Sabotage

Recensent:
Patrick van den Hul
30-09-2014

Totaalbeoordeling:

5.7
Blu-ray

Sabotage (Blu-ray)
Samenvatting

John ‘Breacher’ Wharton (Arnold Schwarzenegger) is een doorgewinterde DEA-agent. Samen met zijn stoere mannen (en een evenzo stoere vrouw) overwinnen ze elke tegenstander. John wordt wel geplaagd door traumatische gebeurtenissen uit zijn verleden, maar tot nu toe weet hij zichzelf onder controle te houden. Op een dag besluit het team collectief om op het slechte pad te gaan. Bij het veiligstellen van een grote drugsvoorraad van een kartel besluiten ze om al het geld achterover te drukken en daarbij de autoriteiten te misleiden. Wanneer ze terugkeren voor het verstopte geld is het verdwenen. Wie heeft hen verraden? Tot overmaat van ramp heeft de beroving nog meer fatale gevolgen. John moet toezien hoe de leden van zijn team één voor één op gruwelijke wijze worden vermoord. Lukt het John om er tijdig achter te komen wie de boosdoener is? Voordat er niemand van het team over is?

Commentaar

Arnold Schwarzenegger heeft zijn politieke carrière op een laag pitje gezet en is de laatste jaren weer volop te zien in Hollywood. En dan voornamelijk in het genre waarin hij gespecialiseerd is: brute actie. Sabotage mag zich zeker onder deze noemer scharen. Regisseur David Ayer (End of Watch, Street Kings, Harsh Times) is inmiddels ook helemaal thuis in het genre. Schwarzenegger is volledig op zijn plaats in deze film en draagt deze eigenhandig. De focus ligt dermate op de actie dat we niet heel over hem te weten komen, maar zijn personage heeft tenminste nog enige diepgang. Dit kan van de overige cast niet gesteld worden. Er komen heel wat bekende gezichten voorbij, maar geen van hen weet enige indruk achter te laten. Het grote probleem is van Sabotage is dat er simpelweg weinig is om van te genieten. De personages zijn echt allemaal onsympathiek waardoor je van het begin af aan niet bij de film betrokken raakt. Enige luchtigheid is ook ver te zoeken. In plaats van wat humor hier en daar wordt deze uiterst serieuze film gekenmerkt door een soms wel expliciete weergave van het grove geweld dat in de film gebezigd wordt. Sabotage wil een serieus drama zijn, maar is en blijft een actiefilm. Naar het einde toe wordt het gelukkig nog enigszins goed gemaakt. Dan barst de actie past echt los met een spectaculaire achtervolging en een shoot-out aan het einde die zijn weerga niet kent. Het platte einde past perfect bij de beperkte diepgang die deze film heeft en laat je toch nog enigszins met een voldaan gevoel achter. Een goede afsluiting kan echter niet verhullen dat Sabotage in alle opzichten een matige film is geworden.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Drama, Misdaad
Regio: B
Jaar: 2014
Speelduur: 109 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 7.1 - Engels
  • DTS-HD MA 7.1 - Duits
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels
Uitgever: Splendid Film
EAN: 4013549046527

Extra's

  • Alternate ending
  • Making of
  • B-roll
  • Deleted scenes
  • Interview

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Sabotage heeft de originele beeldverhouding van 1.85:1. Het High Definition beeld heeft een 1080p/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50 GB dubbellaagse disk.

De kwaliteit van het beeld biedt precies wat je er van mag verwachten. Het beeld is in het algemeen geschoten scherp, zowel in overzicht als bij close-ups. Alle details komen goed tot hun recht. De film is digitaal gefilmd en hier en daar is er sprake van wat ruis. Vooral in de meer donkere scènes. Het zwartniveau is in orde en de kleuren zijn goed uitgebalanceerd en realistisch. Er zijn geen defecten te bespeuren. Samengevat een prima transfer, niets meer en niets minder.

Geluidskwaliteit

Deze BD-uitgave van Sabotage bevat een DTS-HD Master Audio 7.1-track (24bit/48kHz) in de originele Engelse taal. Indrukwekkende specificaties en weer eens een mogelijkheid voor degenen onder ons met een 7.1-set om deze ten volle te benutten. De kwaliteit van de audio is consistent goed, maar overtreft nergens echt de verwachting. Er is sprake van een solide surroundbeeld en dialogen blijven altijd goed verstaanbaar in het geweld. Tijdens de actie zit er voldoende kracht in de track. Het is wat moeilijk aanwijsbaar, maar deze mist net dat beetje dynamiek en volume om deze echt uitstekend te kunnen noemen.

Extra's

Vanuit het fraai geanimeerde hoofdmenu zijn ondergenoemde extra’s beschikbaar. Alle extra’s zijn in HD en hebben DTS 2.0 audio (48kHz). Vreemd genoeg is er alleen Duitse ondertiteling beschikbaar bij de extra’s en geen Nederlandse.

Alternate ending (11 min.)
De titel suggereert een enkelvoud, maar er zijn meerdere alternatieve eindes te bekijken. Twee om precies te zijn.

Making of (8 min.)
In sneltreinvaart wordt een grote diversiteit aan onderwerpen behandeld. De meest interessante van alle extra’s.

B-roll (6 min.)
Beelden van achter de schermen.

Deleted scenes (18 min.)
Een negental korte verwijderde scènes zijn hier terug te kijken.

Interview (17 min.)
Een selectie van interviews met onder andere regisseur David Ayer en hoofdrolspeler Arnold Schwarzenegger.

Conclusie

John Wharton is al jaren DEA-agent en klaart de ene na de andere klus. Wanneer hij en zijn team besluiten om geld te verduisteren komt dit hen duur te staan. Ze worden één voor één vermoord door een onbekende dader. Sabotage is een bijzonder grimmige actiefilm geworden. Het wil ook een drama zijn maar slaagt daar niet in en een sterk einde kan de rest van deze matige film niet meer redden. De uitgave is compleet met goede beeld- en geluidskwaliteit en een compleet pakket aan (korte) extra’s.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Splendid Film.

Lees meer

Laatste reacties

Claudio Santulli  |  30-09-2014

Thanks voor de oplettendheid. Ik heb het aangepast. (y)
Lees meer >

Pieter V  |  30-09-2014

Bij de techspecs staat: 1.85:1 als verhouding. Maar in de verwoording: 1.78:1. Wat dus niet klopt. Ook de screenshots laten zien dat het 1.85:1 is.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
6.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.