Une Nouvelle Amie

Recensent:
Jaap Stolze
17-04-2015

Totaalbeoordeling:

5
DVD

Une Nouvelle Amie (DVD)
Samenvatting

De film Une Nouvelle Amie draait om Claire (Anaïs Demoustier) die na het overlijden van haar hartsvriendin Laura (Isild Le Besco) in contact komt met David (Romain Duris) de weduwnaar van Laura. Als ze voor de eerste keer gaat oppassen op baby Lucie, het kind van David en Laura komt ze voor een complete verrassing te staan. Ze treft David in vrouwenkleding aan terwijl ze de baby de fles geeft. Hierna vertelt David haar dat hij altijd al in vrouwenkleding rondloopt en zichzelf opmaakt, maar alleen binnen de vier muren van zijn woning. Vervolgens ontstaat er een innige relatie tussen Claire en David (nu Virginia genoemd als hij in vrouwenkleding loopt) waarbij David in het openbaar zichzelf eindelijk kan zijn als vrouw en Claire weer een hartsvriendin heeft waarmee ze samen allerlei dingen mee onderneemt. Maar hoe langer de vriendschap duurt des te moeilijker het wordt voor David/Virginia en Claire om Davids ware identiteit verborgen te houden voor familie en vrienden. Verlangen naar vroeger, liefde, vriendschap en sex lopen allemaal door elkaar heen tussen Claire en David.

Commentaar

Deze nieuwe film van François Ozon, Une Nouvelle Amie (the New Friend) schippert tussen een drama en een komedie in. Het lijkt wel of de regisseur niet kon kiezen welk soort film hij ging maken. De film draait voornamelijk om de boodschap dat we uiteindelijk iemands ware aard moeten accepteren en niet het masker wat hij/zij draagt om in de maatschappij te kunnen functioneren als vader, collega of andere rol. De film stelt vragen over de rollen die we onszelf aanleren om geaccepteerd te worden door familie, vrienden en de maatschappij waar we in leven.

Maar we komen echter weinig te weten over Laura en haar relatie met David voordat ze overlijdt. De aandacht gaat vooral uit naar de transformatie van David naar een vrouw en de relatie die ze opbouwt met Claire. Uiteindelijk komt het einde van de film ook wat abrupt aanzetten en is het nogal ongeloofwaardig. Vooral de reactie van de familie en vrienden op Davids transformatie wordt niet uitgewerkt maar nogal afgeraffeld. Het acteerwerk is prima, vooral van Anaïs Demoustier terwijl Romain Duris de travestiet speelt met teveel clichés. Het grote probleem van de film is alleen dat het niet echt duidelijk is wanneer het grappig is bedoeld en wanneer we de verkleedpartijen van Virginia/David als serieuze uiting moeten zien van haar seksualiteit. Uiteindelijk een aardige film over acceptatie van je echte seksualiteit en hoe de omgeving hiermee omgaat, maar voor een film van François Ozon verwacht je toch wat meer diepgang en intelligentie.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2015
Speelduur: 109 min
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands
EAN: 5414939919893

Extra's

  • Trailer
  • Making Of

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De DVD-uitgave van Une Nouvelle Amie staat in een beeldformaat van 1.85:1 anamorf op de schijf. Het beeld is vrij van artefacts en ziet er helder uit. De buitenopnames zijn prima te noemen en de close-ups van de acteurs zijn scherp. Af en toe zijn de kleuren van sommige scènes wat vaal en net te donker, maar in het geheel zijn ze mooi van kleuring en contrast. Ook de ondertiteling staat mooi in beeld geprint. Een prima transfer waar weinig op aan te merken valt.

Geluidskwaliteit

De DVD-uitgave van Une Nouvelle Amie bevat de originele Franse Dolby Digital 5.1-formaat. De dialogen komen zeer helder uit de center-speaker en ook de omgevings(natuur)geluiden van de buitenopnames zijn mooi weergegeven via de surround-speakers. Tijdens de clubscènes wordt zeer goed gebruik gemaakt van de 5.1-track en komt de muziek knallend uit de surround-speakers. Ook de achtergrondmuziek is mooi weergegeven en ondersteund subtiel de vele dialogen in de film. Al met al een prima geluidstrack die ruim voldoende scoort op deze DVD-schijf.

Extra's

Trailer (2 min)
De trailer van Une Nouvelle Amie die Nederlands ondertiteld is en een goede indruk van de film geeft. 

Making Of; Romain Duris, portret van een actrice (45 min)
Deze Making of is verdeeld in enkele delen gerelateerd aan de locatie waar diverse scènes zijn opgenomen. Zo zien we de filmcrew, acteurs en regisseur François Ozon aan het werk tijdens de clubscènes met vele figuranten, de scènes met de baby en zien we Romain Duris in de kleedkamer met zijn visagiste en tijdens het vele verkleden zoekend naar de juiste jurken en vrouwenkleding. Het geeft een mooie inkijk in het filmproces, repetities van teksten leren, aankleding van acteurs, regieaanwijzingen, etc. Een erg leuke Making of die een inkijk geeft in het filmproces, maar je komt weinig te weten over de film zelf. Ook de titel van deze extra dekt niet de lading, want over Romain Duris kom je verder weinig te weten. Wel erg grappig dat er “portret van een actrice” staat op de DVD-hoes in de geest van de film.

Conclusie

Een matige film van François Ozon deze DVD-uitgave van Une Nouvelle Amie die draait om de relatie tussen Claire en David. Na het overlijden van haar beste vriendin Laura heeft Claire beloofd om de baby en Laura's man in de gaten te houden. Nadat Claire David aantreft in vrouwenkleren beginnen ze een vriendschap die bij beiden allerlei gevoelens los zal weken. Een verhaal over je ware seksualiteit durven tonen, vriendschap, gevoel en liefde komen langs in deze film. Niet echt een must-see maar een redelijke film die het onderwerp travestie te licht aanpakt. De DVD is goed verzorgd qua beeld-en geluidskwaliteit en bevat ook een leuke extra waarbij je echt een inkijk krijgt in het maakproces van de film.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Grof Seks Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots