Pride

Recensent:
Vincent Vernel
16-02-2015

Totaalbeoordeling:

8.1
Blu-ray

Pride (Blu-ray)
Samenvatting

In Thatchers Engeland hebben minderheden geen stem of wordt deze hardhandig de mond gesnoerd. Homorechten-activist Mark Ashton (Ben Schnetzer) ondervindt net als zijn vrienden in Londen dagelijks verbaal en fysiek geweld vanwege zijn geaardheid. Zodra het nieuws binnenkomt dat stakende mijnwerkers in Wales een zelfde soort onderdrukking ervaren, is de keuze snel gemaakt. De LGSM (Lesbians and Gays Support the Miners) wordt opgericht en zamelt geld in voor de stakers. Omdat ze al snel de beste en meest constante donateurs zijn, wordt de groep uitgenodigd om het door hen gesponsorde dorp in Wales te bezoeken. Het is de eerste keer dat de geharde mijnwerkers kennis maken met een stel frivole homo's en lesbiennes, maar ook vice versa. De vraag is of hun gelijke strijd opweegt tegen hun fundamenteel andere levensstijl.

Commentaar

De makers van Pride hebben er overduidelijk naar gestreefd om een zo goed mogelijk beeld te geven hoe het begin jaren '80 moet zijn geweest toen er opeens een groep homoseksuelen en lesbiennes een mijnersdorpje binnenkwamen. Waar ze goed aan hebben gedaan is het enthousiasme en optimisme van de LGSM en de stakende mijnwerkers de ruggengraat van de film te laten zijn. De humor komt voornamelijk door het 'fish out of water' aspect van het verhaal (de twee werelden die elkaar proberen te begrijpen), maar Pride is boven alles een drama en karakterstudie. De losse sfeer en enscenering van de film zorgt er succesvol voor dat het gelukkig nergens als zodanig voelt. Het optimisme van Pride sleept de personages en de kijkers door de zware tijden heen. Zware onderwerpen zoals geweld tegen en worsteling van homoseksuelen, AIDS en een verscheurde familie door iemand overlijden worden niet vermeden. Sterker nog, ze komen op een smaakvolle wijze aan bod zonder zaken te schuwen of dat kijkers een mening wordt opgedrongen. Voor ieders mening is iets te zeggen, waar in Pride ook de ruimte voor wordt gelaten. Sommige zaken worden misschien iets te plastisch aangekaart - het symbool van twee handen die elkaar vasthouden wordt iets te veel uitgemolken en Bromleys (George MacKay, Defiance) 'in de kast'- scènes zijn erg voorspelbaar - maar dit stoort eigenlijk nergens.
Elke acteur Pride gaat helemaal op in zijn/haar rol. Bill Nighy (Love Actually), Imelda Staunton (Harry Potter and the Order of the Phoenix) en Dominic West (The Wire) houden zich het grootste deel van de tijd rustig terwijl ze vooral bekend staan om hun flamboyante rollen. Ze tonen allemaal dat ze ook sterke dramatische acteurs zijn, wat de scènes waar ze wel 'los' gaan extra leuk maakt. De passie straalt ook van de gezichten van de jongere acteurs, die met gemak kunnen wisselen tussen intens vrolijke en zware scènes. Iedereen heeft een functie en een verhaal te vertellen, wat Pride echt een ensemble-film maakt en het idee van saamhorigheid extra benadrukt. Elk karakter heeft een moment om te schitteren en een eigen karakter te tonen. Pride is een film die je simpelweg gezien moet hebben. Zelfs de grootste zwartkijker ziet hierna weer een lichtpuntje in het bestaan.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Komedie
Regio: A, B, C
Jaar: 2015
Speelduur: 120 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Engels, Frans
Uitgever: Lumière
EAN: 5425019009090

Extra's

  • Making Of
  • True Story
  • Deleted Scenes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Pride heeft het originele 2.35:1 beeldformaat. De film staat op een 25GB dubbellaags disc, die haast volledig is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p (1920*1080) en voor de videocodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Pride is vrij traditioneel in beeld gebracht, waardoor de film prima oogt, maar qua beeld nergens echt opvalt. Wellicht dat het de keuze is geweest van de filmmakers om de focus van Pride vooral op het verhaal te hebben en hierdoor de beelden niet al te uitbundig hebben willen maken. Om bij de stijl van de jaren '80 te blijven, bestaat Wales en haar inwoners uit veel bruintinten met hier en daar een kleuraccent, terwijl Londen en de personages die daarvandaan komen veel feller en uitbundiger gekleurd. De belichting in de Welshe-scènes is erg traditioneel ten opzichte van verschillende scènes in Londen waar er af en toe speels met de belichting wordt omgegaan. Dit geeft een leuk contrast. Alle kleuren zijn diep verzadigd en er is een hoge zwartwaarde. De film oogt erg scherp, maar in de iets wijdere shots wordt er toch wat aan scherpte ingeboet. In de wat donkere scènes is geregeld ruis te zien, maar nergens echt storend. Concluderend is hier sprake van een prima beeldkwaliteit, wat Pride goed tot zijn recht doet komen.

Geluidskwaliteit

Op deze Blu-ray Disc is Pride te bekijken met het originele Engelstalige DTS-HD Master Audio 5.1-track, naast een Franstalig DTS-HD Master Audio 5.1-audiospoor. Kort gezegd is het een zeer gelaagd en indrukwekkende geluidstrack. Het gesproken woord, waar redelijk veel van is in Pride, is niet alleen via de middenkanalen te horen, maar verschuift ook naar de voorste kanalen wanneer er bijvoorbeeld een personage heen en weer over het scherm loopt. Dit geeft Pride gelijk een extra gevoel van dynamiek. Dit wordt versterkt door de gelaagde geluidseffecten en omgevingsgeluiden, beiden via de surroundkanalen gepresenteerd. De echte ster van dit geluidstrack is de muziek. Het is een combinatie van instrumentale nummers, pop-hits en gezang door verschillende personages gedurende de gehele film. Hierdoor ziet er niet alleen een goed tempo in de film, maar wordt ook alle emotie en positieve energie die de personages uitstralen subliem versterkt. Voor sommigen is het wellicht iets te omdat er echt geen ontkomen aan is,  maar de voornamelijk optimistische muziek past goed bij de sfeer van Pride. Al met al gaat het hier om een erg goed geluidstrack.

Extra's

Na het selecteren van een Nederlands- of Franstalig menu, begin op deze BD-uitgave Pride gelijk integraal af te spelen. Via de afstandsbediening van je BD-speler zijn de verschillende extra's en promotietrailers te bekijken. Alle extra's zijn 1080p, maar niet ondertiteld.

Making Of (4 min.)
Dit is een regelrechte promo voor de film, zonder inhoudelijk informatie te geven over het maken van Pride. Behoorlijk teleurstellend.

True Story (5 min.)
Ook promotioneel van aard, maar met stukken meer inhoud. Er zijn gesprekken met de echte leden van de LGSM die aan de hand van archiefbeelden een helder beeld tekenen van hoe het ze indertijd verging. Ze reageren op het feit dat er 'eindelijk' een film gemaakt wordt van hun ondernemen en zijn enthousiast over de acteurs die hen vertolken. Ook een deel van de acteurs komt aan bod en verteld over de eer die ze voelen in Pride mee te mogen spelen.

Deleted Scenes (6 min.)
Het gros zijn scènes die in een kortere versie in de film te zien zijn en niet zozeer beelden die volledig uit de film zijn weggelaten. Wel aardig, maar overal is duidelijk waarom ze zijn ingekort. Blijkbaar is er in de montage voor gekozen om AIDS op de achtergrond te houden, aangezien er voldoende beelden zijn waar het explicieter over de ziekte gaat dan in de film.

Conclusie

In het midden van een felle staking tegen het sluiten van de mijnen, krijgt een klein Welsh dorpje hulp van een onwaarschijnlijke bondgenoot. Een groep lesbische en homoseksuele Londenaren leeft mee en helpt de mijners waar ze kunnen. Pride is een tragische, maar optimische film die sterk geacteerd en geschreven is. Nergens wordt het te dramatisch of een farce, terwijl serieuze onderwerpen niet geschuwd worden. Het geluid op deze Blu-ray Disc is erg te prijzen. De beelden zijn prima, maar nergens spectaculair. Helaas zijn de extra's van een vrij matige kwaliteit, met True Story als uitschieter naar de positieve kant. Pride is een film die je gezien moet hebben. Simpel.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Lumière.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Discriminatie Grof Anamorf DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
7.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.