Fury (2014)

Recensent:
Ludo Keeris
18-02-2015

Totaalbeoordeling:

7.6
Blu-ray

Fury (2014) (Blu-ray)
Samenvatting

In april 1945 zijn de geallieerde troepen al tot ver in Duitsland doorgedrongen. Een belangrijk middel in de strijd zijn tanks. Zo ook die van de eenheid van sergeant Don "Wardaddy" Collier (Brad Pitt) in de tank die zij Fury gedoopt hebben. Zijn maten Boyd "Bible" Swan (Shia LaBeouf), Trini "Gordo" Garcia (Michael Peña) en Grady "Coon-Ass" Travis (Jon Bernthal) vormen een eenheid die al vele veldslagen heeft meegemaakt. Toch is onlangs hun boordschutter Red gesneuveld en komt groentje Norman (Logan Lerman) het team versterken. Norman is pas sinds acht weken in het leger en heeft nog nooit een tank van binnen gezien, laat staan aan het front gevochten. De tankeenheden worden ingezet om een speerpunt te zijn in een aanval, troepen te ontzetten of strategische punten te bezetten. De verliezen zijn soms groot, maar de eenheid van Wardaddy weet vooralsnog te overleven. De gruwelen van de oorlog zijn alom aanwezig en de mannen verwerken dit op hun eigen manier. Een ding hebben ze gemeen: ze haten de moffen.

Commentaar

Oorlogsfilms zijn nog steeds mateloos populair en het wordt steeds lastiger om een originele, nieuwe insteek aan een verhaal te geven. Fury is dat toch gelukt, door zich volledig te concentreren op de bemanning van een gevechtstank. Niet eerder is er zo gedetailleerd een film over een tankbemanning gemaakt. Een tank bestuur je niet in je eentje, dat doe je met het gehele team. Valt er een schakel weg, dan ben je als tank weerloos en kwetsbaar. Het is daarom belangrijk om als een hechte eenheid te werken. Maar je mag ook niet te close met elkaar worden, want de dood ligt altijd op de loer. Het team van Don "Wardaddy" Collins, gespeeld door Brat Pitt, is zo'n eenheid. Dan hebben we ook meteen de grote naam van deze film te pakken. De Amerikaan is in z'n nopjes als stoere oorlogsheld die al veel tankslagen heeft meegemaakt, maar nog altijd weet te overleven. Pitt is de tankcommandant, die dit de mooiste baan allertijden vindt. Dat verwacht je niet van iemand die nooit zeker is van zijn leven. Vandaag kan de laatste dag zijn. Want er sneuvelen veel tanks met hun bemanning. Wordt je geraakt, dan is de kans groot dat je het er niet levend vanaf brengt. Fury is duidelijk over de gruwelijkheden in een oorlog. Er zijn geen winnaars, alleen verliezers. Geallieerde soldaten sneuvelen net zo hard als Duitsers en ze zijn geen lieverdjes, ze deinzen er niet voor terug om weerloze Duitse soldaten neer te schieten. Zogenaamd om je te harden voor de strijd, maar je vecht om te overleven, want dat is het enige dat telt. Het laten zien dat het toch allemaal ook mensen met emoties zijn wordt er in Fury te dik bovenop gelegd. De scènes waarin Wardaddy zich even terugtrekt zijn overbodig en maken de film onnodig sentimenteel. Bedoeld om de sympathie bij de kijker op te wekken, maar dat is in deze film niet nodig. Grady Travis bijvoorbeeld is een klootzak en dat is prima. Ook klootzakken kunnen goed vechten en voor hun maten opkomen.
Fury is een rauwe film. Niets wordt mooier gemaakt dan het is. De modderige paden en wegen, donkere luchten en kleurloze huizen versterken dit beeld. De karakters zijn echt en de situaties zijn waarheidsgetrouw, op de grote eindscène na. Die laat wel de kracht van een tankeenheid zien, maar gaat de geloofwaardigheid te buiten. Het patriottisme viert hier hoogtij in deze Amerikaanse productie. Dat de film geen hoogvlieger is komt door te veel aanwezige clichés, niet in het minst weer de eindscène in gedachten nemend. Haal de clichés weg en je houdt een aangrijpende, ruwe film over die een interessant beeld geeft van een tankbemanning in het midden van het oorlogsgeweld.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Oorlog
Regio: A, B, C
Jaar: 2014
Speelduur: 135 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - EAD
  • Dolby Digital 5.1 - Oekraïens
  • Dolby Digital 5.1 - Russisch
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Deense ondertiteling, Engels, Fins, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures
EAN: 8712609652109

Extra's

  • Deleted & Extended Scenes
  • Blood Brothers
  • Director's Combat Journal
  • Armored Warriors
  • Taming the Beasts
  • Photo Gallery

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Fury heeft een HD-1080/24p-transfer in 2.40:1 beeldformaat. De film staat op een 50GB dubbellaags disc die bijna volledig is beschreven. Voor de codering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Het beeld weet perfect de sfeer van de film weer te geven met een grauw en kleurloos uiterlijk. Fury is 'ouderwets' op 35mm-film gedraaid en dat geeft een goede uitstraling van de tijdsperiode waarin de film zich afspeelt. Toch oogt het allemaal heel scherp en zeer gedetailleerd. De viezigheid op de gezichten, de structuren van de uniformen en het glooiende landschap worden feilloos weergegeven. Alleen binnen in de tank blijft de detaillering wat achter. Het is daar donker, maar alles blijft door de paar lichtaccenten goed te volgen. Kleuren schitteren door afwezigheid. Zelfs het groen van het gras en de bladeren aan de bomen is ingetogen en flets. Een uitstekende en vooral sfeervolle beeldtransfer waarop slechts weinig valt aan te merken.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid van Fury zijn diverse geluidssporen beschikbaar, maar de enige interessante is een lossless DTS-HD Master Audio 5.1-track in de Engelse taal. Voor de slechtzienden is er ook een Engelstalige audiobeschrijvende track beschikbaar. Er is met veel oog voor detail gewerkt aan deze geluidstrack. Dat merk je vooral als je je concentreert op de achterste kanalen. Hierin is een geheel eigen geluidsbeeld gecreëerd met geluiden uit de omgeving, zoals verre geweersalvo's, commando's van officieren of overvliegende vliegtuigen. Dat geluidsbeeld wordt versterkt met de front- en centerspeakers. Het LFE-kanaal ondersteund het met een krachtig laag. De tankschoten klinken daardoor doordringend en heftig. Dialogen zijn te allen tijde goed te volgen en dat is ook direct het enige manco aan deze geluidstrack. Een tank is een bron van lawaai, waarbij je elkaar nauwelijks kunt verstaan. De soldaten converseren op de tanks op normaal gespreksniveau met elkaar, waarbij het geratel van de tanks te ver naar de achtergrond is gedrukt. Dat komt hier onnatuurlijk over. Maar dat is het enige minpuntje op deze voor de rest voortreffelijke track, die je eigenlijk zelf eens goed zou moeten analyseren. Dan kom je veel verrassende elementen tegen.

Extra's

De Blu-ray Disc van Fury is in een keepcase- alsook in een steelbookversie op de markt gebracht. De steelbook bevat een tweede disc met een bonus-extra. Voor de recensie hadden we de beschikking over de keepcaseversie. Deze bevat tevens een kartonnen sleeve in een zwarte keepcase. De disc bevat een aantal extra's, die allemaal in HD-resolutie zijn en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Deleted & Extended Scenes (46 min)
16 Verwijderde of - vooral - verlengde scènes, variërend van nog geen minuut tot bijna tien minuten. Het zijn vooral gesprekken onderling die zijn weggelaten. Het zou alleen maar de vaart uit de film gehaald hebben als deze wel aanwezig zouden zijn in de uiteindelijke versie.

Blood Brothers (11 min)
Een belangrijk deel van de film waren de voorbereidingen. De cast had een ontmoeting met veteranen om zo van echte bemanningen te horen hoe het was tijdens gevechten om in zo'n tank te zitten. Verder een stevige training voor de cast met de Navy Seals.

Director's Combat Journal (17½ min)
Een mooi portret van regisseur David Ayer, hoe hij aan het werk is in deze film. Hij geeft in een interview details over de werkzaamheden, de situatie op de set, het werken met bekende en minder bekende acteurs en het een aantal technische details.

Armored Warriors: The Real Men Inside the Shermans (12 min)
Na een inleiding van regisseur Ayer over hoe zijn interesse in het oorlogsverhaal ontstond vertellen vier veteranen, inmiddels dik in de 90, over hun ervaringen in de oorlog in een tank.

Taming the Beasts: How to Drive, Fire & Shoot Inside a 30 Ton Tank (13 min)
Er werden originele tanks uit de oorlog gebruikt in de film, inclusief de nog enige functionerende Duitse Tiger tank. Het is vreselijk moeilijk om een tank te besturen en dan ook nog gericht te schieten. De experts vertellen hoe je met een tank om moet gaan.

Photo Gallery
Een aantal foto's van de set, de cast, crew en ook de veteranen

Conclusie

Een tankeenheid onder leiding van Don "Wardaddy" Collins is vaak het speerpunt in gevechten, of moet omsingelde soldaten ontzetten. Het leven in een tank is zwaar en de mannen moeten een hechte eenheid vormen om te overleven. Fury is een rauwe, pure film over het leven in een tank tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een origineel verhaal, maar een film met veel clichés en een ongeloofwaardige eindscène. Maar desalniettemin geeft deze film een boeiende inkijk in het leven van een tankbemanning. De film is uitstekend overgezet naar Blu-ray Disc en de extra's geven nog meer achtergrondinformatie over het leven en werken in een tank.

Laatste reacties

Filmgek  |  26-12-2015

Ja, de Nederlandse disc heeft last van "black-crush". Net zoals de Franse disc; welke hetzelfde is. De Duitse disc zit inmiddels in mn Steelbook case. Wat enor...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  26-12-2015

Mogelijk kan Ludo bij Sonynavraag doen en vragen om reactie? Ik neem aan dat hij van Sonuy een recensieexemplaar heeft gekregen? Weet anders iemand waar ik een ...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  26-12-2015

Mogelijk kan Ludo bij Sonynavraag doen en vragen om reactie? Ik neem aan dat hij van Sonuy een recensieexemplaar heeft gekregen?
Lees meer >

Frank  |  26-12-2015

Ik had al een aantal keren overwogen om de Nederlandse uitgave te kopen, maar dat heb ik steeds niet gedaan en ga ik nu helemaal niet meer doen.
Lees meer >

Pieter V  |  26-12-2015

Ja, de Nederlandse disc heeft last van "black-crush". Net zoals de Franse disc; welke hetzelfde is.
Lees meer >

Filmgek  |  26-12-2015

De eerste zin in je link is hier al een reactie op: almost all released in the United States Voor zover ik me herinner wonen we hier niet in de US... :roll: En ...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  26-12-2015

De eerste zin in je link is hier al een reactie op: almost all released in the United States Voor zover ik me herinner wonen we hier niet in de US... :roll: En ...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  25-12-2015

Dat je dat niet is opgevallen, zeg. Zelfs Sony heeft al toegegeven dat er bij een aantal releases dit is gebeurd. Dus.... Link screengrabs: http://caps-a-holi...
Lees meer >

Filmgek  |  25-12-2015

Weinig aan te merken? Ik kwam via een ander forum erachter dat deze blu-ray enorm lijdt onder behoorlijk heftige Black Crush. Ik had hem nog niet eens bekeken,...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
7.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.