dat Judith heeft verricht… De mogelijkheden voor Lucia lijken hiermee helemaal uitgeput. Of is er toch nog een greintje hoop?

Commentaar

Je bent schuldig totdat je onschuld is bewezen. Dit is de tagline van Lucia de B., de verfilming van een van grootste rechterlijke dwalingen uit de Nederlandse geschiedenis. Meestal zijn dit soort commercieel bedoelde oneliners nogal afgezaagd, maar in dit geval vat het de hele film in één zin samen. Dergelijke blunders kenden we vooral uit de Verenigde Staten, maar zoiets kan toch niet gebeuren binnen ons rechtssysteem? Menigeen zal zich de mediahetze van destijds nog kunnen herinneren. Maar weet je ook hoe het uiteindelijk is afgelopen met de zaak? Zo niet, dan heeft deze zeer getrouwe verfilming nog de nodige verrassingen voor je in petto. Lucia de B. biedt een heel nauwkeurig en strikt chronologisch verslag van de belangrijkste gebeurtenissen in deze zaak. Uitzonderingen hierop zijn flashbacks naar Lucia haar jeugd, maar deze komen niet echt goed uit de verf. Er moest nog een extra scenarioschrijver aan te pas komen om de film wat minder feitelijk te maken en meer te doen laten aansluiten op de regels van de filmwereld. Dit is maar ten dele gelukt. Lucia de B. is een zeer plotgedreven film geworden. Dit is niet per se een nadeel. De zaak is namelijk zo boeiend dat juist de focus op feitelijkheden interessant is en blijft. De korte speelduur helpt daar ook bij, waardoor het tempo continu hoog blijft. De personages worden maar beperkt uitgediept en het is dan ook geheel de verdienste van de goed presterende cast, met hoofdrolspeelster Ariane Schluter in de titelrol voorop, dat er toch nog enigszins een emotionele kant aan de film zit. Je leeft bovendien mee doordat de film duidelijk de kant kiest van Lucia en daarvoor alles uit de kast haalt. Zo worden alle scènes vanuit haar perspectief gepresenteerd. We zien letterlijk wat zij ziet. Er is veel gefilmd in donkere en kleine ruimtes, om het claustrofobische gevoel van ingesloten raken over te brengen. Lucia de B. is een competent gemaakte film die uitermate boeiend is van begin tot eind. Het had nog sterker kunnen zijn als de filmmakers iets meer aan de fantasie van de kijker hadden overgelaten. Wat meer twijfel hadden gezaaid. Ook had er gerust iets minder focus mogen zijn op het presenteren van een feitelijk verslag en had het meer nadruk mogen krijgen wat het met een mens doet om in zo’n situatie te raken. Binnen de keuzes die gemaakt zijn is de uitvoering echter zo sterk dat de Lucia de B. zeker een film is geworden die het kijken waard is. 

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: B
Jaar: 2014
Speelduur: 97 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Nederlands
Ondertiteling: Engels
Uitgever: Splendid Film
EAN: 4013549060981

Extra's

  • Making of
  • Videoclip: Tangerine – ‘Lucia’
  • Teaser en trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Lucia de B. heeft een beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080p/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 25 GB enkellaagse disk.

De kwaliteit van het beeld is ruim voldoende. Het beeld heeft een scherpte en detaillering die op het niveau is dat je mag verwachten, hoewel hier een daar een klein beetje af kan nemen. De hele uitstraling van Lucia de B. is kil en grauw, dus verwacht geen kleurenfestijn. Er zijn een handjevol scènes die wel kleurrijker zijn en hier laat de transfer zien deze veelzijdigheid accuraat te kunnen weergeven. Er zijn veel donkere scènes en hier had het schaduwdetail wat rijker mogen zijn. Wel is het zwartniveau goed op orde. Het beeld is geheel vrij van defecten.

Geluidskwaliteit

Deze BD-uitgave van Lucia de B. bevat een DTS-HD Master Audio 5.1-track (16bit/48kHz) in de originele Nederlandse taal. Voor de internationale markt is er ook een Engelstalige ondertitelingstrack bijgevoegd. Lucia de B. is vrijwel volledig een ‘praatfilm’. De dialogen zijn daarbij kraakhelder en hebben een krachtig volume. Het belangrijkste aspect is daarmee al op orde. Van actie is geen sprake. Omgevingsgeluiden worden niet of nauwelijks opvallend weergegeven. Alleen middels de muziek komen de achterste speakers en subwoofer noemenswaardig in actie. Deze track zal geen bijzondere indruk maken, maar ondersteunt de film prima.

Extra's

Vanuit het hoofdmenu zijn een paar extra’s te bekijken. Alle extra’s zijn in HD op de schijf geplaatst en de audio is Dolby Digital 2.0 (224kb/s).

Making of (19 min.)
Deze making of bestaat uit een zevental segmenten die los van elkaar of allen tezamen zijn af te spelen. Ze zijn duidelijk gemaakt voor promotionele doeleinden en bedoeld geweest voor losse uitzending. Ze bevatten ook elk een eigen intro en afsluiting. Ondanks de korte speelduur per segment, zijn de commentaren en zienswijzen van regisseuse Paula van der Oest en castleden interessant om te horen. Als geheel geeft deze making of net dat beetje achtergrondinfo voor de geïnteresseerde.

Videoclip: Tangerine – ‘Lucia’ (3 min.)
De clip bij een muzieknummer van Tangerine, speciaal gemaakt voor de film. De clip bestaat uit een combinatie van beelden van Tangerine en beelden uit de film.

Teaser en trailer (3 min.)
De teaser en de trailer van Lucia de B.

Conclusie

Lucia de Berk is verpleegster en doet erg haar best. Maar om haar heen zijn relatief veel sterfgevallen. Voor ze het weet is ze het slachtoffer van een mediahetze en zit ze levenslang in de gevangenis, terwijl ze steevast beweert onschuldig te zijn. Lucia de B. is een aangrijpend verslag van een van de grootste gerechtelijke dwalingen uit de Nederlandse geschiedenis. De film biedt een treffend en boeiend inhoudelijk verslag, maar laat de menselijk kant hierbij wat onderbelicht. De BD-uitgave heeft een beeld- en geluidskwaliteit die beide ruim voldoende zijn. Er zijn een paar extra’s opgenomen.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Splendid Film.

Lees meer

Laatste reacties

Michael Hamers  |  31-08-2014

Bedankt voor je uitgebreide reactie (y)
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  31-08-2014

@ Rogier en Michael, heb een zinnetje weggehaald en het woordje geen geplaatst, waar de begrijpende lezer het waarschijnlijk al gedacht had. Een film review op...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  30-08-2014

Ik heb al een tijdje geleden geopperd om een extra rubriek mee te nemen, iets als eindbeoordeling voor de BD of DVD-uitgave. Of een aparte rubriek waar je de BD...
Lees meer >

Michael Hamers  |  30-08-2014

Nou rustig rustig... Patrick bedoelt het vast niet zo DVDPF. En jij vast ook niet, maar laten we het hier op het forum in elk geval vriendelijk houden. Ik ben ...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  30-08-2014

Geen Nederlandse ondertiteling inderdaad. Dit is echter ook niet noodzakelijk, want de hele film is gewoon in goed helder Nederlands gesproken. Heb al eens eer...
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  29-08-2014

Geen Nederlandse ondertiteling inderdaad. Dit is echter ook niet noodzakelijk, want de hele film is gewoon in goed helder Nederlands gesproken.
Lees meer >

reusla  |  29-08-2014

Yep, ligt al sinds 22 augustus bij Media Markt Rotterdam-Centrum voor 17.99. Heeft inderdaad geen Nederlandse ondertiteling op de Blu-ray, alleen Engelse ondert...
Lees meer >

Dida  |  29-08-2014

Geen Nederlandse Ondertiteling bij de blu ray?
Lees meer >

WaymannDirector  |  29-08-2014

Iemand deze al ergens in de winkels gezien ?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:3
6.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots