Transformers: Age of Extinction

Recensent:
Rogier Burghout
26-11-2014

Totaalbeoordeling:

7
Blu-ray

Transformers: Age of Extinction (Blu-ray)
Samenvatting

Na de laatste strijd tussen de Autobots en de Decepticons is de stad Chicago verwoest. De Amerikaanse regering heeft vervolgens alle Transformers tot een bedreiging uitgeroepen, en wereldwijd wordt er jacht gemaakt op de goede en de slechte Transformers. Veel autobots hebben zich vervolgens vermomd en verscholen. Cade Yeager (Mark Wahlberg) leeft samen met zijn tienerdochter op een afgelegen boerderij en werkt daar als uitvinder. Cade koopt alle schroot en ijzerwaren in de omgeving op om deze vervolgens op te knappen en te verkopen, dit tot grote onvrede van zijn dochter, omdat zij vindt dat dit te weinig oplevert. Cade laat zich echter niet kisten en koopt een oude truck die de meesten zouden laten staan als een oude roestbak. De verrassing is echter heel groot als er letterlijk leven in deze truck komt: het blijkt Optimus Prime te zijn, in vermomming. Wanneer de regering echter achter de verblijfplaats van Optimus komt wordt er direct jacht op hem gemaakt. Optimus, Cade en zijn dochter weten ternauwernood te vluchten, maar dan wacht een nieuwe strijd: die met de Decepticons, die net in grote getale versterking hebben gekregen vanuit een andere planeet ergens in ons stelsel. De strijd wordt zelfs zo hevig dat Optimus zich genoodzaakt voelt om een alliantie aan te gaan met een Transformers-ras, waarvan men dacht dat die uitgestorven was: de Dinobots. Nu barst de strijd pas echt los!

Commentaar

Regisseur Michael Bay kreeg aardig wat kritiek te verwerken op de eerste drie Transformers-films. Ten eerste duurden ze te lang, ten tweede waren de effecten niet goed te onderscheiden en ten derde was het verhaal te zwak. Voor deel vier beloofde Bay beterschap en ging terug naar de tekentafel voor een geheel nieuw verhaal. De vraag is nu: is dat gelukt? Nou... nee. Het verhaal blijft even zwak en ondanks dat Wahlberg erg zijn best doet kan hij het karakter van een slimme doch stoere wetenschapper en uitvinder niet overtuigend overbrengen. Maar is dat erg? Niet als de film verder genoeg weet te bieden. Helaas valt Bay hier ook in herhaling. De strijd tussen de Autobots en de Decepticons kent een klein nieuw aspect, namelijk de toevoeging van de Dinobots. Helaas gebeurt dit te laat en te kort, waardoor het te weinig indruk maakt. Ook de komische noot, een aardige rol van Stanley Tucci, komt geforceerd en overbodig over. De effecten zijn wel beter gedaan, waardoor je als kijker de "Transformer-effecten" beter kan volgen. Ook de actiescènes zijn prima gedaan, maar ook deze springen er niet echt uit. Ook met een speelduur van maar liefst 165 minuten is dit de langste Transformers-film ooit, en dan geldt het oude spreekwoord "overdaad schaadt" toch wel voor dit vierde deel. Aangezien de film in China en omstreken het zeer goed heeft gedaan komt er ongetwijfeld een vijfde deel. Dit vierde deel is aardig, maar niet meer dan dat. De film is het echter wel waard om te bekijken als je een fan bent van visuele effecten en overdadige actiescènes. Want daarvan heeft deze vierde Transformers er meer dan voldoende.

Transfomers: Age of Extinction wordt in diverse uitvoeringen uitgebracht, waaronder een uitvoering met 3D/2D/Bonus Blu-ray Discs. Deze wordt hier besproken. Alle drie de Blu-ray Discs zitten in een keepcase, zonder verdere slipcase (zoals in het buitenland).

