Disappearance of Eleanor Rigby, The

Recensent:
Vincent Vernel
21-11-2014

Totaalbeoordeling:

7
Bioscoop

Disappearance of Eleanor Rigby, The (Bioscoop)
Samenvatting

Connor Ludlow (James McAvoy) en Eleanor Rigby (Jessica Chastain) hebben een ogenschijnlijk goede relatie. Tot op een dag Eleanor er voor kiest om een pauze in te lassen en zij zonder verdere uitleg vertrekt. Ook al beleven Connor en Eleanor dezelfde gebeurtenissen, ze ervaren dit totaal anders. De vraag is of zij  elkaar ooit genoeg kunnen begrijpen om hun relatie te laten werken en eerdere gebeurtenissen nu echt in het verleden kunnen laten.

The Disappearance of Eleanor Rigby: Him volgt Connor in deze periode: zijn zoektocht naar Eleanor en de reden voor haar vertrek, de strijd om zijn bar open te houden en de ingewikkelde relatie met zijn vader (Ciaran Hinds). Hij probeert door te krijgen waarom Eleanor weg wilde, maar kijkt ook vooruit. Niet alles loopt nu eenmaal zoals je wilt.

The Disappearance of Eleanor Rigby: Her vertelt Eleanors verhaal: de vraag wat de relatie met Connor eigenlijk voor haar betekent, haar relatie met ouders, zus en neefje, maar bovenal Eleanors zoektocht naar zingeving na een groot verlies. In haar zoektocht herevalueert ze al haar keuzes, hoeveel pijn ze daarmee anderen ook doet. Het is haar leven, wat ze nu voor zichzelf wilt leven.

Commentaar

Met The Disappearance of Eleanor Rigby zet beginnend regisseur Ned Benson een klein meesterwerk neer. In een behoorlijk verzadigd genre als dramafilms kost het moeite om positief op te vallen. Benson lukt dit met gemak met dit indrukwekkende tweeluik. Het verhaal op zich is niet veel bijzonders. Een stel komt er na een persoonlijk drama achter dat ze misschien niet zo goed bij elkaar passen als daarvoor gedacht. In dit verhaal beseft de vrouw dit althans en ze vertrekt. Zoals onvermijdelijk treft het stel elkaar later weer en is het de vraag of ze een punt zetten achter de relatie of er toch voor zullen gaan. De crux zit hem in de  uitvoering. In The Disappearance of Eleanor Rigby draait het dan ook niet alleen om Eleanor en Connor, maar ook de mensen in hun leven en hoe de visie van anderen hen beïnvloedt. Beide films zitten subliem in elkaar en passen qua inhoud, toon en tempo bij het onderwerp van de film. The Disappearance of Eleanor Rigby: Him is volledig lineair en bevat veel korte losse scènes. Connor kijkt niet terug en beoordeelt alles op het moment, net als de meeste mannen doen. In dit deel van het tweeluik speelt het persoonlijk drama tussen hem en Eleanor een relatief kleine rol naast alles waar Connor mee bezig is, maar is Eleanor wel altijd in zijn gedachten. The Disappearance of Eleanor Rigby: Her kent een rustiger tempo, waarin individuele relaties veel meer centraal staan. Eleanor denkt in flashbacks en praat met haar zus en docent openlijk over haar twijfels, angsten en de rol die mensen moeten spelen in tegenstelling tot diegene ze zelf willen hebben. Hierdoor zijn beide films, ook al zijn de ontmoetingen tussen Connor en Eleanor (voornamelijk) hetzelfde, een compleet andere ervaring. De scène dat zij elkaar voor het laatst (in de film) zien is hartverscheurend in zowel Him als Her. De scripts voor deze films komen hier en daar wat cliché over, maar nergens storend. Doordat alle twee de films hiernaast doorspekt zijn met subtiele humor, herkenbare situaties en rauwe emoties, komt het nergens overdadig of gemaakt over. Hiernaast spelen alle acteurs zeer overtuigend. James McAvoy (X-Men: Days of Future Past, The Last King of Scotland, Atonement) en Jessica Chastain (Interstellar, Zero Dark Thirty, The Help) weten The Disappearance of Eleanor Rigby: Him/Her goed te dragen, hoewel Chastains rol in Him vrij miniem is. Waar de films verder hun kracht uit halen zijn de subliem gecaste en geschreven bijfiguren. Ciarán Hinds (Rome maakt het meeste indruk en is al genoeg reden om Him te zien, maar ook Jon Hader (Superbad) en Viola Davis (Traffic) maken in hun kleinere rollen zeker impact. William Hurt (Darky City) wordt wat weinig gebruikt, maar maakt alles goed in zijn laatste scène en zijn samenspel met Isabelle Huppert, die de moeder van Eleanor speelt.  Dit maakt The Disappearance of Eleanor Rigby: Him en The Disappearance of Eleanor Rigby: Her tot absolute must-sees voor iedereen met een hart (voor mooie films).

In een moment van verstandsverbijstering is er ook een ingekorte versie op de markt gebracht, Them, waar beide films tot één zijn gemaakt. Omdat beide films uniek zijn in toon en stijl, is Them zeker af te raden. Het beste is zowel Him en Her te kijken en je te laten verbazen.

Filmspecs

Laatste reacties

Franklin1975  |  21-11-2014

Dit soort films doen mij tegenwoordig wel wat, dus deze wil ik ook erg graag zien. Blinde aanschaf straks?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.