Bible, The

Totaalbeoordeling:

7.2
Blu-ray

Bible, The (Blu-ray)
Samenvatting

Het verhaal van The Bible begint als Noah (David Rintoul) met zijn ark op de woeste zeeën vaart. Hij heeft de opdracht van God om een nieuwe wereld te beginnen. Na Noah komt Abraham (Gary Oliver), die ook het woord van God volgt en met zijn familie op zoek gaat naar nieuw land om een nieuw volk te stichten. Zo komen eerst bekende en minder bekende verhalen uit het Oude Testament aan bod. Moses (William Houston) die als slaaf zijn volk bevrijdt uit Egypte door de Rode Zee door te steken of het bekende liefdesverhaal van Samson en Delilah, waarbij Samson (Nonso Anozie) zijn krachten verliest als Delilah (Kierston Wareing) hem verraadt bij de Filistijnen. En het verhaal van David (Langley Kirkwood), die kleine man die de reus Goliath overwint en later zijn leven in dienst stelt van koning Saul (Paul Freeman). Vanaf aflevering vijf komen we terecht in het Nieuwe Testament, waarbij de verhalen rond Jezus (Diogo Morado) centraal staan. Van de wonderen rond het lopen op het water tot de wederopstanding van Lazarus. Of het verraad van Judas (Joe Wredden) en de lijdensweg van Jezus naar het kruis. Na de kruisiging gaan de apostelen aan het werk om het woord van Christus te verkondigen, maar dat is niet zonder gevaar.

Commentaar

The Bible is een nieuwe televisieserie uit de koker van producent Mark Burnett en zijn vrouw Roma Downey. Het was de bedoeling om een nieuwe generatie op een attractieve manier kennis te laten maken met de Bijbel. En wat is dan een beter medium dan via een televisieserie, met gedramatiseerde verhalen die velen al eerder gehoord hebben, maar hierbij niet direct de kern en achtergrond kennen. Voor wie de Bijbel wel kent zijn het allemaal bekende verhalen die redelijk natuurgetrouw zijn gevolgd. De nadruk ligt duidelijk op de menselijke aspecten van de verhalen en niet op de filosofische of spirituele kanten daarvan en ze zijn zeker niet moralistisch. Men wil de kijker niet direct aanzetten tot het geloof of men ervan overtuigen dat het Christelijke geloof het enig juiste is. Men probeert duidelijk de aandacht te richten op datgene wat de jongere generatie deze dagen bezighoudt en dat is aktie en avontuur. Deze serie bevat opvallend veel geweld en wie dieper ingaat op de materie zou zich kunnen afvragen waarom er zoveel in de naam van God is gevochten, gestreden en ook geleden. Voor een religie dat vooral vrede predikt is er opvallend veel geweld gebruikt om de eigen boodschap te verkondigen. De vernietiging van Jericho door de Israëlieten, onder leiding van Jozua, is daar een goed voorbeeld van.
Doordat alleen de eerste vijf afleveringen over het hele Oude Testament gaan zijn de verhalen erg ingedikt en heeft men zich beperkt tot de belangrijkste feiten. Zo is het verhaal van de tien geboden van Mozes niet meer dan een bijzin in het verhaal. Men springt soms honderden, zo niet duizenden jaren door de geschiedenis om bij het volgende verhaal uit te komen. De laatste vijf afleveringen gaan over het leven van Jezus en neemt slechts een beperkt aantal jaren in beslag. Daardoor is dat deel gedetailleerder uitgewerkt, maar ook hier beperkt men zich voornamelijk tot de hoofdlijnen. Datgene wat belangrijk is, maar niet getoond kan worden, wordt verteld via voice-over. Dat klinkt als een zwaktebod, maar is wel begrijpelijk, omdat een volledige vertelling veel langer zou duren en dan is maar de vraag of men de aandacht van de nieuwe generatie kijkers zo lang vast kan houden. Nu duurt een aflevering zo’n 48 minuten, waarbij de eerste paar minuten wordt ingeruimd voor een samenvatting van het voorafgaande. Bij een wekelijkse uitzending op televisie is dat misschien handig, maar op een DVD/Blu-ray-box is dan vrij zinloos. Net als een vooruitblik op de volgende episode aan het einde van elke aflevering. De werkelijke verhaaltijd wordt dan ook beperkt tot zo’n veertig minuten, wat niet veel is om een volledig Bijbelverhaal te vertellen.
De laatste vijf afleveringen met het verhaal rond Jezus uit het Nieuwe Testament, aangevuld met een paar belangrijke karakters uit het Oude Testament, zijn uitgewerkt tot de lange speelfilm Son of God, die als een ruim twee uur en ruim drie uur durende versie bestaat.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur, Drama, Religie
Regio: A, B, C
Jaar: 2013
Speelduur: 560 min
Verpakking: Digibook
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 2.0 - Frans
 • Dolby Digital 2.0 - Pools
 • Dolby Digital 2.0 - Portugees
 • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: 20th Century Fox Home Entertainment
EAN: 8712626095170