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Science fiction
Regio: A, B, C
Jaar: 2014
Speelduur: 165 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 / 1.78:1 IMAX HD niet anamorf
3D: Ja
Geluidssporen:
 • Dolby Atmos
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deense ondertiteling, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Noors, Spaans, Zweeds
Uitgever: Paramount Home Entertainment Benelux
EAN: 50530830164018

Extra's

 • Bay on Action
 • Evolution with Extinction
 • - Generation 2
 • - Drive Like Hell
 • - Small Town, Big Movie
 • - Shadow Protocol Activated
 • - The Last Stand
 • - The People's Republic
 • - Rise of the Dinobots
 • - The Finishing Touch
 • Just Another Giant Effin' Movie
 • A Spark of Design
 • T.J. Miller: Farm Hippie
 • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Transformers: Age of Extinction krijgt op 2D Blu-ray Disc een AVC-gecodeerde transfer mee in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.40:1. Bijna de gehele 50GB Blu-ray Disc is beschreven.
Welkom bij een nieuwe referentiedisc voor je HT, deze beeldtransfer van de vierde Transformers is namelijk absoluut perfect. Kleuren, detail, scherpte, contrast en zwartwaarden: het is allemaal perfect. Van de wijde en met veel beweging gebrachte landschap-scènes tot de close-up scènes in de donkere schuur van de hoofdpersoon, het beeld is altijd perfect in orde. De kleuren zijn overdadig en zijn erg levendig. Bay heeft voor een oververzadigd kleurenpalet gekozen en dat laat deze transfer perfect zien. Ook heeft deze transfer een mooi filmisch uiterlijk met een mooie korrel (grain) in het beeld.

Transformers: Age of Extinction ziet er zelfs nog beter uit in 3D. Met een MVC-gecodeerde transfer en met vele scènes in 1.78:1-IMAX-formaat is deze transfer al helemaal subliem. Vooral de IMAX-scènes in 3D zien er werkelijk fabelachtig uit. Diepte is continue aanwezig tussen voorgrond en de achtergrond. Personages en objecten worden goed gescheiden en dat levert een zeer sterk 3D-gevoel op. De kleuren blijven ook erg sterk en verder is deze transfer vrij van ghosting. Een perfecte 3D-transfer dus.

Geluidskwaliteit

Transformers: Age of Extinction is één van de eerste titels op Blu-ray Disc met een Dolby Atmos-geluidstrack. Met deze track kan je tot een 14.2-opstelling (veertien speakers, waaronder een aantal aan het plafond, en 2 subwoofers) genieten van de meest sublieme surround-ervaring ooit. Omdat er waarschijnlijk op dit moment weinig tot geen gebruikers gebruik zullen maken van een 14.2-opstelling is deze Dolby Atmos-geluidstrack 'downwards-compatible' tot een reguliere Dolby TrueHD 7.1-geluidstrack.
Deze audiotrack, beluisterd in de oorspronkelijke Engelse taal, is net zoals het beeld absoluut referentiemateriaal. Vanaf de start van de film heeft deze track een geweldige klank. De (spaarzame) rustige scènes klinken mooi uitgebalanceerd met spraak uit de centerspeaker en alle ambiancegeluiden en muziek uit de voor- en achterspeakers. Maar wanneer de actie komt dan laat deze track echt zijn spierballen zien. Tezamen met de subwoofer geeft deze audiotrack werkelijk een geluidservaring die je niet vaak eerder hebt gehoord. Spraak, muziek en alle bombastische effecten worden bij elkaar gesmeed als een muzikale krachttentoonstelling waarbij je HT aan het einde uitgeput zal zijn. Een ultieme audiotrack.

Extra's

De extra's van Transformers: Age of Extinction staan allemaal op een aparte Blu-ray Disc. Alle extra's hebben een Dolby Digital 5.1-audiotrack (640 Kbps) en zijn Nederlands ondertiteld.

- Bay on Action (10 min)
Een kort interview met regisseur Michael Bay.

- Evolution within Extinction
Een 8-delige documentaire, bestaande uit:
* Generation 2 (16 min)
Dit onderdeel gaat in op hoe dit deel apart is opgesteld van de trilogie, maar toch deelmaakt van hetzelfde universum.
* Drive like Hell (13 min)
Dit gaat over het aantal auto's in de film.
* Small towns, Big movie (11 min)
Dit stuk gaat over de verschillende locaties in de film.
* Shadow Protocol Activated (28 min)
Dit onderdeel vertelt over de verschillende zaken die gefilmd zijn in Chicago.
* The Last Stand (11 min)
Dit stuk gaat over het filmen in Detroit.
* The People's Republic (13 min)
Dit deel gaat over het filmen in China en Hong Kong.
* Rise of the Dinobots (6 min)
Dit deel gaat over het ontstaan van de Dinobots in de film.
* The Finishing Touch (23 min)
Dit onderdeel gaat over de montage van de film, de verdere stadia van postproductie en de marketing. 

- Just Another Giant Effin' Movie (10 min)
Lollige momenten tijdens het maken van de film.

- A Spark of Design (15 min)
Deze featurette gaat over verschillende onderwerpen voor de film.

- T.J. Hippie: Farm Hippie (20 min)
Deze featurette gaat over de genoemde acteur die de set bezoekt.

- Trailers (10 min)
Een tweetal trailers, met daarbij 2 geanimeerde trailers, onder andere gemaakt met Lego speelgoed. 

 

Conclusie

In dit vierde Transformers deel, Age of Extinction, krijgen de Autobots hun grootste uitdaging ooit, en moeten ze een alliantie aangaan met vijanden van vroeger: de Dinobots. Deze 2D/3D-Bonus-Blu-ray Disc-combo bevat een werkelijk demowaardig pakket met een sublieme 2D- en 3D-transfer, een geweldige Dolby Atmos-audiotrack met daarbij een groot pakket aan extra's op een aparte Blu-ray Disc. Een werkelijk prachtige uitgave. Jammer dat de film zo tegenvalt.

Laatste reacties

Tarkus  |  26-08-2017

Ook deze vierde film eens opnieuw bekeken, en blijf bij m'n eerste mening, al vind ik de film wel iets te lang, bijna 3 uur is teveel van het goede. Commentaar...
Lees meer >

DarkElf  |  10-02-2015

Vind T4 de derde beste uit de reeks, na T1 en T3. Zie graag het betere cinematografisch werk (recent nog Boyhood, zo'n beetje het tegenovergestelde van Transfor...
Lees meer >

Pieter R.  |  11-12-2014

Ik ben dit niet met je eens en bovendien zeg je het verkeerd. Het verhaal vind JIJ niks en niet IS niks. Ik vind het verhaal best wel goed eigenlijk. Beter dan ...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  11-12-2014

Mmmm, lag in de winkel voor net geen 2 tientjes en was in de 3 halen 2 betalen actie(in mijn geval €13,70) echt een weggevertje voor deze toch wel spectaculair...
Lees meer >

geoffreyvanvugt  |  07-12-2014

Ik ben met deze artikel wel eens. Verhaal is niks, de minste van de reeks Transformers. Ik ben dit niet met je eens en bovendien zeg je het verkeerd. Het verh...
Lees meer >

De_Hollander  |  06-12-2014

Ik ben met deze artikel wel eens. Verhaal is niks, de minste van de reeks Transformers.
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  30-11-2014

Mmm, heb hem nog niet, maar hij komt er zeker zeer binnenkort, Dolby True HD 7.1 dat wordt smullen. Dan hopelijk in December nog bij jamie. een eerste kennisma...
Lees meer >

Chris W  |  29-11-2014

Matig is niet het woord voor deze film. Deze film is gewoon dik ***
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof 3D Dolby Atmos Dolby Digital Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
7.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 14
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots