If I Stay


If I Stay (Blu-ray)
Samenvatting

Mia Hall (Chloë Grace Moretz) heeft een ogenschijnlijk perfect leven. Haar ouders Kat (Mireille Enos) en Denny (Joshua Leonard) zijn van het soort dat ieder kind wel zou wensen. En ook met haar kleine broertje Teddy (Jakob Davies) kan Mia prima opschieten. Haar ouders zijn van het muzikale soort en ook voor Mia geldt dat ze al op jonge leeftijd dit pad kiest. Ze maakt zelfs kans om toegelaten te worden tot het prestigieuze Juilliard instituut in New York. Als klap op de vuurpijl ontmoet ze haar eerste liefde Adam (Jamie Blackley). Een charismatische, wat oudere jongen, die de voorman is van een bandje. De twee hebben zo’n hechte band samen dat Mia zich af begint te vragen of hij niet direct al de ware is. Hun relatie wordt op de proef gesteld wanneer hun beider ambities hun naar ver uit elkaar gelegen plaatsen in het land dreigt te brengen. Maar deze relatietest stelt helemaal niets voor bij het noodlottig ongeluk dat hierna plaatsvindt. In één klap staat het leven van Mia volledig op haar kop. Ze heeft nog maar één keuze te maken: Wil ik nog door?

Commentaar

If I Stay is een adaptatie van een populair boek van Gayle Forman. De schrijver is bij deze film betrokken als producent. De regie is in handen van R.J. Cutler. Deze heeft vooral wat werk voor TV gedaan en maakt hiermee zijn eerste grotere film. Dit geldt niet voor Chloë Grace Moretz, die al jaren behoorlijk aan de weg timmert in Hollywood. Maar dit genre is voor haar redelijk nieuw terrein en ze heeft de hoofdrol in handen. If I Stay is opgebouwd rondom de relatie tussen Mia en Adam. Het probleem is alleen dat er geen enkele chemie is tussen de twee. Je gelooft daarmee niet in hun relatie en daarmee valt als het ware het fundament onder de film weg. Helaas zijn er weinig andere elementen die hiervoor nog kunnen compenseren. If I Stay heeft een tienermeisje in de hoofdrol en lijkt ook gemaakt te zijn voor tienermeisjes. Het is een melodrama van het allerergste soort. Het zit vol met vreselijke dialoog en scènes die bedoelt zijn als tranentrekkers. Daarbij worden slow-motion-beelden en treurige muziek niet geschuwd. Alles om de kijker schaamteloos te manipuleren. De film schakelt continu tussen de periode voor het ongeluk en het ongeluk zelf en de nasleep daarvan. In het ziekenhuis is Mia als het ware buiten haar lichaam getreden en ziet ze hoe het iedereen vergaat. Het contrast is daarbij ongeloofwaardig groot gemaakt. De periode voor het ongeluk is een soort hemel op aarde. Met een perfecte familie en ontluikende liefde, dit alles in zonovergoten pastelkleuren met een softe glow eroverheen om het af te maken. Na het ongeluk is alles kapot en zitten we alleen nog maar te kijken naar huilende mensen. Er zijn af en toe wat momentjes die wel overtuigen. Met stip op één een scène waarin Stacy Keach – hij speelt de grootvader van Mia – aan het bed een knap staaltje acteerwerk laat zien met voor de verandering eens echte emotie. Dit kan deze mislukking helaas niet meer redden van een dramatisch ondergang. De titel is in die context wat ongelukkig gekozen. Als je deze film aan het kijken bent zal je je dit vast een aantal keer afvragen: “Moet ik wel blijven?” 

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Muziek, Romantiek
Regio: A, B, C
Jaar: 2014
Speelduur: 107 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Portugees
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • DTS 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans, En vele andere
Uitgever: MGM
EAN: 8712626097143

Extra's

 • Videoclip I Never Wanted to Go
 • Videoclip Never Coming Down
 • Achter de muziek
 • Verwijderde scènes
 • Audiocommentaar van R.J. Cutler en Alison Greenspan
 • Muziekcommentaar van R.J. Cutler
 • Galerij
 • Bioscooptrailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Should I Stay  heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080p/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50 GB dubbellaagse disk.

De beeldpresentatie op deze BD is uitstekend. Op elk moment kent het beeld veel detail. Qua scherpte is er soms wat sprake van een softe look, maar hier is bewust voor gekozen om een bepaalde sfeer te bereiken. Dit geldt ook voor de kleuren. Warm en zonnig de ene keer, koud en kil wanneer dat van toepassing is. Maar dit wordt allemaal met heel veel nauwkeurigheid weergegeven. Het zwartniveau en schaduwdetail houden goed stand, al is er weinig sprake van donkere scènes in deze film. Ondanks het feit dat de film digitaal geschoten is, doet deze transfer van If I Stay aan alsof het op film geschoten is. Tenslotte mag zeker genoemd worden dat er op geen enkel moment sprake is van artefacten.

Geluidskwaliteit

Deze BD-uitgave van If I Stay bevat een DTS-HD Master Audio 5.1-track (24bit/48kHz) in de originele Engelse taal. Wat buitengewoon opvalt is hoe de dialoog voorrang krijgt. Het volume hiervan is fors te noemen vergeleken met de overige geluidseffecten. Op zich is dat een positief iets, maar het had in dit geval wellicht een tikkeltje minder gekund. Daarnaast speelt muziek een belangrijke rol in de film en deze komt altijd mooi ruimtelijk uit de speakers. Tenslotte is er sprake van veel subtiele omgevingseffecten, maar deze soms als eerder genoemd weleens verdronken in het overige geluid. Overall is dit wel een presentatie die een ruime voldoende verdient. 

Extra's

Vanuit het hoofdmenu kun je een aantal extra’s bekijken. De extra’s zijn allemaal in HD en hebben Dolby Digital 2.0 (224kb/s) audio. Een minpunt is dat er geen ondertiteling bij beschikbaar is.

Videoclip I Never Wanted to Go (3 min.)
Een van de nummers van Adam met beelden uit de film erbij.

Videoclip Never Coming Down (4 min.)
Een nummer van Willamette Stone met wederom een montage van beelden uit If I Stay.

Achter de muziek (14 min.)
Zoals de titel al doet vermoeden gaan we hier de diepte in voor wat betreft de muziek die is gebruikt in de film. Maar ook andere, meer generieke, aspecten passeren de revue.

Verwijderde scènes (4 min.)
Het gaat hier slechts om twee extra scènes, waarvan één hele korte.

Audiocommentaar van R.J. Cutler en Alison Greenspan
De regisseur en producenten doen hier veel informatie over het maken van de film uit de doeken. En ze doen dit met het nodige aanstekelijke enthousiasme.

Muziekcommentaar van R.J. Cutler (50 min.)
Dit is misschien wel de meeste originele extra. Je ziet alleen die delen uit de film waar muziek bij zit en de regisseur geeft informatie over en hoe en waarom achter de keuze van elk van de nummers. In totaal gaat het om maar liefst 18 tracks.

Galerij
Een selectie van afbeeldingen voor promotiedoeleinden en foto’s van achter de schermen.

Bioscooptrailer (3 min.)
Opgepast: Deze bioscooptrailer geeft al vrij veel weg van het verhaal. Als je het boek niet hebt gelezen en de film nog moet kijken, kun je deze daarom beter eerst overslaan. In tegenstelling tot de andere extra’s heeft deze 5.1 geluid (448kb/s).

Conclusie

Mia heeft het goed voor elkaar. Ze komt uit een warm en liefdevol gezin, heeft een leuke relatie en wordt misschien wel toegelaten tot het prestigieuze Juilliard conservatorium. Maar door een noodlottig ongeluk komt haar leven plotseling tot stilstand. If I Stay is gebaseerd op een succesvol boek dat dit vooral richt op het publiek van tienermeisjes en de doelgroep voor deze verfilming is niet anders. Het is een tergend melodrama geworden vol overtrokken emoties, matige dialoog en ongeloofwaardig acteerwerk. Als je niet tot de doelgroep behoort kun je deze film maar beter overslaan. De BD-uitgave is goed verzorgd met prima beeld- en geluidskwaliteit en een aantal extra’s.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door MGM.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
4

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:4
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:5
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.