Extra's

 • The Bible: Genesis
 • De cast van The Bible
 • The Bible: De Creatie
 • De Muziek van The Bible
 • Geloven in Wonderen
 • The Bible: Visuele Effecten
 • Videoclip “Mary, Did You Know?”

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Bible is voor televisie gemaakt en dan wordt vaak het 1.78:1 beeldformaat gebruikt. Dat is ook hier het geval. De serie is verdeeld over vier 50 GB dubbellaags discs, waar per aflevering zo’n 15 GB wordt gebruikt. Er staat drie afleveringen op een disc en de laatste aflevering staat met de extra’s op de vierde disc. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p en voor de encodering van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodering. De beeldkwaliteit van deze serie is voldoende. De scherpte is over het algemeen erg goed, maar vooral het zwartniveau en af en toe contrast zijn erg wisselend. Het zwartniveau is nooit echt sterk, het neigt meestal naar een donkere vorm van grijs. De kleuren zijn wat flets, maar dat is ook een keuze van de makers geweest. Af en toe is er wat posterisatie zichtbaar, maar heel storende elementen zijn niet zichtbaar. Een voldoende beeldtransfer, maar nergens heb je een moment waarop het echte HD-gevoel tot je komt.
De film Son of God, die uit deze serie is samengesteld, heeft een 2.35:1 beeldformaat, maar daarvoor is het beeld gecropped van het originele 1.78:1 beeldformaat. In de boven- en onderkant van het beeld zijn zwarte balken geplaatst.

Geluidskwaliteit

Er staat maar één lossless audiotrack op de Blu-ray box van The Bible en dat betreft een Engelstalige DTS-HD Master Audio 5.1-track. De overige talen zijn ‘slechts’ Dolby Digital 2.0-audio, maar deze laten we hier verder buiten beschouwing. Het DTS-geluid steekt mooi in elkaar met aardig wat oog voor detail. Dat zorgt voor een mooie surroundwerking, waarbij omgevingsgeluiden en muziek, maar zeker ook een aantal geluidseffecten voor een ruimtelijke werking zorgen. Voetstappen of specifieke dieren (geiten, vogeltjes) zijn ook in de achterste kanalen hoorbaar. Dialogen blijven keurig uit het midden komen. Ze zijn over het algemeen goed te volgen, maar ze missen wat hoog en klinken daardoor wat dof. Een flink aantal actiescènes krijgt een extra punch door het veelvuldig gebruik van het LFE-kanaal door muziek en effectgeluiden.

Extra's

The Bible bevat vier discs en deze zitten in een mooie digibook-uitvoering, waarbij de discs wel in zo’n onhandig kliksysteem zitten. In een vastgehecht boekje worden in het kort alle afleveringen samengevat. Alle extra’s staan op de laatste disc. Ze zijn in HD-resolutie en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

The Bible: Genesis (10 min)
Niet de schepping volgens het Bijbelboek Genesis, maar de schepping van deze televisieserie komt hier aan bod. Producent Mark Burnett en zijn vrouw Roma Downey vertellen over hun ideeën om een serie over de Bijbel te maken. Uiteindelijk is het een idee van Roma, die haar man overtuigde om de serie te maken. Men hoopt dat mensen door het kijken van de serie ook de Bijbel gaan lezen.           

De cast van The Bible (14 min)
Mark Burnett, Roma Downey en producent Richard Bedser praten over de casting van de belangrijkste rollen en deze hoofdrolspelers vertellen over hun karakters. Grote namen zijn niet aanwezig in deze serie, dus een introductie is niet verkeerd. 

The Bible: De Creatie (42 min)
Een making of die uit drie delen bestaat. Het eerste deel, The Vision, The Look, gaat over het bewaren van de eenheid van de serie, ondanks dat er met drie verschillende regisseurs werd gewerkt. En hoe de grote filmsets in Marokko zo werden gebouwd dat ze op het Midden Oosten leken, zoals ook de kostuums werden gemaakt naar de juiste tijdsperiode. Het tweede deel, Production Stories, gaat over het zo origineel mogelijk neerzetten van karakters waarvan men de verhalen reeds al lang kent. Hoe maak je iets origineels van iets wat al snel een cliché kan worden? Ook de inbreng van de acteurs komt hierbij goed van pas. Maar er is ook nog ruimte voor een grap en gimmick. In het laatste deel, Crusified and Ressurected gaat vooral Roma Downey, die ook de rol van moeder Maria speelt, in op het filmen van de lijdensweg en kruisiging van Jezus.

De muziek van The Bible (9 min)
De producenten wilden heel graag Hans Zimmer als componist van de filmmuziek en hij, samen met zangeres Lisa Gerard, praten over het componeren van de muziek. De producenten zijn heel enthousiast over hun inbreng.

Geloven in Wonderen (8 min)
Dit gaat niet over de wonderen die Jezus heeft verricht, maar de ‘wonderen’ die plaatsvonden op de filmset, zoals een opstekende wind tijdens een dialoog van Jezus en Nicodemus of een wonderbaarlijke terugkeer van een verloren gewaand kledingstuk van Jezus. Het feit dat de serie uiteindelijk is gemaakt is eigenlijk ook een wonder, volgens Roma Downey.

The Bible: Visuele Effecten (3 min)
De serie bevat een aantal visuele effecten, zoals het opengaan van de Rode Zee, de brandende struik, de vernietiging van Jericho of het enorme leger van de farao. 

Videoclip “Mary, Did You Know?” (4 min)
De videoclip van CeeLo Green’s “Mary Did You Know?”, een cover van Kenny Rogers, dat volledig bestaat uit beelden uit de film.

Conclusie

Bekende en iets minder bekende verhalen uit de Bijbel komen aan bod in deze 10-delige televisieserie. Van Noah en zijn ark, via Abraham en Mozes tot aan de wederopstanding van Jezus Christus. Door de lange tijdspanne en de korte speelduur is The Bible behoorlijk fragmentarisch en zeker niet compleet, maar het geeft wel een interessant overzicht van de mooiste of bekendste verhalen uit de Bijbel. De nadruk ligt erg op de avontuurlijke verhalen en niet zozeer op de filosofische inhoud. Dat maakt deze serie ook aantrekkelijk voor de jongere generatie, al bevat de serie wel vrij veel geweld. Qua beeld en geluid is deze Blu-ray Disc-uitgave prima verzorgd en de extra’s geven een redelijke indruk van het maken van deze serie.

Laatste reacties

HANS VERBIEST  |  10-01-2015

daar ik de versie heb op Blu-Ray the Bible uit 1966 dat laat toch een ander beeld zien als de lange versie die er nou uit is op DVD/Blu-Ray. en die heeft een sp...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots